Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Trampoty muže, který se rozhodl žít zdravě

Přece jen už to došlo tak daleko, že BMI faktor neokecám. A tak jsem se rozhodl projít si všechny rady a jídelníčky na internetu, jak jíst „dietně“.

Rad je mnoho, možná až přespříliš. Ale jak jsem zjistil, v reálném životě těžko použitelných.

Celozrnně

Každý, skutečně každý dietní jídelníček staví na celozrnném pečivu. Ráno plátek celozrnného chleba, k večeři celozrnná houska.

Pečivo

Jenže, zkusili jste sehnat celozrnné pečivo? Skutečně celozrnné? V každém supermarketu narazíte na chleba vícezrnný, lámankový, cereální, slunečnicový, dýňový, farmářský, selský a kdovíjaký další. Ale ne na celozrnný.

Nemyslím tím teď ten vakuovaný, lisovaný patvar, který se drobí, drolí, namazat nejde, a stejně se rychle zkazí. Myslím nebalené celozrnné pečivo. Pokud máte štěstí, přiblíží se tomu nějaké to z rozmraženého těsta v Kauflandu.

  • Ale jinak zjistíte, že si výrobci pečiva z toho udělali levný byznys. Například je jasné, že celozrnný chleba příliš nevykyne. Chybí v něm – resp. měla by chybět – pšeničná mouka. Těsto by měla tvořit žitná mouka se semínky nebo šlichtou z otrub, ovesných vloček a semínek.

Přesto najdete údajně dietní chleba, jenž je krásně nakynutý, a dokonce na pohled správně tmavý, jak by celozrnné pečivo mělo být. Nedejte se oklamat. Tmavé barvy lze dosáhnout buď přidáním karamelu, nebo lehkým opražením vloček, žita nebo ječmene.

Ani na farmářských trzích nemáte vyhráno. Záleží na tom, jaká pekárna sem zajíždí a na jaký sortiment se zaměřuje. Dnes je v oblibě kváskový chleba ze skutečného kvásku, tudíž celozrnné chleby nemusí pekárna nabízet.

Jednoduše prý lze skutečně celozrnný nebo alespoň z větší části zrnný chleba poznat tak, že na řezu jsou vidět v hmotě upečeného těsta zrníčka a kousky ovesných vloček.

Na každý pád, ústřední pilíř všech diet seženete skutečně velmi těžko (nechcete-li jíst lisovanou a vakuovanou variantu), a pokud ano, pěkně draho.

To mi ta „dieta“ pěkně začíná, řekl jsem si poté, co jsem prošel Billu, Kaufland, Tesco, Lídl, Normu, Pramen, Penny, Albert… No nazdar. To víc zhubnu při pěší turistice za celozrnným chlebem, než pojídáním celozrnného pečiva.

Ryby a šunka

Dříve byly ryby jídlo chudých. Moc hezky o tom píše herec Jozef Króner ve své vzpomínkové knize Herec nejen na udici. Jako děti chodili k potoku a chytali ryby rukama. Nebo můžeme vzpomenout povídky Oty Pavla o rybaření jejich otce.

  • Dnes se žel v potocích ryby moc nenacházejí, a pokud ano, jde o chráněné chovy. Případně musíte mít rybářský lístek. A tak nezbývá, než další jídlo z dietních jídelníčků kupovat. Ani zde však není situace růžová.

V obchodech narazíte opět na vakuované ryby, většinou pangase, u nichž často neznáte zemi původu, ani jak dlouho už leží někde zmražené. A co už vůbec netušíte, jestli je po cestě někde nevyndali omylem na sluníčko a pak opět nezamrazili.

Musíte tedy pátrat po speciálních rybárnách. A že jich zase tak moc není. Jednu jsem našel v Kauflandu, prodej přímo ze sádek je možný i v pražských Lahovičkách. Občas se objeví ryby i na farmářských trzích, je však opět otázka, nakolik jsou ryby čerstvé a jak dobře chlazené. Jak je tomu v jiných městech, to skutečně netuším.

Cena je tomu však přímo odpovídající. Už dávno nejde o jídlo chudých. Takový losos, doporučovaný v dietním jídelníčku minimálně dvakrát týdně, vás vyjde při dvou filetech na takových 150 a více korun.

Losos

Podobně k dietním jídlům patří šunka. Jenže dívali jste se někdy na složení šunky v obchodech? Standardně má tak 55 % masa, zbytek tvoří podivná směs éček, drtě, kůží, sádla a bramborového škrobu. A že by zrovna bramborový škrob působil dietně, to se říci nedá. Musíte tedy opět shánět – šunky s alespoň 80% podílem masa, u pultu lahůdek se na podíl masa v šunce musíte trapně ptát a zdržovat tak lidi ve frontě, a samozřejmě, cena je za podobnou šunku poněkud vyšší.

  • Takže opět platí to, co u celozrnného pečiva – nejenom, že bych hubnul tím, jak budu mít brzy prázdno do peněženky, ale i neustálým obíhám rybáren.

 Zelenina

Nejvíce se u diety doporučuje jíst zeleninu. Zde snad od dob farmářských trhů a možnosti zasílání farmářských bedýnek není problém. I když…

Co se supermarketů týče, je to jak kde a vybírání zeleniny v supermarketu spíše připomíná loterii. Není to tak dávno, kdy se doporučovalo vyhodit cherry rajčata z Maroka, protože po stejné šarži bylo Francouzům šoufl.

  • Známou věcí je i to, že se zelenina z jiných zemí posílá do dalších států ještě nezralá, aby dozrála cestou nebo v prodejně. Taková zelenina však v sobě moc vitamínů nemá.

Možná se vyplatí kupovat zmraženou zeleninu v pytlíčkách, nebo konzervovanou v konzervách a slaných nálevech. Sice těch vitamínů není tolik jako v čerstvé, ale teoreticky by to pořád mělo být víc, než v té dozrávané.

Jistě jsou farmářské trhy a bedýnky dobrou alternativou. Ale zase zde platí, že často nevíte, pokud nemáte ověřeno. Některé farmářské trhy se potýkaly s problémem, že pod hlavičkou nějaké farmy pouze spekulanti prodávali neodebranou nebo dokonce vrácenou zeleninu z velkoskladů.

Ale i když máte ověřeno, pořád je zde otázka finanční, místní a časová. Nechat si posílat bedýnky je sice hezké, ale platíte dopravné, někdy i balné. Jít na farmářský trh znamená, že musíte mít nějaký poblíž svého bydliště, vědět, ve který den se koná, a v ten den mít čas tam zajít. A konečně – když ředkvičky v supermarketu koupíte svazek za osm korun, asi se vám na farmářském trhu za svazek dát dvacku chtít nebude.

Jistou možností je pěstovat si zeleninu sám, ale přece jen třeba na sídlišti to dost dobře nejde. Možná rajčata na balkóně, ale tím pokryjete tak týdenní spotřebu, až dozrají.

Mléčné výrobky

Dietní poradci doporučují někdy i mléčné výrobky. Avšak odtučněné. A není asi tajemstvím, co většina odtučněných a rádoby, proklamativně zdravých jogurtů obsahuje, a naopak, že to zdravé neobsahuje. Případně je to zdravé dodáváno ex post buď znovu, nebo jako vylepšení.

  • Dá se najít hodně rozborů údajně zdravých jogurtů, neobsahujících sice tuk, ale nabízejících náhradní sladidla, škroby, želatinu či chemické látky, které u citlivých lidí mohou vyvolat zvracení.

Už u samotného mléka v papírových krabicích má mnohý poněkud pochybnosti – co je to za mléko, které vydrží na lince v kuchyni i měsíc, aniž by se zkazilo?

V Praze a okolí jezdí Mléko z farmy, a je možné si v určitý den poblíž svého bydliště koupit tvaroh, sýry, čerstvé mléko. Jenže plnotučné, nezpracované. Je dobré, plné smetany, za přijatelnou cenu – ale z dietního hlediska asi nezdravé?

U plátkových sýrů aby si zase člověk dával pozor na barviva – takové E160b není vhodné pro děti, ale najdete je v každém druhém výrobku. Sýr je krásně žlutý. Což samo o sobě by vám mělo být divné, protože mléko, z něhož se sýr vyrábí, je bílé.

Sledování etiket

Při dietě se rovněž často nedoporučuje máslo, protože je příliš tučné. Sice obsahuje i tělu prospěšné látky, ale víte, ten tuk. Raději prý jezte margarín. Znám hodně lidí, kteří se do margarínu musejí nutit.

Hodně z nich také přemýšlí nad tím, že pouhým mícháním rostlinných olejů tyto neztuhnou, a co asi za látky je nutné přidat, aby tekutý olej ztuhl. Výrobci sice tvrdí, že jde o bezpečné látky, že nejsou zdraví škodlivé, ale to ti dovozci cherry rajčat z Maroka tvrdili také.

Takže suma sumárum

Tohle je jen takový stručný přehled. Vůbec jsem nezmínil třeba při dietě doporučovaný olivový olej, tedy ten extra panenský, jenž také nepatří k nejlevnějším.

Nebo shánění skutečného medu, nikoliv chemických náhražek za med vydávaných a prodávaných v supermarketech.

Když jsem si tedy tak zhruba sestavil dietní jídelníček, jak by měl vypadat podle všech rad a doporučení, a k tomu částky, hořce jsem zaplakal a vyhodil papír do koše. Musel bych vydělávat asi dvakrát tolik, abych mohl jíst dietně a zdravě.

Zní to sice jako výmluva, ale v reálu jde skutečně o zábavu pro movitější. Nevím proč a ani snad nad tím nechci přemýšlet, proč zrovna zdravá jídla jsou tak drahá, a nezdravá levná. Nechci se pouštět do nějakých konspiračních teorií.

V praktickém životě však budu muset sáhnout ke kompromisu. Zdravá dieta, zdá se, není pro každého.

Z archivu aneb přečtěte si také:

10 000 Kč za váš recept!

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

4.8.2014 Články, O kaloriích nevážně

Komentáře

1

Jiří Novotný

4.8.2014 11:58

Mám podobné problémy. Doporučuji: Šunka nejvyšší kvality (označení podle normy), ryby od Eisman, pečivo knackebroot a ovesné vločky, zeleninu podle vzhledu nebo mraženou směs, mléko čerstvé nízkotučné. Olej řepkový (má méně transmastných tuků než olivový), margarín Flóra nebo Flora light.

2

veronika

4.8.2014 11:59

Albert nabízí celozrnný chléb – 3 druhy (celozrnný chléb dýňový, celozrnný chléb s vlákninou – oba čerstvě upečené, a celozrnný chléb dopečený ze zmrazeného polotovaru), chce se jen dobře dívat, nebo se zeptat 😉 já jsem se zeptala a dokonce paní prodavačka byla tak ochotná, že mi přinesla ukázat i složení a vážně se jedná o celozrnné chleby

3

Radomír Fusek

4.8.2014 12:12

Autor má obecně pravdu, že jíst zdravě je dražší než nezdravě. Ale nesouhlasím, že je to tak vysoký rozdíl. Když jsem začal s úpravou jídelníčku, řešil jsem stejný problém. Nicméně po cca měsíci jsem zjistil, že se cítím výrazně lépe, když si hlídám, co jím. A k tomu patří také to, že mi dnes stačí polovina porcí, které jsem jedl dříve, abych byl do syta spokojený! Protože si pečlivě vedu záznamy, tak na 100% vím, že i když už přes rok vybírám a kupuji věci, které stojí o nějakou kačku víc. V Objemu jídla se mi to vrací. Takže chce to vydržet pár týdnů platit trošku víc a věřím, že i ostatní dojdou ke stejnému zjištění.

4

quip

5.8.2014 09:09

Konspiračních teorií snad netřeba – kvalitní a nutričně (makro & mikro) hodnotné jídlo je prostě drahé, tečka. Proto tolik rodin i z rozvinutých zemí jako je Velká Británie nebo USA prostě nemá na to, aby jedli zdravě. A to i když třeba vědí, co je vůbec zdravé. Sacharidy a tuky z rostlin jako je kukuřice, řepka nebo sója jsou daleko levnější na produkci než hovězí nebo zelenina. 100kcal brokolice nebo hovězího bude prostě vždycky dražší než 100kcal bílého pečiva. Může s tím stát, vláda a strana něco udělat? Určitě. Ale umíněná „co je české to je dobré“ politika má přednost.

Druhá stránka problému je, že většině populace přijde zvláštní za kvalitní jídlo utrácet – navzdory tomu, že jde o jeden z hlavních environmentálních faktorů ovlivňujícího zdraví. Láďa Hruška a Jiří Babica navěky. Food Programme (BBC4) u nás prostě není.

Třetí stránka je naprosté opomíjení Paretova principu 20:80. Ale řešit (důležité, ale přeci jen podružné) věci jako je bio vs. normální produkce nebo (navíc sporné a zavádějící) debaty ohledně mléka nebo másla je přeci zábavnější než jíst vyváženou stravu, kopce zeleniny, nakupovat v akcích (Kaufland půlhodiny před zavíračkou a květák za 4Kč, anyone?), plánovat a vařit si do mrazáku etc.

Tento komentář rozhodně není namířený proti Vám, pane Lipšanský – každý kdo se pokusí do světa jídla alespoň proniknout si zaslouží obdiv. Ale přes popsané problémy je to přeci jen na každém z nás. To právo brát se o vlastní štěstí jak je uvedené v NOZ (a třeba americké ústavě) není právem štěstí garantující. A tenhle náš národní rétorický i reálný defétismus mne prostě irituje.

5

Alena

5.8.2014 09:47

Na článku je mnoho pravdivého. Jíst zdravě opravdu stojí nemalé finance. Od ledna držím dietu a podařilo se mi zhubnout již 16kg pouhou změnou jídelníčku. Je pravda, že občas zajdu plavat, na procházku nebo si doma zatancuji. Ale největší podíl na tom má změna jídelníčku. Jelikož 400g bochánek celozrnného chleba stojí kolem 40Kč, šunka s 96% masa taktéž, rozhodla jsem se koupit domácí pekárnu a celozrnný chléb si sama péct a šunku si vařit domácí. Mohu doporučit směsi na pečení chleba z Lidlu. Stojí 34Kč za 1kg a upečete z něho 2 bochníky. Stačí jen přidat 350ml vlažné vody. Já si ještě přidávám lněné semínko, slunečnicové semínko a lžičku olivového oleje. A domácí šunka vyjde kolem 100-120Kč/kg…podle toho, za kolik seženete maso. A hned víte, co jíte… 🙂 A je pravda, že za těch 7měsíců, co držím dietu, tak nemám chuť na sladké a místo masa si dám raději zeleninu – já , takový masožravec !!!! A musím říct, že hlady opravdu netrpím….spíš toho sním víc než dříve, jen si vybírám, co do tý papuly strčím 🙂 Takže závěrem…..jíst zdravě se opravdu dá i levně….nebo srovnatelně. Ale holt přípravě jídla věnujete více času.

6

Kája

5.8.2014 10:16

co můžu udělám si doma, peču si sama veškeré pečivo, hlavně celozrnné, dělám si sama jogurty, z jogurtů lučinu, zeleninu kupuji ve městě na trhu, přes zimu musím vystačit se supermarkety, hledala jsem různé alternativy, protože na éčka a podobná svinstva mám alergii, spoustě věcí se tak musím vyhýbat a proto, co můžu, dělám si doma sama

7

Eva

5.8.2014 16:12

Myslím, že každý zde má určitě kus pravdy. Já jsem najela na změnu jídelníčku po té, co jsem navštěvovala Natur house a výsledky nikde a to jsem to brala hodně poctivě. Prostě jsem si začala počítat kalorie, dala jsem si limit a začala podle toho nakupovat a během 3 týdnu se již výsledek dostavil, a to nejen v úbytku váhy ( ano, žádné radikální hubnutí, jen pozvolna cca 2 kg), ale co bylo příjemné, já skutečně zdravou stravou ušetřím. Místo utráceni v Natur house jsem si koupila drahou váhu, kde mi to váží a porovnává vše i skutečný biologický věk i to kolik mám jíst kalorií, a tak si to hlídám podle váhy a tuku a vody v těle. Tohle mi osobně zafungovalo. Takže zdravě se dá žít myslím dobře, i když jsem zatím nezkoušela pečení doma, dobrý nápad určitě…..Eva.

8

Martin Cheníček

5.8.2014 19:34

Ehm, mno teda.
Vyučuji freediving – zadržím dech na 7 minut, potopím na nádech hloubky přes 70 m, běhám plavu maratony, lezu skály, závodím na kole.

Jsem VEGAN.

Můj jídelníček je jeden z nejlevnějších na trhu.
Mohl bych o tom psát hodiny.
Snad bude lepší zajít na nějaký náš seminář

Drahé ?!?
Nikoliv.

S pozdravem – Martin

9

Lucie Hantáková

10.8.2014 11:51

ALENA – dobrý den Alenko, velice mě zaujala vaše odpověd, tedy hlavně to, že jak píšete o domácí šunce. Já ji zkoušela jednou a vůbec se mi nepovedla a to bylo dle ověřeného receptu. Mohla bych Vás poprosit o recept a popis jak ji děláte Vy? Samozřejmě pokud Vám to nevadí .. můj email be.fit.with.lucie@seznam.cz
Předem velice děkuji a přeji hodně úspěchů. Lucka

10

Václav

12.8.2014 12:53

To, že je zdravá strava dražší než nezdravá je jasné, vychází to z použitých surovin a způsobu zpracování. Slovo „dieta“ není vhodné. Jedná se o trvale udržitelný životní styl – jíst zdravě a střídmě. Když jdu do hypáče na nákup, tak mi stačí ze stovek regálů, plných průmyslově vyrobených potravin, pár regálů a mám nakoupenou vyváženou a zdravou stravu. To že je 2x dražší mi nevadí. Zdravá strava je vydatnější, takže zkonzumuji mnohem méně.

11

Ivan

12.8.2014 13:40

Pěkný článek a musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že pravdivý. Se ženou jsme také „najeli“ na zdravé stravování (nebo řekněme zdravější) a na účtech za nákupy je to znát. Určitě to není 50%, ale jednotky % také ne. Nicméně, na čem jiném utrácet, když ne na vlastním zdraví 🙂
Rád bych ale zmínil i opačný příklad a to je celozrnné pečivo. Už čtvrt roku doma peču vlastní kváskový celozrnný žitný chléb. Dávám do něj pouze žitnou !BIO! mouku, spoustu semínek a ovesné vločky. Vždy peču 2 chleby naráz, každý z nich má po upečení cca 1100g. Takže mám 2200g kvalitního zdravého celozrnného chleba a to za – světe div se – cca 70kč. Takže se dá kvalitně stravovat i levně.

12

Hanka

12.8.2014 14:13

Já jsem se před časem stravovala podle paleo diety a teď jsem zkoušela Whole30 podle knížky Jídlo na prvním místě. Mně toto stravování vyhovuje, jsem masožravec, pro vegetariány by to asi program nebyl. Cítím se dobře, zhubla jsem, spousta účastníků uvádí zlepšení různých hodnot krve, tlaku, cholesterolu. Není to o tom, že by se člověk od rána do večera cpal masem, masa jím stále zhruba stejně, jen sacharidové přílohy jsem vyměnila za zeleninu ve všech možných úpravách, takže se domnívám, že jde také o zdravé stravování. Jí se maso, ryby, mořské plody, vejce, ořechy, zelenina, ovoce, kvalitní tuky. Odpadá tedy shánění např. celozrnného pečiva. Kvalitní maso je možné koupit např. v Praze v řeznictví Moravec, ryby kupuji v Lidlu, ovoce a zeleninu na trzích. Jak to vyjde cenově? Nepočítala jsem, ale protože za den sním 2 plátky 100-150g masa či ryby, 2 vejce a horu zeleniny, nepřipadá mi to tak drahé. Když si někdo dá colu, pivo, víno, brambůrky, čokoládu a k tomu ještě 3 jídla denně, určitě projí a propije více 🙂

Pro Lucii Hantákovou: receptů na výrobu šunku je na internetu spousta. Do šunky dávám Pragandu, je to třeba kvůli barvě a konzervaci, nicméně je to stále minimální množství dusitanů oproti tomu, co koupíte v obchodě. Místo medu dávám moučk. cukr. Velmi se mi osvědčila krůtí prsa, naopak z vepřové šunky jsem nadšená nebyla. Např. jeden dobrý recept: http://dolcevita.blog.cz/1305/domaci-sunka-aneb-navrat-do-minuleho-stoleti

13

Sajo

12.8.2014 15:41

Nesúhlasím s tým, že racionálne stravovanie je drahšie ako bežný jedálny lístok tlstoprda akým som bol aj ja. Rôzne klobásy, nátierky, polotovary a fast food sú ďaleko drahšie ako čerstvá zelenina. Krajec chleba s dvomi plátkami šunky a 300g čerstvej zeleniny určite nie je drahšie jedlo ako dve klobásy, pol bochníka chleba a 200g pohár horčice, čo bola u mňa bežná večera. Vyvážená strava zahŕňa veľké množstvo čerstvej zeleniny a ta je v prepočte na hmotnosť stále najlacnejšia. Kilo tej najlacnejšej šunky/salámy/syra/nátierky/klobásy alebo podobného bullshitu plného éčiek a nekvalitných rastlinných tukov sa cenou nepriblíži ani tým najdrahším rajčinám (ak áno tak vás niekto riadne zdiera). Vyradením bullshitov zo stravného lístka ušetríte kopu peňazí, ktoré môžete použiť na kvalitne ryby, syry, šunky, atd. Autor článku by mohol zverejniť „diétny jedálniček“, o ktorom píše v závere článku. Pokiaľ nemá každý deň na obed krevety a kaviár tak pochybujem, že by tie ceny boli také astronomické ako píše.

14

Jirka

12.8.2014 16:42

Musím poznamenat, že se v článku nachází spousta nepravd, bohužel prezentovaných jako jediná známá pravda. Už jen zacházení se slovem „dieta“ je chybné, svědčící o tom, že i autor článku ho má zažité nesprávně.
Stejně tak potraviny jako šunka nebo odtučněné mléčné výrobky, to je možná tak doporučení nějakého výživového poradce-amatéra, člověk, který o daném tématu něco ví, vám to jistě nedoporučí. Nicméně nemá smysl zabíhat do detailů, pouze bych autorovi doporučil volit téma podle oblasti jeho vědomostí a nebo alespoň nepoužívat nepodložená dogmata. A možná méně koukat na určité televizní pořady. 🙂

15

Petr

12.8.2014 22:06

Já se pár měsíců také zabývám obsahem potravin a i když souhlasím v několika bodech s tímto článkem, tak jeho pojetí se mi vůbec nezamlouvá. Tohle „šťourání“ bez návrhu řešení k ničemu není. Já si za tu dobu co jím kvalitnější potraviny „žeru“ jako král, jako nikdy předtím a ve výsledku levněji. Pokud chcete hubnout pouze tím, že budete jíst kvalitní a nízkokalorickou stravu tak si nic nepomůžete a jediné co bude hubnout bude Vaše peněženka. Jezte častěji a méně. Navíc většina potravin v základní neochucené formě je poměrně kvalitní … bílé jogurty, tvarohy atd. a to za poměrně nízkou cenu. Např. jogurt od stejné firmy bílý a pak ochucený je v rozdílu několika Kč. Přitom přidaný např. ovocný obsah je 0,01% .. tady se prostě připlácí za 6 kostek cukru a barvivo. Přitom si můžete do jogurtu nebo tvarohu přidat trochu medu a máte výborné, sladké, zdravé a levné jídlo. Na druhou stranu jak byste chtěli vyrábět potraviny pro tolik lidí bez chemie. Zkuste si třeba zamíchat pažitku do sýru a pozorujte jak rychle vám tam vykvete. Jak by se pak vyrábělo, dováželo k zákazníkovi a kolik by se toho vyhodilo. .. Za současných podmínek to prostě bez chemie nejde. Jde jen o to, aby v tom jídle nebylo vích chemie než jídla. Pokud si ale Češi raději koupí auto nad úrovní své životní úrovně než aby si koupili kvalitní jídlo, tak sem výrobci prostě vozí jen to co jsou lidi tady ochotni koupit.

16

zdenek

12.8.2014 22:56

Zdravim, mam vzkaz pro pani Kaju event nekoho, kdo mi umi poradit : jak mam vyrobit domaci jogurt ? Docela bych do toho sel…….
Zdenek
Praha

17

Vladimír S.

12.8.2014 23:14

Ve všem souhlasím. Řešení ? Například my jezdíme každý víkend na sever a do blízké Žitavy to máme 45 km. Jsou tam obchody s potravinami a zde se na výrobcích dočtete všechno a pokud se chcete zeptat, z čeho je například měkký salám – tam se to jmenuje pivní šunka / Bierschinken, tak Vám ukážou od každého výrobku certifikát ! Nakoupíme na celý týden, jejich Knäckebrot je trvanlivý a mají úžasné housky na nedělní dopečení v troubě ! Maso je za babku proti našim zlodšjům, zelenina a ovoce čerstvé=, pokud se zkazí, tak to fakt vykupují čeští a polští překupníci, přeberou a prodají doma. Je mi z našeho českého marasmu na blití. Něco je levnější, něco je dražší ale víme co jíme.

18

Martin

13.8.2014 06:00

Koupím li 1/3 množství kvalitní potraviny která je 3* dražší než nekvalitní, jsem na stejné ceně a zdraví jsem prospěl 2* 😀
Na druhou stranu s tím globálním spiknutím – je pravděpodobné aby měl někdo zájem na tom aby národ měl nacpaný břich k prasknutí a to za JAKOUKOLIV cenu, jen když to bude na první pohled lacino? Není fajn že HLAD byl vyloučen z politického slovníku? Chudí se dnes poznají podle plného vozíku v Tescu, na který přes břicho ani nedosáhnou…

19

Iva

17.8.2014 01:11

Nemyslím si, že jíst zdravě = jíst draze.

– Kupujte sezónní potraviny (čerstvější, častěji z ČR a levnější).
– Albert má zalistovaný čestvý celozrnný chléb bez E a cena je nějak 20 Kč.
– V Lidlu jsem dnes našla celozrnné špagety za 20 Kč.
Místo Milky dnes mlsám hořkou čokoládu, ale je dražší – ne že bych to za tu čokoládu nedala, ale teď jsem si začala ujíždět na arašídovém másle a pak jsem si uvědomila, že vyjde i levněji, než čokoláda. Takže čokoládu stále doma mám, ale přidalo se k ní arašídové máslo, které je levnější a ještě k tomu zdravější.
– Ryby jsou sice dražší, ale třeba včera jsem měla k jídlu uzenou makrelu a porce mě vyšla na 35 Kč. K tomu ten celozrnný chléb z Alberta – kolik může stát krajíc?

Pane Lipšanský, rozumím Vašim trampotám, ale vězte, že kdo hledá, najde. Není to jen tak, ale když najdete cestu (jak jsem Vám výše naznačila), budete jíst jídlo za průměrně stejné peníze, ale mnohem výživnější.

20

Marcela Macáková

5.9.2014 19:06

Děkujeme za všechny komentáře. A pro Jirku – v rubrice O kaloriích nevážně jde o zamyšlení (úvahy) novináře z pozice obyčejného smrtelníka, nikoliv odborníka na výživu. Hezký den všem.

21

petka1957

16.10.2014 20:20

Pane Lipšanský Váš článek se mi moc líbí a poukazuje, někdy nadneseně ale velmi vtipně a hlavně přibližuje nám tzv.“politiku obchoníků“ K tukům, co namazat na chléb apod., doporučuji přepustit máslo a poté by mělo být dobře stravitelné a prostý tzv. škodlivého cholesterolu. Sama jej používám, je dobré, chutné a i k vaření vhodné. Hlavně dobrou chuť a zkuste třeba indickou kuchyni, je skvělá 🙂

22

Jiří Melčák

5.6.2016 17:32

Když jsem na konci února přišel do posilovny a řekl borci za barem, že chci zhubnout, odpověděl mi, že cvičit je fajn, ale 80% úspěchu je ve stravě. Stačilo dát jídlu pravidelnost, trochu se omezit a hlavně se z toho nezbláznit. Cenově jsem rozdíl nepocítil dá se říct vůbec, pokud tedy pominu, že losos je opravdu drahý. Nikde ale není psáno, že nutný. Olivový olej je také dražší, ale vzhledem k tomu, jak dlouho vydrží, to taky není žádná hrůza. Přiznám se, že první dva týdny nebyly jednoduché, pro mně hlavně naučit se jíst zeleninu, kterou jsem předtím téměř nejedl, pokud nebyla zavařená ve sladkokyselém láku. Takže teď cvičím 3x týdně, pravidelně jím, nedávám si půlkilové porce k obědu i večeři a spokojený. Ze 121 kg je po cca třech měsících 105 a stále to jde dolů. Nebudu lhát, ale cítím se podstatně lépe. Nebolí mě kolena, boty si zavážu bez zadýchaní a sex je taky kvalitnější. Původně jsem měl cíl, dostat se na 100 kg, ale když na sobě vidím, že to jde, troufám si ho posunout ještě o dalších 10 kilo níž. Můj názor je, že pan Lipšanský poněkud přehání.

23

Ing. Macáková Marcela

6.6.2016 18:00

Pro Jiřího: Děkujeme za váš komentář a držíme palce, aby se i nadále dařilo!

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články