Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Recepty, které si zamilujete: Kuskus na sladko ála štrúdl, pórkovo-vajíčková pomazánka a cottage chlebík s konopným semínkem

Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami máme nápadité a skvělé kuchařky. Postupně si je zde na blogu představujeme.

A předkládáme výběry z jejich repertoáru. Dnes má slovo Andrea Ondová, kterou znáte i díky její úchvatné proměně.

Recept: Cottage chlebík s konopným semínkem

Sympatická maminka dvou malých holčiček zhubla pomocí aplikace Kalorické Tabulky. Nový životní styl ji pohltil natolik, že se rozhodla motivovat ostatní prostřednictvím svého IG profilu fit.mama.ondo_. A samozřejmě je s námi dál v uzavřené skupině Kalorických Tabulek, kam čas od času vloží výsledek svého experimentování v kuchyni.

Po famózním úspěchu s jejím tortilla frgálem se s námi pravidelně dělí o své originální nápady. Nyní máte možnost vyzkoušet další ochutnávku.

Kuskus na sladko s příchutí jablečného štrúdlu

Suroviny na tři menší zapékací mističky:

  • 40 g kuskusu (v sypkém stavu)
  • 120 ml mléka (horkého)
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 40 g sladidla
  • skořice
  • 40 g rozinek
  • 150 g tvarohu
  • 1 vejce
  • trocha másla na vymazání formiček

Kuskus na sladko s příchutí jablečného štrúdlu

Postup:

Kuskus zalijte horkým mlékem a nechte ho pořádně nasát. Pak do něj přimíchejte nastrouhaná jablka, rozinky, skořici a oblíbené sladidlo. Misky vymažte troškou másla a naplňte je připravenou směsí. Navrch dejte tvaroh rozmíchaný s vejcem. A pak už jen nechte péct při 180 stupních v troubě cca 35 minut.

Pórkovo-vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 70 g zakysané smetany
  • 4 uvařená vajíčka
  • 80 g najemno nakrájeného pórku
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl, pepř

Porkovo – vajíčková pomazánka

Postup: 

Tvaroh rozmíchejte se zakysanou smetanou a lžičkou hořčice. Přidejte uvařená vajíčka a najemno nakrájený pórek, dochuťte solí a pepřem. Pomazánka je vynikající na čerstvém nebo opečeném pečivu.

Cottage chlebík s konopným semínkem

Suroviny:

  • 200 g chlebové mouky
  • 2 malé lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 kelímek cottage sýru
  • 2 vajíčka (nejlépe od šťastné slepice)
  • 30 g konopného semínka (k dostání v obchodech zdravé výživy)

Cottage chlebík s konopným semínkem

Postup:

Cottage sýr rozmixujte s vejci do jemné pěny, následně přidejte mouku, kypřicí prášek, sůl a konopné semínko. Vše promíchejte a nakonec rukama propracujte těsto. To nechte v lednici odležet tak 15 minut. Pak si namočte ruce a vytvarujte tvar bochníku. Pomašlujte rozšlehaným vajíčkem, posypte semínky a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních cca hodinu. Chlebík je nejlepší čerstvý s pomazánkou.

foto: Andrea Ondová


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

31.5.2024 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Kristina Skulínková: Skvělé návyky úspěšných a spokojených lidí, které pomohou i vám

Zamysleli jste se někdy nad tím, co dělají úspěšní a spokojení lidé jinak, že se jim tak daří a jsou tak v pohodě? Ono to zadarmo asi nebude…

S návyky je to tak – vypadají třebas i obtížně a nechce se vám do nich, ale když u nich vydržíte a stane se z nich opravdu automatický zvyk, začnou se dít zázraky a vy už nebudete chtít se svým zvykem přestat! Jednak proto, že se z něj stane nedílná součást vás samotných, jednak proto, že má skvělé výsledky, o které nechcete přijít, a z toho všeho máte libý pocit, který si chcete udržet.

Celý článek 8.5.2024

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner