Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.: Zvýšená hladina cholesterolu dlouho nebolí, a proto ji lidé podceňují

Článek o cholesterolu mám v redakčním plánu pro blog.kaloricketabulky.cz už poměrně dlouho. Asi žádné jiné téma jsem neodkládala tolik měsíců a mám pro to samozřejmě své důvody.

Nicméně nastal čas se postavit problému čelem a jít s celou nepříjemnou pravdou ven.
Až do nějakých třiceti let jsem si žila v sladké nevědomosti o stavu svého cholesterolu. Na odběru krve jsem byla snad jen v těhotenství a už se mi bohužel nepodařilo zjistit, zda tam někdo můj vysoký cholesterol přehlédl, nebo tento faktor není běžnou součástí těhotenských testů. Řekla bych, že spíš to druhé…

ateroskleróza

Ateroskleróza

V každém případě jsem se před lety zařadila do té velké skupiny Čechů, kteří mají vysoký cholesterol, jenž pro ně představuje zdravotní riziko. Právě proto se mi do článku nechtělo, protože – co si budeme povídat – člověk si nechce podobné věci extra připouštět.

Čas od času jsem se vždy ponořila do nějakých materiálů, vyhledávala pozitivní zprávy na zahraničních serverech, případně se pídila po alternativních způsobem „léčby“ vysoké hladiny cholesterolu. Optimistické výhledy mi vždy zkazilo laboratorní vyšetření, které ukazovalo velmi nemilosrdně realitu.

Něco málo o cholesterolu

Ačkoliv se na cholesterol pohlíží jako na potencionálního zabijáka, resp. na jeho zvýšenou hladinu, je sám o sobě pro organismus celkem nezbytný. Je součástí našich buněk, tělo jej potřebuje pro tvorbu hormonů, žlučových kyselin, vstřebávání vitamínu rozpustných v tucích (ADEK).  Podílí se mimo jiné také například na metabolismu tuků.

  • Jak již bylo řečeno, bohužel se cholesterol poslední desetiletí skloňuje čím dál více v souvislosti s tím, že jeho vysoká koncentrace v krvi organismu škodí a to tak, že poškozuje srdce a cévy.

Asi všichni víme, že existují dvě základní formy cholesterolu: „zlý cholesterol“ – označovaný jako LDL a “hodný cholesterol“ – HDL, který – když vše funguje jak má – transportuje přebytečný cholesterol zpět do jater. Ovšem právě ten zlý způsobuje usazování přebytečného cholesterolu na cévních stěnách, následkem čehož dochází k zúžení cév (na vnitřku cév jsou vytvářeny tzv. aterosklerotické pláty) a sníženému průtoku krve. Kvůli nedostatečné pružnosti a špatné průchodnosti může dojít k špatnému prokrvení cílových orgánů, což v konečném důsledku při úplném uzavření cévy vede k infarktu myokardu, nebo mozkové mrtvici.

  • Specializovaní lékaři mají ve své ordinaci velmi sugestivní model, na kterém je vidět, jak se cévy postupně ucpávají, aniž bychom to bohužel tušili, neboť žádné varovné příznaky povětšinou neexistují.

MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D., můj dnešní host, k tomu říká: „Problém je, že vysoká hladina cholesterolu nebolí, tak ho řada lidí nebere vážně. Až první infarkt nebo mrtvice ukáže pravé riziko celé záležitosti.

Vysoký cholesterol nebolí - občas může být vidět (viz obr), ale jde spíš o raritní případy

Vysoký cholesterol nebolí – občas může být vidět (viz obr), ale jde spíš o raritní případy

Při vysokých hodnotách cholesterolu (hypercholesterolémie) se sice mohou pod kůží objevovat tukové uzlíky, hlavně v oblasti kolem očí, na kloubech, či v oblasti Achillovy šlachy nebo v zorničkách. „To však neslouží jako ukazatel, jde spíše o raritní případy,“ upozorňuje specialista na tuto problematiku, jenž považuje včasné vyšetření krve a odhalení případné vysoké hladiny cholesterolu za klíčové: „Rozhodně by se měl nechat vyšetřit každý, kdo má v rodině případ časného infarktu – u mužů pod 55 let a u žen pod 65 let.“ Velké riziko pak také představují pacienti, kteří mají cukrovku, vysoký krevní tlak a kouří. „Dva pacienti se stejně vysokou hladinou cholesterolu nemusí mít stejné riziko,“ uvádí MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. a dodává, že rozhodující je právě např.  rodinná anamnéza a životní styl, který daný jedinec vede, a jeho další nemoci. To vše musí lékař při stanovování léčby brát v úvahu.

Štíhlým nehrozí?

Možná už jste se také setkaly s názorem, že vysoký cholesterol mají jen obézní lidé. Není tomu však tak. Jde o mýtus, který je nějakým nedopatřením přiživován. Slyšte tedy krutou pravdu: Problém vysokého cholesterolu se objevuje i u štíhlých lidí, kteří se stravují zdravě, stejně tak může být vysoký cholesterol u mladších věkových skupin! Významný vliv zde totiž má rodinná dispozice.

Druhou skupinou pacientů jsou pacienti s již zmíněnou obezitou,, špatnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybové aktivity, dalšími nemocemi (cukrovkou, vysokým krevním tlakem, kuřáci). A samozřejmě musí být cholesterol velmi přísně hlídám u lidí, kteří již vlastní onemocnění srdce a cév mají.

Mám-li být ovšem upřímný, nejčastějším případem ovšem je – s prominutím – vyžraný cholesterol, tj. způsobený nevhodnou stravou a obecně špatnou životosprávou,“ říká bez servítků svůj názor lékař, jenž působí v Centru preventivní kardiologie na Karlově náměstí v Praze. „Dieta je zkrátka klíčová a je vhodná v každém případě,“ dodává.

Co můžeme pro své zdraví udělat

Z uvedeného je jasné, že není vhodné boj o své zdraví vzdávat, spoléhat se na medikaci a dál si k tomu vést svůj tlustý pohodlný život. Edukační program zahrnuje snížení a udržení optimální tělesné hmotnosti, změnu stravovacích návyků tak, abychom z jídelníčku odstranili škodlivé tuky (zdravé tam samozřejmě zůstávají), upřednostňovali libové maso a ryby, a zařadili pravidelnou pohybovou aktivitu, jež zvyšuje hodný cholesterol.

Často se v populárních článcích uvádí také užívání doplňků stravy, ale neexistuje žádná studie, která by potvrdila zlepšení stavu po polykání suplementů,“ prohlašuje MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. a dodává, že on osobně zastává názor, že důležitá je kvalitní pestrá strava s důrazem na obsah zeleniny a ryb.  „A pak je tu ještě otázka množství„, zastavuje se ještě na chvíli u doplňků stravy lékař. „Třeba u omega 3 mastných kyselin se doporučují v příbalových letácích obvykle dvě tablety, ale abychom dosáhli efektu na lipidogram, museli bychom jich často spolykat třeba šest až osm denně. A kdo to dá?

Ryba nad zlato

„Bohužel si navíc lidé často myslím, že když sní bůček a pro svůj dobrý pocit slupnou k tomu doplněk stravy, tak je vše ok, ale to je samozřejmě nesmysl,“  varuje na odstrašujícím příkladu lékař, jenž připomíná, že vhodná dieta je blahodárná  i pro ty pacienty, kteří mají zvýšený cholesterol dán skutečně geneticky a myslí si, že je jedno, jak budou jíst…“Vždycky může správná úprava jídelníčku jen prospět,“ apeluje na zdravý rozum můj host, který sám  nejčastěji z ryb jí lososa, ale nepohrdne ani tuňákovou konzervou: „Vždycky svým pacientům říkám, že jakákoliv ryba je lepší než hambugr, klidně i sladkovodní.“

Spolkni prášek?

Úmrtí spojené s onemocněním srdečně cévního systému se řadí  v České republice na přední místa. Odborníci se shodují na tom, že řada těchto úmrtí je zbytečná a dalo by se jim předejít například právě udržováním hladiny cholesterolu v normě.

Věřili byste, že údajně tři čtvrtiny Čechů hladinu svého cholesterolu vůbec neznají? Přitom není nic lehčího než si rozbor krve nechat udělat a poradit se o svém stavu s lékařem. Často významně pomůže opravdu jen změna životního stylu, upravit jídelníček, naučit se relaxovat.

Pokud váš lékař shledá hladinu cholesterolu život ohrožující (do budoucna), přistupuje se k medikamentům. V současnosti je používáno několik skupin těchto léků – mezi nejčastější patří skupina tzv. statinů, které účinně blokují syntézu cholesterolu a snižují hladinu tuků.

Čísla nakonec

V rámci primární prevence je  třeba vždy zvážit, zda pomůže úprava životního stylu, nebo bude nutno přistoupit k lékům. Jaké hodnoty bychom měli mít, abychom si nemuseli dělat starosti?

  • Celkový cholesterol: méně než 5,0 mmol/l
  • LDL cholesterol: méně než 3,0 mmol/l
  • HDL cholesterol: více jak 1mmol/l u mužů a více jak 1,2 mmol/l u žen

V souvislosti s cholesterolem jsou vždy kontrolovány také triglyceridy, kvůli kterým vzniká zvýšené nebezpečí.

  • Triglyceridy: méně než 1,7mmol/l

Posouzení každého pacienta a stanovení jeho léčby ovšem je, jak již bylo řečeno, značně individuální,“  připomíná MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.

O tom, co jíst, abychom svému tělu pomohli, si povíme zase příště…

Vizitka hosta:

MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Centrum preventivní kardiologie
3.interní klinika VFN a 1.LF UK v Praze

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak vám pomáhá aplikace Kaloricketabulky.cz zhubnout a hlídat si živiny?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

12.5.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024