Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rozběhněte se s filmem Ženy v běhu aneb jaký mají vztah k běhání Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková a Vladimír Polívka?

Pokud marně hledáte motivaci k pravidelnému pohybu v přírodě jako je běh nebo chůze, podívejte se na českou komedii Ženy v běhu.

Nejenže se opravdu pobavíte, ale po zhlédnutí dostanete chuť okamžitě obout tenisky a vyrazit. A to i v případě, že se vám doteď do akce moc nechtělo. A jak to s pohybem mají hlavní protagonisté snímku?

O filmu si povídají lidé ve fitku, ale také v tramvajích či restauracích. Z půvabného příběhu s pořádnou dávkou vtipných hlášek je cítit lásku k životu a pohybu. Autorem scénáře je Martin Horský, který se ujal také režie. Asi nikoho nepřekvapí, že Ženy v běhu ho napadly pochopitelně při běhu. „Doporučuji všem, pokud chcete být napadeni nápady, jděte si zaběhat. Běh je výborný prostředek k utřídění myšlenek, budete překvapeni, co vše vás při něm napadne,“ říká o svém zatím posledním počinu s humorem sobě vlastním.

Herečka Zlata Adamovská, jež ve filmu hraje svéráznou maminku tří dcer, přistupovala ke své roli jako skutečná profesionálka. „Přiznám se, že nejsem sportovní typ. Dneska už sice běhá po ulicích spousta lidí, je to více méně módní záležitost, běh je ale pro mnohé především součástí zdravého životního stylu. Já ráda plavu nebo jezdím na kole, ale běhání mne nikdy nelákalo. Nicméně abych byla ve formě, začala jsem pár měsíců před natáčením trénovat. Musela jsem si často přivstat, protože v létě byla úmorná vedra a odpoledne bych uběhla sotva sto metrů. Ráno to bylo kolem dvou kilometrů“.

Velkou výzvu znamená běh pro filmovou postavu Terezy Kostkové. Ta se totiž se svým partnerem (Ondřej Vetchý), s kterým má tři děti, vsadí, že pokud jej předběhne v určitém závodu, on ji konečně požádá o ruku. A kolik toho oblíbená herečka a moderátorka kvůli filmu sama naběhala? „Při natáčení se pořád se na něco čeká, takže je to více otázka trpělivosti a schopnosti přesně opakovat akci, než skutečného sportovního běhání. Ale protože jsem v minulosti celá léta běhávala, tak si tělo vzpomnělo docela rychle a pro potřeby filmu jsem byla až překvapivě v kondici. Ale nevím, nevím, jestli bych naopak v reálu uběhla to své dřívější penzum.“ A jak Tereza Kostková relaxuje ve svém osobním životě? Po životní etapě, kdy hodně běhala, se poslední dobou věnuje prý spíše dlouhým procházkám. Za relax považuje masáž, hudbu, víno a ze sportu tenis.

V roli fešného trenéra, jenž dává soukromé lekce hlavním hrdinkám filmu, se objevuje sympatický Vladimír Polívka, kterého běhání baví i v osobním životě: „Je to příjemné nejen pro tělo, ale hlavně se u toho okysličuje mozek a vy už po pár desítkách metrů vypnete, mozek se rozjede úplně jinak než obvykle, vidíte všechno z většího nadhledu… Myslím si, že kdyby se spousta lidí místo toho, aby se začali hádat, šla proběhnout, tak by byly vztahy klidnější.“ A co prozradil o svém běhání ve filmu? „Filmový běh neznamená, že uběhnete kilometr, ale že běžíte ve více úsecích maximálně padesát metrů. Nicméně ve snímku buď běžím, nebo jsem zadýchaný, což je docela dobrý komediální motiv. Takže doufám, že jsem celý film jenom neprodýchal, ale že jsem tam i něco odehrál,“ směje se.

O svém vtahu k běhu promluvila také půvabná Jenovéfa Boková. Jsem zarputilý neběžec, tak jsem si říkala, že by to mohla být docela sranda,“ vzpomíná na svou reakci, když poprvé uviděla scénář. Sama si prý v soukromí stoprocentně vždycky vypne hlavu na lekcích jógy u Petry Pikkelové. „Jsem ráda, že jsem si k běhu díky filmu přičuchla, ale díky, pro mě je lepší ta jóga,“ směje se.

S běháním je to úplně stejné jako v životě. Důležité je vydržet a nevzdávat se, když cíl je na dosah… A co se týká přípravy a vhodného oblečení, dámy by si měly vzít k srdci radu, kterou filmová maminka Zlata Adamovská udílí svým dcerám: „Nejhorší, co se ženě při běhu může stát, jsou otřesený prsa.“

Takže kvalitní boty, pevnou podprsenku a vyrazit. Vyšehrad, kde běhají filmové hrdinky, bude asi beznadějně obsazen, ale máme naštěstí v naší krásné zemi řadu dalších příhodných míst.

Motivaci k běhu i zapisování jídelníčku do aplikace www.kaloricketabulky.cz najdete také v naší uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Zdroj: tiskové materiály k filmu. Foto: CinemArt a.s.

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

25.2.2019 Články, Fitness a wellness, O kaloriích nevážně

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023