Cizokrajné plody ve zdravém jídelníčku: Rady a recepty pro praktické využití

Má smysl kupovat exotické ovoce? Za mě určitě ano. V této době je dle mého názoru škoda nevyužít ohromné nabídky cizokrajných plodů.

A co argumenty, že to není historicky naše přirozená strava?

Nikdo nemůže přece s jistotou říci, že jeho předci žili jen na území, kde žije nyní on sám a že tedy jablko a hruška je pro jeho zdraví vhodnější, než třeba banán či mango…

avokádo

Další věc je ta, že poměrně velké procento „našeho“ ovoce je dováženo ze zahraničí. Znamená to tedy, že bychom neměli jíst v období jablek ta, co jsou z dovozu? Navíc v tom případě by visel velký otazník i třeba nad běžnými bramborami, ty jsou přece původem z Ameriky.

  • (Podle údajů ministerstva zemědělství pocházely v roce 2011 z dovozu téměř dvě třetiny domácí spotřeby zeleniny a zhruba čtvrtina snědeného ovoce mírného pásma (Zdroj informace zde)

Jak cizokrajné plody vybírat a nakupovat?

Důležité je, aby člověk věděl, jak má jím vybraný plod vypadat a chutnat. Doma je pak důležité správné skladování a co nejšetrnější úprava před konzumací kvůli zachování co nejvyššího obsahu vitaminů a minerálů.

–    Velmi pečlivě kontrolovat všechny oděrky, otlaky na povrchu plodu.
–    Nekupovat již naklíčené cokoliv ve fólii.
–    Všímat si sebemenší známky plísně.
–    Klidně plod v prodejně očichat, jestli hezky voní.

Avokádo

Avokádo je plné zdravých tuků, ideální denní dávka je asi ¼-1/2 středně velikého avokáda.

–    Zralé avokádo je na omak podobné máslové hrušce. Pokud chceme, aby dozrálo, dáme avokádo k míse s ostatním ovocem. Pokud je již zralé („ready to eat“) a chceme, aby zůstalo ještě pár dnů ve skvělém stavu, dáme jej do chladničky (teplota by neměla klesnout pod 10°C).
–    Řeznou stranu rozpůleného avokáda je dobré při uchování v lednici potřít citronem, zabrání se tak zčernání.
–    Avokádo používáme do ovocných/ zeleninových smoothies pro zvýšení krémovitosti, pomazánek, salátů, polévek apod.

Recept: Tatarák z lososa a avokáda, 2 porce

–    250g čerstvého lososa bez kůže
–    ½ zralého avokáda
–    1 lžíce jemně nasekaného kopru
–    1 šalotka
–    ½ lžičky dijonské hořčice
–    2 lžičky citronové šťávy
–    1 lžíce olivového oleje
–    sůl, pepř

Lososa naškrábejte nožem/nakrájejte na malinké kostky. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, vydlabejte ze slupky a také pokrájejte na malinké kousky. Pak smíchejte s lososem a s jemně nasekanou šalotkou, olejem, koprem, citronóvou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Tatarák nechte dvě hodinky odpočinout v lednici.

jablko granátové

Granatové jablko

Tady bychom měli vědět, že čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.

–    Z plodu se jí jen červená dužina uvnitř jablka, z listů granátovníku se běžně dělá čaj.
–    Při výběru hledat zralé, tmavě zbarvené ovoce s červenou až červenohnědou slupkou.
–    Obsažené látky mají protirakovinné účinky, podporují paměť, chrání srdce a snižují krevní tlak.
–    Tato jablka mají ráda teplo, takže je nejlepší je skladovat v míse s dalšími druhy ovoce, rozhodně ne v lednici. Na jejich konzumaci netřeba spěchat, doma vydrží klidně měsíc.
–    Použití k rybě či drůbeži, do ranních kaší, zeleninových salátů, ovocných pohárů a koktejlů.

Recept: Smoothie s granátovým jablkem

–    2 šálky mražených jahod
–    1/ 2 šálku vychlazeného zeleného čaje + kostky ledu
–    1 oloupaný sladký pomeranč
–    1/ 2 šálku džusu z granátového jablka
–    1/2 lžičky mletého zázvoru
–    stevia, javorový sirup nebo med podle chuti

Vše společně rozmixovat.

nashi hruška

Nashi

Exotická hruška, která se v oblibě jí se slupkou i bez ní (bez slupky jsou sladší).

–    Plod by měl být pevný, zlatavé barvy, je velmi citlivý na otlaky.
–    Nashi má krom skvělého obsahu vitaminů i lehce projímavý efekt a mírní účinky alkoholu.
–    Oproti granátovému jablíčku má nashi ráda uskladnění v lednici.
–    Skvělá je do ovocných salátů a sladkých moučníků.

Recept: Nashi crumble, 5 porcí

–    5 nashi hrušek
–    1 lžíce kokosového cukru – jemně pomlít + 100 g krupicového kokosového cukru
–    150 g hladké mouky, může být i bezlepková
–    skořice
–    150 g kokosového oleje/ kokosového másla
–    150 g mandlí

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Menší pekáček vyložte pečicím papírem, pokryjte dno nakrájenými hruškami, posypte jemně pomletým cukrem, podlijte vodou a pečte na 180 °C 8 minut. Z kokosového oleje či másla, cukru, mletých mandlí, mouky a skořice vyrobte drobenku. Hrušky po osmi minutách vyndejte z trouby, rozdělte na ně souměrně drobenku a dejte ještě péct na 20 minut/ 180 °C.

Ať chutná!

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

Komentáře

1

Hana
6.10.2016 21.36

K exotickému ovoci – když jsme kdysi u nás koupili granátové jablko, byl to hnus a vznikl k nim odpor na mnoho let. Poprvé jsem čerstvé granátové jablko ochutnala v Izraeli a mohla se pak po nich utlouct. Další příklad je kaki/churma – u nás cosi tvrdého bez chuti, v Dagestánu krásné sladké ovoce… To, co se k nám dováží z dálek, je jistě plné chemie, sklizené nedozrálé atd. Když jsem v cizině, snažím se jíst dle sezóny to, co tam právě sklidili, nehledě na cenu, která je někdy mnohem nižší než u ovoce dovezeného do ČR.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články