Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Něco za něco s Eliškou Růžičkovou: Jáhlové rizoto vs. švihadlo nebo úklid

Jelikož nepálíme kalorie jen při sportu, tak jsme se rozhodli inspirovat něčím ze života.

Udělali jsme takovou malou konfrontaci a myslím, že nám z toho vyšel zajímavý výsledek. Opět berte výsledky čistě orientačně, jelikož jsme náš experiment testovali přímo na nás (tzn. na mně s manželem).

Jelikož jsme oba majitelé chytrých hodinek spárovaných s hrudním pásem měřícím srdeční tep, rozdělili jsme si role následovně. Já jsem se vrhla na úklid a provoz domácnosti a manžel si vzal švihadlo a skákal , jak já pískám. Cíl byl jasný – spálit 391 kcal.

Jáhlové rizoto na 2 porce:

391 kcal

1 porce / S=43g, T=16, B=16g

Suroviny na dvě porce:
100 g jáhel
1 PL oleje
200 g žampionů
1 cibule
50 g parmazánu

Jáhlové rizoto na 2 porce

Postup:
Jáhly uvaříme dle návodu. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli, nakrájené žampiony a nakonec přimícháme uvařené jáhly. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Posypeme parmazánem a můžeme ozdobit bylinkou. Já použila rukolu.

Trénink – velmi “oblíbené“ švihadlo

Začnu tím výživnějším, ale kratším. Nakonec to dopadlo tak, že bylo potřeba 3700 přeskoků za zhruba 27 minut. Jen si dovolím pro srovnání. Nedalo mi to a také jsem si pak zkusila trochu poskočit. Můj údaj je 2400 přeskoků za 30 minut pro spálení 391 kcal.

No, zní to děsivě a taky to je popravdě dost ufuněných 391 kcal. Samozřejmě je to velmi individuální. A to nemluvím o pohybovém aparátu, který dostane při této dávce aktivity určitě dost zabrat. Mne osobně švihadlo dost baví a zařazujeme ho často do našich tréninků. Ale co je komu libo. Každopádně budete mít nové upocené kousky do pračky.

Trénink - velmi “oblíbené“ švihadlo

Také velmi “oblíbeny“ úklid

Popravdě nevím, jestli jsem vyfasovala tu lepší disciplínu, ale na druhou stranu jsem udělala doma něco, co mělo i hlubší význam pro celou naší rodinu.

Než začalo vytírání podlahy, oblékla jsem obě moje příšerky (děti) a vyhnala je ven na zahradu, abych mohla pálit kalorie (smích). Prvních 20 minut to odsýpalo docela slušně. Kmitání s mopem dalo 116 kcal, ale cílové číslo 391 v nedohlednu. Takže jsem pokračovala v uklízení suchého prádla z věšáků do skříní (cca 2 plné pračky). Pověsila jsem jednu vypranou pračku a další naplnila. Pozor, do toho jsem dala do trouby péct krutí stehna a vařit rýži. Roztřídila jsem odpad a pouklízela hračky po obýváku. Vyřídila jsem jeden telefonát a 2x koukla na Facebook. Do toho všeho jsem (s prominutím) utřela jeden dětský zadek. A hurá! Cíl dosažen. Po jedné hodině a sedmadvaceti minutách bylo na chytrých hodinkách 391 kcal.

Něco za něco i Eliškou Růžičkovou: Jáhlové rizoto vs. švihadlo nebo úklid

Abych to nějak rozumně shrnula. Pálení kalorií nemusí být zákonitě jen u nějakého šíleného tréninku. Samotný život mnohdy bývá jeden veliký trénink. Hlavně palte s radostí (samozřejmě kalorie).

Eliška Růžičková www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

16.5.2016 Eliška Růžičková Články, Fitness a wellness, Recepty a výživa

Z archivu

Monika Zajíčková: Také potřebujete pomoci se svým životem?

Nikdo mi nemůže pomoci. Já to nedokážu. Nemůžu. Až jednou. Kdyby mi někdo dal opravdový důvod…

Stačí, abych tyto fráze jenom psala a už mám vztek.

Celý článek 17.1.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner