Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hanka Kynychová: Zdravý jídelníček a cvičební program pracující matky je každodenní boj, ale zvládnout se dá

Cvičitelku Hanku Kynychovou zná díky jejímu dlouholetému působení v televizi snad každý. Na svém kontě má několik videoprogramů a řadu článků v časopisech.

Možná méně se už ví, že je maminkou tří dětí, a tak spadá do kategorie pracujících matek, které věčně sužuje nedostatek času.
Právě proto jsem si řekla, že se Hanky zeptám na její osvědčené tipy ohledně stravování a pohybového režimu. Navíc jako dlouholetá instruktorka má nejen vlastní zkušenosti, ale také řadu poznatků z praxe díky zpětné vazbě od svých klientek.

Dvacet let v akci

Já si Hanku pamatuji ještě z doby, kdy přijela z rodné Kroměříže do Prahy a působila u paní Heleny Jarkovské, legendy českého aerobiku. Byla jsem svědkem jejího kariérního vzestupu a díky svým stránkám o aerobiku www.aerobic.cz sledovala prakticky každý její krok.

Hanka Kynychová

Hanka Kynychová

V současné době se Hanka věnuje naplno své rodině, ale samozřejmě stále cvičení – a také charitativní pomoci dětským domovům. Pro ně pořádá různé pohybové akce a motivuje děti – skrz zájem o cvičení – k jejich cestě za samostatným životem. Jak vidíte, má toho tedy na práci celkem dost.

Navzdory obrovskému vytížení vypadá oblíbená instruktorka stále skvěle a srší optimismem. Svůj podíl na tom jistě má notná dávka endorfinu a smysluplná práce, ale Hanka se netají ani tím, že velmi pečlivě ve své milované rodině dbá na zdravou výživu.

Bezlepkovou stravou ke zdraví a štíhlosti

Ráno si radši přivstaneme, abychom měli alespoň patnáct minut klid na snídani. To je pro mě základ, i když na to mnoho lidí zapomíná,“ vypráví o důležitosti svého každodenního rituálu sportovkyně.  „S manželem vstáváme o něco dřív než děti a vaříme jim také rychlé obědy, které dětem ohřejí ve školní jídelně. Snažíme se stravovat bezlepkově a bezmléčně, protože lepek ani laktóza našemu tělu neprospívají,“ vysvětluje.  „Když děti vyzvedávám ze školy, už jim vezu svačinu. Čeká nás totiž náročné odpoledne, všechny děti mají kroužky. A co se týká mě, já cvičím 2 – 3 hodiny denně, plus se věnuji osobním tréninkům,“ popisuje svůj všední den s úsměvem cvičitelka.

Základem zdravého jídelničku je správně naplněná lednička. Co v ní má Hanka? A jaké další zásoby se u ní najdou například v komoře? „Nesmí chybět bezlepková mouka, ovoce, zelenina, vajíčka, bílé maso – králík, krůta, kuře, žervé a my s manželem tam máme dobré suché bílé víno,“ směje se sympatická žena, která když se do něčeho pustí, svého cíle vždy dosáhne s elegancí.

Hanka Kynychová

Hanka Kynychová

Nakupuji tam, kde mi dovolí čas, ale brambory, zeleninu, ovoce a maso si vozím z Moravy od rodičů či známých. Koření a drobnou zeleninu si zase pěstuji na své zahrádce. Navíc nově od jara chováme čtyři slepice, takže máme čerstvá bio vajíčka,“ pochvaluje si výhody venkovského života cvičitelka.

Jakmile vidím farmářský trh, tak neodolám a nakupuji tam. Jinak samozřejmě kromě klasických potravin i navštěvuji bioprodejny a prodejny zdravé výživy,“ říká Hanka, která s bezlepkovou stravou začala kvůli synovi, ale postupně na ni přešla celá rodina.

Stejně tak to má v oblasti výživy. V jejím jídelníčku byste nenašli knedlíky, smažené věci, kupované sladké pečivo, lepek a mléko… Naopak mezi potraviny, na které nedá dopustit, patří červená řepa a zeleninové šťávy (řepa, jablko, mrkev…), krůtí maso, ryby, brambory a rýže.

Hanka Kynychová má za sebou téměř dvacet let praxe bohaté zkušenosti s hubnutím svým klientek. Co tedy podle ní zabírá nejvíce? „Zaručeně platí, že váha jde dolů, když se vynechává lepek a nahrazuje se bezlepkovými produkty – rýže, kukuřice, brambory. Co dále funguje je pravidelnost jak v jídle, tak ve cvičení. Pomáhá také zařazení co nejvíce porcí zeleniny do jídelníčku,“ opakuje více méně známé věci, které se snadno řeknou, hůře občas někdy dodržují, matka tří dětí.

A jak vypadá takový jídelníček v rodině Hanky Kynychové?

  • Snídaně – sázená vejce, bezlepkový toast, rajče
  • Svačina – kukuřičný chléb s žervé nebo se šunkou, paprika
  • Oběd – Lečo s kuřecím masem
  • Večeře – Pražma se zeleninou v parním hrnci
Hanka Kynychová

Hanka Kynychová

Rychlé a zdravé recepty od Hanky

Salát z červené řepy

Řepu uvařím, oloupu, nakrájím a přidám olivový olej. Trošku osladím sladidlem panela, osolím, opepřím, přidám tymián a je hotovo.

Placky z fazolí mungo

Fazole musí být 12 hodin předem namočené. Potom je vařím, přidám česnek, vejce, mouku z hroznových jader, sůl a udělám placičky, které peču na plechu pokrytém pečícím papírem.

Kokosové sušenky

Složení je: bezlepková mouka, mouka z hroznových jader, kokos, sladidlo panela, dvě vejce, kakaové máslo a kakaová hmota (doporučuji například od Čokoládovny Troubelice).  Postup pak velmi jednoduchý. Z uvedených surovin zpracujete těsto a vytvoříte sušenky dle vlastní fantazie. Pečete na plechu s pečícím papírem.

Kontakt: www.kynychova.cz

Foto: archiv Hanky Kynychové, děkujeme za možnost zveřejnění

Z archivu aneb přečtěte si také:

Co vše se vám v životě změní se zdravějším životním stylem a jak na to

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

26.1.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024