Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Trénujte pohyby, nejen svaly. Pohyb je hra.

MovNat, o kterém jsme se zmínili již minule, rozvíjí základní a primární pohybové možnosti a dovednosti člověka, k nimž byla lidská těla konstruovaná.

Je to ten pomyslný základ pyramidy, na které můžete stavět další patra vašich přání a tužeb. Začněte přirozeně.

Zastavte na vám známém místě a zavřete oči. Pomalu vykročte a vnímejte každý pohyb vašeho těla. Co vše musí pracovat proto, abyste mohli vykročit, přenést váhu na jednu nohu a dokročit na druhou. Je to hra. Je to nekonečná a zábavná hra vašeho těla s těžištěm. Malé děti tuto hru hrají neustále.

Někdy se jim to třeba nepodaří a upadnou. Pak se hned zase derou do dalšího pokusu –  tímto způsobem a přístupem nikdy neprohrávají. To nám, dospělákům, chybí a raději hodně věcí ani nezkusíme ze strachu z prohry. Děti nastaví mysl a chtějí udělat pohyb. Myslí jen na pohyb, a ne na to, jaké svaly u toho zapojí a co z toho budou mít. Když ho zvládnou, jsou šťastné. Když ho nezvládnou, jsou šťastné také. Potom to zkusí znovu nebo už zkouší udělat další krok.

a2

Co je vlastně přirozený pohyb?

O tom, co je vlastně přirozený pohyb, by se dalo už i diskutovat. V současné době je nejčastější pozice sedu. Uvědomme si, kolik hodin dnes běžně pracující člověk prosedí. Sedavé zaměstnání, dopravní prostředky, v lepším případě u jídla, ve volném čase (TV, PC, kina, hospody,…). Při všech těchto běžných činnostech si rádi sedneme. A pak při dobré vůli se sebou něco dělat, koupíme si permanentku do fitness.

  • Po prosezeném dni se pod dojmem, že je to normální, zdravé a nejlepší, opět sedneme na jeden z ultra moderních a anatomicky tvarovaných strojů, které téměř pracují za nás, a efekt je pak minimální.

Téměř celý fitness průmysl se zabývá tréninkem svalů (tvarováním postavy). Zapomíná se na další složky pohybové aparátu těla jako mobilita kloubů, pružnost šlach a vazů či stav páteře. Tyto složky jsou přitom určující pro funkci svalstva, protože svaly se o ně opírají.

Jan Novosad

I vy, když nebudete mít pod nohama pevnou zem a oporu, budete se cítit nejistí a budete situaci pohybem spíše zachraňovat než tvořit. MovNat staví své základy na rozvíjení přirozené pohyblivosti a pružnosti celého těla. To se nedocílí opakovaným tréninkem svalů, ale učení se pohybům. Proto posilovací stroje mají svůj účel v rehabilitaci, ale pro rozvoj přirozeného pohybu nikoli.

MovNat učí vyvádět tělo z „naučené“ do „přirozené“ pozice

Název se skládá ze sousloví Natural Movement, neboli výzva Move Naturaly – hýbejte se přirozeně.Přirozený pohyb se snažím vidět v tom, na co bylo naše tělo anatomicky a fyziologicky vykonstruováno. Tím mám na mysli pohyb – a to téměř neustálý. Lidské tělo je dokonale všestranný pohybový nástroj. V přírodě naleznete tvory mnohem rychlejší, silnější, větší, obratnější, létající, lépe se pohybující ve vodě, než je člověk. Naše tělo je dokonalé v adaptaci na prostředí a dle určitých zdrojů se můžeme považovat za nejvytrvalejší běžce na planetě. Navíc dokážeme skákat, házet, chytat, šplhat, plazit se, plavat, lézt.

  • Kdy jste naposledy vylezli na strom nebo se prošli městem či přírodou naboso?

Připadá vám to divné? Souhlasím, že obecná norma nám říká, že uprostřed parku či v rušné ulici lézt po stromě není normální, ale PROČ? Když vím, že to dělám pro sebe, a proto, že mně to udělá radost, tak proč to neudělat?! Představte si, že jste týden nejedli a na stromě vidíte krásné šťavnaté ovoce. Vyšplháte pro něj a zakousnete se. Nebo si řeknete, že to není normální. To je adaptace. Po zodpovězení PROČ, přichází na řadu otázka JAK, aby strom zůstal zdravý a vy také. Odpovědí je MovNat.

Přestali jsme to potřebovat a naše těla tím trpí. Nedivím se už, jak je možné, že i někteří mladí lidé mají dnes problém se vůbec rozeběhnout na autobus, udělat kotrmelec apod.  To je druhá stránka adaptace. To, co nejčastěji děláme, na to se naše tělo snaží adaptovat.

Jan Novosad

Např. časté sezení u počítače – kulatá záda, předsunutá brada, podsazená pánev => zkracujeme a zmenšujeme se. Co se nehýbe, ztrácí funkci. Klouby tuhnou, svaly se zkracují a ochabují.  Proto se tělo potřebuje hýbat, jako kdybychom žili i nadále s přírodou, aby správně a dostatečně mohla proudit energie. Hodně lidí se zaklíná a tvrdí, že to nedokážou. Já tvrdím, že něco takového neexistuje a je to jen o hlavě. Pokud chci, tak půjde vše.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vyrazte v zimě na hory a udělejte něco pro své zdraví: Co tam jíst a pít radí Michaela Bebová!

Mgr. Novosad Jan
https://www.facebook.com/MovNatCR

Dlouholetý sportovec a několikanásobný úspěšný reprezentant ČR ve sportovním aerobiku. Dle své zkušenosti věří, že každý se může stát „mistrem světa“, protože každý jsme jedinečný a nejlepší, když děláme to, co nás baví a naplňuje. Ať už je to sport, práce, umění či životní koníček.
Kontakt: +420737282456, movnattrainer@gmail.com

28.5.2015 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023