Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Něco za něco: Řepové bábovičky aneb nadupaná červená řepa

Dnes to nebude jen o pohybu a zdravém pečení. Ráda bych tu udělala takovou malou osvětu o červené řepě.

Možná většina z vás už tuto kořenovou zeleninu běžně zařazuje do jídelníčku. Já se popravdě s řepou ještě stále učím pracovat. Ale co všechno o její přípravě a účincích vlastně víme?

Červená řepa patří mezi vysoce zásadité potraviny, což znamená, že dovede potlačovat nejen viry ale i bakterie. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, křemíku, ale i selenu a dalších jiných přírodních pro tělo prospěšných látek. Její červené barvivo je výborným antioxidantem. Dokonce se můžete dočíst, že řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cesium.

Něco za něco: Řepové bábovičky aneb nadupaná červená řepa

Příprava
Červenou řepu můžeme konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo sušenou. Všechny tyto varianty mají stále vysoký obsah všech výše zmíněných látek. Jen je potřeba například při vaření dodržet určité zásady.

Omyté bulvy řepy by se měly vařit pomalu – a to celé, ponořené a neoloupané v osolené vodě kvůli udržení iontové rovnováhy, aby nedošlo k velké ztrátě minerálních látek. Do vodní lázně můžeme přidat koření (bobkový list, celý kmín, fenykl, anýz). Vpichem kontrolujeme její uvaření.

Zajímavostí pro někoho může být, že se mohou jíst i listy z červené řepy. Jsou bohaté na beta-karoten, vápník a železo. Jejich úprava je podobná jako u špenátových listů.

Konzumace řepy může mít doprovodné účinky. Tím mám na mysli obarvení stolice a moči do červena. Což vás nemusí nějak znepokojovat. Je to pouze nevstřebané vyloučené barvivo. Platí zde také pravidlo „všeho s mírou“. V případě některých známých diet s červenou řepou si můžete totiž i vyvolat reakce typu migréna, pálení nebo příznaky rýmy.

Účinky červené řepy

•    detoxikační účinky
•    podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
•    podporuje činnost žaludku a žlučníku
•    odstraňuje z těla jedovaté látky
•    vytváří vazivové tkáně
•    zesiluje stěny cév
•    zlepšuje využití bílkovin
•    zajišťuje duševní pohodu
•    zpevňuje pokožku
•    napomáhá při alergiích
•    aktivuje tvorbu červených krvinek
•    má kladný vliv na revma
•    je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
•    ochranné preventivní účinky pro celé tělo
•    různé další léčebné účinky

Řepa je velkým a levným pomocníkem v posílení těla v mnoha směrech. Myslím, že bývá dost často nedoceněna.

Řepové bábovičky (12 ks)

2ks/118kcal
T=4g, S=14g, B=6g

Suroviny:
2 ks vajíček
40 g kakaa
80 g celozrnné mouky
50 g bílého jogurtu (klasik)
400 g uvařené řepy
špetka jedlé sody
pár kapek dochucovadla od Myprotein FlavDrops (já použila příchuť burákové máslo)

Postup:
Elektrickou troubu si předehřeji na 180 C. Všechny suroviny rozmixovat, nakonec jsem přidala jedlou sodu a naplnila formičky Pekla jsem cca 40 min.

Trénink

Něco za něco: Řepové bábovičky aneb nadupaná červená řepa

Opět zde platí možnost lehčí bez nárazové varianty. Nezapomeňte se po každém tréninku protáhnout.

Climber

Výchozí poloha – vzpor ležmo

CLIMBER

Dynamické střídání kolen (spíše běh)

CLIMBER

– hýždě tlačíme směrem dolu

Záda – extenze trup

Záda – extenze trupZáda – extenze trup

– krk v prodloužení páteře, průběh cviku bez bolesti v bederní oblasti, spíše menší rozsah extenze.

autorka receptů: Veronika Dlasková

Foto cvičení: David Frýbert

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lze zhubnout bez cvičení?

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

3.3.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024