Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: TOP 5 vánočních jídel pro hubnutí

Vánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.

Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.

Romantické procházky po adventních trzích i sváteční stolování, to vše je spojeno s rizikem několika kilogramů navíc, které budeme muset následně pracně shazovat.

Vánoční dietní vaření

Chcete si svátky užít, aniž byste v lednu úpěli při pohledu na váhu? Zaměřte se na tato jídla:

1. Rybí polévka

Polévky obecně jsou perfektní jídlo do redukční diety, protože mají nižší kalorickou hustotu. Domácí polévky v mnoha variacích bez přebytečného tuku a ideálně i bez lepku jsou zdravá jistota pro každého. Nadarmo se neříká, že polévka je grunt. Rybí polévka navíc může obsahovat omega 3 mastné kyseliny, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, mají příznivý vliv na psychiku a podporují redukci hmotnosti.

2. Kapr

Vše, co jsem zmínila výše na téma omega 3 mastných kyselin, platí samozřejmě i na kapra, přestože se jedná o sladkovodní rybu, která v obsahu omega 3 jen těžko může konkurovat mnohým rybám z moře. Nicméně v poslední době je na trhu k dostání tzv. omega 3 kapr – ryba, která díky speciální stravě bohaté na omega 3 obsahuje ve svém mase vyšší obsah těchto kyselin. Samozřejmě, že ani s jiným druhem ryby ve vánočním jídelníčku neprohloupíte, jen je potřeba dbát na správnou úpravu tohoto pokrmu. Ta by měla probíhat za teploty do 150°C a bez použití nadměrného množství přidaného tuku, ať už rostlinného, nebo živočišného. Pokud vás neláká rybí maso vařené v páře, můžete rybu upéct na pečícím papíře. Tato úprava je vhodná i pro obalené filety. Kukuřičná strouhanka je lepší alternativou k té pšeničné, protože neobsahuje lepek.

3. Pečené kaštany

Těžko narazíte na adventních trzích na zdravější potravinu. Kaštany jsou zcela přirozená komplexní potravina, nebyly nijak zpracovány, neobsahují zdaleka tolik tuku jako ořechy a navíc jsou před žárem z přímého ohně chráněny odolnou slupkou. Pokud si konzumaci této sacharidové potraviny načasujete na dopolední nebo polední hodiny, bude redukční efekt výraznější.

4. Bramborový salát trochu jinak

Na bramborovém salátu by nebylo nic špatného, pokud by jej většina Čechů nepřipravovala s klasickou majonézou a někdy i přidanou uzeninou nejrůznějšího druhu. Snažte se držet receptu, který kromě vajec natvrdo neobsahuje žádný další živočišný tuk. Klasickou majonézu můžete nahradit sojanézou nebo jogurtem. Vejce a hořčici můžete použít v bio kvalitě. Opět zde platí pravidlo týkající se sacharidových potravin, že je lepší vyhnout se jejich pravidelné konzumaci ve večerních hodinách.

Mozartovy koule

5. Kakaové a kokosové kuličky

Nepečené vánoční kuličky nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. Už jste ale vyzkoušeli variantu slazenou medem a bez použití másla? Pokud například vyzkoušíte datlovo-ořechové kuličky s kakaem, zjistíte, že koulet jde daleko jednodušeji, s použitím pouze těchto tří zdravých surovin. A receptů tohoto typu je mnohem více. Stačí si vyhledat na internetu raw recepty na nepečené kuličky. Věřte, že z talíře se po nich jen zapráší!

Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, plných vůní i chutí, ale především pohody. Pro recepty na zdravé vánoční cukroví můžete zajít mimo jiné i na mé stránky www.najimseazhubnu.cz do sekce „Cukroví“. Dobrou chuť!

Cecílie Jílková

eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

14.12.2015 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lucie (41 let): Zhubla s aplikací Kalorické Tabulky a je to skvělý pocit

V únoru 2022 jsem se rozhodla pro svoji proměnu pomocí Kalorických Tabulek. Vedly mě k tomu určité osobní věci.

Nevěřila jsem moc, že to dokážu, neboť už jsem zkusila hodně věcí, včetně různých podpůrných programů, tablet, a pořád nic. Až mi kolegyně v práci řekla, ať si zapisuji do aplikace Kalorické Tabulky. A že uvidím.

Celý článek 10.3.2023

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner