Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tajemství chutné a zdravé školní svačiny: Důmyslná pestrost a lákavý pitný režim

O školních svačinách jsme si na blogu povídali už několikrát a vždy tyto texty vzbudily váš zájem. Aby také ne – rituál přípravy školních svačin doprovází rodiče pět dní v týdnu několik let.

Navíc taková školní svačina je vhodnou inspirací i pro dospěláka. Co je dobré pro děti, je dobré i pro nás. Tak proč si takovou svačinu nepřipravit i pro sebe, ať už máte děti, nebo ne.

Pravidelné porce jídla by měly být základem zdravých návyků dětí i dospělých, 5-6 porcí je ideál, který odstraní propady únavy, náladovost, vzteklost,“ říká na úvod nutriční terapeutka Renata Daubnerová, kterou z našeho blogu už důvěrně znáte. „Pokud dítě jí jen 3 x denně, nedivte se, že vám nebo ve škole zlobí,“ dodává.

školní svačina

Příprava školních svačin se někdy pro rodiče stává doslova noční můrou. Nakoupil/a jsem něco, abych svačinu mohl/a vůbec ráno připravit? Co vše na ni vlastně potřebuji? Bude ji dítě jíst, nebo ji po pár týdnech najdu při namátkové kontrole v nehezkém stavu na dně aktovky? To je jen nástin otázek, které se mohou pracující matce (otci) honit hlavou před spaním.

Pomineme-li první věc – ono klíčové zakoupení potravin, zůstává stejně dost velký bojový úkol: připravit z daných surovin něco zdravého, dobrého a vizuálně atraktivního, co (pokud možno) navíc nepodlehne tlakům  aktovky. Uf.

Jídelníček dětí by měl hýřit barvami – čerstvá zelenina a ovoce na prvním místě. Šedý chleba s šedou paštikou zrovna moc lákavý není, proto není divu, že dítě jde a v automatu si koupí gumové medvídky,“ vysvětluje logicky sympatická odbornice.

  • Poznámka: Pokud jeden z rodičů ohrnuje nad zeleninou či ovocem nos, bude pravděpodobně těžké, přemluvit dítě, aby tento druh potravin jedlo.

O pitném režimu jsme zde již také nejednou psali, ale pojďme se na něj podívat znovu dětskýma očima. Z vlastních zkušeností vím, že někdy je těžké zajistit, aby dítě dostatečně pilo. Pokud se totiž děcko zabere do hry/sledování pořadu/učení, přestane vnímat potřeby svého těla. No, ruku na srdce, nemáme to někdy stejně?

Dohlédněte na to, aby vaše dítě mělo neustále pití při ruce, hrníček čaje ráno na celý den opravdu nestačí,“ upozorňuje Renata Daubnerová, která přidává i pár užitečných tipů, jak drobnou lstí děti k pití nenásilně motivovat.

školní svačina

Pokud dítě nechce pít, zkuste následující:

  • pořiďte mu flašku do školy/skleničku s jeho oblíbeným hrdinou
  • připravte mu domácí zdravou limonádu z opravdového ovoce (slazenou palmovým cukrem nebo medem)
  • nabídněte mu čerstvý džus ředěný vodou
  • a v případě dětí hoďte počítání kalorií za hlavu, raději se zaměřte na kvalitu stravy a nápojů

Základem většiny běžných školních svačin je pečivo – rohlík, bageta, chleba (od obyčejného po různé moderní varianty), ale pořád je to většinou prostě pečivo.

Omezte v dětském jídelníčku pečivo, neobsahuje nic tak důležitého, aby jej vaše dítě muselo jíst každý den třikrát,“ promlouvá nám do duše na toto téma odbornice na výživu. „Zařaďte je občas na snídani či studenou večeři, existuje však spousta vhodnějších jídel, které pečivo hravě zastoupí.“  Tak čtěte dál…

Děti mají ve škole většinou oběd, s jehož složením nic moc neuděláte, nicméně svačina může být plně ve vaší režii,“ uvádí několik dalších tipů náš dnešní host.

  • čerstvé ovoce do krabičky
  • přesnídávky
  • chia kaše s ovocem
  • oříšky a sušené ovoce
  • zdravé tyčinky a jiné sladkosti ze sušeného ovoce či oříšků (ideálně kvalita raw, např.  LIFEFOOD, RAWFOOD aj.)
  • pár kousků opravdu zdravých sušenek z celozrnné mouky, vloček, zdravého (malého) množství tuku a vhodného cukru (POZOR NA KLAMAVÉ REKLAMY NA ZDRAVÉ SUŠENKY, KTERÉ MAJÍ HORŠÍ SLOŽENÍ NEŽ TY NEJOBYČEJNĚJŠÍ MÁSLOVÉ SUŠENKY)
  • doma připravené ovocné smoothie

Vše je jen o zvyku a o způsobu podání možná nezvyklého jídla dítěti,“ vysvětluje odbornice a dodává závěrečné rady.

Bc. Renata DaubnerováVyhněte se:

  • Dávání peněz dětem na svačinu – většinou to nedopadne dobře a děti sáhnou po nezdravém
  • Výrobkům z reklam – sladké dětské sušenky, pečivo, šunky, nápoje, přeslazené mléčné výrobky
  • Odměňování dětí nezdravými sladkostmi

Vizitka hosta

Bc. Renata Daubnerová, fitarian.cz

  • Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta)
  • Mahra, Výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz
  • EuroGeeN – DNA analýza metabolických typů, 2012
  • Sport and Exercise nutrition, workshop London, 2012
  • Study tour – Raw food, California, 2013
  • Masér a lektor TRX
  • Doporučení na léto: slaná voda + písek + sluníčko = krásná pleť

Buďte dětem správným příkladem – nejezte ani vy hlouposti a domácnost zaplňte zdravými potravinami, včetně sladkostí.
Zajímejte se, vysvětlujte a klidně i přehnaně chvalte i ty nejmenší krůčky dítěte k zdravějšímu životnímu stylu.

A jaké svačiny připravujete svým dětem (nebo sobě) vy? Napište nám do komentářů. Děkujeme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Rozhovor Cecílie Jílkové s Michalou Jendruchovou: Dvacet let anorektičkou

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

15.9.2014 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024