
Nejtěžší není se změnou stravování začít, ale vytrvat
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Celý článek 8.1.2021 0
Pomalu se nám blíží jaro a s ním doba, kdy většina populace začíná tzv. hubnout do plavek, což je vzhledem k ročnímu období mnohem šťastnější nápad než tradiční novoroční předsevzetí, která obvykle nekončí velkým úspěchem.
Aspoň tak to říká řada odborníků a populární paní doktorka z televize to svými slovy potvrzuje.
MUDr. Kateřina Cajthamlová je mimo jiné spoluautorkou báječné knihy Nebezpečný svět kalorií – Z pohledu tří lékařů, o které jsme zde již psali v souvislosti s nejslavnější českou dietou – STŘEDAFORM. A právě díky jejímu autorovi, Doc. MUDr. Leoši Středovi, Ph.D., vznikl tento rozhovor.
První otázka směřuje k již zmíněné knize, na které jste se podílela vy, docent Středa a nestor české obezitologie Prof. Rajko Doleček. Jak jste se vlastně o téma obezity podělili?
Jsem velmi ráda, že jsem se mohla podílet na této knize. Jako první v ní promlouvá k problematice obezity profesor Rajko Doleček – a to na téma endokrinologie. Můj dlouholetý přítel docent Leoš Středa pak rozebírá užitečným způsobem jednotlivé druhy diet, s kterými se můžeme u nás setkávat, a jejich vliv na zdravotní stav. Tuhle část obvykle čtenáři listují jako první (úsměv).
Je velmi zajímavé, že jsme si při zpracovávání svých jednotlivých částí příliš neradili a je velmi příjemné, že se nám podařilo pokrýt problematiku ze tří úhlů pohledu, proto si každý čtenář může vybrat ten úhel, který ho nejvíc oslovuje, případně se ho týká. Každý z nás tří lékařů vlastně sděluje své názory a pohled na věc ze svého hlediska a podle svých zkušeností.
Máte za sebou roky praxe, takže jistě můžete hodnotit velmi objektivně stav snažení naší populace o zhubnutí. Které nejčastější subjektivní překážky stojí podle vás vlastně v cestě za vysněnou postavou?
Co se týká mé praxe, často slyším už při úvodním pohovoru tu hlavní překážku, to, že člověk má svůj sen mimo kontakt s realitou. Znamená to, že nebere v úvahu, kolik mu je let, ignoruje vlastní historii, ať už medicínskou nebo dietní, případně si neuvědomuje dopad různých psychických i fyzických stresů, které ho potkaly.
Další typickou překážkou je špatné načasování, například pokud se lidé rozhodnou začít hubnout v lednu, jak se vzhledem k novoročním předsevzetím traduje, tak to je prakticky nejhorší možná doba k hubnutí. Daleko příznivější je březen a duben, kdy vlastně příroda, světelné podmínky i procesy v těle změnám pomáhají.
Další překážkou bývá, že mají nějaký romantický až sentimentální vztah k normě, která jim byla předkládána v dětství. Jde například o vztah k jídlu jako k odměně, podléhání názoru dědečka, že sport je blbost a že jenom blázni cvičí, nebo trpí sebelítostí kvůli tomu, že mají špatné geny a tím i špatný osud, kterému se nemohou žádným způsobem bránit.
Tohle jsou skutečně dle mého názoru nejčastější subjektivní překážky jakékoliv změny. A právě k jejich odstranění nebo aspoň k jejich uvědomění si, že nějaké takové překážky máme, slouží psychoterapie nebo určitý druh koučingu. Trenér, kouč nebo výživový poradce vám navíc může navrhnout různé způsoby, jak se stravovat v restauraci, je-li to nutné, nebo si jednoduše připravit výživově a kaloricky vyvážené jídlo doma.
Mají Češi a Moraváci nějakou speciální vlastnost, co se týká hubnutí, která je odlišuje od ostatních národů a komplikuje jim třeba zdravý život?
Nemám ráda pojem „typické“ vlastnosti, nic takového jako typická vlastnost národa neexistuje. Vždycky je tu ovšem nějaký většinový trend, taková mlčící většina, která v konečném efektu ovlivňuje to, co se děje v našem kulturním prostředí. Tou většinou jsou lidé, kteří nečtou, nečtou malá písmenka na složení potravin, pomíjejí malá písmenka ve smlouvách atd. V tu chvíli se samozřejmě přestávají orientovat v tom, jakou potravu konzumují a co to pro ně konkrétně může znamenat. A to je v dnešní době velmi důležité. Další věcí je, že se někteří naši spoluobčané nezajímají. Nezajímají se o nové trendy ve výživě, ale ani o svůj zdravotní stav. Další věcí, které si v ordinaci všímám, je neschopnost počkat a trpělivě jednat v pravý čas a dostatečně dlouho. Je to takové to brzda-plyn, nejdřív si povolím a pak si utáhnu a zase povolím.
Další postoj, kterého si u nás všímám, je taková ta teorie „oni by to nedovolili, oni za to mohou“, tj. takové to hledání příčin vlastního selhání někde jinde, vně sebe – nepřebírání osobní odpovědnosti. To je samozřejmě špatně stejně jako fakt, že u nás nejsou v módě ideály a lidi přistupují často k problému i k vlastnímu životu stylem „po nás potopa“.
Jaké jsou hlavní rozdíly v tom, když někdo začne hubnout ve dvaceti, po třiceti nebo ve čtyřiceti?
Tady bych řekla, že se liší hlavně lidé v těchto jednotlivých obdobích – a to hormonální výbavou, způsobem života a pak prioritami.
Když člověk začne hubnout ve dvaceti, lze to většinou velmi snadno, protože tělo si ještě nevytvořilo úsporné mechanismy a stresové hormonální regulace příjmu potravy, nevytvořilo si brzdící charakteristiky metabolismu, nejsou zakořeněné zlozvyky, které souvisí s tím, jak zneužíváme své tělo.
Ve třiceti – a tohle platí zejména pro muže, protože nastává mírný pokles mužských pohlavních hormonů, tzv. období andropauzy, kdy se ztrácí motivace a muž začíná pohodlnět, je to už horší. U žen je třicítka obdobím buď budování kariéry a sebepotlačováním, jindy jde o období péče o děti a rodinu a ústupu od předchozího životního stylu, sportů a stravování.
Co se týká hubnutí po čtyřicítce, tak tam mají problémy většinou spíš ženy, které mají za sebou už větší počet diet, některé se začínají blížit přechodu, bývají náchylnější k depresi a zjednodušeně řečeno se chovají jako muž po té třicítce, cítí se vyčerpanější, nemotivované, stárnoucí. V současné době mají čtyřicátnice často, vinou změněných priorit, malé děti a starosti, které žena psychicky i fyzicky lépe zvládá v období do 25 let.
Na závěr bych se ráda zeptala, co považujete vy osobně za svůj největší pracovní úspěch?
Tohle je velmi těžké říct… považuji za největší pracovní úspěch každou užitečně strávenou chvíli s pacientem, který je ve stavu, jenž není dobrý, a dostává se postupně do stavu, který se zlepšuje.
Jde o paní Leu, která kromě postavy změnila i místo pobytu. Z Anglie se stěhuje do Kanady, vystudovala vysokou školu a získala nového manžela. To vše způsobilo to, že byla v televizním pořadu, kde se dozvěděla, proč má zbytečně nízké sebevědomí a kde dostala jednoduché tipy, jak si sama sebe vážit a vyjednávat s lidmi. Kromě toho, že zhubla, nastoupila úplně nový život a šla naproti naprosto jiné etapě života – svobodnější. Každý takový zázrak, kterému pacient vyjde vstříc a vytrvá, považuji i za svůj pracovní úspěch – motivuje mě věřit tomu, že zázrak má každý z nás na dosah ruky.
Děkujeme za rozhovor.
Alena Palasová: Pilates, léty prověřené cvičení pro zdravá záda a pružnou mysl
9.3.2015 Články, Jak zhubnout
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Celý článek 8.1.2021 0
Rozhodli jste se začít s hubnutím pomocí Kalorických Tabulek? Bravo. Jsme tu pro vás.
Mrkněte na několik málo informací, které vám pomohou v začátcích a s kterými můžete změnit své stravovací návyky jako mávnutím kouzelného proutku.
Celý článek 2.1.2021 0
Čas od času zde zveřejňujeme příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky jako motivaci pro ostatní.
I nás samozřejmě velmi těší nás, když vidíme, jak díky zapisování jídelníčku lidé odhazují kila, která je tížila, a píšou, že se cítí mnohem lépe fyzicky i psychicky.
Celý článek 28.11.2020 0
Komentáře
Mgr.Jan salač
11.3.2015 13:05
Dobrý den , mám dotaz vážím 85 kg 185cm,věk 50 let .Fyzicky velmi namáhavá práce.Téměř denně piju již přes dvacet let, cca 23 let, min. půl litr tvrdého alkoholu a to hlavně Feret Stock .Byl jsem na velké lěkařské prohlídce,včetně UZ jater , krve.Vše v naprostém pořádku a já se cítím skvěle.Může mi tato míra konzumace v budoucnu nějak ublížit, nebo bych měl toto množství zmírnit? Přeci jen čas nejde zastavit že…
Simona
21.3.2015 12:41
Je mi to moc líto, když se psala kniha nebezpečný svět kalorií, tak paní doktorce bylo 8 let. Bylo by tedy čestné informovat, že se jedná třeba o druhé vydání. Děkuji
Ing. Macáková Marcela
21.3.2015 19:33
Pro Simona: Jak se uvedeno v článku, kniha se jmenuje Nebezpečný svět kalorií – Z pohledu tří lékařů. Vy máte asi na mysli pouze Nebezpečný svět kalorií (1977 a 1979). Nejde o žádné druhé vydání, ale novou knihu – jak název napovídá – z pohledu tří lékařů. A jedním z nich je MUDr. Kateřina Cajthamlová. Hezký den.
Jakub Houška
29.3.2015 17:31
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak vnímáte firmu Herbalife a její aktivity a produkty. Pěkný den!
Marie Vavřínková
3.4.2015 16:29
Dobrý den pani doktorko MUDr. Kateřinu Cajthamlovou ! Můj problém , mam 54 let cirhózu játer a važím 88 kg , porádte …..jak s váhou dolu . Milují čokolady ,sladkostí , moc toho nestravim , myslím tím obědy a večery pečivo ne bíle ani tmavé , vice takové s ryží , s sojou , takové balené sacharidy Děkují
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.