Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Iva Málková: Nebuďte otroky sami sebe ani toxického prostředí a zhubněte zdravě a přirozeně

Štědrý večer nastal –  co se k tomu pojmu váže? Pohoda, láska, dárky a především  hodně dobrého jídla.

To je v pořádku. I kdybyste se přejedli co to jde, můžete na Štědrý večer přibrat maximálně půl kilo, neboť půl kilo tuku odpovídá zhruba příjmu o 14 000 kJ oproti normálu a víc se vám nepovede spořádat ani náhodou..

V čem je tedy problém? Proč mnozí z vás za život už zhubli desítky kilogramů, ale displej na váze ukazuje stále víc a víc? Protože očekáváte, že teď už to konečně vyjde a zhubnete, i když se chováte stále stejně?

vánoce a hubnutí

Na Nový rok nebo při úplňku nebo v pondělí – nasadíte opětovně dietu, která zrovna vládne světem (ale už se těšíte, až dietu opustíte a vrátíte se zase k svému zaběhanému životnímu stylu). I když jste odborníkem na výživu a hubnutí, mnohdy neřešíte fakt, že příčinou nadměrného příjmu potravy není  hlad, ale řada jiných spouštěčů.

  • Člověk, který nemá problémy s kily navíc, se na Štědrý den také přejí, ale druhý den je mu těžko, tak trošku nevědomě ubere.

A člověk s kily navíc? Když se přejí, je to povzbuzení k dalšímu přejídání (zkazil jsem dietu, selhal jsem, tak je to už jedno), až do doby, než začne zase hubnout. Ne jeden večer, jedno přejedení, ale období sbírání sil na další hubnutí je příčinou hubnoucí houpačky.

Vědomí versus autopilot

Při rozhodování, aniž si to uvědomujete, nejste často sami sobě pánem, vaše chování jede na autopilota (podvědomí chování, které je užitečné a nemohli bychom bez něj žít, ale tak nám může škodit v podobě nevhodných automatických návyků). Většina našich voleb jsou jen nacvičené napodmiňované reakce z dřívějška a pokud nejsou pro váš život užitečné, je potřeba je postupně tréninkem měnit. Zhublým či jiným člověkem se nestanete mávnutím kouzelné hůlky naráz, ale pomalými vědomými kroky s plně nasazenou pozorností.

Boj versus příjemná cesta

Pro dosažení cíle se nemůžete změnit naráz (od pondělka budu držet dietu, již nikdy více se netknu sladkého, každý den budu cvičit).  Nejdůležitější je se soustředit nejen na cíl – zhubnu, ale snažit se brát v úvahu také cestu, která k němu vede. Cesta vedoucí k přiměřenému hubnutí nemusí být rychlá, rovná, přímá, může být se zákruty (nesnažme se být dokonalí), ale neměla by být trnitá a plná utrpení. Zvolme zlatou střední cestu, aby bylo třeba vyvinout nějaké úsilí, ale zároveň ideálně – by nás měla cesta aspoň trochu těšit.

Ta cesta – způsob života – už nás totiž bude provázet celý život. Netrhejme tedy rekordy – čím menší změnu uděláme, tím je trvalejší, a tím víc si ji budete užívat. Nepodlehněte tedy svému zaběhanému chování – úderem Nového roku budu úplně jiný člověk: „… pokaždé budu… přestanu úplně… vždy…. již nikdy více…“ Zkuste to jinak.

  • Dejte si jeden malý cíl – že si třeba zkusíte tvořivě sestavit jídelníček a spočítáte si jeho složení podle aplikace Kaloricketabulky.cz.

Každý týden můžete udělat dílčí změnu a za nějaký čas se dopracujete k jídelníčku, který vám bude chutnat a budete při něm hubnout.

První krok –  zvládnout sami sebe a nedávat si nereálná  předsevzetí – máme za sebou. A teď ještě druhý krok, který vás bude odvádět od rozumných předsevzetí –  zvládnout vliv toxického prostředí.

Vánoční hodování

Toxické obezigenní prostředí aneb spouštěče k „jídlu navíc“

Problémem nadváhy je zejména „jídlo navíc“, ke kterému nás svádí mnoho lákavých podnětů, s nimiž často neumíme zacházet. Tyto vizuální či čichové podněty (atraktivní potraviny, vonící pokrmy) spouští reakci těla ve formě vybavení si vzpomínky na chuť a libý pocit po požití dané potraviny. To nás žene ke konzumaci potraviny bez ohledu na fyziologické potřeby těla.

Vnější spouštěče provokující jídlo navíc

Hlad již přestal regulovat množství přijaté potravy. Signály z centra sytosti jsou u obézních překryty vnějšími podněty, jako je snadná dosažitelnost potravin, bohatost nabídky. Dále hraje důležitou roli chuť, vzhled, vůně potravin a pokrmů apod. V restauracích se servírují často nadměrné porce – obrovskými pizzami počínaje a zmrzlinovými poháry konče. Lidé sní to, co dostanou na talíř, či množství potraviny odpovídající celému balení, které se zvětšuje.

Lidé nakupují potraviny ve stále větším cenově výhodném balení a ve stále větším počtu kusů. Při nákupu koš přetéká díky rafinovaným taktikám obchodníků (slevy na velká balení, sladkosti ve výši očí apod.), ve frontě u pokladny ještě přihodíte potravinu, na kterou se vám sbíhají sliny, když si vzpomenete na reklamu v televizi. Potravina většinou plná tuku a cukru byla spojena s pozitivním vjemem šťastné rodinky, známé osobnosti apod., a vy ji bez vašeho svobodného  rozhodnutí  jen díky napodmiňování máte v košíku.

  • Napadlo by vás před lety, že při vstupu do kina si bezmyšlenkovitě koupíte kotel popcornu? A popcornem to bohužel nekončí. Díky jeho vysokému glykemickému indexu jste při východu z kina ve stavu, kdy  potřebujete dorovnat hladinu cukru v krvi, a tak zamíříte automaticky neuvědoměle do blízkých fastfoodů.

Je nedůstojné, že se necháme manipulovat někým z vnějšku v tak přirozené věci jako je příjem potravin. Pojďme to změnit.

Nepodlehněte v novém roce nabídkám obchodníkům s hubnutím, nesnažte se být zcela novým člověkem. Pokuste se udělat  každý týden jednu malou změnu,  která vás může i těšit. Začněte hned teď po přečtení tohoto článku. Cukroví o Vánocích lépe vychutnáte po nějakém pohybu – zkuste nějakou novou pohybovou aktivitu, vymyslete nové nutričně výhodné a chuťově dobré jídlo apod. Přejeme vám, abyste se vydali na cestu, kdy plánovaní a plnění malých cílů pro vás bude dobrodružnou tvořivou cestou s výsledkem, že si pochutnáte na nutričně vyváženém jídle a pokud se nebudete hýbat, bude vám to stejně nepříjemné, jak když si nevyčistíte zuby.

Užitečný tip navíc:

Nedaří se vám zhubnout? Zkuste využít pomocné ruky, kterou už řadu let nabízí STOB v podobě pořádání kurzů zdravého hubnutí v mnoha městech České republiky včetně specializovaného kurzu pro muže v Praze. Více na toto téma zde.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Stravovaní při nočních směnách

PhDr. Málková Iva
www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

24.12.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024