Hanka Kynychová: Zdravý jídelníček a cvičební program pracující matky je každodenní boj, ale zvládnout se dá
Cvičitelku Hanku Kynychovou zná díky jejímu dlouholetému působení v televizi snad každý. Na svém kontě má několik videoprogramů a řadu článků v časopisech.
Možná méně se už ví, že je maminkou tří dětí, a tak spadá do kategorie pracujících matek, které věčně sužuje nedostatek času.
Právě proto jsem si řekla, že se Hanky zeptám na její osvědčené tipy ohledně stravování a pohybového režimu. Navíc jako dlouholetá instruktorka má nejen vlastní zkušenosti, ale také řadu poznatků z praxe díky zpětné vazbě od svých klientek.
Dvacet let v akci
Já si Hanku pamatuji ještě z doby, kdy přijela z rodné Kroměříže do Prahy a působila u paní Heleny Jarkovské, legendy českého aerobiku. Byla jsem svědkem jejího kariérního vzestupu a díky svým stránkám o aerobiku www.aerobic.cz sledovala prakticky každý její krok.
Hanka Kynychová
Hanka Kynychová
V současné době se Hanka věnuje naplno své rodině, ale samozřejmě stále cvičení – a také charitativní pomoci dětským domovům. Pro ně pořádá různé pohybové akce a motivuje děti – skrz zájem o cvičení – k jejich cestě za samostatným životem. Jak vidíte, má toho tedy na práci celkem dost.
Navzdory obrovskému vytížení vypadá oblíbená instruktorka stále skvěle a srší optimismem. Svůj podíl na tom jistě má notná dávka endorfinu a smysluplná práce, ale Hanka se netají ani tím, že velmi pečlivě ve své milované rodině dbá na zdravou výživu.
Bezlepkovou stravou ke zdraví a štíhlosti
„Ráno si radši přivstaneme, abychom měli alespoň patnáct minut klid na snídani. To je pro mě základ, i když na to mnoho lidí zapomíná,“ vypráví o důležitosti svého každodenního rituálu sportovkyně. „S manželem vstáváme o něco dřív než děti a vaříme jim také rychlé obědy, které dětem ohřejí ve školní jídelně. Snažíme se stravovat bezlepkově a bezmléčně, protože lepek ani laktóza našemu tělu neprospívají,“ vysvětluje. „Když děti vyzvedávám ze školy, už jim vezu svačinu. Čeká nás totiž náročné odpoledne, všechny děti mají kroužky. A co se týká mě, já cvičím 2 – 3 hodiny denně, plus se věnuji osobním tréninkům,“ popisuje svůj všední den s úsměvem cvičitelka.
Základem zdravého jídelničku je správně naplněná lednička. Co v ní má Hanka? A jaké další zásoby se u ní najdou například v komoře? „Nesmí chybět bezlepková mouka, ovoce, zelenina, vajíčka, bílé maso – králík, krůta, kuře, žervé a my s manželem tam máme dobré suché bílé víno,“ směje se sympatická žena, která když se do něčeho pustí, svého cíle vždy dosáhne s elegancí.
Hanka Kynychová
„Nakupuji tam, kde mi dovolí čas, ale brambory, zeleninu, ovoce a maso si vozím z Moravy od rodičů či známých. Koření a drobnou zeleninu si zase pěstuji na své zahrádce. Navíc nově od jara chováme čtyři slepice, takže máme čerstvá bio vajíčka,“ pochvaluje si výhody venkovského života cvičitelka.
„Jakmile vidím farmářský trh, tak neodolám a nakupuji tam. Jinak samozřejmě kromě klasických potravin i navštěvuji bioprodejny a prodejny zdravé výživy,“ říká Hanka, která s bezlepkovou stravou začala kvůli synovi, ale postupně na ni přešla celá rodina.
Stejně tak to má v oblasti výživy. V jejím jídelníčku byste nenašli knedlíky, smažené věci, kupované sladké pečivo, lepek a mléko… Naopak mezi potraviny, na které nedá dopustit, patří červená řepa a zeleninové šťávy (řepa, jablko, mrkev…), krůtí maso, ryby, brambory a rýže.
Hanka Kynychová má za sebou téměř dvacet let praxe bohaté zkušenosti s hubnutím svým klientek. Co tedy podle ní zabírá nejvíce? „Zaručeně platí, že váha jde dolů, když se vynechává lepek a nahrazuje se bezlepkovými produkty – rýže, kukuřice, brambory. Co dále funguje je pravidelnost jak v jídle, tak ve cvičení. Pomáhá také zařazení co nejvíce porcí zeleniny do jídelníčku,“ opakuje více méně známé věci, které se snadno řeknou, hůře občas někdy dodržují, matka tří dětí.
A jak vypadá takový jídelníček v rodině Hanky Kynychové?
Snídaně – sázená vejce, bezlepkový toast, rajče
Svačina – kukuřičný chléb s žervé nebo se šunkou, paprika
Oběd – Lečo s kuřecím masem
Večeře – Pražma se zeleninou v parním hrnci
Hanka Kynychová
Rychlé a zdravé recepty od Hanky
Salát z červené řepy
Řepu uvařím, oloupu, nakrájím a přidám olivový olej. Trošku osladím sladidlem panela, osolím, opepřím, přidám tymián a je hotovo.
Placky z fazolí mungo
Fazole musí být 12 hodin předem namočené. Potom je vařím, přidám česnek, vejce, mouku z hroznových jader, sůl a udělám placičky, které peču na plechu pokrytém pečícím papírem.
Kokosové sušenky
Složení je: bezlepková mouka, mouka z hroznových jader, kokos, sladidlo panela, dvě vejce, kakaové máslo a kakaová hmota (doporučuji například od Čokoládovny Troubelice). Postup pak velmi jednoduchý. Z uvedených surovin zpracujete těsto a vytvoříte sušenky dle vlastní fantazie. Pečete na plechu s pečícím papírem.
Foto: archiv Hanky Kynychové, děkujeme za možnost zveřejnění
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Při své profesi redaktora vyzkouším na vlastní tělo kdeco. Občas jsem z výsledku nadšená, jindy zaražená a v mnoha případech si řeknu, že do toho jsem fakt neměla jít.
No a trochu nepříjemně překvapená jsem byla nedávno, když mi „chytrá váha“ naměřila o deset let vyšší metabolický věk, než je můj skutečný, zvlášť když mám někdy pocit, že puberta ještě neodešla…(smích).
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.