Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hanka Kynychová: Zdravý jídelníček a cvičební program pracující matky je každodenní boj, ale zvládnout se dá

Cvičitelku Hanku Kynychovou zná díky jejímu dlouholetému působení v televizi snad každý. Na svém kontě má několik videoprogramů a řadu článků v časopisech.

Možná méně se už ví, že je maminkou tří dětí, a tak spadá do kategorie pracujících matek, které věčně sužuje nedostatek času.
Právě proto jsem si řekla, že se Hanky zeptám na její osvědčené tipy ohledně stravování a pohybového režimu. Navíc jako dlouholetá instruktorka má nejen vlastní zkušenosti, ale také řadu poznatků z praxe díky zpětné vazbě od svých klientek.

Dvacet let v akci

Já si Hanku pamatuji ještě z doby, kdy přijela z rodné Kroměříže do Prahy a působila u paní Heleny Jarkovské, legendy českého aerobiku. Byla jsem svědkem jejího kariérního vzestupu a díky svým stránkám o aerobiku www.aerobic.cz sledovala prakticky každý její krok.

Hanka Kynychová
Hanka Kynychová

V současné době se Hanka věnuje naplno své rodině, ale samozřejmě stále cvičení – a také charitativní pomoci dětským domovům. Pro ně pořádá různé pohybové akce a motivuje děti – skrz zájem o cvičení – k jejich cestě za samostatným životem. Jak vidíte, má toho tedy na práci celkem dost.

Navzdory obrovskému vytížení vypadá oblíbená instruktorka stále skvěle a srší optimismem. Svůj podíl na tom jistě má notná dávka endorfinu a smysluplná práce, ale Hanka se netají ani tím, že velmi pečlivě ve své milované rodině dbá na zdravou výživu.

Bezlepkovou stravou ke zdraví a štíhlosti

Ráno si radši přivstaneme, abychom měli alespoň patnáct minut klid na snídani. To je pro mě základ, i když na to mnoho lidí zapomíná,“ vypráví o důležitosti svého každodenního rituálu sportovkyně.  „S manželem vstáváme o něco dřív než děti a vaříme jim také rychlé obědy, které dětem ohřejí ve školní jídelně. Snažíme se stravovat bezlepkově a bezmléčně, protože lepek ani laktóza našemu tělu neprospívají,“ vysvětluje.  „Když děti vyzvedávám ze školy, už jim vezu svačinu. Čeká nás totiž náročné odpoledne, všechny děti mají kroužky. A co se týká mě, já cvičím 2 – 3 hodiny denně, plus se věnuji osobním tréninkům,“ popisuje svůj všední den s úsměvem cvičitelka.

Základem zdravého jídelničku je správně naplněná lednička. Co v ní má Hanka? A jaké další zásoby se u ní najdou například v komoře? „Nesmí chybět bezlepková mouka, ovoce, zelenina, vajíčka, bílé maso – králík, krůta, kuře, žervé a my s manželem tam máme dobré suché bílé víno,“ směje se sympatická žena, která když se do něčeho pustí, svého cíle vždy dosáhne s elegancí.

Hanka Kynychová
Hanka Kynychová

Nakupuji tam, kde mi dovolí čas, ale brambory, zeleninu, ovoce a maso si vozím z Moravy od rodičů či známých. Koření a drobnou zeleninu si zase pěstuji na své zahrádce. Navíc nově od jara chováme čtyři slepice, takže máme čerstvá bio vajíčka,“ pochvaluje si výhody venkovského života cvičitelka.

Jakmile vidím farmářský trh, tak neodolám a nakupuji tam. Jinak samozřejmě kromě klasických potravin i navštěvuji bioprodejny a prodejny zdravé výživy,“ říká Hanka, která s bezlepkovou stravou začala kvůli synovi, ale postupně na ni přešla celá rodina.

Stejně tak to má v oblasti výživy. V jejím jídelníčku byste nenašli knedlíky, smažené věci, kupované sladké pečivo, lepek a mléko… Naopak mezi potraviny, na které nedá dopustit, patří červená řepa a zeleninové šťávy (řepa, jablko, mrkev…), krůtí maso, ryby, brambory a rýže.

Hanka Kynychová má za sebou téměř dvacet let praxe bohaté zkušenosti s hubnutím svým klientek. Co tedy podle ní zabírá nejvíce? „Zaručeně platí, že váha jde dolů, když se vynechává lepek a nahrazuje se bezlepkovými produkty – rýže, kukuřice, brambory. Co dále funguje je pravidelnost jak v jídle, tak ve cvičení. Pomáhá také zařazení co nejvíce porcí zeleniny do jídelníčku,“ opakuje více méně známé věci, které se snadno řeknou, hůře občas někdy dodržují, matka tří dětí.

A jak vypadá takový jídelníček v rodině Hanky Kynychové?

  • Snídaně – sázená vejce, bezlepkový toast, rajče
  • Svačina – kukuřičný chléb s žervé nebo se šunkou, paprika
  • Oběd – Lečo s kuřecím masem
  • Večeře – Pražma se zeleninou v parním hrnci
Hanka Kynychová
Hanka Kynychová

Rychlé a zdravé recepty od Hanky

Salát z červené řepy

Řepu uvařím, oloupu, nakrájím a přidám olivový olej. Trošku osladím sladidlem panela, osolím, opepřím, přidám tymián a je hotovo.

Placky z fazolí mungo

Fazole musí být 12 hodin předem namočené. Potom je vařím, přidám česnek, vejce, mouku z hroznových jader, sůl a udělám placičky, které peču na plechu pokrytém pečícím papírem.

Kokosové sušenky

Složení je: bezlepková mouka, mouka z hroznových jader, kokos, sladidlo panela, dvě vejce, kakaové máslo a kakaová hmota (doporučuji například od Čokoládovny Troubelice).  Postup pak velmi jednoduchý. Z uvedených surovin zpracujete těsto a vytvoříte sušenky dle vlastní fantazie. Pečete na plechu s pečícím papírem.

Kontakt: www.kynychova.cz

Foto: archiv Hanky Kynychové, děkujeme za možnost zveřejnění

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

26.1.2015 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

Zajděte si na dovolené na různá národní jídla

Každý, kdo rád cestuje, zkouší v různých zemích jejich národní jídla.

Nabízíme pár doporučení pro letní dovolené, co byste třeba mohli ozkoušet.

Celý článek 31.7.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner