Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: TOP 5 vánočních jídel pro hubnutí

Vánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.

Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.

Romantické procházky po adventních trzích i sváteční stolování, to vše je spojeno s rizikem několika kilogramů navíc, které budeme muset následně pracně shazovat.

Vánoční dietní vaření

Chcete si svátky užít, aniž byste v lednu úpěli při pohledu na váhu? Zaměřte se na tato jídla:

1. Rybí polévka

Polévky obecně jsou perfektní jídlo do redukční diety, protože mají nižší kalorickou hustotu. Domácí polévky v mnoha variacích bez přebytečného tuku a ideálně i bez lepku jsou zdravá jistota pro každého. Nadarmo se neříká, že polévka je grunt. Rybí polévka navíc může obsahovat omega 3 mastné kyseliny, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, mají příznivý vliv na psychiku a podporují redukci hmotnosti.

2. Kapr

Vše, co jsem zmínila výše na téma omega 3 mastných kyselin, platí samozřejmě i na kapra, přestože se jedná o sladkovodní rybu, která v obsahu omega 3 jen těžko může konkurovat mnohým rybám z moře. Nicméně v poslední době je na trhu k dostání tzv. omega 3 kapr – ryba, která díky speciální stravě bohaté na omega 3 obsahuje ve svém mase vyšší obsah těchto kyselin. Samozřejmě, že ani s jiným druhem ryby ve vánočním jídelníčku neprohloupíte, jen je potřeba dbát na správnou úpravu tohoto pokrmu. Ta by měla probíhat za teploty do 150°C a bez použití nadměrného množství přidaného tuku, ať už rostlinného, nebo živočišného. Pokud vás neláká rybí maso vařené v páře, můžete rybu upéct na pečícím papíře. Tato úprava je vhodná i pro obalené filety. Kukuřičná strouhanka je lepší alternativou k té pšeničné, protože neobsahuje lepek.

3. Pečené kaštany

Těžko narazíte na adventních trzích na zdravější potravinu. Kaštany jsou zcela přirozená komplexní potravina, nebyly nijak zpracovány, neobsahují zdaleka tolik tuku jako ořechy a navíc jsou před žárem z přímého ohně chráněny odolnou slupkou. Pokud si konzumaci této sacharidové potraviny načasujete na dopolední nebo polední hodiny, bude redukční efekt výraznější.

4. Bramborový salát trochu jinak

Na bramborovém salátu by nebylo nic špatného, pokud by jej většina Čechů nepřipravovala s klasickou majonézou a někdy i přidanou uzeninou nejrůznějšího druhu. Snažte se držet receptu, který kromě vajec natvrdo neobsahuje žádný další živočišný tuk. Klasickou majonézu můžete nahradit sojanézou nebo jogurtem. Vejce a hořčici můžete použít v bio kvalitě. Opět zde platí pravidlo týkající se sacharidových potravin, že je lepší vyhnout se jejich pravidelné konzumaci ve večerních hodinách.

Mozartovy koule

5. Kakaové a kokosové kuličky

Nepečené vánoční kuličky nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. Už jste ale vyzkoušeli variantu slazenou medem a bez použití másla? Pokud například vyzkoušíte datlovo-ořechové kuličky s kakaem, zjistíte, že koulet jde daleko jednodušeji, s použitím pouze těchto tří zdravých surovin. A receptů tohoto typu je mnohem více. Stačí si vyhledat na internetu raw recepty na nepečené kuličky. Věřte, že z talíře se po nich jen zapráší!

Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, plných vůní i chutí, ale především pohody. Pro recepty na zdravé vánoční cukroví můžete zajít mimo jiné i na mé stránky www.najimseazhubnu.cz do sekce „Cukroví“. Dobrou chuť!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorické Tabulky: Ach, ta kolečka! Jak s nimi naložit a jaký mají význam?

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

14.12.2015 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024