Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Otázky pro Štěpánku

Co bylo prvním impulzem a motivací k tomu, abys začala cvičit?
Největší motivací bylo nejspíše narození holek. Chci pro ně být zdravá a fit máma a ukázat jim, že zdravé jídlo a sport je úplně normální a nemusí se toho bát.

Jaký byl tvůj postoj ke cvičení před těhotenstvím? Dělala jsi nějaký sport?
Ne, nedělala. Zkusila jsem toho více, ale u ničeho jsem dlouho nevydržela, neměla jsem motivaci.

Jak ses doposud stavěla k váze, z které jsi hubla? Byla jsi spokojená s tím, jak vypadáš?
Já jsem byla obézní odmalička. Doma jsem slýchala, že za to můžou geny a nikdy hubená nebudu, takže přišlo smíření. Měla jsem velké výkyvy váhy, zkoušela krabičkové diety, což v Anglii, kde jsem bydlela zhruba 7 let, nemělo velký úspěch. Bylo tam moc lákadel, polotovary, mňaminky a fastfoody. Navíc začal mít malé náznaky i přítel, což nebylo úplně příjemné.

Máš doma roční holčičky, dvojčátka, jaké bylo těhotenství?
I při své váze jsem neměla problém s otěhotněním, bohužel první těhotenství skončilo jako zamlklé. Poté, co jsme měli od doktora svolení pokoušet se znovu, tak se nám to povedlo hned napoprvé a dvojčata. Skrz předchozí zkušenost jsem byla od začátku na neschopence, byl tam velký strach. Chodila jsem sice na procházky, ale ke konci to už nešlo, do těhotenství jsem vstupovala se 130 kg a rodila se 163 kg, což byla vážně síla. A co se týká výživy, jedla jsem vše normálně, jak jsem byla zvyklá, ale vzhledem k tomu, že bylo léto, tak u mě nejvíce letěl meloun a kyselé okurky od tchánovců.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Jak brzy po porodu jsi začala cvičit a s jakým druhem cvičení jsi začínala?
Zhruba 2,5 měsíce po císařském řezu (konzultace a povolení od lékaře bylo samozřejmostí) a začala jsem procházkami s kočárkem a silovým tréninkem s vlastní váhou.

Jak jste s Markétou začínaly a jaká byla tvoje očekávání?
Za Markét jsem přišla za účelem pomoci s Kalorickými Tabulkami a celkově s tím, jak si poskládat jídelníček, aby byl chutný a zajímavý. Kalorické Tabulky jsem měla už stažené, ale nevěděla jsem, jak je nastavit. Markét mi udělala InBody měření a podle něj nastavila kritéria. Ale to by nebyla ona, aby hned nezačala plánovat cvičení. V pátek jsem přišla na konzultaci a v pondělí dopoledne už jsem byla na značkách.

S fyzickou aktivitou a hubnutím souvisí i strava, předpokládám tedy, že si i vaříš. Kde bereš inspiraci k vaření?
Řešíme vše s Markét, během tréninku probereme, co je potřeba. Průběžně se ptá, jak mi vyhovuje nastavení Tabulek, co budu vařit, co bude vařit ona a navzájem se inspirujeme a radíme se, co v následujících dnech budeme mít v jídelníčku.

Máš přítele Romana. Jaká byla jeho role v tomto všem? Podporuje tě i ve zdravém vaření? Chodí s tebou někdy do posilovny?
Romča je skvělý, už od začátku stál při mně a nejen on, ale i jeho rodiče. Pomáhají mi s holčičkami, berou si je, když přítel nemůže. Nebýt jich, nedokázala bych to. Tímto jim chci poděkovat! Za podporu v těžkých chvílích, za pomoc s holčičkami, za optimismus při mé cestě a za neskutečnou lásku! Moc vám děkuji, jste úžasní! A dokonce i Romča a Eva (moje tchyně) využili pomoc Markétky a chodí cvičit k ní. Evě pomáhala i se stravováním, takže se vlastně podporujeme navzájem.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Štěpánko, a co tvoje sebevědomí? Mělo na něj hubnutí vliv?
Cítím se hrozně fajn a hubnutí mělo na moje sebevědomí velký vliv. Lidi si mě všímají, dělá mi radost slyšet, že změna je viditelná. Ale uvnitř jsem pořád stejná – tělo se mění, ale duch zůstává.

A poslední otázka. Co bys poradila ostatním, kteří chtějí začít nebo začínají se změnou váhy a cvičením?
Určitě, ať se nebojí a nestydí nechat si poradit od odborníka. Já jsem se taky styděla, ale nakonec to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem mohla udělat. Není slabost si říct o pomoc. Navíc může být i nebezpečné jít cvičit bez předchozích zkušeností.
Odborník se na vás určitě nebude dívat skrz prsty, ať je na váze jakékoliv číslo, od toho tam je, aby pomohl.

A tady ještě pár otázek pro trenérku Markétu

Marký, jaká byla tvoje očekávání od Štěpánky?
Já už očekávání nemám. Zažila jsem spoustu maminek, které začaly cvičit a po chvilce to vzdaly, většinou s komentářem, že nemají hlídání nebo čas. O to více jsem byla překvapená, že Štěpánka byla jiná. Má funkčního přítele a tchánovce, kteří ji ve všem podporují a hlídají, což je skvělý! Dávám Štěpánku jako příklad všem.

Co jsi jí doporučila jako první krok?
Štěpánka za mnou přišla primárně řešit jídlo. Změřily jsme InBody, nastavily Kalorické Tabulky, pořešily, co papkat, a navrhla jsem jí, že by nebylo špatné začít i cvičit. Já totiž vím, že když zákazníka vypustím s jedním či dvěma ukázkovými jídelníčky, za chvíli se v tom začne plácat a neví, co dál. Proto je super, že jsme spolu pravidelně v kontaktu a u cvičení probereme i jídlo. Co a jak vařit, co vyhovuje a nevyhovuje. Navíc Štěpánka sice hodinu až dvě stráví chystáním jídla na celý týden, ale potom sáhne do lednice a má hotovo. Taková soukromá a levná krabičková dieta.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Jak jsi vnímala její změnu? Byla viditelná i na její sebedůvěře?
Já jsem viděla, že se cítí pořád lépe a lépe. Další věc je ta, že Štěpánka má každé úterý hlídání od jedné z babiček, a byť by mohla sednout k televizi a dát si nohy nahoru, tak ne, ona si jde zacvičit a je na ní vidět, jak si od holčiček odpočine. Chodí i v sobotu ráno, než se ostatní vzbudí, a vážně z ní cítím, jak jí to dělá dobře, což je strašně důležité. V návaznosti na toto za mnou přišla Štěpánčina tchyně paní Eva a přítel Roman, kterým také pomáhám s jídlem a cvičením. A tímto bych jak Romanovi, tak i jeho rodičům chtěla poděkovat za to, jak Štěpánce pomáhají s holčičkami, jak ji podporují, protože to není automatické a o to je to hezčí, že takto rodina drží pohromadě a podrží se.

Dovolím si položit ještě pár obecných otázek: Je vážně nutné chodit do posilovny? Nestačí pouze cvičit doma a doplnit to kardiem?
Samozřejmě je důležité udržet si svaly, takže by byl potřeba silový trénink a je to zase o něčem jiném, když člověk přijde za mnou do posilovny. Komunikujeme spolu, dokáži mu pomoct, ukázat, jak správně cvičit, pomůžu mu právě i s jídelníčkem. Jinak je možné cvičit doma, akorát je potřeba zvolit správně cvičební pomůcky a postoj, aby si člověk neublížil. Jde zhubnout i bez cvičení, ale to nedoporučuji.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Je drahé stravovat se zdravě?
Ne, není, vše je o prioritách. Já do jídelníčků zařazuji úplně normální věci, které člověk nakupuje v supermarketu. Jediné, co je ještě trochu “exotické”, je protein, ale i ten už se dá sehnat i v normálním obchodě.

Co je vhodné doplnit do výživy a na co si dát pozor?
Nejčastěji se setkávám, hlavně u žen, že nemají v jídle dostatek bílkovin, což je hrozně důležité. Takže vajíčka, cottage, sýry, Milko řecký jogurt, protein a tak dále.

A Markétko, co bys poradila všem, kteří chtějí začít, ale neví jak?
Najděte si někoho, kdo vám pomůže. Není ostuda si o pomoct říct. Potom je celý proces udržitelnější a dlouhotrvalý. Jedna z prvních otázek, které klientům pokládám, je, jestli si dokáží takto sami sebe představit stravovat se třeba 10 – 20 let nebo klidně do konce života. Jestli ano, tak máme půlku vyhranou. Nezakazuji klientovi dát si čokoládu nebo na oslavě větrník, jen mu poradím, jak upravit stravu. Takže lidi, nebojte se! My nekoušeme a určitě se na vás nebudeme dívat mezi prsty. Je důležité udělat první krok a pak už je vše jednoduché.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Autor rozhovoru: Marcela Zemanová. Děkujeme. 

Velmi děkujeme paní Štěpánce, člence skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami za možnost zveřejnit její příběh formou rozhovoru na našem blogu. Má náš nekonečný obdiv. 

Poděkování náleží také trenérce Markétě Nevěčné, která napsala pro náš blog již řadu zajímavých článků a čas od času pořádá on-line workshopy o používání aplikace Kalorické Tabulky. Pro více informací sledujte její Facebook, kam pravidelně dává recepty a zajímavé tipy.

Foto: archiv výše jmenovaných dam. 

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

28.4.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Monika: Příbuzní byli šokováni mou proměnou – díky aplikaci Kalorické Tabulky jsem sundala 30 kg

Monika: Příbuzní byli šokováni mou proměnou – díky aplikaci Kalorické Tabulky jsem sundala 30 kg

Moc nás těší vaše příběhy, v kterých se dovídáme, jak vám naše aplikace Kalorické Tabulky pomohla ve vaší cestě za vysněnou postavou a lepším zdravím.

A protože víme, že tyto tzv. proměny inspirují i všechny, kteří s hubnutím teprve začínají, čas od času zveřejňujeme (samozřejmě se svolením aktérů) vybrané příběhy zde na blogu.

Celý článek 11.5.2024

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Ve dnech, kdy se začínají objevovat vyšší teploty a tím pádem zásadní změny oblečení, přichází každoročně větší vlna hubnutí. To je zkušenost z praxe.

A lidé také řeší, jak mají vlastně s hubnutím začít, na co se zaměřit, jaké kroky zvolit, aby nepřepálili start.

Celý článek 2.5.2024