Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pít, či nepít mléko. A proč potřebujeme vitamin D.

Prospěšnost vitaminu D jsme zde na blogu zmínili již několikrát. A zhruba před rokem jsme upozorňovali, že kvůli strachu ze slunečních paprsků máme tohoto vitaminu, jenž je důležitý nejen pro imunitu a pevné kosti, bohužel čím dál méně.

Dnes téma vitaminu D spojíme se zamyšlením nad tím, jak je to vlastně s tím mlékem, které je na tom poslední dobou podobně jako „zlé“ sluneční paprsky…  Občas totiž asi zapomínáme na zdravý selský rozum.
Nejprve si připomeňme, že se pod pojmem vitamin D se rozumí skupina látek s antirachitickým (protikřivicovým) účinkem označovaných jako kalciferoly.  Z nich jsou nejvýznamnější především vitamin D2, který se vyskytuje v potravinách rostlinného původu,  a vitamin D3, jenž je obsažen v potravinách živočišného původu a tvoří se také v kůži vlivem již zmíněného UV záření.

Však si vzpomeňte, jak nás, starší ročníky, maminky vždy honily ven se slovy, ať dostaneme zdravou barvu a máme pevné kosti. Dnes děti sedí celé dny zavřené u počítačů a když už se dostanou na slunce, nemají paprsky šanci pokožce prospět, neboť je většinou důmyslně zakrytá. Ze stejného důvodu jsou nedostatkem vitaminu D ohroženi také důchodci, kteří nevycházejí, nebo jen minimálně ven, a navíc je u nich tvorba vitaminu D snížená věkem.

  • Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, chodí lékař…

Zde bych ráda zmínila jednu zajímavost. Jakmile se v kůži vytvoří určité množství vitaminu D, dochází k útlumu jeho tvorby. Na rozdíl od suplementů se tedy vitaminem D ze slunečních paprsků nemůžeme předávkovat. Není ta příroda geniální?

Vitamin D

Vitamin D

Ze školy si všichni pamatujeme, že vitamin D se významně podílí na zvýšení vstřebávání vápníku a fosfátů ve střevě a je nezbytný pro správný růst kostí.  V souvislosti se školou a výše řečeným se nám také jistě vybaví mléčné dávky, které jsme při školních docházkách povinně konzumovali. Méně už se ví, vitamin D hraje také klíčovou roli v imunitním systému a boji proti infekcím. A velmi moderní je teď také poukazovat na jeho blahodárné působení proti vzniku metabolického syndromu, tedy onemocnění, mezi které např. patří obezita, cukrovka či hypertenze. Nedostatek vitaminu D pak prý souvisí také se zvýšením rizika rozvoje nádorů a zánětlivých onemocnění střeva.

Doporučuje se přijmout denně nejméně 400 IU jednotek vitamínu D (doporučeno je 600 IU) – a to prostřednictvím  slunečního záření (30 minut přímého slunce 2-3xtýdně) a mléčných produktů (250 ml plnotučného mléka = 100 IU vit D). (zdroj bíleplus.cz). Dalším jeho zdrojem kromě mléčných výrobků jsou především ryby, žloutky a také játra.

Mléko je komoditou, která přibližně přes 2,5 tisíce let patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku,“ říká Jana Divoká, lektor a metodik ve společnosti STOB. „Mléko bylo v dřívějších dobách převažujícím zdrojem kvalitních bílkovin.  V současné době se však situace mění a populace přijímá bílkoviny zejména z masa eventuelně masných výrobků. Zeptáme-li se našich prababiček, jistě odpoví, že běžnou denní součástí jejich jídelníčku bylo kravské či kozí mléko,“ popisuje stav situace můj dnešní host, který se v rámci své profese podílí na vývoji motivačních nástrojů pro rozumné hubnutí.

Mgr. Jana Divoká

Mgr. Jana Divoká

Češi v současnosti konzumují za rok okolo 220 litrů mléka (vč. mléčných výrobků), což je podle Jany Divoké o polovinu méně, než běžně konzumují obyvatelé západní Evropy.

Jak jsme si již řekli, mléko je ceněno díky svému vysokému podílu vápníku, jenž se právě z něj velmi dobře vstřebává, a obsahu dalších vitamínů a minerálů, které napomáhají prevenci osteoporózy. „Již 200 ml mléka dodá do našeho těla zhruba čtvrtinu doporučené denní dávky vápníku pro dospělého a téměř třetinu doporučené dávky pro dítě,“ vysvětluje Jana Divoká, jež je vedle lektorování v kurzech snižování nadváhy také garantem pro terapii dětské obezity. „Díky kombinaci vitamínu A a D a fosforu, který je obsažen v mléce ve vhodném poměru k vápníku, se velmi dobře vápník ukládá do kostí,“ upřesňuje odbornice.

Pro konzumaci mléka mluví i jeho lehká stravitelnost. Proto jej lze doporučit jak dětem, tak dospělým a obzvláště seniorům nebo těhotným a kojícím ženám, samozřejmě pokud netrpí laktózovou intolerancí.
Minimálně jeden zakysaný mléčný výrobek by se měl stát každodenní součástí našeho jídelníčku,“ říká Jana Divoká, která založila společně s Ivou Málkovou občanské sdružení Hravě žij zdravě o.s., jehož hlavním posláním je podpora prevence a léčby dětské obezity. „Kyselé prostředí, které způsobují bakterie mléčného kvašení, zlepšuje vstřebatelnost již zmíněného vápníku. Z tohoto pohledu jsou velmi výhodné výrobky polotučné. Vysoký podíl tuku totiž vstřebatelnost vápníku snižuje. Bakterie mléčného kvašení dávají také mléku nové nutriční vlastnosti. Rozloží totiž část bílkovin, sacharidů i tuků a pomáhá tak našemu trávení a také vytváří prospěšné látky,“ objasňuje a dodává, že jedině díky přítomnosti mléčných bakterií jsme schopni využít vitamín K, který působí v řadě metabolických procesů, na nervovou soustavu, krvetvorbu, kvalitu vlasů či pokožky. Mléčný tuk ze zakysaných výrobků pak prý při rozkladu vytváří látky posilující sliznici střeva a přispívá tak k prevenci rakoviny tlustého střeva.

Zakysané mléčné výrobky obsahují pro naše tělo prospěšné probiotické kultury. Jedná se o směs různých bakterií.  Z dietetického hlediska je vždy lepší, pokud je mléčném výrobku obsaženo více druhů těchto bakterií a dále také rozhoduje i jejich množství, které musí být dostatečné. Proto je vhodné kupovat kvalitní zakysané mléčné výrobky s kratší dobou trvanlivosti a preferovat ty, které obsahují 2-3% tuku.

  • Málo či mnoho tuku není pro bakterie mléčného kvašení výhodné.

Pozor: „Kaloricky příliš vydatné bývají některé mléčné výrobky pro děti. Jedná se o různé mléčné krémy, které obsahují mnoho tuku a cukru.  Mléčné výrobky bychom neměli vybírat jen dle obsahu tuku, ale  i dle množství obsaženého cukru. Některé mléčné výrobky mohou obsahovat až 20 g cukrů! Vybírejte tedy ty, které obsahují cukrů méně,“ varuje Jana Divoká, která je také autorkou řady metodických publikací o hubnutí.

Mezi cenné a kaloricky méně náročné mléčné výrobky patří podle Divoké také podmáslí či syrovátková bílkovina. Další nezbytnou součástí našeho jídelníčku jsou i sýry, a to zejména sýry tvrdé, jelikož obsahují velké množství bílkovin a také minerálů a vitamínů. Jejich nevýhodou je ovšem často vyšší obsah tuku. Měli bychom tedy dávat přednost sýrům obsahujícím 20-30% tuku v sušině.

Cennou součástí jídelníčku jsou i sýry přírodní, jako např. sýr cottage, který obsahuje jen kolem 20 % tuku v sušině.  Avšak prý i tučné sýry mají často méně tuku než většina uzenin. Inu, v sýru najdeš sílu…

Proč mimo jiné konzumovat mléčné výrobky?

  • Konzumací mléčných výrobků pomůžeme léčbě a předcházení gynekologických zánětů kvasinkového nebo plísňového typu.
  • Zakysané mléčné výrobky upravují trávení, pomáhají při zácpě, průjmu či nadýmání a mají vliv na výši cholesterolu a hladinu cukru v krvi (účinnost zakysaných mléčných výrobků zvýšíme pomocí vlákniny).
  • Osídlením střeva vhodnou bakteriální kulturou posilujeme i naši imunitu, protože blokujeme vstřebávání toxinů do našeho těla (proto jsou z doporučeny zakysané mléčné např. pacientům po chemoterapii).

Vizitka hosta

Mgr. Jana Divoká, lektor a metodik kurzů snižování nadváhy: www.stob.cz

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejlepší tuky pro naše zdraví

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

2.6.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Komentáře

1

Hattori Hanzo

2.6.2014 18:05

Pár poznámok k inak výbornému článku:
– vitamín D zo slnka získame len ak dĺžka nášho tieňa je menšia ako naša výška,
– D2 forma vitamínu D nemá také vlastnosti ako D3,
– ochranné faktory a krémy potláčajú presne tú zložku slnečného žiarenia, ktorá má vplyv na jeho tvorbu,
– najvyššie množstvo a rôznorodosť baktérií obsahuje pravá nepasterizovaná bryndza.

2

Seclook

7.6.2014 05:19

Hezky napsaný článek, ovšem je pouze značně protěžující mléčné výrobky a už se nezmiňují, nebo se krásné obloukem vyhýbá ostatním informacím.

-Mléko vytváří kyselo v organismu, to se tu píše, ale kyselý organismus je základem prostředí pro tvorbu rakoviny.
-Kyselý organismus nutí tělo vyrovnat PH a to tělo udělá braním materiálu z kostry, kdy fosfátama zneutralizuje kyselost a vápník vyčůráme, takže čím více mléka a mléčných výrobků konzumujeme, tím méně vápníku v těle máme!
-Do mléka se přidává Aspartan – umělé sladidla, které má doloženou přímou úměrnost při používání na podporu vzniku rakoviny a urychleníá rakovinových buněk.
-Mléko a výrobky z něj jsou drsně tučné a obsahují řadu škodlivých nemocí.
-Vitamín D se dostává do mléka díky mlékarenskému průmyslu tím, že se vylisuje vlna od ovcí a výsledek se přidává do mléka – to je způsob dodávání vitaminu D do mlika.
-Kraví mléko je určené obsahem hormonů pro tele, které za rok vyroste o 190Kg, je vůbec rozumné to dávat malým dětem?
-Mlékarenský průmysl dodává uměle enzym do mléka, který nám ho pomáhá strávit. Každý jsme tento enzym měli jako malé děti, později ale jsme ho kolem 2-5 let ztratili, čímž nám tělo říkalo „mateřské mléko už nepij, už ho nepotřebuješ“ a nastala takzvaná intolerance na laktózu. Je to tedy běžný jev, ne indispozice. Příroda ví, proč nám brání to dělat a mlékárenské společnosti to obcházejí a ještě tvrdí, že je mléko supr – jen pro jejich peněženky, ale zdravotně ani náhodou pro lidi.

3

Marcela Macáková

7.6.2014 18:01

pro Hattori Hanzo: děkujeme za komentář, hezký den

4

Hattori Hanzo

8.6.2014 16:27

Seclook:
– prekyslenie organizmu je mýtus, oveľa kyslejšie prostredie je v žalúdku pri trávení akejkoľvek zásaditej aj kyslej potravy, následne je neutralizované. Telo sa zbavuje kyslosti pomocou CO2. 70 až 75 % CO2 si naše telo uchová vo forme kyseliny uhličitej (H2CO3), ktorú si vie rýchlo zmeniť na bikarbonát (HCO3-). V celej rovnici nájdete len tri prvky – vodík, uhlík a kyslík, žiadny vápnik a vonkoncom nie z kostí.

– Do mléka se přidává Aspartan
O tom by som si dovolil silne pohybovať, keďže nie je uvedený na obale, podľa legislatívy tam byť jednoducho nemôže.

– Mléko a výrobky z něj jsou drsně tučné a obsahují řadu škodlivých nemocí
Úsmevný „argument“. Osobne by som sa vyhýbal radšej tým nízkotučným odtučneným produktom a „syrom“ kde je mliečny tuk nahradený nejakou lacnou rastlinnou emulgovanou tukovou náhradou plnou umelých transmastných kyselín. Radšej si dám dobré poctivé maslo.

Z ďalšími námietkami polemizovať nebudem. Jediný vážnejší problém s mliekom je hygienický – pri nedodržaní hygieny sa do mieka môže dostať značné množstvo hnisu, je to o zdravotnom stave kravičiek. Ak je však zdravotný star dojníc dobrý, nie sú na hormónoch ani antibiotikách, sú kŕmené spásaním čerstvej trávy na vysokohorských čistých pasienkoch, nevidím v takomto mlieku žiadny problém. Je to ale vec kvality a výberu. Paušalizovať sa tu jednoducho nedá, ale môžeme s istotou tvrdiť, že väčšina mlieka je vyprodukovaná tak, že krava je doslova dopovaná vysokoproteínovým krmivom (sója) a počas svojho života sa nepohne z priestoru 2x1m. Cena je pre väčšinu spotrebiteľov totiž najvyššia priorita, čiže toto je plne v rukách spotrebiteľa. Ja také mlieko nekupujem a radšej si priplatím na kvalitné. Ideálne výrobky nie z kravského ale z ovčieho horského mlieka. To je nutrične oveľa hodnotnejšie ako kravské, aj keď aj kravské môže byť fajn.

5

Meno

9.6.2014 03:08

Seclook: Prosím vás, při vší úctě, kde na tyhle informace chodíte? Neříkejte mi ale, že se to dávno ví, prosím vás o nějaké konkrétní zdroje, studie atd.
Jako chemika mě ta teorie fascinuje, ale uznávám, že nejsem organik, ale už ta teorie o pH a kyselosti…? Nicméně ty zdroje bych si moc přál a natolik snad inteligentní zase jsem, abych přelouskal vědecká článek z jakéhokoli příbuzného oboru.

6

Petr

9.6.2014 23:24

Osobně doporučím pročíst si tento dosti obsáhlý článek. Myslím si, že je sepsán velmi vyváženě – tedy že zmiňuje jak klady, tak zápory mléka.

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

7

kuba

1.7.2014 22:39

Chtěl bych poukázat na pár nesmyslů, které jsou zmíněné v tomto článku.
1) Vitamín D nezískáváme ze slunce, tato esenciální látka se pouze pomocí slunečních paprsků aktivuje.
2) Podle výzkumů stačí 1 hodina denně slunečního svitu na obsah pokožky, která je na předloktí vaší ruky, aby byl příjem vitamínu dostatečný. Myslím, že tuto „dávku“ slunečních paprsků příjmá snad každé dítě. Jediný národ, u kterého se problémy s vitamínem D vyskytují (křivice) jsou muslimové(muslimky, které jsou celý den zahalené-nemají žádný „příjem“ slunečních paprsků, které by jim pomohli aktivovat vitamín D.

8

Jiří

20.7.2014 09:07

Seclock: Totální nesmysly šířené takzvanými léčiteli. Pokud něco tvrdíte ověřte si důvěryhodnost zdroje a ne spolehnout se na University of Google.

9

Markéta

12.8.2014 11:48

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak jsou na tom ve srovnání s klasickým mlékem mléka rýžová, sojová apod.? Dodávají tělu to samé? Dá se říci jsou lepší nebo horší?

Děkuji a hezký den

10

martina

12.8.2014 13:15

Seclook,respekt…ale obavam se,ze nepochopi :-/ zee prevazuje tradicni konzumace tradicnich „zdravych“ potravin…. Jen jedina otazka,proc konzumovat mleko krav,ktere je urceno pro telata? Jako zdroj vapniku,fosporu,aminokyselin mohou slouzit jine zdroje,mak,mandle…

11

martina

12.8.2014 13:24

Seclook,palec hore…tady to ale nepochopi :/prevazuje tradicni konzumace tradicnich „zdravych“ potravin…proc nepit mleko,ikdyz je pro telata…alternativy neexistuji,vedecky podlozene clanky nesmysly a legislativa je nutne dodrzovana…

12

koki

12.8.2014 14:38

Video pro chytraky viz. Seclook, opravdu jsem se nad jeho komentarem pobavila a presvedcila se, ze ovci rozum masirovany marketingem opravdu existuje. Ale nic proti jeho nazoru,kazdy ma pravo vyslovit si sve domnenky. http://www.stream.cz/peklonataliri/792963-mleko

13

A

12.8.2014 17:05

Koki, tvrdíte, že Seclook má ovčí rozum, ale o lidech co si stojí za tím, jak je mléko a mléčné výrobky zdravé vás také může zahrnout do stáda ovcí, nemyslíte ? a marketing je spíš právě opačným směrem. Každá druhá reklama je na jogurt nebo sýr… Ono by stačilo se jít každý den alespoň na tu hodinku normálně projít 🙂

14

Lucie

3.11.2016 09:16

Dobré ráno, já jako absolutní neznalec, bych rozhodně nepoznala že jsou ve článku napsané nějaké nesmysly, nebo nepravdivé informace. Je diné co jsem o vitamínu d věděla je to, že děti do jednoho roku si ho neumějí vytvářet a proto se jim dává každý den kapka vigantolu. Překvapilo mě, že vigantol užívá i moje maminka a tak jsem si začala o déčku něco zjišťovat a tenhle článek je hezký.co se týká probiotik jako takových tak kravské mléko mi nedělá moc dobře, nevím jestli mám alergii, nikdy jsem to neřešila ale od té doby co užívámprobiotika biopron se mi zlepšilo zažíváníi celkový zdravotní stav!

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.

Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.

Celý článek 15.10.2020 0