Petra Krajčinovič: Co je biohacking
Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.
Má smysl kupovat exotické ovoce? Za mě určitě ano. V této době je dle mého názoru škoda nevyužít ohromné nabídky cizokrajných plodů.
A co argumenty, že to není historicky naše přirozená strava?
Nikdo nemůže přece s jistotou říci, že jeho předci žili jen na území, kde žije nyní on sám a že tedy jablko a hruška je pro jeho zdraví vhodnější, než třeba banán či mango…
Další věc je ta, že poměrně velké procento „našeho“ ovoce je dováženo ze zahraničí. Znamená to tedy, že bychom neměli jíst v období jablek ta, co jsou z dovozu? Navíc v tom případě by visel velký otazník i třeba nad běžnými bramborami, ty jsou přece původem z Ameriky.
Důležité je, aby člověk věděl, jak má jím vybraný plod vypadat a chutnat. Doma je pak důležité správné skladování a co nejšetrnější úprava před konzumací kvůli zachování co nejvyššího obsahu vitaminů a minerálů.
– Velmi pečlivě kontrolovat všechny oděrky, otlaky na povrchu plodu.
– Nekupovat již naklíčené cokoliv ve fólii.
– Všímat si sebemenší známky plísně.
– Klidně plod v prodejně očichat, jestli hezky voní.
Avokádo je plné zdravých tuků, ideální denní dávka je asi ¼-1/2 středně velikého avokáda.
– Zralé avokádo je na omak podobné máslové hrušce. Pokud chceme, aby dozrálo, dáme avokádo k míse s ostatním ovocem. Pokud je již zralé („ready to eat“) a chceme, aby zůstalo ještě pár dnů ve skvělém stavu, dáme jej do chladničky (teplota by neměla klesnout pod 10°C).
– Řeznou stranu rozpůleného avokáda je dobré při uchování v lednici potřít citronem, zabrání se tak zčernání.
– Avokádo používáme do ovocných/ zeleninových smoothies pro zvýšení krémovitosti, pomazánek, salátů, polévek apod.
– 250g čerstvého lososa bez kůže
– ½ zralého avokáda
– 1 lžíce jemně nasekaného kopru
– 1 šalotka
– ½ lžičky dijonské hořčice
– 2 lžičky citronové šťávy
– 1 lžíce olivového oleje
– sůl, pepř
Lososa naškrábejte nožem/nakrájejte na malinké kostky. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, vydlabejte ze slupky a také pokrájejte na malinké kousky. Pak smíchejte s lososem a s jemně nasekanou šalotkou, olejem, koprem, citronóvou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Tatarák nechte dvě hodinky odpočinout v lednici.
Tady bychom měli vědět, že čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.
– Z plodu se jí jen červená dužina uvnitř jablka, z listů granátovníku se běžně dělá čaj.
– Při výběru hledat zralé, tmavě zbarvené ovoce s červenou až červenohnědou slupkou.
– Obsažené látky mají protirakovinné účinky, podporují paměť, chrání srdce a snižují krevní tlak.
– Tato jablka mají ráda teplo, takže je nejlepší je skladovat v míse s dalšími druhy ovoce, rozhodně ne v lednici. Na jejich konzumaci netřeba spěchat, doma vydrží klidně měsíc.
– Použití k rybě či drůbeži, do ranních kaší, zeleninových salátů, ovocných pohárů a koktejlů.
– 2 šálky mražených jahod
– 1/ 2 šálku vychlazeného zeleného čaje + kostky ledu
– 1 oloupaný sladký pomeranč
– 1/ 2 šálku džusu z granátového jablka
– 1/2 lžičky mletého zázvoru
– stevia, javorový sirup nebo med podle chuti
Vše společně rozmixovat.
Exotická hruška, která se v oblibě jí se slupkou i bez ní (bez slupky jsou sladší).
– Plod by měl být pevný, zlatavé barvy, je velmi citlivý na otlaky.
– Nashi má krom skvělého obsahu vitaminů i lehce projímavý efekt a mírní účinky alkoholu.
– Oproti granátovému jablíčku má nashi ráda uskladnění v lednici.
– Skvělá je do ovocných salátů a sladkých moučníků.
– 5 nashi hrušek
– 1 lžíce kokosového cukru – jemně pomlít + 100 g krupicového kokosového cukru
– 150 g hladké mouky, může být i bezlepková
– skořice
– 150 g kokosového oleje/ kokosového másla
– 150 g mandlí
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Menší pekáček vyložte pečicím papírem, pokryjte dno nakrájenými hruškami, posypte jemně pomletým cukrem, podlijte vodou a pečte na 180 °C 8 minut. Z kokosového oleje či másla, cukru, mletých mandlí, mouky a skořice vyrobte drobenku. Hrušky po osmi minutách vyndejte z trouby, rozdělte na ně souměrně drobenku a dejte ještě péct na 20 minut/ 180 °C.
Ať chutná!
23.6.2016 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživaBiohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.
Celý článek 15.10.2020
Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.
Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.
Celý článek 2.11.2024
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
Celý článek 29.10.2024
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Celý článek 25.10.2024
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Celý článek 21.10.2024
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Celý článek 19.10.2024