Nárůst hmotnosti je na samém počátku jen těžce odhadnutelný. Pokud budoucí maminka nejí za dva a zbytečně nemlsá nezdravé sladkosti, jde průměrně o 8 – 12 kg.
Hmotnostní přírůstek však může být i 6 – 40 kg.
V podstatě existují dvě hlavní skupiny maminek – „žravé maminky“ a maminky trpící nechutenstvím.
První skupinka inklinuje k rychlému nárůstu hmotnosti – užívá si dortíků a vůbec jídel, na které si před těhotenstvím dávala pozor. Zkrátka jí kdy chce, co chce a kolik chce.
Často slýchávám „tělo si řekne o to, co potřebuje“. To bohužel ale není tak úplně pravda. Hranolky, čokoláda nebo třeba větrník nepodpoří zdraví těla maminky ani děťátka v bříšku. Naopak nevhodná volba jídla během těhotenství může mít za následek zvýšený sklon ke kožním onemocněním miminka i jeho chutím po narození.
Nehledě na to, že se v tomto případě po porodu může lehce stát, že ženě zůstane až 20 kilo navíc. Tato vysoká hmotnost ji pak zbytečně stresuje a to se samozřejmě promítá i na rodinu a celé její okolí.
KOMPROMIS: Na trhu v této době není složité sehnat zdravé čokolády (raw kvalita), zdravé sušenky i třeba brambůrky a jiné slané dobroty, tak proč toho nevyužít?
Často se ve spojení s těhotenstvím hovoří o problematice zácpy. Pravidelné vyměšování je ovlivněno nejen stravováním (zácpu zhoršuje především již zmíněná nadmíra tuků v jídelníčku a nedostatek vlákniny), dalším viníkem, kterého však můžeme ovlivnit, je nedostatek vody – budoucí maminky by neměly pít méně jak 2,5 l neperlivé vody/den, ideálně by však měly zvládnout upít 3 litry tekutin/den.
Bohužel je častým argumentem nedostatečné hydratace běhání na toaletu i z důvodu tlačení miminka na močový měchýř. Pokud však žena dostatečně pije, má více energie a předchází i částečně případným otokům a chutím.
Co do jídelníčku zařadit, aby nejen peristaltika fungovala tak, jak má?
Chia semínka (skvělé zastoupení tuků, minerálních látek, vlákniny a bílkovin)
lněná semínka – doma čerstvě mletá
kvalitní chlorellu (opět vysoké procento vitaminů, minerálů a vlákniny, která nedá zácpě absolutně šanci)
ke každému jídlu kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny, čerstvé ovocné a zeleninové freshe či smoothies.
K tomu každodenní procházky.
Druhá skupina maminek trpí část – někdy i celé těhotenství – narušením chutí a nevolnostmi. Tyto maminky sice přiberou max. 12 kilo za celé těhotenství, do jídla se ale musí doslova nutit, což je velmi nepříjemné, protože 9 měsíců je dlouhá doba.
Jak zmírnit nevolnosti?
Jíst často malé porce, před ulehnutím již velmi střídmě. Jídlo si rozdělit třeba i na každou hodinu v průběhu dne a vyvarovat se tak většímu naplnění žaludku, vyvarovat se dlouhých jídelních prodlev (3 a více hodin)
Zařadit do jídelníčku lehká jídla plná čerstvé zeleniny a ovoce
Vyvarovat se konzumace tučných jídel – opatrně i při dochucování zeleninových salátů panenskými oleji
Vyvarovat se silně aromatických jídel
Omezit silné černé a zelené čaje, silnou kávu
Dbát na pestrost jídelníčku
Dostatečně spát
Nepolehávat na zádech – zejména ve třetím trimestru
Často větrat a být na čerstvém vzduchu
Doplňky stravy – za předpokladu pestrého jídelníčku plného čerstvého ovoce a zeleniny postačí kyselina listová a železo.
Co není absolutně třeba?
Přemíra mléčných výrobků, zejména ne slazených a smetanových
Vepřové maso a uzeniny
Psyllium
Vědomé navýšení energetického příjmu, pokud tělo bude mít potřebu jíst více, každá žena to zaručeně pocítí kručením v bříšku a jídlo automaticky – přirozeně navýší.
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví
Kdo mě už chvíli sleduje, mohl si všimnout, že jsem zastánce přípravy jídla předem. Ale často se u klientů i čtenářů setkávám s tím, že přece nemůžou vědět, na co budou mít chuť.
Dá se tedy plánování jídla předem skloubit s tím, že jíme, co chceme?
Podle dávné staročeské pověry bychom si na Nový rok (to je ten den po Silvestru) měli dát čočku, která má zajistit na celý následující celý rok dostatek peněz.
Popravdě řečeno mě nenapadá, proč zrovna čočku (protože dostat čočku nebývá nic příjemného), proč ne třeba hrách, ačkoliv ten se podle jiného přísloví zase nemá házet na zeď. Nebo proč ne fazole či cizrnu.
Těhotenská cukrovka se v České republice týká 18 – 20 % těhotných žen (tj. má ji každá pátá těhotná).
Zatímco diabetes 2. typu se často spojuje s obezitou a nezdravým životním stylem, těhotenská cukrovka (gestační diabetes = GD) vzniká především pod vlivem těhotenských hormonů a týká se tak všech těhotných žen – i mladých, štíhlých, sportovkyň, vegetariánek, veganek, nízkosacharidově se stravujících…