Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kolikrát denně máme jíst, abychom byli schopni zdravě hubnout? A jak by měla vypadat skladba jídla během dne.

Téměř jako hamletovská otázka zdá se být rozhodnutí, kolikrát denně bychom vlastně měli jíst, aby naše tělo bylo spokojené – a ve stresu z očekávaného případného nedostatku energie zbytečně neukládalo obávané tuky.

Chronicky uždibovat, nebo se zbavit úplně svačin? To je to, oč tu běží…

Baví mě sledovat, jak se někdy odborníci pouštějí do „válek“ ohledně toho, co je správně.  Jednou máme snídat jen ovoce, pak nejíst po osmnácté hodině, svačiny dvakrát denně, pak žádné jídlo mezi hlavními jídly atd.

Občas vyhrává skupina A, po letech nastoupí skupina B a sem tam zvítězí i zdravý rozum. Ten má například i můj dnešní host PhDr. Iva Málková, zakladatelka známé společnosti STOB, STop OBezitě, která jasně říká:  „Nebuďte otroci toho, co se zrovna nosí.

Já sama jsem si za nějakých dvacet let prošla pěknou řádku doporučení. Bohužel (nebo bohudík?) jsem nikdy nebyla důsledná a dovolila svému tělu, aby tak nějak samo určilo, co je mu nejpříjemnější. A určitě by to fungovalo ještě lépe, kdyby občas nezasáhly vnější vlivy, které pak přes naši psychiku vysílají špatné signály a v důsledku toho často jíme více, než by tělo potřebovalo. Ale o tom více někdy příště.

Pozor na kolísání hladiny cukru v krvi

Zrovna nedávno jsme se s bývalou kolegyní bavily o tom, jak byl někdy náš jinak milý šéf protivný. Až po letech jsem přišla na to, že to nemusely být nějaké chlapské vrtochy, ale že za jeho nečekanými výbuchy mohlo být prostě jen nepravidelné stravování. Novinář, ten tvrdý chleba má … A nejen ten.

Jste citlivka na výkyvy cukru?

Víte, že po snědení bílého pečiva, jež má vysoký glykemický index a vychyluje hladinu krevního cukru, dostanete pravděpodobně za dvě hodiny po jeho pozření vlčí hlad? Samozřejmě nejsme všichni stejní a každý člověk je jinak citlivý na výkyvy hladiny cukru v krvi, a proto někomu vyhovuje jíst jen 3 x denně a někdo jiný by takto trpěl hlady. Jak prosté, milý Watsone (rozlousknul by naši záhadu Sherlock Holmes) Na stránkách STOBu si můžete udělat test Jste citlivý na reaktivní glykémii právě vy?

Jak je to tedy s tou pravidelností a počtem porcí (5x denně), které se poslední dobou hřejí na výsluní?Většina lidí, kteří začnou jíst 5 x denně, si pochvalují, jak jim to v hubnutí pomohlo, protože začali o jídle více přemýšlet,“ otvírá toto téma Iva Málková, která by o zkušenostech s klienty mohla psát knihy. Jo, moment, ona je vlastně píše (pokus o vtip, aby text nebyl tak odborně suchý).

Iva Málková v rámci propagace své knihy S váhou na houpačce

Iva Málková v rámci propagace své knihy S váhou na houpačce

Zvlášť ženy, které se starají o malé děti, mají prý s pravidelností problémy a často pak úplně zbytečně nabírají nadbytečná kila. Ráno malá snídaně většinou v podobě rohlíku a kávy (nebo nic), následuje celodenní honička kolem dětí a pak konzumují v podstatě celý večer, co jim pod ruku přijde.

Ale ohroženi nestíháním jsme vlastně tak trochu skoro všichni.

Doporučení pro uspěchané od Ivy Málkové

Zkuste si jednotlivé porce sestavit tak, aby výsledný glykemický index celého pokrmu byl vždy nízký. Ráno si přidejte k výše uvedenému rohlíku (když už nestíháte nic lepšího) nějakou bílkovinu – nízkotučný sýr, libovou šunku apod. Tak se výsledný glykemický index snídaně sníží. Ke svačině pak i při chůzi nebo u počítače či jiné činnosti (i když se to nedoporučuje) můžete ukusovat proteinovu tyčinku.

Oběd v podobě: bílkovina (maso, ryba, drůbež) – sacharid (menší příloha) a dostatek zeleniny. K svačině stačí jogurt, abyste měli pocit sytosti.  „Všechny kalorie  totiž nejsou stejné – kalorie z bílkovin jsou více sytící než ze sacharidů nebo tuku,“ míní Málková. Vyšší pocit sytosti po příjmu bílkovin zabraňuje nadměrnému příjmu energie v následujícím pokrmu.  A je jasné, že večeře by neměla být největším jídlem dne. Tak proto…

Při jakékoliv změně ve svých návycích si hlavně uvědomte, že změna nesmí být pro vás utrpením a že čím menší změnu uděláte, tím je trvalejší,“ doplňuje odbornice.

  • Pokud jste byli zvyklí jíst 3x denně a dle rad některých výživových poradců se nutíte k tomu nosit při sobě stále krabičky s nezbytností jíst minimálně 5x denně a jde to proti vašim zvyklostem, nedělejte to, zní další její rada.

A mně se ulevuje, protože když příliš myslím na jídlo, byť s dobrými úmysly, začnu vždycky přibírat. „Čím vyváženější máte pokrm a glykemii, tím větší časový odstup od jednotlivých chodů si můžete dovolit, protože hladina cukru bude vyrovnaná,“ doplňuje můj host.

Pyramida důležitosti z knihy Malými krůčky k velké změně

Pyramida důležitosti z knihy Malými krůčky k velké změně

Pokud vám vyhovuje jíst 5x denně – jezte tak. Dělejte především to, co vyhovuje právě vám. Měli byste však zachovávat tři hlavní jídla a nerozdrobit den do celodenního zobání, což často vede až chorobě nutkavého stálého uzobávání,“ varuje specialistka ze STOBu.

Snídaně je základ

Jak jsme si zde již několikrát řekli, viz například článek Opakování z chemie aneb víte, co jíte?, snídani bychom neměli vynechávat. „Tělo je připraveno po dlouhé noci přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne. Hodnotná snídaně s dostatečným obsahem bílkovin je dobrým startem do nového dne a po takové snídani zůstane hladina cukru v krvi poměrně dlouho vysoká, takže nebudete mít hned hlad,“ vysvětluje PhDr. Málková, která se problematice hubnutí věnuje prakticky celý život.

  • Nechcete stále myslet na jídlo? Dejte si vyváženou snídani, oběd a večeři.
  • Trpěli byste, pokud byste měli bohatě snídat, obědvat a pak už nic? Chybělo by vám večerní zobání v kruhu rodinném? Dopřejte si ho za předpokladu, že celkový jídelníček bude odpovídat právě vašim fyziologickým potřebám.

Psychika a radost z jídla je neméně důležitá než skladba potravin a režim jídla. Přiměřené množství zkonzumovaného jídla byste měli však ctít především,“ uzavírá celkem optimisticky naše dnešní povídání paní doktorka, která už pomohla k vysněné postavě pěkné řádce lidí.

Varování na závěr: Při vynechání nějakého chodu je nebezpečí, že ve stavu hladu sníte větší dávku jídla (obsahující mnohem více kilojoulů), než jste ušetřili tím, že jste během dne některé jídlo vynechali.

Kontakt na hosta

PhDr. Iva Málková, STop OBezitě, www.stob.cz, kde si můžete objednat také knihy od paní doktorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Trénujte pohyby, nejen svaly. Pohyb je hra.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

18.8.2014 Články, Jak zhubnout

Komentáře

1

Marty

18.8.2014 12:22

já kupříkladu v jídelníčku udělal obrovské změny… jedl jsem pizzu, kfc, a mekyho… neřikam že pořád, ale před spaním určitě… můj metabolismus, respektive moje tělo, bilo na poplach, ačkoliv jsem to neslyšel… a jednoho krásnýho dne jsem prostě řekl dost !!! dal jsem si morální pohlavek, jím pětkrát denně jídlo, které mě povzbudí, stimuluje a přináší pozitiva, tudíž jsem neskutečně spokojenej… malé porce, večer hlad zaženu zeleninou a jsem nad míru štastný člověk 🙂 pokud by někoho zajímal můj jídelníček, tak martinmlynek@email.cz

2

Hattori Hanzo

18.8.2014 15:40

Ten počet jedál denne je síce dosť individuálna záležitosť, no výskumy dávajú za pravdu článku – v priemere majú naozaj vyššiu zasysovaciu schopnosť práve menej časté vhodne zostavené veľké jedlá: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20339363 a to spomínané „rozdrobené časté zobání, což často vede až chorobě nutkavého stálého uzobávání“ je proste fakt. Preto jedzme poriadne porcie! 🙂

Nesúhlasím ale s raňajkovým mýtom. Rozhodne raňajky nie sú základ, resp. ním pri dobre nastavenej strave byť vôbec nemusia. Raný štart je vec zvyku. Dôležitejšia vec ako ranné nasýtenie je fakt, že nízka hladina inzulínu koreluje s vysokou hladinou oxidácie tuku. Jednoducho povedané – sacharidy spôsobujú vyššiu hladinu inzulínu a inzulín v krvi bráni čomu? Správne, bráni spaľovaniu tuku! Nízka hladina inzulínu je teda nutná pre efektívne spaľovanie tuku, nakoľko inzulín výrazne spomaľuje lipolytickú aktivitu a jeho hladina by mala byť udržiavaná nízko, pokiaľ chceme optimálne spaľovat tuk. To je v rozpore so snahou udržiavať inzulín počas dňa, zvlásť pomalými sacharidmi udržujúcimi hladinu inzulínu počas celého dňa a už vôbec nie hneď od rána, kedy je organizmus „najnáchyľnejší“ k páleniu podkožného tuku. Preto si osobne myslím, že dôležitejšie ako ranné nadlábnutie je schopnosť a hlavne ochota dnešného ľudstva jesť až ked po nejakom čase ak cítime hlad. 🙂

Problémom je, že nízka hladina glykogénu sa môže spájať s vyššou únavou a slabším fyzickým, často aj mentálnym výkonom najmä u jedincom s nízkou mierou metabolickej flexibility. Inzulín má spomaľujúci vplyv na niektoré katabolické hormóny, napríklad kortizol – hormón, ktorý sa vylučuje v čase stresu a záťaže, ako napríklad v diéte, tvrdom tréningu a psychickom strese. Kordizol produkuje glukózu štiepením proteínov napríklad aj zo svalov. Vyplavenie inzulínu spomaľuje aktivitu kortizolu tým, že zabraňuje jeho vylúčeniu z pankreasu, takže chráni svaly pred katabolickým vplyvom kortizolu. Čiže inzulín má zároveň aj ochrannú funkciu.

Tieto dve funkcie sú samozrejme z hľadiska chudnutia protichodné. Buď budem tlačiť sacharidy s nízkym GI a budem držať celý deň hladinu inzulínu – zabránim tým spaľovaniu tuku a nebudem kalorickým deficitom chudnúť tukových zásob ale zo svalov… Alebo budem držať inzulín aspoň určitú časť dňa nízko, budem počas toho efektívne spaľovať tuky, avšak budem pri tom cítiť zo začiatku určitý nekomfort, nízku energiu a možno ďalšie negatívne stavy.

Podľa mňa je odpoveďou na túto dilemu metabolická adaptácia a flexibilita. Postupne sa dá dopracovať k tomu, že pocítiť hodinku pred jedlom hlad nám až tak vadiť nebude a nedostatok sacharidov časom nespôsobí bolesť hlavy, podráždenosť, agresivitu alebo vlčí hlad. Organizmus si časom zvykne, adaptuje sa a dokážeme efektívnejšie spaľovať tuky a teda aj úspešne chudnúť. Občasné pociťovanie hladu je normálne a dokonca žiadúce. Naopak udržiavať telo v neustálom pocite úplného alebo čiastočného zasýtenia tlačením jedla do hlavy každú hodinu, je cesta k inzulínovej rezistencii a zdravotným problémom. Preto robte to, čo je pre človeka prirodzené. Jedzme až keď máme naozaj hlad, prípadne ešte hodinku neskôr. Nie podľa hodiniek 😉

3

pediatr

18.8.2014 20:56

ad Hattori:
Nemyslím si, že je jedno, zda ráno člověk jí nebo ne. Zvláště když pracuje mentálně a neurony jedou na glukózu. U dětí je opakovaně prokázáno, že dětí, které nesnídají mají vyšší podíl obezity.
Nízkou hladinu glykogénu jste asi nemyslel, ale zřejmě glykémie.
Kortizol se nevyplavuje z pankreatu, ale z kůry nadledvin. To jen na okraj.
Jinak mi úvahy nad hormonálními dysbalancemi připadají velmi akademické, protože člověk, který ovládá své emoce a nepřejídá se, natož aby si před každým jídlem dopřával 1 hod. hladových kontrakcí, tak ten opravdu nejspíš nebude obézní a určitě nebude pacientem obezitologické ambulance.
Takže asi tak.

4

Hattori Hanzo

18.8.2014 22:39

pediatr:
Ľudia, ktorí neraňajkujú sú viac obézny, to je pravda. Príčina ale nie je v samotnom vynechaní raňajok, ale v celkovom nezáujme o životosprávu u takých ľudí. Jednoducho tí, čo neraňajkujú, väčšinou nedodržiavajú žiadne stravovacie návyky a vôbec ich nezaujíma ich zdravie.

Neviem ako u detí, ale u dospelých je riadené vynechanie raňajok s dôrazom na správny pomer nutrientov a celkovú životosprávu naopak veľmi prospešné. Ide o 8 hodinové stravovacie okno a tento protokol je používaný v metóde Intermitent fasting. Výhody sú zvýšená citlivosť na inzulín, zvýšená produkcia rastového hormónu a mnohé ďalšie. AK si lekár, odporúčam o tom niečo vyhľadať. Existujú dokonca zaujímavé štúdie skúmajúce vplyv na onkologické ochorenia.

Čiastočný pôst – pocit hladu – spúšťa špeciálne regeneračné procesy, ktoré sú aktivované len pri pocite hladu, nikdy nie počas trávenia. Počas pôstu telo vylučuje väčšie množstvo katecholamínov. Ich zvýšená prítomnosť sa odzrkadľuje na lepšej koncentrácii a vyššej produktivite. Väčšina ľudí si na sebe všimne tento jav hlavne počas posledných 4 hodín pôstu (čo je ráno, takže nie sú unavení v práci alebo v škole a dokážu sa lepšie sústrediť). Inak príde mi to úplne logické z evolučného hľadiska. Hlad má za následok vybudenie zmyslov, je to základný mechanizmus prežitia. Je to ale hlavne otázka zvyku, spočiatku to môže byť pre niekoho ťažké, hlavne ak hormonálna sústava nefunguje ako by mala – vysoké percento tuku, začínajúca inzulínová rezistencia… Tieto schopnosti organizmu potláča neustály prísun potravy. Dnes už málokto vôbec pociťuje hlad a toto je problém.

Celkovo to má vynechanie raňajok resp. krátke stravovacie okno za následok preukázateľné zlepšenie psychosomatických schopností a vyššiu schopnosť sústredenia. Ďalšie výhoda je, že metabolizmus sa pri krátkom pocite hladu zvyšuje, zníženie prichádza až po desiatkach hodín pôstu. Tu sú dve zaujímavé štúdie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292

Odporúčam o tejto problematike dobrý dokument od BBC s názvom „Jedz, pôsti sa a ži zdravo“ – je dostupný na internete. V tomto dokumente objasňovali tento zaujímavý mechanizmus.

5

Hattori Hanzo

18.8.2014 23:05

pediatr:
ešte dodatok k tým kontrakciám hladu. Ak posledné jedlo jem večer o 20:00, na poludnie druhého dňa hlad často ešte nepociťujem a prvé jedlo si doprajem až okolo 13:00 – 13:30. Neviem čím to je, ale pravdepodobne schopnosťou organizmu fungovať na glukóze z pečeňových zásob a adaptácii na vyššie spaľovaniu tuku. Možno je to striedaním v príjm sachraidov (300g v tréningový deň, 50-60g v netréningový). Týka sa to ako mentálnej práce (analytika, programovanie), tak aj ťažkého fyzického tréningu (silový, vytrvalostný) v dopoludňajších alebo ranných hodinách. No a tie nepríjemné kontrakcie hladu sa práve zaručene objavia do jednej až dvoch hodín, ak zjem na raňajky niečo sladké – typicky pečivo alebo cereálie.

6

pediatr

19.8.2014 11:46

Já nepopírám patofyziologické procesy při hladovění. Já mám na mysli to, že pokud je někdo schopen a ochoten podstupovat podobné experimenty se svým tělem, tak zcela určitě není klientem obezitologické ambulance. Pokud někomu budu nabízet pravidelné „malé“ hladovění a on pak za několik hodin ulítne na sekané z obchoďáku nebo půlce turisťáku před televizí, tak to není řešení. Já musím hledat trvalou a hlavně snesitelnou změnu pro konkrétního člověka s konkrétními zlozvyky.

7

M. Ber.

19.8.2014 14:22

Zaujala mě část ohledně jídla – zvýšení/snížení cukru v krvi. Asi to má vliv, taky i to, v jakém rozpoložení jíme. V klidu nebo ve spěchu to bude tělo jinak zpracovávat.

8

Hattori Hanzo

19.8.2014 14:44

pediatr:
To je asi pravda. Kde je vôľa, ide to samé. Pre niekoho to je extrémne ťažké, no je to otázka motivácie a správneho vedenia. Akokoľvek dobre postavená a funkčná diéta zlyhá, ak neexistuje dostatočná motivácia. Žiaľ, s tým na tejto úrovni asi nepohneme, musí sa to odohrať u každého v hlave. To je skôr úloha pre psychológa alebo skôr pre psychiatra. Nedávno tu bol pekný článok o motivácii: http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/07/nejlepsi-cas-na-zmenu-pokud-chci-zacit-neco-menit-je-zapotrebi-srovnat-si-hlavu/
Popravde – neviem si fakt predstaviť ako viesť niekoho kto nemá záujem, alebo len malý, k tomu aby schudol – to musí byť extrémne ťažké.

Moje príspevky boli smerované skôr k tým, ktorí chcú, majú vôľu, no napriek tomu nedosahujú želanú efektivitu. Tam IF-ko môže výrazne pomôcť, vrátane vynechania raňajok, čo sa môže na prvý pohľad javiť ako šialenosť 🙂

Inak riešenie obezity znížením kalórií nemusí byť to správne riešenie.
Zaujímavé články:
http://edcable.blogspot.sk/2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-i.html
http://edcable.blogspot.sk/2014/02/obezita-1-zakony-termodynamiky-cast-ii.html

Osobne by som volil skôr budovanie schopnosti spaľovať tuk bez kalorických deficitov, najmä v začiatkoch, prípadne neskôr striedal deficit s miernym nadbytkom. Môj známy skúsil ketogénnu dietu a podarilo sa mu zhodiť 20% hmotnosti, to spaľovanie tuku mu šlo ako po masle. 🙂

To moja maximálna nadváha (od ideálu) bola „len“ 15kg a to sa zhadzuje pomerne ľahko. Aspoň keď si to porovnám so súčasným ťažkým silovým a vytrvalostným tréningom a naberaním svalovej hmoty + sily bez nabratia tuku. To je iná drina! 🙂 Ale ak je motivácia, dá sa v pohode zvládať aj naberanie sily s udržaním percenta tuku pod 10%, rovnako aj vysokointenzívne intervalové tréningy (HIIT). V 40-tke je to oveľa ťažšie ako zhodiť tých 15kg (z 86 na 69kg).

Zhodenie 15kg tuku mi teraz príde v porovnaní so silovým tréningom a dosiahnutím 8% tuku ako hračka. Nejaké obyčajné chudnutie? Ťažká pohoda! Ľahučké tréningy v nízkej intenzite, pomalý beh až chôdza a správna diéta, ideálne IFko. Brnkačka! 🙂 Je to fakt o hlave, keď sa chce, ide všetko. 😉

9

Radim Vaňousek

30.8.2014 08:50

Po neustálých problémech se zažíváním, kdy jsem měl alespoň jednou za 3 týdny křeče ve střevech a běhavku, jsem se rozhodl změnit stravovací režim z neustálé pastvy anglického typu na krátkodobé půsty. Konkrétněji 12 hodin jedení nízkoglykemického a vláknitého zobání během aktivní části dne a 4 hodiny sytematického přejídání během klidu. Následně 8 hodin spánku. Spolu s tím, za cvičení kalanetiky jsem přes pupek shodil nějakých 7-8cm a 4 kilogramy hmoty za cca 4 týdny. Běhavku jsem od 14. června ještě neměl.

Problém však nastal při nešťastném a nevyhnutelném navrácení se do „pastvy“. Tělo, ani mysl nepotřebovali jíst, ale jsou situace, kdy musíte 4 hodinové okénko posunout a tehdy vzniká problém s následnou defekací. Tělo při rozházeném stravovacím režimu přestane fungovat, jak by mělo.
Druhý problém při přechodu na půstový stravovací režim, je malátnost, pokud si během 12 hodin půstu odepřete jídlo úplně -Možná se tak dá přežívat, ale rozhodně to není příjemné pro řidiče, cyklisty apod.

10

Magdagaskar

30.8.2014 09:35

Dobrý den, moc děkuji za článek i skvělé komentáře. S nadváhou bojuji od malička a dnes jsem se po dvou dětech dostala na BMI 37.37. Podotýkám, že se léčím se štítnou žlázou, ale hodnoty jsou už cca 12 let stabilně v pohodě. Nikdy jsem nefandila žádným hodně jednostranným dietám a protože se zajímám o zdravou stravu, tak volím dobrou skladbu kvalitních potravin, jenže pořád tloustnu. Když jsem si v hlavě procházela období, kdy jsem byla několik let nejštíhlejší, tak mne úplně zarazilo, že to bylo právě období, kdy jsem jedla prakticky až mezi 13. a 14 hodinou a pak cca v 18 hodin. Bylo to jediné období v mém životě, kdy jsem se cítila fyzicky dobře a nemusela řešit váhu. Chtěla jsme však zhubnout ještě víc a začala dodržovat 5 porcí denně (přibírání, přibírání, přibírání) po řadě let i pod dohledem obezitologa. Kalorie a vyvážené porce a GMI počítám už léta, ale pořád přibírám. Období bez snídaní mi vrtá stále hlavou a teď sbírám odvahu vyhovět svému tělu a jíst až když mám hlad. Tedy díky za zajímavé linky v komentářích.

11

Hille

30.8.2014 10:17

Hattori Hanzo . Zajímal by mě tvůj jídelníček. Jsem hráčem amerického fotbalu.Jestli si ochoný mi ho poslat tak na richardhillebrand@seznam.cz

12

Radim Vaňousek

30.8.2014 16:08

Magdagaskar:
Rozhodit si sekreci hormonů štítné žlázy v dnešní době není vůbec složité. Podědit tyto problémy taktéž lze. Vědci však informovali veřejnost o tom, že za sníženou sekreci TP4 a TP3 hormonů může přebytek jódu, případně selenu. Taktéž může být na vině cokoliv toxického -různá plastika atp. Což je jednak varování a druhak i vodítko. Nedostatek proteinů a přebytek vysokoglykemických jídel může taktéž výrazně ovlivnit hormonální sekreci. Kupodivu mezi zhoršující potraviny patří syrový pastinák, brazilské „para“ ořechy, manioky a některé specifické druhy obilnin. Nakonec a neméně ovlivňuje žlázu i hormonální antikoncepce (V dnešní době je lepší používat nehormonální před koitem. A není ani moc drahá)
Možná se člověk problémů se štítnou žlázou nezbaví, ale může je výrazně potlačit omezením jednotlivých potravin a naopak navýšením potravin jiných (bohatých na proteiny; případně zařazení bylin, které přímo povzbuzují sekreci hormonů)

13

jirka

31.8.2014 21:37

Hattori Hanzo:
problémy s únavou nedostatkem energie anebo zhoršenou regenerací organizmu po zátěži při cyklování sacharidů anebo při low carb jsou způsobený nedostatkem kvalitní soli. Zkus sehnat sůl bez fluoru a jódu, ideálně hymalájská anebo keltská a dej si půl lžičky až lžičku za den. Problémy by měli zmizet.

14

Petr

31.8.2014 22:01

Rád bych vyjádřil podporu Hattoriho názorům ohledně nedůležitosti snídaní. A rovněž bych chtěl zmínit, že tvrzení „večeře by neměla být největším jídlem dne“ není pravdivé. Večeře může být klidně největším jídlem dne – pokud má rozumnou skladbu a pokud jste po celý den jedli jen mírně. Osobně nesnídám, obědvám jen lekce zeleninu a pořádný nášup si dávám večer. Takovýto způsob stravování spolu s posilováním mi srovnal trávení a pomohl zhubnout. Je mi 44 a jsem fit jako skoro ještě nikdy v životě.

15

Petra

1.9.2014 07:35

Madagaskar: Mám podobnou zkušenost – nejlépe jsem se cítila (a byla jsem také nejhubenější) v období, kdy jsem jedla naposledy v 15.00.
Jako vánoční předsevzetí jsem si dala přestat kouřit a rázem jsem nabrala 8 kG, kterých se dodnes nemůžu zbavit – a to jím 5x denně a skutečně každý den cvičím (kromě sobot, kdy nestíhám) – ne, po, út, pá – HEAT Program, st – TRX, čt – BodyStyling – a váha mi kolísá neustále dokola plus mínus 2-3kg… Nejsem, tedy aspoň mi to okolí říká, vyloženě tlustá – měřím 178cm a vážím 74 – 77kg, prostě podle toho, jak někdy ulítnu (většinou jsou pro mě likvidační víkendy, kdy jak se tady píše, u mě dochází k chronickému užďibování Ale zkrátka se necítím tak dobře, jako při váze 68kg.. Takže vážně nevím, kouřit začít nechci, ale nejíst po 3.hodině??? Nechápu jak jsme to mohla vydržet. Každopádně budu bojovat dál! Jinak díky za článek – teorie zmáknutá, horší bude ptaxe…

16

Smolíček

2.9.2014 09:39

Madagaskar a Petra: Mám zkušenost opačnou – léta jsem byla hubená, nesnídala jsem (max. kafe), celý den jsem měla střídavě buď hlad nebo jsem pořád uždibovala, v závislosti na tom, co jsem dělala a jak stíhala, a největší jídlo dne byla večeře (klidně svíčková „se šesti“ v 11 večer), moje BMI bylo 20, ale cítila jsem se skvěle…Potom jsem dala nafrak metabolismu při práci v zahraničí, dostala jsem zánět žaludku, přibrala 20kilo a roky jsem docházela na obezitologii a nutriční poradnu. Bez výsledku. Zkoušela všechno možné až jednou jsem narazila v diskuzi na zajímavý článek – byl v podstatě o tom, že nejlepší je poslouchat své tělo s rozumem dohromady, v zásadě o tom je i tento článek. Shodila jsem 15 kg tím, že jsem změnila přístup k sobě. V podstatě není nejdůležitější kolik toho sníme (s rozumem samozřejmě, v závislosti na fyzické aktivitě), ale co sníme. Můžeme být celé dny s troškou jídla, důležité je, dostat do sebe všechny živiny, co tělo potřebuje – dostatek bílkovin, vitamíny, ale i určitý podíl cukrů a tuků. Pokud omezíme příjem kilojoulů kvůli hubnutí, musíme tělu dodat všechny potřebné látky pro fungování a stavbu. Omezte pečivo, nahraďte ho zeleninou, ovocem a bílkovinami a uvidíte. Zkuste pohyb, ale ne extrémní, rychlá chůze je nejlepší (nebo střídání vysoké a nízké tep. frekvence – jako když dobíháte autobus) a pomoc lymfatickému systému, také udělá hodně. Hodně zdaru!:-)

17

Karel Borkovec

25.10.2014 08:58

Smolíček:

Musím s vámi naprosto souhlasit. Každý jsme jiný a každý z nás potřebuje něco jiného.

Důležité je začít poslouchat své tělo. Velký problém je, že hodně lidí neví jak vůbec začít. Proto bych těmto lidem doporučil navštívit odborníka. Ale pozor na podvodníky, kteří vás budou lákat na konzultace zdarma a hned na první schůzce vám budou chtít prodávat doplňky stravy. Tento přístup většinou svědčí o tom, že z vás pouze chtějí vytáhnout peníze. Úplně na začátku určitě žádné doplňky nepotřebujete.

Celé to není jen hubnutí, je to o změně životního stylu.
Hlavně bych chtěl říct – řiďte se svým vlastním selským rozumem a nevěřte všemu, co kde uslyšíte! Pokud si nejste jisti, tak si každou informaci raději ověřte u odborníka 😉

18

Martin

9.1.2015 20:39

Stačil jsem dočíst po „nízkotučný sýr, libovou šunku apod.“ a dál jsem to už nečetl. Někdo, kdo doporučuje živočišné výrobky a ještě tyto, by nikdy nikomu neměl raději radit, jak se má stravovat!
1. sýr = laktóza a kasein
2. šunka – vysoký obsah soli
oboje je dost zátěž pro tělo a hlavně po ránu, kdy se organizmus čistí…

19

RS

25.9.2016 07:13

dobrý den, test jsme na stránkách STOBu bohužel nenašla. Ad snídaně: moje zkušenost je taková, že když nedodržuji pravidelnou stravu se stanovenou skladbou a hodnotou příjmu, tak mě dostihne večer „žravá“. Takže pro mě jsou snídaně zásadní. Mívala jsem potíže s dosažením potřebné hodnoty vlákniny. Nyní případný deficit doženu otrubami. Aktuálně musím nejvíc ráno hlídat dostatek bílkovin, řeším to vaječnými bílky.

20

Lakshmi

11.7.2017 11:37

Já s váhou žádné zásadní problémy nemám, sportuji a již delší dobu se stravuji vegansky. Když jsem před časem přecházela z vegetariánství na veganství také jsem se nechala zblbnout tím, že jíst se má 5x denně. Byla jsem zvyklá jíst 3x za den a po jídle 5x denně (při zachování stejné energetické hodnoty) jsem přibrala 2 kg a měla stále pocit hladu. Správně poskládané jídlo 3x za den je naprosto optimální, tímto tématem se již před tisíci léty zabývala Ajurvéda a co se týče této holistické nadčasové vědy musíme jí i dnes dát za pravdu..

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články