
Bílkoviny: Jak v jídelníčku dosáhnout doporučované hodnoty?
Často se nás v našich skupinách na Facebooku ptáte na to, jak zajistit denní příjem bílkovin.
A k čemu jsou vlastně bílkoviny potřeba.
Celý článek 28.1.2023 0
Na svou prababičku mám moc hezké vzpomínky. Nejenom, že mi dávala francovku (Alpu) na kostku cukru – vám taky? –, ale vařila mi jedno zajímavé jídlo za druhým, jež dnes nikde nevidím nebo nemůžu sehnat, pokud si je sám neuvařím.
A popravdě, stýská se mi po nich.
V prababiččině domku (děda dělal v JZD hlídače a v hliníkovém jídlonosiči jsem mu přes pole červené řepy nosil oběd) jsem měl jako dítě vyhrazený koutek v kuchyni, která byla současně jídelnou. Na gauči u goblénu s motivem lesa a srnců jsem si hrál, spal a koukal, jak prababička vaří na starém sporáku, jenž měl jen horní plátovou desku, na níž se vařilo.
V mém útočišti na gauči to krásně vonělo a sledovat babičku, jak háže těsto na plotnu, aby z toho vznikly lokše, pomazané tukem a plněné povidly z trnek či mletým mákem s cukrem, patřilo k úžasným zážitkům, jež, jak vidíte, mi nevymizely z hlavy dodnes. (A to nemluvím o tom, že z okna jsem měl výhled na dvorek se slepicemi a na patrovou kůlnu, kde se v patře sušily makovice.)
Pojďme se dnes tedy podívat na pár jídel z mého dětství, jež vařila moje prababička, a pokud sami máte nějaké jiné tipy od vaší prababičky, budu za ně v komentářích rád.
Když měla prababička večer chuť, ale nechtěla se s vařením moc zdržovat, dala do plecháčku cukr, postavila plecháček na rozpálenou plotnu (ano, topila v kamnech dřívím nebo uhlím), nechala cukr trošičku zkaramelizovat, přidala k němu na kostky nakrájené kousky chleba tak ze dvou krajíců, a zalila to mlékem. Mléko nechala ohřát a pak hliníkovou lžící se jala hrníček vyjídat.
Když se podíváme do Kalorických tabulek na databázi potravin, tak dva krajíce chleba mají výživovou hodnotu 1 020 kJ (a obsahují sacharidy, bílkoviny a vlákninu), lžička cukru 100 kJ (samozřejmě obsahuje jen sacharidy) a dvě deci mléka obsahují 300 – 500 kJ a bílkoviny, sacharidy a tuky. Celkově jsem tedy dostal do těla 1 500 kJ, hodně sacharidů (také bych ovšem mohl sladit medem, že?), bílkoviny a vlákninu, což mi na večer bříško zaplnilo podobně jako dnes cornflaky s mlékem a medem.
Zde budu rovnou citovat Kalorické tabulky a jejich databázi potravin (to jste nevěděli, že tam takové věci jsou, že jo?): „Lokše jsou bramborové placky, které se vyrábějí z nastrouhaných vařených brambor, mouky a soli. Suroviny se zpracují v těsto, které se vytvaruje do tenkých placek, jež se dají péct na suché rozpálené plotně. Hotové placky se pomažou sádlem (husím) či máslem a podávají s různými druhy přísad (s masem, se zelím, s povidly, s cukrem a mákem atd.) nebo jako příloha. Podle starého moudra je vhodné přidat tolik mouky, kolik váží 1/3 použitých brambor.“
Když si opět projdeme Kalorické tabulky, zjistíme, že 1 porce lokší (150 g) = 835 kJ, takže se dá i toto jídlo zařadit do zdravé výživy! To jsem tedy nečekal…
Beleše jsou sladké jídlo, něco na způsob bavorských vdolečků, a tak se tady asi nebudeme kilojouly a složením moc zabývat. Jde v podstatě o tradiční recept, kdy potřebujeme mouku, droždí, mléko, trochu soli, trochu cukru, necháme vzejít kvásek a vypravujeme těsto. Z něho pak vykrajujeme bochánky, z nichž po dalším kynutí uděláme placky a hodíme je do rozpáleného omastku na pánvičce.
Ale přece jenom se koukneme alespoň na ty bavorské vdolečky, a zjistíme, že 100 g rovná se 1 380 kJ (přičemž jeden vdolek má mít jen 60 g) a kromě hromady sacharidů v nich najdeme i něco bílkovin.
Šoulet je starobylé židovské jídlo, v němž kromě cibule a česneku najdeme různé luštěniny. Moje babička tam dávala slaninu, hrách a kroupy, nic jiného. Ale je možné do šouletu dát i fazole, cizrnu či sóju, ale přece jen už to není ono tradiční jídlo a tradiční recept.
Asi je zřejmé, že jde o hodně zdravé jídlo, plné bílkovin, s trochu vlákniny, kdy 150g porce má pouhých 1 262,25 kJ.
Z bramborového těsta prababička dělala ještě jedno jídlo. Válela, po moravsku „šoulela“, z těsta na vále krátké válečky, jež pak naházela do vařící vody, když vyplavaly na hladinu, tak vyndala, dala na talíř a zasypala mletým mákem s moučkovým cukrem. Pak je ještě polila rozpuštěným máslem.
Je to vynikající jídlo, nabízející sacharidy, bílkoviny i tuky, kdy jedna 250g porce má 2 080 kJ.
Občas se babička pustila i do houbového kuby, a to nejen na Vánoce. Přece jen, houbová sezóna je koncem léta a začátkem podzimu, a za jejím domkem se nacházela nejen políčka (kde jsme vždy z brambor do láhve od zavařeniny sbírali mandelinky), ale také les.
Houbový kuba obsahuje sacharidy, tuky, bílkoviny a trochu vlákniny, přičemž 200g porce má pouhých 984 kJ.
Jak vidno, prababička moc masa neměla, a stejně vařila moc dobrá jídla, na něž dodnes vzpomínám. Nezmiňuji polévky, jež byly na každodenním pořádku, a určitě si vzpomenete i vy na úsloví, jež mi prababička říkala: „Polévka je grunt, ostatní je špunt.“
Druhá prababička, z otcovy strany, třeba zase ráda dělala bramborový salát, jemuž táta říká dodnes „salát chudých“, a v němž kromě brambor jsou jen cibule, okurka, cukr, sůl a trochu octa.
Vážně by mne zajímalo, jaké vy máte vzpomínky na kuchyni svých babiček a prababiček. Co vám vařily?
29.6.2015 Články, O kaloriích nevážně
Často se nás v našich skupinách na Facebooku ptáte na to, jak zajistit denní příjem bílkovin.
A k čemu jsou vlastně bílkoviny potřeba.
Celý článek 28.1.2023 0
Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.
V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?
Celý článek 16.1.2023 0
Kolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?
A co je to kompletní kolečko čaje?
Celý článek 14.1.2023 0