Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cizokrajné plody ve zdravém jídelníčku: Rady a recepty pro praktické využití

Má smysl kupovat exotické ovoce? Za mě určitě ano. V této době je dle mého názoru škoda nevyužít ohromné nabídky cizokrajných plodů.

A co argumenty, že to není historicky naše přirozená strava?

Nikdo nemůže přece s jistotou říci, že jeho předci žili jen na území, kde žije nyní on sám a že tedy jablko a hruška je pro jeho zdraví vhodnější, než třeba banán či mango…

avokádo

Další věc je ta, že poměrně velké procento „našeho“ ovoce je dováženo ze zahraničí. Znamená to tedy, že bychom neměli jíst v období jablek ta, co jsou z dovozu? Navíc v tom případě by visel velký otazník i třeba nad běžnými bramborami, ty jsou přece původem z Ameriky.

  • (Podle údajů ministerstva zemědělství pocházely v roce 2011 z dovozu téměř dvě třetiny domácí spotřeby zeleniny a zhruba čtvrtina snědeného ovoce mírného pásma (Zdroj informace zde)

Jak cizokrajné plody vybírat a nakupovat?

Důležité je, aby člověk věděl, jak má jím vybraný plod vypadat a chutnat. Doma je pak důležité správné skladování a co nejšetrnější úprava před konzumací kvůli zachování co nejvyššího obsahu vitaminů a minerálů.

–    Velmi pečlivě kontrolovat všechny oděrky, otlaky na povrchu plodu.
–    Nekupovat již naklíčené cokoliv ve fólii.
–    Všímat si sebemenší známky plísně.
–    Klidně plod v prodejně očichat, jestli hezky voní.

Avokádo

Avokádo je plné zdravých tuků, ideální denní dávka je asi ¼-1/2 středně velikého avokáda.

–    Zralé avokádo je na omak podobné máslové hrušce. Pokud chceme, aby dozrálo, dáme avokádo k míse s ostatním ovocem. Pokud je již zralé („ready to eat“) a chceme, aby zůstalo ještě pár dnů ve skvělém stavu, dáme jej do chladničky (teplota by neměla klesnout pod 10°C).
–    Řeznou stranu rozpůleného avokáda je dobré při uchování v lednici potřít citronem, zabrání se tak zčernání.
–    Avokádo používáme do ovocných/ zeleninových smoothies pro zvýšení krémovitosti, pomazánek, salátů, polévek apod.

Recept: Tatarák z lososa a avokáda, 2 porce

–    250g čerstvého lososa bez kůže
–    ½ zralého avokáda
–    1 lžíce jemně nasekaného kopru
–    1 šalotka
–    ½ lžičky dijonské hořčice
–    2 lžičky citronové šťávy
–    1 lžíce olivového oleje
–    sůl, pepř

Lososa naškrábejte nožem/nakrájejte na malinké kostky. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, vydlabejte ze slupky a také pokrájejte na malinké kousky. Pak smíchejte s lososem a s jemně nasekanou šalotkou, olejem, koprem, citronóvou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Tatarák nechte dvě hodinky odpočinout v lednici.

jablko granátové

Granatové jablko

Tady bychom měli vědět, že čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.

–    Z plodu se jí jen červená dužina uvnitř jablka, z listů granátovníku se běžně dělá čaj.
–    Při výběru hledat zralé, tmavě zbarvené ovoce s červenou až červenohnědou slupkou.
–    Obsažené látky mají protirakovinné účinky, podporují paměť, chrání srdce a snižují krevní tlak.
–    Tato jablka mají ráda teplo, takže je nejlepší je skladovat v míse s dalšími druhy ovoce, rozhodně ne v lednici. Na jejich konzumaci netřeba spěchat, doma vydrží klidně měsíc.
–    Použití k rybě či drůbeži, do ranních kaší, zeleninových salátů, ovocných pohárů a koktejlů.

Recept: Smoothie s granátovým jablkem

–    2 šálky mražených jahod
–    1/ 2 šálku vychlazeného zeleného čaje + kostky ledu
–    1 oloupaný sladký pomeranč
–    1/ 2 šálku džusu z granátového jablka
–    1/2 lžičky mletého zázvoru
–    stevia, javorový sirup nebo med podle chuti

Vše společně rozmixovat.

nashi hruška

Nashi

Exotická hruška, která se v oblibě jí se slupkou i bez ní (bez slupky jsou sladší).

–    Plod by měl být pevný, zlatavé barvy, je velmi citlivý na otlaky.
–    Nashi má krom skvělého obsahu vitaminů i lehce projímavý efekt a mírní účinky alkoholu.
–    Oproti granátovému jablíčku má nashi ráda uskladnění v lednici.
–    Skvělá je do ovocných salátů a sladkých moučníků.

Recept: Nashi crumble, 5 porcí

–    5 nashi hrušek
–    1 lžíce kokosového cukru – jemně pomlít + 100 g krupicového kokosového cukru
–    150 g hladké mouky, může být i bezlepková
–    skořice
–    150 g kokosového oleje/ kokosového másla
–    150 g mandlí

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Menší pekáček vyložte pečicím papírem, pokryjte dno nakrájenými hruškami, posypte jemně pomletým cukrem, podlijte vodou a pečte na 180 °C 8 minut. Z kokosového oleje či másla, cukru, mletých mandlí, mouky a skořice vyrobte drobenku. Hrušky po osmi minutách vyndejte z trouby, rozdělte na ně souměrně drobenku a dejte ještě péct na 20 minut/ 180 °C.

Ať chutná!

Bc. Daubnerová Renata

www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

23.6.2016 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Martin Hrazdil – zdravé svačiny pro sportovce nejen během dovolené plus recepty na jednoduché zdravé tyčinky

Jelikož velmi rád a často cestuji, tak už jsem se tímto tématem zabýval mnohokrát. Jenže je mnoho potravin, které se v parném počasí lehce zkazí.

Proto volím osvědčené nenáročné kombinace potravin. Tady jsou.

Celý článek 14.7.2016

Související články

Ing. Barbora Karásková: Vláknina – tajný spojenec také při hubnutí

Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.

Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.

Celý článek 7.2.2025

Jak si správně a bezpečně plánovat a připravovat krabičky s jídlem

Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.

Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 3.2.2025

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Vše, co potřebujete vědět o bílkovinách

Velmi častý dotaz ve skupině Hubneme a jíme s Kalorickými Tabulkami je: „Kde najdu bílkoviny? Nedaří se mi plnit jejich potřebné množství.“

Pojďme se tedy na to blíže podívat. Pevně věřím, že po přečtení článku by pro vás mělo být mnohem jednodušší kolečko bílkovin plnit.

Celý článek 25.1.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Káva a hořčík – nesmiřitelní nepřátelé?

Jako milovníka kávy mne zaujaly dvě v podstatě protichůdné informace – káva obsahuje hořčík a káva vyplavuje hořčík z těla.

Jak to tedy je?

Celý článek 23.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner