Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Znovuobjevená vejce: Proč jsou vajíčka důležitá v našem jídelníčku a jak je správně skladovat

Není to tak dávno, co byla konzumace vajec postavena – s trochou nadsázky – téměř na okraj zákona.

Strašák v podobě vysokého cholesterolu vytlačil tuto tradiční potravinu z jídelníčku řady našich občanů. Nyní se vrací s plnou parádou zpět.

Na nedávné tiskové konferenci odborníci z Fóra zdravé výživy vysvětlovali, proč jsou vejce prospěšná a na co by se při jejich konzumaci mělo dávat pozor.

Vejce

Stručně: Mírná konzumace vajec (cca jeden kus denně) neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku ovšem dle lékařů a posledních odborných studií tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 mmol/l) a zřejmě i pacienti s cukrovkou. U těchto osob je skutečně vhodné snížit konzumaci vaječných žloutků na maximálně dva týdně, nicméně větší pozornost by měli věnovat hlavně potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků a soli.

A nyní už dejme slovo jednotlivým odborníkům:

Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT, FPBT, Ústav analýzy potravin a výživy

  • Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy.
  • Za zmínku u vajec stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa.
  • Vejce z velkochovů obsahují cca o 15 % méně cholesterolu než vejce domácí. Navíc je u nich menší riziko nákaz salmonelami. (Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.)
  • Spotřebitel preferuje žloutek tmavší barvy, protože se domnívá, že má vyšší výživovou hodnotu, ale ta s barvou žloutku významně nesouvisí.
  • Barva skořápky nemá na výživovou hodnotu vliv – výživová hodnota bílých a hnědých vajec je stejná. (Všimli jste si, že bílá vejce jsou poslední dobou vzácností?)

MUDr. Jan Piťha, CSc., Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) – vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy

  • V době smršti kardiovaskulárních příhod v průmyslově rozvinutých zemích a poznání, že jedním z hlavních činitelů při jejich vzniku je vysoká hladina cholesterolu v krvi, se před 20 – 30 lety ocitla vajíčka na indexu omezovaných potravin. Bylo doporučováno konzumovat maximálně dva žloutky týdně.
  • Vajíčka však poskytují našemu organismu i velice prospěšné látky pro jeho vývoj a správné fungování. Další vývoj vědy v této oblasti vedl k poznání, že samotný cholesterol v potravě u většiny z nás nezvyšuje cholesterol v krvi; to způsobují převážně nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích, které cholesterol často doprovází.
  • Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesterolu v krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince.
  • Navíc v řadě studií bylo zjištěno, že konzumace vajec dokonce může zvýšit i krevní hladiny ochranného cholesterolu, který nazýváme HDL cholesterol a který chrání naše tepny před aterosklerózou.

Vejce

Bc. Tamara Starnovská, nutriční terapeutka

  • Preferované úpravy vajec by měly vycházet z individuálních potřeb každého z nás. Úpravou vajec totiž můžeme výrazně ovlivnit jejich stravitelnost – nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.
  • V souvislosti se stravitelností samozřejmě hraje roli i to, v jaké kombinaci jídla vejce využijeme. Častá kombinace hrachové kaše a vejce natvrdo rozhodně není lehce stravitelná, ale současně jde o velmi dobře vyvážený pokrm z pohledu zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin.
  • Velice výhodná jsou vejce u těch, kteří omezují konzumaci masa, či ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy jen o příznivce alternativního stravování, může jít i o osoby, které mají problémy se zuby, a maso jim nejde dobře rozkousat.
  • Velký význam má také vysoká kvalita bílkovin – vaječný bílek je nejhodnotnější bílkovinou ze všech zdrojů, protože má optimální složení aminokyselin.
  • Vejce jsou výhodnou součástí jídelníčku, a to ve všech věkových kategoriích, s výjimkou těch nejmenších. Dětem do jednoho roku se doporučuje konzumace zejména vaječného žloutku.

Jak nakupovat a správně skladovat vejce

Nepodceňujte opatrnost při nákupu vajec a jejich následné správné uskladnění. Jen tak budou vašemu zdraví skutečně prospěšná a vyhnete se nepříjemným případných zdravotním problémům.

Informace Státní veterinární správy, které by vás mohly zajímat

  • Na obalu s vejci musí být například uvedena jakostní třída vajec a to slovy třída A, neboli „čerstvá“. U vajec třídy A může být použit doplňující údaj o jakosti s označením „extra“ nebo „extra čerstvá“ na baleních obsahujících vejce třídy A do devátého dne po snášce (vychází to z nařízení Komise EU č. 589/2008, článek 12.)
  • Dále zde musí být uvedeno číslo balírny či třídírny, a také hmotnostní skupina (XL, L, M, S, popřípadě „Vejce různých velikostí“), datum minimální trvanlivosti, údaj o podmínkách skladování a o způsobu chovu; na vnější nebo vnitřní straně obalu musí být vysvětlen také kód producenta, který je umístěn na vejci.
  • První číslo informuje, z jakého chovu vejce pochází. Je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka pak z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o vejce z ekologického chovu. Další čísla a znaky na vejcích pak na základě nařízení EU č. 2002/4/ES jsou – kód státu a poslední číslo je registrační číslo hospodářství.
  • Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti do 28 dní po snášce. Na obalech vajec musí být tato skutečnost vyznačena. U vajec s označením „extra“ nebo „extra čerstvá“ musí být vyznačeno datum snášky a lhůta devíti dnů.
  • Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách od 5 °C do 18 °C. Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musejí být též označena stanoveným způsobem – kódem producenta.
  • Vejce dostatečně provařené a skladované při 5 až 10 °C je bez problémů použitelné zhruba deset dní (nikoliv při pokojové teplotě!). Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

2.4.2015 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Rakovina prsu: Objednejte se na vyšetření včas!

Poslední roky se mluví o rakovině prsu hodně. A je to dobře, protože jen dostatečná osvěta může pomoci velkému množství žen, které se kolikrát jen stydí o svém nálezu mluvit. Přitom včasné odhalení a léčba může doslova zachránit život.

Rakovina prsu dlouhodobě zaujímá první místo mezi příčinami úmrtí žen ve věkové kategorii 20 – 54 let. Ročně tato zákeřná choroba postihuje v České republice pět tisíc žen a téměř dva tisíce případů končí smrtí.

Celý článek 3.6.2013

Související články

Představujeme Kopírování do více dnů

Milá tabulkářko, milý tabulkáři,
v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci. 

Celý článek 11.2.2025

Ing. Barbora Karásková: Vláknina – tajný spojenec také při hubnutí

Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.

Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.

Celý článek 7.2.2025

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner