Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Krokoměry do každé rodiny aneb motivace sbalená na cesty

Na začátku byla myšlenka vytvořit nástroj péče o chronicky nemocné pacienty. Tedy lidi jako jste vy nebo já, kteří kvůli civilizačním vlivům a hektickému životnímu stylu onemocní cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo obezitou.

Často se jedná o kombinaci těchto onemocnění a lidí s takovými zdravotními problémy každoročně přibývají alarmující počty.

Tak vzniklo eVito systém aktivního zdraví, které toho nakonec umí mnohem víc než “jen” pečovat o nemocné. eVito tvoří online portál uživatele, mobilní aplikace (iOS i Android) a cerifikovaná měřicí zařízení (krokoměr, inteligentní váha, tlakoměr a glukometr), ze kterých se naměřené hodnoty bezdrátově přenáší do uživatelského účtu. V eVitu bychom hlavně chtěli pomáhat těmto nemocem předcházet.

eVito.cz

Profesor Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, je duchovním otcem eVita a sledování kroků v rámci nástroje pro domácí sledování zdraví byla jedna z jeho hlavních podmínek. Tehdy jsem mu nerozuměla, po roce a půl ostrého provozu eVita už chápu. Taková malá “hračka” jako krokoměr totiž dokáže neuvěřitelné věci, je to externí pevná vůle aneb motivace sbalená na cesty.

Krokoměr a pravidelné sledování chůze jsou velmi efektivním nástrojem hubnutí, jak se můžete přesvědčit na příběhu Petra Šlechty. Mnohem důležitější efekt je ale z hlediska kardiovaskulárního zdraví, to znamená zdraví krevní oběhové soustavy. Doporučených 8-až 10 tisíc kroků denně zajistí snížení všech rizik, pravděpodobně zlepší váš krevní obraz a jako bonus přidejte snížení stresu a zlepšení nálady díky vyplaveným endorfinům. A jak je to s využitím eVita a krokoměrů napříč generacemi? Naše rodina je skvělý příklad.

Táta je úspěšný majitel menší firmy a tak trochu workoholik, má moc rád dobré jídlo a pravidelné obědy a večeře s obchodními partnery pro něj znamenají boj s nadváhou. Krokoměr v kapse mu změnil denní režim. Kancelář má v centru a naučil se na většinu schůzek dojít pěšky, anebo dojet metrem. Cestou na metro nachodí potřebné kroky a navíc ušetří za taxíky a především ušetří svůj čas, což je mnohem cennější. Díky sledování jídelníčku v eVitu  navíc pochopil některé zákonitosti ohledně výživy a složení stravy, které jsem se mu já marně snažila dlouhé roky vysvětlit.

Naše babička je tak trochu hypochondr, pořád si maličko stěžuje, bolí ji záda a vždycky tvrdila, že toho hodně nachodí. Krokoměr ale jen tak neobelstí, a tak opravdu začala chodit a, světe div se, bolesti zad ustaly. Navíc její nachozené kroky v systému vidím já i táta. Když babička chodí hodně, pochválím ji. Když grafy začnou klesat, zavolám a zeptám se, zda je všechno v pořádku. Je to pro nás vlastně nový nástroj komunikace a babička je spokojená, že se o ní staráme. (Přenosy do systému zařídí eVitocollect – zařízení se SIM kartou pro přenos dat, takže nevadí, že babička nemá doma počítač.)

Díky spřáteleným účtům je možné v eVitu sledovat aktuální zdravotní stav vašich blízkých.

Díky spřáteleným účtům je možné v eVitu sledovat aktuální zdravotní stav vašich blízkých.

A nakonec dědovi naměřili při poslední kontrole zvýšený tlak, dostal tlakoměr a také krokoměr. Ukázalo se, že za zvýšený tlak mohla rychlá chůze do schodů. Děda po měsíci domácího měření mohl přestat brát léky, ale preventivně se měří dál, dostal i krokoměr, takže soutěží s naší babi. Nakonec já – nosit krokoměr je v rámci eVita moje „povinnost“, ale jako výkonnostní sportovec jsem si uvědomila, jak mám tendenci mimo trénink vůbec nic nedělat a nebýt aktivní. Podle posledních mezinárodních studií je taková neaktivita mimo trénink ze zdravotního hlediska stejně nebezpečná jako úplné nic nedělání! Kdy začnete s pravidelnou chůzí vy?

eVito.cz

Soutěže v systému eVito nám s kolegy nedají spát a pořád se navzájem předháníme, ať už v nachozených krocích nebo ve spálených kaloriích.

text:  Barbora Soukupová,  eVito.cz

6_5_2014_600x100_Krokomer

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak zhubnul muž, který shodil 70 kg, tedy vlastně celého jednoho člověka?

redakce
www.kaloricketabulky.cz

5.5.2014 Články, Jak zhubnout

Související články

Pět ověřených tipů, které vám pomohou zhubnout

Pět ověřených tipů, které vám pomohou zhubnout

Jako každý rok touto dobou začínáme více přemýšlet o svém těle. Odhazujeme kabáty, plánujeme letní dovolené a někdy podlehneme i ne příliš důvěryhodným nabídkám na snadné hubnutí.

Pojďme to letos společně zkusit trochu jinak. Ne třeba tak rychle, ale dlouhodobě udržitelně a hlavně zdravě.

Celý článek 31.3.2024