RNDr. Lucie Svobodová: Odkyselení organismu – nutnost, nebo obchodní trik?

Acidóza neboli překyselení je pojem, se kterým se setkáváme velice často. Troufám si dokonce říci, že se stal až hitem dnešní doby…

Příznivci této teorie považují překyselení těla za největší příčinu celé řady civilizačních onemocnění, proto si pečlivě kontrolují pH své moči a dodržují zásaditou dietu jako lék proti “kyselé smrti”.

Co je to ale překyselení organismu a je vůbec možné, aby nastalo?

Pokud se na toto téma podíváme z hlediska fyziologie a biochemie, záhy zjistíme, že není vše tak černé, jak se zdá. Aby nám vše bylo trochu jasnější, uděláme si malý náhled do toho, co se v těle děje.

Zdravý životní styl

Pro lidské tělo je velice důležitá stálost vnitřního prostředí neboli homeostáza. To se týká například teploty, krevního i osmotického tlaku, složení krve, pH krve a moči. Jelikož žijeme v otevřeném systému – dýcháme, přijímáme potravu, tekutiny, vylučujeme, podléháme fyzické i psychické zátěži – dochází neustále k porušování a znovu ustalování rovnováhy, v našem případě acidobazické rovnováhy neboli pH.

Organismus udržuje pH krve v poměrně úzkém rozmezí mezi 7,36 -7,44.  (připomínáme, že pH < 7 je kyselé, pH > 7 je zásadité, pH = 7 je neutrální.) Jakoukoli odchylku od těchto hodnot organismus ihned řeší, aby nedošlo k poškození těla, neboť již při poklesu pH krve pod 7 (výjimečně 6,8) dochází ke smrti člověka! Většina enzymatických reakcí v těle totiž probíhá pouze za určitého pH. Již z tohoto je myslím dostatečně patrné, že tolik zmiňovaný pojem překyselení těla jako celku je zcela nesprávný.

Lidský organismus má k dispozici propracovaný systém mechanismů, kterými reaguje na výkyvy pH. Existují tři základní regulační systémy, které spolehlivě udržují pH ve fyziologickém rozmezí:

  1. pufrační systém, který pomocí různých látek upravuje pH v těle po přidání kyseliny nebo zásady
  2. plíce (respirační systém) regulující pH vydechováním CO2
  3.  ledviny (renální systém) vylučováním vodíkového iontu H+ a zpětnou resorpcí bikarbonátu

V průběhu různých pochodů v těle běžně vznikají látky kyselého nebo zásaditého charakteru. Jako příklad kyselin, které považuje tento směr za nebezpečné, je kyselina mléčná, močová, uhličitá, octová nebo například kyselina chlorovodíková napomáhající trávení v žaludku.

  • Jak sami vidíte, jsou to látky tělu naprosto běžné, proto s nimi tělo umí pracovat a nadbytečnou kyselost z těla vyloučit.

K odchylkám pH od normálních hodnot dochází pouze z důvodů vážných onemocnění jako je např. porucha a selhání ledvin nebo jater, cukrovka, vážná onemocnění plic nebo třeba hladovění. Proto je tedy na zamyšlenou, zda potřebujeme tělo odkyselovat různými čaji, bylinkami, koupelemi nebo dokonce zásaditými ponožkami či punčochami?

V každé knize o překyselení najdete rozdělení potravin na kyselinotvorné a zásadotvorné (mimochodem v různé literatuře se často velmi liší).

Kyselinotvorné potraviny:

maso (včetně ryb), uzeniny, bílá mouka, cukr, cukrovinky, čokoláda, těstoviny, obiloviny (pečivo), káva, černý čaj,  alkohol, mléčné výrobky (tvaroh, jogurty), ocet

Zásadotvorné potraviny:

zelenina a ovoce, houby, neupravené mléko, některé druhy ořechů a semen, zelený čaj, zelený ječmen, chlorella

Pokud se racionálně podíváme na tuto teorii a hlavně na rozdělení potravin podle charakteru kyselosti, resp. zásaditosti, je na první pohled jasné, že za poutavým trhákem “překyselení” se skrývá podle mého názoru jediný pro zdraví fungující systém – a to je zdravý životní styl.

Pak naprosto souhlasím s tím, že je nevhodné tělo zatěžovat uzeninami, nadměrným množstvím masa, pečiva, sladkostí, alkoholem, kouřením, stresem a také věřím, že pokud někdo změní v tomto směru svůj dosavadní způsob stravování, přidá zeleninu, ovoce, vlákninu, místo kávy zařadí zelený čaj a také relaxaci a pohyb, tak nejenže zhubne, ale bude se cítit i zdravěji. Tomu bychom však neměli říkat odkyselení, ale změna celkového životního stylu!

pH

Měření pH moči

  • Měli bychom vědět, že pH moči se nerovná pH krve!

Moč zdravého člověka je kyselejší, má tedy nižší pH oproti pH krve. Normální hodnoty pH moči se pohybují mezi 5-7 s možnými výkyvy (4,5-8). Velice záleží na denní době měření, neboť se tato hodnota mění. Strava bohatá na bílkoviny snižuje pH moči, naopak vegetariánská strava plná zeleniny a ovoce pH moči zvyšuje.

To, co tedy naměříme na diagnostickém papírku, je pouze odraz toho, co jsme snědli, nikoli jak je na tom naše tělo komplexně. Důležité je také zdůraznit, že zásaditější moč oproti normě znamená stejný problém jako moč kyselejší. Oba tyto extrémy ukazují na poruchu funkce ledvin a mohou také znamenat vznik ledvinových a močových kamenů.

Přestože z tohoto článku asi vyplývá můj opačný postoj, jsem v životě i ve své praxi příznivcem alternativních metod. Vždy však musí mít racionální vysvětlení! V teorii o překyselení těla bohužel vidím spoustu neodborných tvrzení. Doporučuji se tedy řídit tím, co se nazývá zdravý životní styl a zdravý způsob stravování, pak určitě nebudeme “kyselí” a budeme se cítit fit.

RNDr. Svobodová Lucie www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

Komentáře

1

Hattori Hanzo
8.1.2015 15.16

Dobrý článok, ktorý určite mnohých prekvapí.

Zaujímal som sa o podrobnosti pri „prekyslení“ organizmu vplyvom stravy, no nenašiel som žiadne zdroje, ktoré by objasnili tento dej dostatočným spôsobom berúc do úvahy trávace procesy. Pri trávení organizmus totiž vylučuje silnú kyselinu chlorovodíkovú, následne má dostatočne mechanizmy na jej neutralizáciu – pankreas, pečeň (žlč). Pankreatická šťava a žlč svojou zásaditou reakciou neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú zo žalúdočnej šťavy. Beriem to tak, že vplyv stravy na tieto procesy je zanedbateľný a viac na trávenie a má poriadne prežúvanie a zásadostvornosť potravín je s naozaj len marketing.

Keď už sme pri tejto zaujímavej téme, uvediem ešte dve poznámky.

Pri intenzívnom tréningu dochádza k ukladaniu kyseliny mliečnej vo svaloch – je to známa svalovica. Niekedy sa uvádza tento stav ako prekyslenie svalstva. Je to samozrejme niečo iné, nemá to mnoho spoločného s trávením a potravinami.

Ďalšou formou acidobázickej „nerovnováhy“ je produkcia amoniaku – zásaditej odpadovej látky, vznikajúcej pri športovej činnosti alebo inej fyzickej aktivite, zvlášť pri vysokom objeme bielkovín v strave. Pre zlepšenie Krebsovho cyklu http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C4%8Dovinov%C3%BD_cyklus a lepšie odbúranie amoniaku je vhodným doplnkov L-citrulín, res.p L-citrulín – malát.

2

Eva Chocenská
9.1.2015 15.04

DĚKUJI, DĚKUJI, DĚKUJI, DĚKUJI!!!!!
Jsem nutriční terapeut v klinické praxi a neustále narážím na nutnost vysvětlování, že módní trend odkyselování organismu nestojí na fyziologickém podkladu. Tento blog má, myslím, poměrně slušnou sledovanost a jsem proto ráda, že zde vznikl článek vysvětlující fyziologickou podstatu věci široké populaci.

3

Iva
11.1.2015 11.33

Na tento článek jsem narazila jen náhodou. Je opravdu dobře zpracovaný a zajímavý. Navíc mi opět připomněl, že je nejlepší řídit se zdravým selským rozumem…
Lidi, neblbněte a nenechávejte se strhnout těmi nepřirozenými a neodbornými teoriemi…

4

Tereza Hendrychová
12.1.2015 18.46

Děkuji za kvalitní a srozumitelný článek! V lékárně se s žádostmi o přípravky na odkyselení organismu (někdy dokonce na doporučení lékaře!!!) setkáváme poměrně často a i při omezených časových možnostech vysvětlujeme a vysvětlujeme…Takže sdílím 🙂

5

Helena Pokorná
15.1.2015 16.31

Článek je dobře napsaný a pochopitelně vysvetluje složité fungován
í našeho těla,no a pak stačí jen si vybrat komu věřit.

6

Jarda
21.1.2015 19.23

Děkuji za srozumitelné vysvětlení a super článek! Konečně někdo vnesl do této problematiky trochu světla… 🙂

7

Martin Novotný
21.1.2015 21.11

Z pohledu biochemika velmi dobře napsaný článek. I z pohledu kolegy/výživáře. Pokud se ale na článek podívám jako někdo, kdo se dlouho a intenzivně zabývá alternativními metodami léčby rakoviny, asi bych požádal reakci o zvětšení fontu v pasáži, kde se zmiňujete o ochylkách v pH u nemocí. Speciálně u rakovin (ve větší či menší míře u jednotlivých typů) je jednou ze základních podmínek vzniku displázie právě vyšší lokální kyselost tkáně. U pacientů s rakovinou bych zvýšení příjmu zásadotvorných potravin určitě doporučil (ne Vámi po právu zatracované kůry, které jsou z mého pohledu jen marketingovým trikem, jak z důvěřivců vytáhnout peníze). Společně s vyloučením silně kyselinotvorných jednoduchých cukrů a rafinovaných potravin. Je rovněž velmi zajímavé, že některé potraviny se jen díky rozdílné technologii zpracování mohou pohybovat na obou stranách pH spektra – od silně kyselinotvorných (UHT nízkotučné mléko) až po slabě zásadité (živé nepasterované mléko).

8

Míra
21.1.2015 22.09

Zajímal by mně váš názor na užívání tzv. KANGEN vody s pH 8-9. Má tak blahodárný vliv na odkyselení organismu? Díky za odpověď.

9

Radek
22.1.2015 5.03

ehm no. chtel bych dodat, ze souhlasim stim ,ze je nutne zmenit zivotni styl. zdrave papkat co nejmene zpracovane potraviny a hlavne pohyb. lidske telo je uzpusobeno na pohyb prevazne chuzy a sni spojene pohyby. Dale rozdeleni na kysele a zasadite skoro dobre, nesouhlasim stim masem ono totiz zalezi take na zpracovani zvlast cervene je zasadite, kureci a ryby jsou zasadite mirne az neutral. se zbytkem souhlasim. ono v 99% jsou prumyslove zpracovane potraviny kysele. pokud chcete odkyselit organismus, coz je v podstate blbost. zacnete zdrave zit. maximalne do 100g sacharidu a to jen z ovoce a zeleniny ( zadny obiloviny tj. smrt) bilkoviny maso vsechny druhy stridejte to i ryby aspon jednou tydne losos, tunak jsou dostupne za dobry peniz a v neposledni rade , nejlepsi zdroj energie TUK. vubec se nebojte masla ani sadla jsou to nejlepsi zivociste tuky , vejce ( jsou vitaminova bomba, misto tabletky multivitaminu vejce), zapomente na lzi s cholesterolem. To je nejvetsi lez v historii!! a samozrejmne taky rostline tuky. olivac, kokosove, s omega 3. a orechy vsechny druhy ! vyborny zdroj tuku 🙂 tuk je pritel!

10

Petr Sedláček
22.1.2015 9.33

Dobrý den,

Na překyselení organismu upozorňoval už Hippokrates.

Nepřijde mi, že by byl článek o tom, jak je odkyselení organismu pouze modní trend.
Spíš chcete jen změnit název z ODKYSELENÍ na CELKOVÁ ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU.
Nebo tak mi to aspoň z některých vět přijde:
„Tomu bychom však neměli říkat odkyselení, ale změna celkového životního stylu!“

Maximálně souhlasím, že nelze „odkyselit“ organismus různými čaji, bylinkami, koupelemi nebo dokonce zásaditými ponožkami či punčochami..ale změnou životního stylu.

Co se týče závěru, tak ten mi přijde nejednoznačný. Co se rozumí pod pojmem zdravý životní styl? Zde bych to více rozvedl, protože pod tímto pojmem se toho dá v poslední době zahrnout mnoho .( dám si jednou týdně pár ks ovoce a trošku zeleniny a v neděli na procházku bude asi málo)

Článek ve mě celkově otevírá více otázek než dává odpovědí, ale to bude asi záměr, aby si každý udělal ten svůj názor.

Rád bych tu doporučil i jeden film Raději vidličky než nože, kde se o překyselení mluví i v souvislosti s nadměrnou konzumací proteinů především těch živočišných:

http://www.csfd.cz/film/302405-forks-over-knives/

Tak přeji všem šťastné nepřekyselování 🙂

Krásný den

GO VEGAN

11

Franta
22.1.2015 10.04

A co nám vlastně tento článek říká? Neřešte odkyselení organismu, jezte zásadotvorné potraviny. Tomu říkám jiný pohled na věc 🙂 Je to jako říct kuřákovi nekuř, alkoholikovi nepij nebo narkomanovi neber, což jsou velice účinné a „jednoduché“ rady s okamžitým účinkem.
Proč se podle toho lidé z valné části neřídí? Protože není jednoduché, zbavit se svých závislostí, kam patří i závislost na jídle, zejména organizmus prekyselující formě, jako zmíněné maso, mléčné výrobky a průmyslově zpracované obiloviny.
Odkyselení organismu tedy umožňuje zachování své závislosti na nevhodných potravinách bez větších zdravotních dopadů na člověka.
Není tady zmíněn ani největší původce překyselení, čímž je obyčejný STRES.
Takže nestresujte se!! 🙂

12

Karel
22.1.2015 12.43

I já jsem se nechal přesvědčit ja je důležité odkyselení organismu a z různých doporučení které jsem si přečetl na internetu jsem usoudil, že nejlepší je užívat jablečný ocet. Ocet nepiji rád a tak jsem si koupil jablečný ocet s chromem v tabletách. Učinky octa jsem vůbec nezaznamenal pouze sníženou chuť na sladké což jsem velice uvítal. Takže nioliv ocet ale chrom zapřičinil moji spokojenost

13

Hattori Hanzo
22.1.2015 13.23

Martin Novotný:
Mohli by ste objasniť ten mechanizmus? Lebo ja naozaj nerozumiem ako vplýva UTH ohrev mlieka na to, že je zásadotvorné nadojené mlieko zrazu „silne kyselinotvorné“. Pokiaľ viem, mlieku sa pasterizáciou nemení chemické zloženie, len sa zničia mikroorganizmy. Navyše ak toto mlieko v žalúdku rozložím extrémne silnou kyselinou chlorovidíkovou a následne túto hmotu neutralizuje pankreas a žlč, ako môže potrava vplývať na kyslosť organizmu. V žalúdku je predsa oveľa kyslejšie prostredie ako samotná potrava, nech už je jej pH akékoľvek.

Aby sme sa rozumeli – netvrdím, že je to čo tvrdíte nemožné, len to beriem skepticky ako nepodložený blud. Dôvod je ten, že doteraz nikto nevysvetlil mechanizmus toho „prekyslenia“ na biochemickom základe. Budem rád ak sa o to pokúsite.

14

jarda
26.1.2015 12.02

Článek mne velmi překvapil svou nekonkrétností.Je zdravý životní styl součástí odkyselení nebo odkyselení je součástí zdravého životního stylu? Autorka se sice cosi snaží vysvětlit, ale podstata zůstává nevysvětlena. Že kyseliny v těle – a je jich celá řada – vznikají – je fakt.Že nejsou organismu prospěšné je fakt také. Musíme si tedy zodpovědět otázku, co s nimi tělo dělá dál. Od autorky jsem se toho moc nedozvěděl.

Takže pro úplnost – Tělo se kyselin zbavuje třemi způsoby –
1. dýcháním – takže pokud vám lékaři sdělují, nekuřte, PRVOTNĚ vám radí, neucpávat si plicní sklípky dehtem a nesnižovat výkon plic při „vypuzování“ kyselin z těla
2. kůží – zkuste se naložit do vany – bohužel tak na dvě hodiny – a nasypat do ní pytlík jedlé sody.lakmusovým papírkem změřte ph vody na začátku a pak na konci. Zcela jistě budete překvapeni.
3. vylučováním – tělo kyseliny zneutralizuje a vyloučí.Ovšem Pozor.pouze v případě, pokud má dostatek minerálů. Pokud vám tedy autorka článku v rámci zdravého životního stylu doporučuje jist hodně zeleniny,především kořenové, zcela jistě má pravdu.Bohužel – měla by dodat, že dnešní zelenina z obchodních řetězců obsahuje až o 60 % méně minerálů, než v nich bylo za našich babiček.

Pokud tělo dostatek minerálů k vylučování kyselin nemá, pak je ukládá na místa, která jsou minimálně prokrvena např.malé klouby (kde se z nich hromaděním stává doslova brusná pasta pro klouby) dále pak šlachy ( viz ta Achillova, která poté ráda praská) Obecně lze říci, že nadměrná přítomnost kyselin v těle jde až na úroveň buněčné stěny, kterou zapouzdří do té míry, že jednotlivé buňky ztrácí schopnost spolu komunikovat. Takže chlapci a děvčata, pokud máte problém např. se dnou – zde je vysvětlení. Pokud sníte cca 100 g masa a je vcelku jedno jakého, pojíte i cca 7 gr. kyseliny močové. K vyloučení těchto 7 gr. kyseliny močové musíte vypít cca 49 litrů vody, aby je vaše ledviny vyloučily. Pokud tak neučiníte, shromáždí se vám na jednom místě a vytvoří jehlové krystalky, které vám propichují buněčné stěny, z čehož vzniká zánět.

Takže závěrem – dnešní potraviny jsou velmi nekvalitní a prvotně by se na ně mělo uvádět, zda jsou kyselinotvorné či zásadotvorné.Tato informace je z hlediska vašeho zdravého životního stylu naprosto,ale naprosto zásadní. Viry jakéhokoli původu mohou žít a rozmnožovat se pouze v kyselém prostředí.Nikoli v zásaditém.S touto stěžejní informací přátelé naložte, jak se domníváte, že je správné a vašemu zdraví prospěšné.

Domnívám se, že náš národ je bohužel v tomto směru cíleně ohlupován. Příliš mnoho nadnárodních firem náš národ nejprve futruje nezdravými a neplnohodnotnými potravinami,aby ho poté mohly léčit, než by ho viděly od prvopočátku zdravý. Nakupujte proto např. zeleninu na trzích u prodavačů se zažranou špínou v rukách od tvrdé práce, jako měla moje babička i děda. tzn. nejlépe od přímých výrobců Ahoj.

15

Athos
27.1.2015 14.26

Jarda, autorka sa snazi vysvetlit ze fama o prekyslovani a odkyslovani organizmu je nezmysel.

Pre tvrdenie „že dnešní zelenina z obchodních řetězců obsahuje až o 60 % méně minerálů, než v nich bylo za našich babiček“ mate urcite nejaky dokaz. Alebo nie?
Mylienka „Pokud sníte cca 100 g masa a je vcelku jedno jakého, pojíte i cca 7 gr. kyseliny močové“ je skutocne mimo fantaziu bezneho cloveka. O realite sa hovorit neda vobec. Tvrdit, ze maso obsahuje 7% kyseliny mocovej je viac nez odvazne. A ze treba potom kazdy obed (100 g je velkost cca jeden rezen) splachnut 49 litrami vody – to uz nie je ani usmevne.

„Takže závěrem – dnešní potraviny jsou velmi nekvalitní a prvotně by se na ně mělo uvádět, zda jsou kyselinotvorné či zásadotvorné.Tato informace je z hlediska vašeho zdravého životního stylu naprosto,ale naprosto zásadní. “
Co tu je zasadne je vasa nevedomost, alebo vase zavadzanie (ohlupovanie naroda).

A len tak mimochodom na zaver: Potraviny od babicky poctivo sa hrabajucej v zahrade mozu byt v poriadku ale zaroven aj nemusia. Kedze jej produkcia nepresla ziadnou kontrolou, tak sa nikdy nedozviete, ci svoje policko honijla mastalnym hnojom alebo priemyselnymi hnojivami. Ci rastlinky postriekala pesticidmi, fungicidmi a kdecim insim.

16

J
1.2.2015 12.02

Strejda google rika:

http://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/

The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.

Co se toho prekyselovani tyce, neni to spis o tom, ze ty extremni potraviny davaji telu mnohem vic zabrat v udrzovani rovnovahy?

17

Lucie Svobodová
9.2.2015 18.52

Děkuji za všechny více i méně pozitivní komentáře.
V článku jsem chtěla nastínit, jestli je vůbec potřebné zabývat se tématem odkyselení a nákupem produktů, které tělo kyselosti údajně zbaví. Pokud má někdo pocit, že článek byl nejednoznačný, doporučuji si ho přečíst ještě jednou, neboť si myslím, že můj názor je vyjádřen dost jasně. Shrnu jej tedy ještě jednou:
K překyselení těla dojít prakticky nemůže díky velmi propracovanému regulačnímu systému (plic, ledvin, pufrační systém), jinak by došlo k závažnému poškození oragnismu a následně ke smrti!!! To je myslím základní informace, proto se nemusíme zamýšlet, jestli zmíněné přípravky je třeba kupovat. K zamyšlení ale je, že potraviny jako bílý cukr, sladkosti, bílá mouka, nadmíra masa, uzenin, káva, alkohol (tedy podle zastánců této teorie kyselinotvorné potraviny) patří do skupiny potravin, po kterých naše tělo určitě neprospívá. Tyto potraviny organismus nadměrně zatěžují z mnoha důvodů a jedním z nich je právě fakt, že jsou jejich častou konzumací více namáhány výše zmíněné mechanismy, kterými tělo reguluje pH. Tělo zatěžují, má s nimi mnohem více práce, aby byla zajištěna stálost vnitřního prostředí, přesto však nemůže dojít k překyselení organismu!!! K tomu opravdu dochází ve vážných případech. Kdybychom byli všichni tak překyselení, jak tato teorie říká, stáli bychom všichni na pokraji vážných onemocnění a smrti a to díky bohu tak není:-)
Ano, výše jmenované potraviny bychom měli omezovat, je to ale z důvodu, že nepatří celkově mezi potraviny splňující zásady zdravého životního stylu, ne proto, že po jejich konzumaci budeme mít překyselené tělo!!!

18

Luboš
3.8.2017 13.41

Hmm, hmm. Tak jsem si dle doporučení autorky přečetl zajímavý článek ještě jednou a vyplývá mi z toho, že hlavní myšlenkou je, abychom neutrácely penize za komerční přípravky proti překyselení. Souhlasím! S čím už nesouhlasím je, že překyselení neexistuje. Autorka zřejmě nabyla dojmu, že v okamžiku, kdy mluvime o překyselení, tak máme na mysli stav, kdy je celé tělo při PH cca 4. Samozřejmě toto je holý nesmysl. Ovšem pojďme připustit možnost, že překyselení organizmu = přetěžování organizmu kyselinotvornymi potravinami. Pak by článek měl být zcela odlišný a velmi by mě zajimal. Pro úplnost nejsem zastáncem teorie překyselení, ale posledni 3 roky mě trapi velmi časté pálení žáhy. Od 4 doktorů a 2 „lecitelu“ nezávisle na sobě mi bylo sděleno, ze jsem překyselený… Co teď s tím, když překyselenost neexistuje?

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články