Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cizokrajné plody ve zdravém jídelníčku: Rady a recepty pro praktické využití

Má smysl kupovat exotické ovoce? Za mě určitě ano. V této době je dle mého názoru škoda nevyužít ohromné nabídky cizokrajných plodů.

A co argumenty, že to není historicky naše přirozená strava?

Nikdo nemůže přece s jistotou říci, že jeho předci žili jen na území, kde žije nyní on sám a že tedy jablko a hruška je pro jeho zdraví vhodnější, než třeba banán či mango…

avokádo

Další věc je ta, že poměrně velké procento „našeho“ ovoce je dováženo ze zahraničí. Znamená to tedy, že bychom neměli jíst v období jablek ta, co jsou z dovozu? Navíc v tom případě by visel velký otazník i třeba nad běžnými bramborami, ty jsou přece původem z Ameriky.

  • (Podle údajů ministerstva zemědělství pocházely v roce 2011 z dovozu téměř dvě třetiny domácí spotřeby zeleniny a zhruba čtvrtina snědeného ovoce mírného pásma (Zdroj informace zde)

Jak cizokrajné plody vybírat a nakupovat?

Důležité je, aby člověk věděl, jak má jím vybraný plod vypadat a chutnat. Doma je pak důležité správné skladování a co nejšetrnější úprava před konzumací kvůli zachování co nejvyššího obsahu vitaminů a minerálů.

–    Velmi pečlivě kontrolovat všechny oděrky, otlaky na povrchu plodu.
–    Nekupovat již naklíčené cokoliv ve fólii.
–    Všímat si sebemenší známky plísně.
–    Klidně plod v prodejně očichat, jestli hezky voní.

Avokádo

Avokádo je plné zdravých tuků, ideální denní dávka je asi ¼-1/2 středně velikého avokáda.

–    Zralé avokádo je na omak podobné máslové hrušce. Pokud chceme, aby dozrálo, dáme avokádo k míse s ostatním ovocem. Pokud je již zralé („ready to eat“) a chceme, aby zůstalo ještě pár dnů ve skvělém stavu, dáme jej do chladničky (teplota by neměla klesnout pod 10°C).
–    Řeznou stranu rozpůleného avokáda je dobré při uchování v lednici potřít citronem, zabrání se tak zčernání.
–    Avokádo používáme do ovocných/ zeleninových smoothies pro zvýšení krémovitosti, pomazánek, salátů, polévek apod.

Recept: Tatarák z lososa a avokáda, 2 porce

–    250g čerstvého lososa bez kůže
–    ½ zralého avokáda
–    1 lžíce jemně nasekaného kopru
–    1 šalotka
–    ½ lžičky dijonské hořčice
–    2 lžičky citronové šťávy
–    1 lžíce olivového oleje
–    sůl, pepř

Lososa naškrábejte nožem/nakrájejte na malinké kostky. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, vydlabejte ze slupky a také pokrájejte na malinké kousky. Pak smíchejte s lososem a s jemně nasekanou šalotkou, olejem, koprem, citronóvou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Tatarák nechte dvě hodinky odpočinout v lednici.

jablko granátové

Granatové jablko

Tady bychom měli vědět, že čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.

–    Z plodu se jí jen červená dužina uvnitř jablka, z listů granátovníku se běžně dělá čaj.
–    Při výběru hledat zralé, tmavě zbarvené ovoce s červenou až červenohnědou slupkou.
–    Obsažené látky mají protirakovinné účinky, podporují paměť, chrání srdce a snižují krevní tlak.
–    Tato jablka mají ráda teplo, takže je nejlepší je skladovat v míse s dalšími druhy ovoce, rozhodně ne v lednici. Na jejich konzumaci netřeba spěchat, doma vydrží klidně měsíc.
–    Použití k rybě či drůbeži, do ranních kaší, zeleninových salátů, ovocných pohárů a koktejlů.

Recept: Smoothie s granátovým jablkem

–    2 šálky mražených jahod
–    1/ 2 šálku vychlazeného zeleného čaje + kostky ledu
–    1 oloupaný sladký pomeranč
–    1/ 2 šálku džusu z granátového jablka
–    1/2 lžičky mletého zázvoru
–    stevia, javorový sirup nebo med podle chuti

Vše společně rozmixovat.

nashi hruška

Nashi

Exotická hruška, která se v oblibě jí se slupkou i bez ní (bez slupky jsou sladší).

–    Plod by měl být pevný, zlatavé barvy, je velmi citlivý na otlaky.
–    Nashi má krom skvělého obsahu vitaminů i lehce projímavý efekt a mírní účinky alkoholu.
–    Oproti granátovému jablíčku má nashi ráda uskladnění v lednici.
–    Skvělá je do ovocných salátů a sladkých moučníků.

Recept: Nashi crumble, 5 porcí

–    5 nashi hrušek
–    1 lžíce kokosového cukru – jemně pomlít + 100 g krupicového kokosového cukru
–    150 g hladké mouky, může být i bezlepková
–    skořice
–    150 g kokosového oleje/ kokosového másla
–    150 g mandlí

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Menší pekáček vyložte pečicím papírem, pokryjte dno nakrájenými hruškami, posypte jemně pomletým cukrem, podlijte vodou a pečte na 180 °C 8 minut. Z kokosového oleje či másla, cukru, mletých mandlí, mouky a skořice vyrobte drobenku. Hrušky po osmi minutách vyndejte z trouby, rozdělte na ně souměrně drobenku a dejte ještě péct na 20 minut/ 180 °C.

Ať chutná!

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

23.6.2016 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak zvládnout vedro v relativní pohodě a bez újmy na zdraví: Praktické tipy k sportovním aktivitám a varování lékaře

Vlna veder, která čím dál častěji zasahuje i naši českou kotlinu, začíná mít velmi omezující vliv na naše (nejen aktivní) životy.

Jak se s danou situací vypořádat? Na co si dát pozor, když se i tak chceme trochu hýbat nebo jen prostě normálně žít?

Celý článek 26.7.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner