Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Statistika nuda je, má však cenné údaje: Komu se nejvíce dařilo hubnout a jak využít Kaloricketabulky.cz co nejlépe?

Kalorické tabulky již nějakou tu řádku let nabízejí možnost zapisovat si svá denní jídla, nechat si vypočítat spálené i snězené kalorie, a nejen to.

Jaké zajímavosti nabízejí statistické údaje a záznamy z loňského roku?
Od svého uvedení přišly Kalorické tabulky i s mobilní aplikací pro Android a iOS, a tak není divu, že je dnes využívá několik desítek tisíc uživatelů. Jejich aktivita je nárazová. Ne všichni si zapisují jídla po celý rok, někteří vydrží týden, jiní měsíc, a další se po určité době vracejí.

žena v kuchyni

Průměrný počet záznamů za den je 14 – 15 jídel a překvapivě jen jedna, maximálně dvě aktivity denně.

  • Dá se říci, že nejvíce se dařilo hubnout těm, kteří si alespoň dvakrát do roka zapisovali své aktivity a jídla po dobu minimálně 14 dní.

Ne všem se dařilo, a tak někteří naopak přibrali. Celkově se uživatelům Kalorických tabulek změnila váha (tedy buď šla nahoru, nebo dolů) v roce 2014 o minus 54 tun. Pokud však budeme počítat jen ty, kteří zhubnuli, dojdeme k zajímavějšímu číslu – minus 123 tun!

Muži a ženy – rozdíly

Asi nikoho nepřekvapí, že mezi ženami a muži jsou rozdíly. Teď nemyslím jen fyziologické, které poutají pozornost a oko druhého pohlaví, ale také způsoby práce s Kalorickými tabulkami.

Například překvapí, že ženy si musely při hubnutí alespoň o jedno kilo zapisovat svá jídla častěji, tedy po delší dobu, než tak činili muži.

  • Pokud chcete suchou statistickou řeč, tož na ztrátu 1 kg váhy potřebovali chlapi jen 139 záznamů, ženy však 173. Navíc z těchto zhubnulo 49 % mužů, na rozdíl od pouhých 43 % žen.

Aby byly statistiky kompletní, je však na druhou stranu nutno dodat, že Kalorické tabulky využívá pouhých 20 % mužů oproti 80 % zaregistrovaných žen. Ostatně, žebříčku top 3 nejaktivnějších uživatelů vévodí jen ženy, žádný muž.

Jak se hubne či nehubne

Podle statistik nejlépe funguje a nejvíce se lidem daří zhubnout, když si zapisují jídelníčky dvakrát v roce po dobu 14 dnů až jednoho měsíce.

Ti uživatelé, kteří si zapisovali jídla jen pár dní, maximálně týden, těm se příliš zhubnout nepodařilo. Naopak se hodně dařilo zhubnout těm, kteří vydrželi zapisovat si své záznamy zhruba po dobu 36 dní. Na druhém místě v počtu těch, kterým se podařilo zhubnout, jsou uživatelé, jež si vedli svůj deníček v rozmezí 15 – 30 dnů.

Problém je, že ne všichni uživatelé vyplňují všechny nutné kolonky. Na začátku je totiž nutné zadat do aplikace svou aktuální váhu, pak si vést záznamy jak o jídelníčku, tak aktivitách, a po nějakém čase, nejlépe za týden, opět zapsat aktuální váhu. Teprve pak funguje celý program tak, jak má, a vy se dozvíte všechny potřebné údaje.

Perličky a rekordy

Kalorické tabulky mají také své rekordmany. V roce 2014 celých 131 uživatelů poctivě vyplňovalo jídelníček a aktivity podobu více než 300 dnů za sebou! Přiznávám, že sám mám problém své záznamy vést déle jak týden, dva.

  • Je zde však jeden rekordman, který si poctivě své aktivity zapisuje nepřetržitě den co den po dobu… Ne, nechám vás hádat. Ano, je to více jak 300 dní. Dokonce je to více než 700 dní. Tak dobře – uživatel či uživatelka s největším počtem vyplněných dnů si vede záznamy neuvěřitelných 1 395 dnů po sobě! Jestli to dobře počítám, za chvíli oslaví hezké čtyři roky aktivity. Gratulujeme!

Jak využít Kalorické tabulky co nejlépe

Již jsme se zmínili výše, že Kalorické tabulky toho umí daleko víc, než mnozí uživatelé vyzkoušejí.

Hodně věcí najdete v Nastavení účtu, kde můžete zadat pravidelné denní aktivity, a již se s nimi nezdržovat vypisováním den co den. Je zde možné nastavit jednotky podle svého gusta (někdo radši kilojouly, jiný kalorie) nebo požadovaný pitný režim, a program bude kontrolovat, zda jste za den dosáhli své mety.

Aplikace také sama přičítá a odečítá spotřebovanou a vydanou energii, takže na konci dne máte před sebou přehledná čísla, podle nichž můžete usoudit, jak se vám dařilo či nedařilo v záměru zhubnout.

Kalorické tabulky mají vlastní databázi jídel i s počtem kJ, ale pokud vám databáze nevyhovuje, můžete si vložit vlastní jídla i vlastní počty kalorií, pokud tedy tím nemíníte šidit program i sami sebe. Mimochodem, v současné chvíli je v databázi 65 949 potravin a 968 aktivit.

Další možnost, kterou program nabízí, je výpočet bazálního metabolismu, přidávání různých potravin mezi oblíbené položky (takže je rychleji najdete), vytvoření plánovacího kalendáře, rozepsání jednotlivých jídel i podle počtu a podílu sacharidů, tuků, bílkovin atd., případně lze zvolit hodnoty doporučených denních dávek.

Dokonce si můžete zvolit delší časový horizont, a aplikace vám zanalyzuje vaše aktivity a formou grafu ukáže, jak se vám v tom období dařilo hubnout, či nabírat kila. Stačí si jen trochu projít všechna nastavení a pohrát si s nimi.

Pokud se vám tyto hrátky zadaří, sejdeme se zde příští rok opět nad statistikami, jež by mohly bát ještě přesnější díky vám.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Saša Rohlíková: Za jak dlouho naroste kilo svalů?

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

25.5.2015 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024