Zdravá jídla a recepty z kuchyně odborníků na výživu: Takhle vaří Fitness miláčci, spoluautoři článku Jak využít cyklování sacharidů
Jedním z nejčtenějších článků na blog.kaloricketabulky.cz byl svého času příspěvek s názvem Jak využít cyklování sacharidů, jenž jsme připravili se sympatickými trenéry, kteří si říkají FitnessMiláčci.
Pod jménem FitnesMiláčci vystupují Eva a Jakub, osobní a skupinoví trenéři a výživoví poradci, kteří mají na svém kontě i řadu fitness úspěchů.
„Dobře víme, že ´abs are made in the kitchen´, proto se hodně soustředíme na stravu,“ říkají jasně tito úspěšní sportovci a dodávají, že to u nich často v lednici vypadá jako na výdejním místě krabičkové diety (viz foto níže).
FitnesMiláčci
To, že se třeba nevěnujete sportu v takové míře jako naši dnešní hosté, neznamená, že pro vás výživa není důležitá. Troufla bych si říct, že svým způsobem si ji musíme – my, obyčejní rekreační sportovci – hlídat ještě víc, protože své případné prohřešky lidově řečeno nevycvičíme tak jako ti, kteří pohybu věnují velkou část svého dne.
A protože stále ještě jedeme v letních a odlehčených tématech a víme, že vás kouzlení s chutěmi baví, přinášíme vám pár receptů MADE BY FitnessMiláčci, na kterých si pochutnáte – a to bez výčitek svědomí! Není to úžasné?
Fitnessmiláčci
Když jsem si prohlížela recepty, podle kterých se stravují FitnessMiláčci a které můžete z části vidět na obrázku výše, zaujal mě jako první Kuřecí salát. Jsem totiž masová a zároveň mám ráda, když je maso spojeno se sladkou chutí. A protože jsou stále ještě k dostání čerstvé maliny, je ten nejlepší čas vyzkoušet toto kouzelné spojení.
Rychlý Kuřecí salát za 15 minut
Na jednu porci:
120 g kuřecích prsíček
½ lžíce malinového džemu
½ lžíce barbecue omáčky
½ lžičky chilli
¼ lžičky mletého černého pepře
2 šálky římského salátu
2 lžíce ostružin
½ růžového grapefruitu
½ avokáda
1 lžička olivového oleje
2 lžíce malinové zálivky
Malinovou zálivku, jež vystačí i na dvě porce, připravíte z těchto ingrediencí:
¼ šálku malin
½ lžíce olivového oleje
1 lžíce pomerančové šťávy
½ lžíce medu
¼ lžičky soli
¼ lžičky mletého černého pepře
Všechny ingredience na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte. Dále smíchejte džem, barbecue omáčku a chilli. Kuřecí prsa opečte na pánvi cca tři minuty. Pak maso zalijte barbecue omáčkou a nechte další dvě až tři minuty povařit, dokud omáčka nezhoustne. Nechte vychladnout.
Mezitím nakrájejte ingredience na salát, přidejte vychladlé kuřecí kousky a zalijte malinovou zálivkou. Hotovo. Jednoduché, ale chuťově i výživově pestré…
Kuřecí salát
FitnessMiláčci
Už několikrát jsme na blogu zmínili semínka Chia. Eva experimentovala a z jejího snažení vyšel tento báječný a nevšední pudink.
Chia pudink Eva
Na jednu porci:
1 malý nízkotučný jogurt
1 menší ne úplně zralý banán
1 lžička Chia semínek
pár kapek vody a pár kapek tekuté Stevie
Vše se prostě rozmixuje, dá do skleniček a uloží se na několik hodin do ledničky.
Chia pudink
FitnessMiláčci
K létu patří posezení s přáteli – vínko, kávička, zákusek. Ani ten nemusí být plný kalorií. Inspirujte se třeba receptem, který připravuje Eva.
Domácí tiramisu
Na dno misky dejte dia piškoty a ovesné vločky. To zalijte jedním vychlazeným lungem (nebo jinou kvalitní kávou).
Další vrstva je nízkotučný tvaroh, neředěný. Vyhlaďte na rovinku a tu postříkejte čokoládových a karamelovým sirupem (FitnessMiláčci používají nekalorické produkty Walden Farms). Vršek posypte mandlemi a nechte uležet do druhého dne v ledničce.
Domácí tiramisu
Domácí tiramisu, FitnessMiláčci
Pány možná víc než sladké osloví nějaká pořádná flákota. Ani té se nemusí člověk, jenž se rozhodl zdravě jíst, prý vzdávat (viz foto níže).
FitnessMiláčci
A ještě něco málo navíc:
Nezapomínejte na aerobní pohyb, říkají jednohlasně FitnessMiláčci. “Někoho baví cardio víc, někoho míň, někdo ho dělá radši vevnitř, jiný venku. Hlavní je, že se hýbete! Není to pouze o pálení tuků, ale posilujete taky svou pumpu v hrudníku a to je ještě důležitější!“ uzavírají dnešní příspěvek Eva s Jakubem.
Vizitka hostů
FitnessMiláčci = Eva a Jakub:
Eva – absolventka magisterského studia na Přírodovědné fakultě Univerzity Karlovy v oboru Analytická chemie + bakalářský program v oboru Klinická a toxikologická analýza.
Jakub – absolvent Trenérské školy Petra Stacha (Trenér kondičního posilování) + certifikovaný poradce pro výživu (Nutris) + člen Aliance výživových poradců.
Oba nabízejí osobní i skupinové tréninky a výživové poradenství, včetně vytváření jídelníčků na míru. Více informací najdete na jejich fanouškovské stránce www.facebook.com/FITNESSMILACCI nebo jim rovnou napište na fitnessmilacci@gmail.com.
FitnessMiláčci
Přeji všem pěkné léto a mějme na paměti, že láska a realizace snu o optimální váze procházejí žaludkem…
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k většímu zájmu o výživu a fungování lidského těla. Po promoci připravovala osvětové články pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. Následně působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu Aerobic.cz. Vedle teorie se celou dobu věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Velké procento lidí má dnes sedavé zaměstnání, které nedostatečně kompenzují pohybem.
Tělo pár let drží, ale najednou se sesype jako domeček z karet. V našem IQ pohybovém centru napravujeme každý den velké množství lidí, kteří správné sezení a pohybové návyky podcenili.
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.