Martina Jandová: Rozložení jídla během dne
Existují doporučení, podle kterých bychom měli jíst sedmkrát denně. Vedle toho stojí tvrzení, že je ideální jíst jen dvakrát za den.
Jak se v tom tedy máme orientovat?
Naše tělo je protkané stovkami kilometrů cév, jejichž hlavním úkolem je zásobování živinami. Bez dostatečné potravy by totiž buňky nedokázaly pořádně plnit své funkce.
A opravdu se mnohdy stává, že jen přežívají, což se navenek projevuje našimi sklony ke kardiovaskulárním a civilizačním chorobám, včetně obezity, jíž trpí stále více lidí. Co s tím?
Nechte buňky svého těla, aby žily a pracovaly naplno. Naučte je být “metabolicky flexibilní”. Dokážou pak spalovat tuky, takže hubnutí je pak hračka a vy se hlavně budete cítit lépe po všech stránkách.
Komplex desítek biliónů buněk, jež tvoří náš organismus, je uspořádán do různých, vzájemně komunikujících systémů. Cílem každé buňky, a tedy i všech systémů, ať už oběhového, lymfatického, nervového, svalového nebo kteréhokoliv jiného, je udržet se při životě. K tomu ovšem potřebují určitý druh paliva, které proměňují v energii.
A metabolická flexibilita je schopnost organismu přepínat mezi sacharidy a tuky jako hlavními energetickými zdroji, a to podle jejich dostupnosti a momentálních potřeb. Být metabolicky flexibilní také znamená efektivněji využívat energii z tukových zásob.
Dostupnost potravin a jejich zdroje se mohou výrazně měnit, a také se v historii měnily. Stejně jako se střídají podmínky, v nichž se ocitáme. Můžeme mít klidné nebo hektické období, přejídat se či hladovět, být vystavěni chladnému či teplému počasí, jíst maso, zeleninu nebo brambory. Naše schopnost přizpůsobit se tomu závisí do jisté míry na metabolické flexibilitě, především našich svalových buněk.
Jsme jako malá továrna na energii. Podstatná část naší tělesné hmoty pracuje na jedné straně na neustálém přísunu paliva do každé z našich bilionů buněk, a na straně druhé se stará o odstraňování odpadních produktů, vznikajících při výrobě energie.
Při vyšším počtu porcí se častěji zvyšuje hladina inzulínu, která až o pětinu snižuje využívání tuků a zpomaluje tedy hubnutí .Dokonce jedna z posledních studií prokázala, že častější vyplavování inzulínu sníží využívání tuků o 22%. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10329975)
Dodržujte správný poměr živin a konzumujte kvalitní tuky, aby se tělo naučilo lépe je zpracovávat. V ideálním případě by měl váš jídelníček obsahovat kolem 40-50% zdraví prospěšných tuků.
Tělo je díky otužování schopno spalovat velké množství tuku. Působení chladu také snižuje riziko zánětů v těle, mnohonásobně urychluje regeneraci a vytváří odolnost kardiovaskulárního systému.
Jak známo, že sportovci mají ve srovnání s těmi, kdo se pravidelně nevěnují žádné fyzické aktivitě, výrazně efektivnější metabolismus a mnohem lepší schopnost spalovat tuky.
Já sám dlouhodobě spolupracuj s řadou vrcholových sportovců a mnohých českých reprezentantů. Absolvoval jsem na sobě experiment metabolické flexibility, kdy jsem během tří měsíců přijímal nízkosacharidovou stravu se 70 % příjmu z tuků a zároveň přerušovaně hladověl vždy po dobu 18 hodin. To znamená, že nesnídal ani nesvačil a den začínal až obědem. Výsledky najdete na mých webových stránkách.
12.10.2015 Vít Schlesinger Články, Jak zhubnoutExistují doporučení, podle kterých bychom měli jíst sedmkrát denně. Vedle toho stojí tvrzení, že je ideální jíst jen dvakrát za den.
Jak se v tom tedy máme orientovat?
Celý článek 8.6.2023
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024