Cecílie Jílková: TOP 5 vánočních jídel pro hubnutí

Vánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.

Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.

Romantické procházky po adventních trzích i sváteční stolování, to vše je spojeno s rizikem několika kilogramů navíc, které budeme muset následně pracně shazovat.

Vánoční dietní vaření

Chcete si svátky užít, aniž byste v lednu úpěli při pohledu na váhu? Zaměřte se na tato jídla:

1. Rybí polévka

Polévky obecně jsou perfektní jídlo do redukční diety, protože mají nižší kalorickou hustotu. Domácí polévky v mnoha variacích bez přebytečného tuku a ideálně i bez lepku jsou zdravá jistota pro každého. Nadarmo se neříká, že polévka je grunt. Rybí polévka navíc může obsahovat omega 3 mastné kyseliny, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, mají příznivý vliv na psychiku a podporují redukci hmotnosti.

2. Kapr

Vše, co jsem zmínila výše na téma omega 3 mastných kyselin, platí samozřejmě i na kapra, přestože se jedná o sladkovodní rybu, která v obsahu omega 3 jen těžko může konkurovat mnohým rybám z moře. Nicméně v poslední době je na trhu k dostání tzv. omega 3 kapr – ryba, která díky speciální stravě bohaté na omega 3 obsahuje ve svém mase vyšší obsah těchto kyselin. Samozřejmě, že ani s jiným druhem ryby ve vánočním jídelníčku neprohloupíte, jen je potřeba dbát na správnou úpravu tohoto pokrmu. Ta by měla probíhat za teploty do 150°C a bez použití nadměrného množství přidaného tuku, ať už rostlinného, nebo živočišného. Pokud vás neláká rybí maso vařené v páře, můžete rybu upéct na pečícím papíře. Tato úprava je vhodná i pro obalené filety. Kukuřičná strouhanka je lepší alternativou k té pšeničné, protože neobsahuje lepek.

3. Pečené kaštany

Těžko narazíte na adventních trzích na zdravější potravinu. Kaštany jsou zcela přirozená komplexní potravina, nebyly nijak zpracovány, neobsahují zdaleka tolik tuku jako ořechy a navíc jsou před žárem z přímého ohně chráněny odolnou slupkou. Pokud si konzumaci této sacharidové potraviny načasujete na dopolední nebo polední hodiny, bude redukční efekt výraznější.

4. Bramborový salát trochu jinak

Na bramborovém salátu by nebylo nic špatného, pokud by jej většina Čechů nepřipravovala s klasickou majonézou a někdy i přidanou uzeninou nejrůznějšího druhu. Snažte se držet receptu, který kromě vajec natvrdo neobsahuje žádný další živočišný tuk. Klasickou majonézu můžete nahradit sojanézou nebo jogurtem. Vejce a hořčici můžete použít v bio kvalitě. Opět zde platí pravidlo týkající se sacharidových potravin, že je lepší vyhnout se jejich pravidelné konzumaci ve večerních hodinách.

Mozartovy koule

5. Kakaové a kokosové kuličky

Nepečené vánoční kuličky nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. Už jste ale vyzkoušeli variantu slazenou medem a bez použití másla? Pokud například vyzkoušíte datlovo-ořechové kuličky s kakaem, zjistíte, že koulet jde daleko jednodušeji, s použitím pouze těchto tří zdravých surovin. A receptů tohoto typu je mnohem více. Stačí si vyhledat na internetu raw recepty na nepečené kuličky. Věřte, že z talíře se po nich jen zapráší!

Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, plných vůní i chutí, ale především pohody. Pro recepty na zdravé vánoční cukroví můžete zajít mimo jiné i na mé stránky www.najimseazhubnu.cz do sekce „Cukroví“. Dobrou chuť!

Cecílie Jílková www.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Je také lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

Komentáře

1

Honza
14.12.2015 15.06

Zdravím . je mi 18 let a jsem muž. nejsem veganem ani čistým vegetariánem ale snažím se vůči dnešnímu trendu žít „zdravěji“ . Cukroví tedy nejim vůbec ale zvolil jsem misto toho čerstvé i exoticke druhy ovoce . Bramborový salát se chystám dělat 1:1:1 (brambory, celer, mrkev) , pár kyselých okurek , domácí jablečný ocet a pár lžic jogurtu do 3% . Misto uzeniny i vejce si tam nakrajim 1:1 bile a uzene tofu 🙂 . Co jako hlavni chod zatim netuším ale bud to bude treska napřírodně nebo obalovaný celer. Polévky se většinou zřekávám.

2

FKus
22.12.2015 16.13

Proboha živého, jen nic nevymýšlejte. Nejhorší v kuchyni je „kreativní kuchař“. Nezapomínejte, že klasické recepty jsou prověřené mnoha generacemi a chuťově vyvážené. Nové výtvory se pak obvykle nedají jíst. Rozhodně platí:
1. můžete vše, ale velmi omezeně a k tomu slouží pravě tento web
2. a podstatně víc pohybu. Intenzivně, alespoň 2 hodiny denně. Chápu, že to pro někoho může být problém, když celý rok nesportuje vůbec. Tak ten si musí jídelníček zredukovat ještě více.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články