Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: TOP 5 vánočních jídel pro hubnutí

Vánoce bývají pro mnohé z nás tak trochu strašákem, co se postavy týče.

Těšíme se na pohodu, vůně i chutě, ale současně se bojíme, kolik centimetrů v pase zase tentokrát přibereme.

Romantické procházky po adventních trzích i sváteční stolování, to vše je spojeno s rizikem několika kilogramů navíc, které budeme muset následně pracně shazovat.

Vánoční dietní vaření

Chcete si svátky užít, aniž byste v lednu úpěli při pohledu na váhu? Zaměřte se na tato jídla:

1. Rybí polévka

Polévky obecně jsou perfektní jídlo do redukční diety, protože mají nižší kalorickou hustotu. Domácí polévky v mnoha variacích bez přebytečného tuku a ideálně i bez lepku jsou zdravá jistota pro každého. Nadarmo se neříká, že polévka je grunt. Rybí polévka navíc může obsahovat omega 3 mastné kyseliny, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, mají příznivý vliv na psychiku a podporují redukci hmotnosti.

2. Kapr

Vše, co jsem zmínila výše na téma omega 3 mastných kyselin, platí samozřejmě i na kapra, přestože se jedná o sladkovodní rybu, která v obsahu omega 3 jen těžko může konkurovat mnohým rybám z moře. Nicméně v poslední době je na trhu k dostání tzv. omega 3 kapr – ryba, která díky speciální stravě bohaté na omega 3 obsahuje ve svém mase vyšší obsah těchto kyselin. Samozřejmě, že ani s jiným druhem ryby ve vánočním jídelníčku neprohloupíte, jen je potřeba dbát na správnou úpravu tohoto pokrmu. Ta by měla probíhat za teploty do 150°C a bez použití nadměrného množství přidaného tuku, ať už rostlinného, nebo živočišného. Pokud vás neláká rybí maso vařené v páře, můžete rybu upéct na pečícím papíře. Tato úprava je vhodná i pro obalené filety. Kukuřičná strouhanka je lepší alternativou k té pšeničné, protože neobsahuje lepek.

3. Pečené kaštany

Těžko narazíte na adventních trzích na zdravější potravinu. Kaštany jsou zcela přirozená komplexní potravina, nebyly nijak zpracovány, neobsahují zdaleka tolik tuku jako ořechy a navíc jsou před žárem z přímého ohně chráněny odolnou slupkou. Pokud si konzumaci této sacharidové potraviny načasujete na dopolední nebo polední hodiny, bude redukční efekt výraznější.

4. Bramborový salát trochu jinak

Na bramborovém salátu by nebylo nic špatného, pokud by jej většina Čechů nepřipravovala s klasickou majonézou a někdy i přidanou uzeninou nejrůznějšího druhu. Snažte se držet receptu, který kromě vajec natvrdo neobsahuje žádný další živočišný tuk. Klasickou majonézu můžete nahradit sojanézou nebo jogurtem. Vejce a hořčici můžete použít v bio kvalitě. Opět zde platí pravidlo týkající se sacharidových potravin, že je lepší vyhnout se jejich pravidelné konzumaci ve večerních hodinách.

Mozartovy koule

5. Kakaové a kokosové kuličky

Nepečené vánoční kuličky nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. Už jste ale vyzkoušeli variantu slazenou medem a bez použití másla? Pokud například vyzkoušíte datlovo-ořechové kuličky s kakaem, zjistíte, že koulet jde daleko jednodušeji, s použitím pouze těchto tří zdravých surovin. A receptů tohoto typu je mnohem více. Stačí si vyhledat na internetu raw recepty na nepečené kuličky. Věřte, že z talíře se po nich jen zapráší!

Přeji vám krásné prožití vánočních svátků, plných vůní i chutí, ale především pohody. Pro recepty na zdravé vánoční cukroví můžete zajít mimo jiné i na mé stránky www.najimseazhubnu.cz do sekce „Cukroví“. Dobrou chuť!

Cecílie Jílková https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

14.12.2015 Cecílie Jílková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak můžeme rozmazlovat naše tělo: Nejlepší masáže pro zdraví i pohodu

Máme tady zimu, která přímo nabádá zalehnout někam do tepla a odpočívat. Když už si nemůžeme jako živočišný druh dopřát zimní spánek, zkuste aspoň blahodárné účinky masáže. Pohladí tělo, potěší duši…

Většina z nás si představí masáž sportovní, případně ještě tzv. thajskou, o které se v posledních letech všude hodně mluví a nabízí ji ve větších městech také řada salonů lepší i horší úrovně (většinou od krásných a česky nemluvících exotických žen).

Celý článek 3.2.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner