Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Krokoměry do každé rodiny aneb motivace sbalená na cesty

Na začátku byla myšlenka vytvořit nástroj péče o chronicky nemocné pacienty. Tedy lidi jako jste vy nebo já, kteří kvůli civilizačním vlivům a hektickému životnímu stylu onemocní cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo obezitou.

Často se jedná o kombinaci těchto onemocnění a lidí s takovými zdravotními problémy každoročně přibývají alarmující počty.

Tak vzniklo eVito systém aktivního zdraví, které toho nakonec umí mnohem víc než “jen” pečovat o nemocné. eVito tvoří online portál uživatele, mobilní aplikace (iOS i Android) a cerifikovaná měřicí zařízení (krokoměr, inteligentní váha, tlakoměr a glukometr), ze kterých se naměřené hodnoty bezdrátově přenáší do uživatelského účtu. V eVitu bychom hlavně chtěli pomáhat těmto nemocem předcházet.

eVito.cz

Profesor Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, je duchovním otcem eVita a sledování kroků v rámci nástroje pro domácí sledování zdraví byla jedna z jeho hlavních podmínek. Tehdy jsem mu nerozuměla, po roce a půl ostrého provozu eVita už chápu. Taková malá “hračka” jako krokoměr totiž dokáže neuvěřitelné věci, je to externí pevná vůle aneb motivace sbalená na cesty.

Krokoměr a pravidelné sledování chůze jsou velmi efektivním nástrojem hubnutí, jak se můžete přesvědčit na příběhu Petra Šlechty. Mnohem důležitější efekt je ale z hlediska kardiovaskulárního zdraví, to znamená zdraví krevní oběhové soustavy. Doporučených 8-až 10 tisíc kroků denně zajistí snížení všech rizik, pravděpodobně zlepší váš krevní obraz a jako bonus přidejte snížení stresu a zlepšení nálady díky vyplaveným endorfinům. A jak je to s využitím eVita a krokoměrů napříč generacemi? Naše rodina je skvělý příklad.

Táta je úspěšný majitel menší firmy a tak trochu workoholik, má moc rád dobré jídlo a pravidelné obědy a večeře s obchodními partnery pro něj znamenají boj s nadváhou. Krokoměr v kapse mu změnil denní režim. Kancelář má v centru a naučil se na většinu schůzek dojít pěšky, anebo dojet metrem. Cestou na metro nachodí potřebné kroky a navíc ušetří za taxíky a především ušetří svůj čas, což je mnohem cennější. Díky sledování jídelníčku v eVitu  navíc pochopil některé zákonitosti ohledně výživy a složení stravy, které jsem se mu já marně snažila dlouhé roky vysvětlit.

Naše babička je tak trochu hypochondr, pořád si maličko stěžuje, bolí ji záda a vždycky tvrdila, že toho hodně nachodí. Krokoměr ale jen tak neobelstí, a tak opravdu začala chodit a, světe div se, bolesti zad ustaly. Navíc její nachozené kroky v systému vidím já i táta. Když babička chodí hodně, pochválím ji. Když grafy začnou klesat, zavolám a zeptám se, zda je všechno v pořádku. Je to pro nás vlastně nový nástroj komunikace a babička je spokojená, že se o ní staráme. (Přenosy do systému zařídí eVitocollect – zařízení se SIM kartou pro přenos dat, takže nevadí, že babička nemá doma počítač.)

Díky spřáteleným účtům je možné v eVitu sledovat aktuální zdravotní stav vašich blízkých.
Díky spřáteleným účtům je možné v eVitu sledovat aktuální zdravotní stav vašich blízkých.

A nakonec dědovi naměřili při poslední kontrole zvýšený tlak, dostal tlakoměr a také krokoměr. Ukázalo se, že za zvýšený tlak mohla rychlá chůze do schodů. Děda po měsíci domácího měření mohl přestat brát léky, ale preventivně se měří dál, dostal i krokoměr, takže soutěží s naší babi. Nakonec já – nosit krokoměr je v rámci eVita moje „povinnost“, ale jako výkonnostní sportovec jsem si uvědomila, jak mám tendenci mimo trénink vůbec nic nedělat a nebýt aktivní. Podle posledních mezinárodních studií je taková neaktivita mimo trénink ze zdravotního hlediska stejně nebezpečná jako úplné nic nedělání! Kdy začnete s pravidelnou chůzí vy?

eVito.cz
Soutěže v systému eVito nám s kolegy nedají spát a pořád se navzájem předháníme, ať už v nachozených krocích nebo ve spálených kaloriích.

text:  Barbora Soukupová,  eVito.cz

6_5_2014_600x100_Krokomer

5.5.2014 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Trénujte pohyby, nejen svaly. Pohyb je hra.

MovNat, o kterém jsme se zmínili již minule, rozvíjí základní a primární pohybové možnosti a dovednosti člověka, k nimž byla lidská těla konstruovaná.

Je to ten pomyslný základ pyramidy, na které můžete stavět další patra vašich přání a tužeb. Začněte přirozeně.

Celý článek 28.5.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner