Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jídelníček pod kontrolou: Desatero na výlety a služební cesty

Pokud se stravujete s ohledem na počítání kalorií a sledování živin, není až tak složité se najíst, když to situace vyžaduje, kdekoliv v restauraci.

S aplikací Kalorické Tabulky v mobilu získáte i u hotových jídel celkem jednoduše přehled, kolik kalorií do sebe vpravíte. Totéž platí o poměru živin.

Když se ovšem rozhodnete, stejně jako já, že budete fit a fresh tím, že každé z vašich denních jídel bude obsahovat pouze jednu bílkovinu, už to tak snadné není. Ale i to se dá mimo domov celkem dobře zvládnout.

Jídelníček pod kontrolou: Desatero na výlety a služební cesty

Osobně se stravuji tak proto, abych maximálně ulevila trávení, nezatěžovala metabolismus. Ideálně si vybírám ke konzumaci pouze přirozené potraviny. A k tomu se vyhýbám potravinám v plastech, abych nezatěžovala ani naši planetu.

Pokud se rozhodnete i vy pro tento způsob stravování, ze začátku budete možná tápat. Ale velmi rychle pochopíte, že vašemu tělu i mysli to prospívá. A že se vám odmění skvělým fungováním a spoustou energie.

Jak na to?

  1. Mějte u sebe vždycky tzv. safety bag, záchranný balíček na cesty. Moje tipy jsou: kvalitní bílkoviny, tvrdá zelenina a „trvanlivé“ ovoce jako jsou jablka, hrušky a citrusy. Ideální je sušené maso, domácí müsli tyčinky nebo granola, ovocné a zeleninové pyré bez cukru. A vždy a za všech okolností obyčejná pitná voda.
  2. Na delší tratě si přibalte bílkoviny ve formě fermentovaných luštěnin, sušeného masa, tvrdého sýra parmazánového typu a doma připravených konzervovaných potravin. Sušené a lyofilizované ovoce, zeleninové chipsy, super je řepa a celer a také ořechy, mandle a semínka.
  3. Vyzkoušejte lokální farmy. Když s rodinou cestujeme po Čechách, vždycky si dopředu zjišťujeme, jestli je na naší trase nějaká zajímavá lokální farma nebo sad. Pokud je to jen trochu možné, zastavujeme, nakoupíme a pojíme přímo tam.
  4. Stravujte se mimo fast food, tam skutečně čerstvé a kvalitní potraviny nenajdete.
  5. V restauracích se vyhýbejte hotovkám. Čert ví, z čeho je základ, čím zahušťují omáčky a na jakém tuku vaří. Stejně tak obloukem obcházejte smažené/fritované a dochucovadla – kečup, tatarku a různé orientální omáčky.
  6. Vynechejte polévku (v případě, že ji nebudete konzumovat jako hlavní jídlo). Polévky jsou podle mého nejen přežitek, ale zbytečnou tekutinou navíc naředíte žaludeční šťávy před tím, než do sebe nasoukáte hlavní jídlo.
  7. Co v restauracích naopak jíst? Kvalitní bílkoviny – maso, ryby, drůbež, sýry (ne smažák), luštěniny, čerstvou zeleninu a ovocné saláty.
  8. Asi nikomu z vás nemusím připomínat, že slazené nápoje a energetické drinky jsou vyloženě nezdravé. Při pohybu zvolte radši jedno pivo nebo vinný střik. A za všech okolností samozřejmě vodu (v omezeném množství i minerální).
  9. Voda. Voda. Vždy a všude dodržujte pitný režim. Mějte u sebe tolik vody, abyste pokryli pitný režim po celou dobu, kdy budete mimo domov. Ideální množství je 350 ml na 10 kg váhy.
  10. Dbejte i na pohyb. Pokud si už přeci jen dopřejete „prasárničku“, vychoďte ji a pomozte tělu rychleji pálit kalorie a strávit neplechu, kterou jste si museli dopřát.

Jídelníček pod kontrolou: Desatero na výlety a služební cesty

Zní to snadně? I já se to dlouho učila. A nyní se mohu pochlubit nejen svým novým já (projedla jsem se ke štíhlé postavě), ale dokonce jsem se do svého nového stravování tak zamilovala, že své objevy předávám s láskou dál.

foto: archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra L. Krajčinovič
https://www.bykrajcinovic.cz

V průběhu profesního života vytvořila několik úspěšných projektů pro sebe i klienty. Napsala desítky scénářů “ze života” k seriálu Ulice a řadu dalších scénářů k televizním a rádiovým pořadům, online videím a podcastům s osobnostně rozvojovou tématikou. Ve spolupráci se zajímavými hosty pořádá „zážitkové kurzy vaření s Petrou“ a pro rok 2022 vydala svůj vlastní kalendář plný chutných receptů.

 

10.10.2021 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024