Co nám brání v dosažení našich předsevzetí?
Znáte to. Víte, co máte dělat pro zhubnutí, co jíst, jak cvičit, a pak najednou se objeví nečekané skutečnosti.
Říkám tomu kosmický řád narušených plánů…
Dnes to nebude jen o pohybu a zdravém pečení. Ráda bych tu udělala takovou malou osvětu o červené řepě.
Možná většina z vás už tuto kořenovou zeleninu běžně zařazuje do jídelníčku. Já se popravdě s řepou ještě stále učím pracovat. Ale co všechno o její přípravě a účincích vlastně víme?
Červená řepa patří mezi vysoce zásadité potraviny, což znamená, že dovede potlačovat nejen viry ale i bakterie. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, křemíku, ale i selenu a dalších jiných přírodních pro tělo prospěšných látek. Její červené barvivo je výborným antioxidantem. Dokonce se můžete dočíst, že řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cesium.
Příprava
Červenou řepu můžeme konzumovat syrovou, vařenou, pečenou nebo sušenou. Všechny tyto varianty mají stále vysoký obsah všech výše zmíněných látek. Jen je potřeba například při vaření dodržet určité zásady.
Omyté bulvy řepy by se měly vařit pomalu – a to celé, ponořené a neoloupané v osolené vodě kvůli udržení iontové rovnováhy, aby nedošlo k velké ztrátě minerálních látek. Do vodní lázně můžeme přidat koření (bobkový list, celý kmín, fenykl, anýz). Vpichem kontrolujeme její uvaření.
Zajímavostí pro někoho může být, že se mohou jíst i listy z červené řepy. Jsou bohaté na beta-karoten, vápník a železo. Jejich úprava je podobná jako u špenátových listů.
Konzumace řepy může mít doprovodné účinky. Tím mám na mysli obarvení stolice a moči do červena. Což vás nemusí nějak znepokojovat. Je to pouze nevstřebané vyloučené barvivo. Platí zde také pravidlo „všeho s mírou“. V případě některých známých diet s červenou řepou si můžete totiž i vyvolat reakce typu migréna, pálení nebo příznaky rýmy.
• detoxikační účinky
• podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
• podporuje činnost žaludku a žlučníku
• odstraňuje z těla jedovaté látky
• vytváří vazivové tkáně
• zesiluje stěny cév
• zlepšuje využití bílkovin
• zajišťuje duševní pohodu
• zpevňuje pokožku
• napomáhá při alergiích
• aktivuje tvorbu červených krvinek
• má kladný vliv na revma
• je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
• ochranné preventivní účinky pro celé tělo
• různé další léčebné účinky
Řepa je velkým a levným pomocníkem v posílení těla v mnoha směrech. Myslím, že bývá dost často nedoceněna.
2ks/118kcal
T=4g, S=14g, B=6g
Suroviny:
2 ks vajíček
40 g kakaa
80 g celozrnné mouky
50 g bílého jogurtu (klasik)
400 g uvařené řepy
špetka jedlé sody
pár kapek dochucovadla od Myprotein FlavDrops (já použila příchuť burákové máslo)
Postup:
Elektrickou troubu si předehřeji na 180 C. Všechny suroviny rozmixovat, nakonec jsem přidala jedlou sodu a naplnila formičky Pekla jsem cca 40 min.
Opět zde platí možnost lehčí bez nárazové varianty. Nezapomeňte se po každém tréninku protáhnout.
Výchozí poloha – vzpor ležmo
Dynamické střídání kolen (spíše běh)
– hýždě tlačíme směrem dolu
– krk v prodloužení páteře, průběh cviku bez bolesti v bederní oblasti, spíše menší rozsah extenze.
autorka receptů: Veronika Dlasková
Znáte to. Víte, co máte dělat pro zhubnutí, co jíst, jak cvičit, a pak najednou se objeví nečekané skutečnosti.
Říkám tomu kosmický řád narušených plánů…
Celý článek 27.12.2017
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024