Něco za něco: Plněné palačinky špenátem vs. trénink na schodech
V druhém díle pro vás máme trochu kaloričtější, ale za to velmi výborný recept na palačinky vs. schody.
Platí zde přímá úměra, že čím více kalorií spořádáte, tím více je třeba fyzické aktivity. Tady jsme zvolili cestu vyhnat vás ven na čerstvý vzduch a zapojit trochu více smyslů.
Je známou pravdou, že jeden z největších spalovačů jsou emoce – tudíž zážitky (endorfiny). Je nám jasné, že ne všichni budete pro variantu běhat někde venku po schodech, ale rozhodně to stojí za zkoušku. Minimálně si posunete své hranice se vším všudy… (smích)
Vlevo Veronika Dlasková, autorka receptu, vpravo Eliška Růžičková, autorka článku
Palačinky plněné špenátem
1 porce /T = 9,B = 25, S = 44 /358 kcal
Recept na 4 ks palačinek:
Suroviny:
1 vajíčko 50 g celozrnné mouky 150 ml voda nebo mléko mražený listový špenát (400 g) česnek sůl pepř
Postup:
Do misky si nasypeme mouku, přidáme vajíčko, špetku soli a nakonec 150 ml vody či mléka. Já použila vodu. Vše smícháme, rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem a vlijeme na ni pomocí naběračky vytvořené těsto. Hlídáme palačinky, aby se nám nepřipálily a obracíme je z každé strany.
Náplň:
Připravíme si menší hrnec, do kterého dáme mražený špenát a necháme z něj vypařit přebytečnou vodu. Přidáme sůl, pepř a nakrájený česnek. A tím je náplň hotová. Můžete ji obměnit a přidat uzené tofu, nastrouhaný sýr, vajíčko, kuřecí maso.
Trénink
* Lehčí variantou zde může být rychlá chůze do schodů. Vždy zaleží na individuální aktuální fyzické kondici každého jedince. Finish by měl být každopádně v co možná nejvyšší rychlosti, pokud se chcete dostat na požadovanou hodnotu spálených kalorií v daném čase.
Schody
trenér Pepa Růžička
Kliky (Spider)
Lehčí verze (unožení ve vzporu bez kliku)
Další variantou (bez unožení) může být i klasický prsní klik s oporou kolen o zem nebo varianta opření rukou o vyvýšenou podložku (schody, lavička, zídka).
Příště se můžete těšit zase na něco méně kaloričtějšího a trochu lehčí domácí trénink.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.