Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jana Divoká: Jak by se mělo dítě stravovat o prázdninách? Praktické tipy pro děti i dospělé.

Čas prázdnin přináší do života dětí změnu denního režimu. Dříve bylo léto obdobím, kdy měly děti dostatek pohybu a většině z nich se dařilo „vyběhat“ i nějaké to zimní kilo navíc.

V současné době však není neobvyklé, že děti přibírají právě během letních prázdnin.

Některé děti sice tráví tento čas velmi aktivním způsobem, ale přibývá i těch, které je celé prolenoší u počítače a televize.

Děti, jídlo a prázdniny

Štěstí přeje připraveným

Prázdniny by se měly pro dítě stát obdobím aktivního odpočinku. Proto bychom jejich průběh neměli nechat náhodě, ale pokusit se je naplánovat tak, aby poskytovaly dostatek pohybové aktivity – samozřejmě – ruku v ruce s pestrým a vyváženým jídelníčkem.

Je jasné, že ne vždy lze vše ovlivnit, ale chceme-li vést dítě ke správným návykům i o prázdninách, měli bychom se snažit, abychom měli trávení prázdninového režimu poněkud „pod kontrolou“.

Někdy se stává, že rodiče musí nechat část dne starší děti o prázdninách doma samotné, protože nemají dost dovolené. I v takových situacích je vhodné zajistit, aby dítě mělo pravidelné a vyvážené jídlo. Pokud ho nemá, je často vystaveno lákadlům v podobě rychlých občerstvení s ne moc vhodnými potravinami obsahujícími přemíru tuků a sacharidů.

  • Pokud dítě část dne doma, pak pamatujme na jednoduché pravidlo, že to, co doma není, nelze sníst! Nechcete-li, aby dítě během dne konzumovalo sladkosti a slané pochoutky jako jsou chipsy a krekry, pak je domů jednoduše nekupujte.

Dodržujte pravidelný jídelní režim

Někdy podléháme falešné představě, že přes léto děti lépe kompenzují větší příjem jídla pohybem. Prostřednictvím výdeje energie pohybovou aktivitou jistě není problémem občasné hřešení v podobě zmrzliny či buřta pečeného na ohni, ale bylo by mylné se domnívat, že díky pohybu si můžeme dovolit neomezené množství jídla.

Často se totiž stává, že trávíme s rodinou o dovolené celý den na výletě či na pláži, téměř nejíme a protože večer pocítíme hlad, dopřejeme si většinou velké množství jídla. Tělo má pak po celodenním „hladovění“ větší tendenci energii z večerního jídla uložit do tukových zásob.

Problematické bývají i pobyty, kde je stravování zajištěno formou all inclusive. Různá lákadla v podobě sladkostí, slazených nápojů, sendvičů a dalších dobrot svádějí k ochutnání. A je velmi těžké odolat.

  • Dodržování jídelního režimu (snídaně – svačina – oběd – večeře) a omezení jídel mimo něj, je prostředkem k vyváženému energetickému příjmu.

Letní tábory a stravování dítěte

Dětské letní tábory jsou jistě velmi dobrou volbou pro aktivní trávení prázdnin. Je však nutné, abychom pečlivě zvážili jejich výběr. Je pravda, že stravování na táborech nemáme moc šanci ovlivnit, ale vyberme takový tábor, kde je zajištěno celodenní stravování a pitný režim.

  • Provozovatel tábora by měl umět předem předložit plánovaný jídelníček.

A jede se k babičce

Také rádi vzpomínáte na prázdniny u babiček? I ty však občas mají, co se týče stravovacího a pohybového režimu dětí, určitá úskalí. Babičky, samozřejmě v dobré víře, zahrnují svá vnoučata různými sladkostmi a jinými méně vhodnými jídly. Pokud tedy řešíte stravování svého dítěte a víte, že se dítě pravidelně vrací od babiček o nějaké to nadbytečné kilo navíc, je dobré domluvit se o jídelníčku s prarodiči předem.

Což takhle sepsat návrhy jídel a také vhodných potravin, které dítěti chutnají, aby se minimalizovaly „babičkovské pochoutky“ s velkým množstvím cukru nebo živočišného tuku. Namísto sladkostí nebo slaných pochoutek lze dítěti nabídnout  müsli tyčinku, jogurt, oblíbené ovoce a podobně.

K létu patří zelenina a ovoce

Pro řadu dětí je pravidelné zařazení zeleniny a ovoce do jídelníčku velkým problémem. V létě to ovšem docela jde…

Jen v případě zeleniny by se však nemělo jednat o záležitost nárazovitého jedení většího množství. Je doporučeno podávat ji v menším množství ke každému dennímu jídlu. Ukazuje se, že pro děti je při konzumaci zeleniny velmi důležitý vzor rodiče. Děti snáze přijímají zeleninu nakrájenou na kousky a pěkně naservírovanou na talířku. Jestliže v jídelníčku zelenina zcela chybí, je opět vhodné ji přidávat postupně, hledat druhy, které budou chuťově vyhovující. Velmi lákavé mohou být exotické druhy ovoce a zeleniny.

Z praxe vím, že dětem docela chutnají těstovinové saláty se zeleninou a  kuřecím nebo rybím masem, balkánským či jiným přírodním sýrem. Namísto zmrzliny jistě dobře osvěží  i dobře vychlazený ovocný salát s jogurtem.

Zdravé poháry

Recept na lehké letní osvěžení nejen pro děti

Vyzkoušejte namísto obvyklých buchet, koláčů nebo jiných sladkých a tučných moučníků nabídnout dítěti na svačinu osvěžující tvarohovo – smetanový pohár s ovocem.

Suroviny na čtyři porce

  • kelímek zakysané smetany (méně tučné)
  • vanička polotučného tvarohu
  • moučkový cukr (nezbytně nutné množství)
  • ovoce – meruňky, broskve, hroznové víno, banán,
  • hořká čokoláda, kakao případně skořice na posypání

Postup:
Smícháme zakysanou smetanu a polotučný tvaroh – lze i vyšlehat ručním šlehačem, můžeme trochu přisladit moučkovým cukrem. Do poháru nebo misky nakrájíme ovoce dle chuti. Ovoce pak překryjeme směsí tvarohu a smetany, posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou s vyšším podílem kakaa, případně kakaem nebo skořicí.

  • Pokud přidáte banán nebo jiné sladší ovoce, tak pohár „osladí“ a není třeba mnoho doslazovat směs tvarohu a smetany.
  • Je možné rovněž připravit do mrazících nádobek – vznikne tak dobrá tvarohová zmrzlina s ovocem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev

Jana Divoká
respekton.cz

pedagog, terapeut, poradce a lektor ve skupině RespektON

lektor a metodik kurzů snižování nadváhy STOB

2.7.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024