
Vláknina – kde ji vzít, a nekrást
Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Celý článek 3.6.2023 0
Dnes to nebude jen o pohybu a zdravém pečení. Ráda bych tu udělala takovou malou osvětu o červené řepě.
Možná většina z vás už tuto kořenovou zeleninu běžně zařazuje do jídelníčku. Já se popravdě s řepou ještě stále učím pracovat. Ale co všechno o její přípravě a účincích vlastně víme?
Červená řepa patří mezi vysoce zásadité potraviny, což znamená, že dovede potlačovat nejen viry ale i bakterie. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, křemíku, ale i selenu a dalších jiných přírodních pro tělo prospěšných látek. Její červené barvivo je výborným antioxidantem. Dokonce se můžete dočíst, že řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cesium.
Příprava
Červenou řepu můžeme konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo sušenou. Všechny tyto varianty mají stále vysoký obsah všech výše zmíněných látek. Jen je potřeba například při vaření dodržet určité zásady.
Omyté bulvy řepy by se měly vařit pomalu – a to celé, ponořené a neoloupané v osolené vodě kvůli udržení iontové rovnováhy, aby nedošlo k velké ztrátě minerálních látek. Do vodní lázně můžeme přidat koření (bobkový list, celý kmín, fenykl, anýz). Vpichem kontrolujeme její uvaření.
Zajímavostí pro někoho může být, že se mohou jíst i listy z červené řepy. Jsou bohaté na beta-karoten, vápník a železo. Jejich úprava je podobná jako u špenátových listů.
Konzumace řepy může mít doprovodné účinky. Tím mám na mysli obarvení stolice a moči do červena. Což vás nemusí nějak znepokojovat. Je to pouze nevstřebané vyloučené barvivo. Platí zde také pravidlo „všeho s mírou“. V případě některých známých diet s červenou řepou si můžete totiž i vyvolat reakce typu migréna, pálení nebo příznaky rýmy.
• detoxikační účinky
• podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
• podporuje činnost žaludku a žlučníku
• odstraňuje z těla jedovaté látky
• vytváří vazivové tkáně
• zesiluje stěny cév
• zlepšuje využití bílkovin
• zajišťuje duševní pohodu
• zpevňuje pokožku
• napomáhá při alergiích
• aktivuje tvorbu červených krvinek
• má kladný vliv na revma
• je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
• ochranné preventivní účinky pro celé tělo
• různé další léčebné účinky
Řepa je velkým a levným pomocníkem v posílení těla v mnoha směrech. Myslím, že bývá dost často nedoceněna.
2ks/118kcal
T=4g, S=14g, B=6g
Suroviny:
2 ks vajíček
40 g kakaa
80 g celozrnné mouky
50 g bílého jogurtu (klasik)
400 g uvařené řepy
špetka jedlé sody
pár kapek dochucovadla od Myprotein FlavDrops (já použila příchuť burákové máslo)
Postup:
Elektrickou troubu si předehřeji na 180 C. Všechny suroviny rozmixovat, nakonec jsem přidala jedlou sodu a naplnila formičky Pekla jsem cca 40 min.
Opět zde platí možnost lehčí bez nárazové varianty. Nezapomeňte se po každém tréninku protáhnout.
Výchozí poloha – vzpor ležmo
Dynamické střídání kolen (spíše běh)
– hýždě tlačíme směrem dolu
– krk v prodloužení páteře, průběh cviku bez bolesti v bederní oblasti, spíše menší rozsah extenze.
autorka receptů: Veronika Dlasková
Hubneme a hodujeme s Evelýnou – nejlepší recepty, které se vejdou do aplikace KalorickeTabulky.cz
3.3.2016 Články, Recepty a výživa
Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Celý článek 3.6.2023 0
Když si začneme zapisovat do aplikace Kalorické Tabulky, většina z nás zjistí, že mnohem větší problém máme s dosáhnutím zelených koleček u bílkovin a vlákniny než u sacharidů a tuků.
Proto se dnes zaměříme na to, kolik bílkovin bychom měli denně přijímat v závislosti na svém cíli a jak je co nejvhodněji do stravy doplnit.
Celý článek 21.5.2023 0
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami je obdivuhodné množství lidí, kteří umí dobře poradit, správně inspirovat a ve vhodnou chvíli podpořit.
A také jsou tam úplné kouzelnice, které ze základních surovin vytvoří chutná veledíla. Postupně si je zde představujeme.
Celý článek 6.5.2023 0