Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Renata Daubnerová: Jak jsem si upravila jídelníček o dovolené, abych maximálně využila nabídky hotelového stravování

Letošní léto je vzhledem k novému přírůstku do rodiny pro mě ve znamení kratších výletů.

Moje rodina, tj. já, manžel, půlroční chlapeček a čtyřkilová fenka čivavo-krysařice ale přes to nelenoší.

Příprava na cestu:

V hotelu, do kterého jsme jeli, jsme před tím ještě nebyli, takže bylo potřeba se připravit i na nejhorší:

  • Pytel omytého ovoce a zeleniny (konkrétně spousta jablek, banánů, mrkví + okurka pro zpestření)
  • Pár tyčinek v raw kvalitě
  • Velká flaška neperlivé vody do auta a 2 menší do batohu + flaška ovocného smoothie banán+jahoda
  • Krabička s chlorellou

Zdravý jídelníček
Jídelníček na cestách:

Než jsme vyrazili na snídani, snědli jsme chlorellu – baví nás to a není popravdě nic jednoduššího než v letu zapít pár zelených lentilek. Moc doporučuji všem, kdo zápasí se zácpou při cestování. Tohle je dokonalá prevence (pokud se tedy dodržuje pitný režim, v opačném případě člověk tak leda „přikládá pod kotlem“).

Snídaně v hotelu:

Česká klasika – nikde žádné čerstvé ovoce ani zelenina – nevadilo mi to, měla jsem zásobu z domova. Dál na výběr jako asi všude – čerstvé bílé pečivo, džem, máslo, med, sýr, šunka, párečky, croisanty, sladké cereálie a mléko + nějaká buchta paní domácí.

Moje volba byla jasná – první den dva rohlíky s máslem, medem a moje jablko + čaj + dvě kousnutí do buchty, když se s tím už paní dělala, tak alespoň ochutnám její um (úsměv).

Druhý den, ať to není  taková nuda, tak dva rohlíky se sýrem a moji okurkou  + káva.

  • Rozhodně se bílým pečivem nijak nestresuji, vlákniny v jídelníčku mám habaděj a tu trošku z běžně dobarvovaného rozpečeného „tmavého“ pečiva nepotřebuji.

Pečivo se snažím ze svého jídelníčku vyštípat, když to jde (myslím si, že je to takový „fastfood moderní uspěchané doby“). Pokud ale není jinak rozumně na výběr , klidně si jej dám.

Snídaně

Svačina:

Železná zásoba z domova – oba dny ve stejném stylu:  1 svačina = 1 velká mrkev, banán a jablko. Je to skladné, jen tak se to v tašce „nerozbije“ a dobře se to jí i po cestě, ideální! Na další variantu svačiny – v podobě zdravé raw tyčinky ani za celý pobyt nedošlo, ovoce jsme si vzali dostatek. Vždy po něm sáhnu raději, je to přeci jen stále přirozenější než sebelepší tyčinka.

Oběd:

Popravdě jsem při pochodování kolem Lipna a zobání ovoce moc hlad ani neměla. Jeden den to byla v tamní restauraci velká porce grilované zeleniny – lilek, paprika, rajčata, houby a trocha parmazánu. Musím uznat, že kuchař v restauraci byl opravdu šikulka, dochutil jídlo jen oliv.olejem s čerstvými bylinkami a chuť byla skvělá.

Další den krůtí steak s omáčkou z pečených paprik a šťouchanými brambory.

  • Odpolední svačina jako dopolední

Večeře:

Ta byla řešená vždy salátem – jednou klasický caesar s kuř. masem a kouskem bagetky. Dresink jsem si poručila dát bokem do mističky, člověk nikdy neví, kolik čeho mu do salátu přimíchají. Takto mám přehled, kolik jsem si do salátu sama dresinku dala. Když se náhodou stane to, že mi nechutná, raději jej vynechám a sáhnu po balsamiku a olivovém oleji.

Další den opět běžný – salát s grilovaným kozím sýrem + opět kousek bagetky na chuť.

  • Dezerty jsem oželela a místo nich si jako sladkou tečku dala jeden večer kapučíno a druhý mátový čaj z čerstvé máty s citronem a medem.

Trošku jsem se přemáhala, ale pocit uspokojení, že jsem odolala krásně vypadajícím zákuskům, mi to vynahradil.

Sport:

1. den dopoledne procházka 10 km s kočárkem, odpoledne  já  na bruslích 10 km s kočárkem a manžel s fenkou na vodítku vedle nás lehký poklus – taková normální rodinka na výletě (smích).
2. den celý den výlet s přestávkou na kojení a oběd, manžel pobíhal sem tam se psem, aby trošku ještě natrénoval na plánovaný závod a já si občas popoběhla s kočárkem, lehký strolering kombinovaný s rychlou chůzí, za celý den toho bylo ale až až.

Závěrem:

Ani malé dítě není překážkou při sportu nebo zdravém jídle, naopak – čím víc je žena venku a čím víc se hýbe, tím lépe pro mrňouse. Našeho prcka nejvíc baví, když s ním dělám dřepy před zrcadlem, to se směje na celé kolo . Problém je jen v tom, že to moc dlouho nevydržím…

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

13.7.2015 Bc. Daubnerová Renata Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Vlastimil Harapes: Měl jsem dlouho problém s vyjadřováním emocí

Významný český tanečník, choreograf, herec, režisér a pedagog Vlastimil Harapes je čestným předsedou Českého hnutí speciálních olympiád již od jeho vzniku v roce 1990.

A je jím dodnes…

Celý článek 22.8.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner