Cizokrajné plody ve zdravém jídelníčku: Rady a recepty pro praktické využití
Má smysl kupovat exotické ovoce? Za mě určitě ano. V této době je dle mého názoru škoda nevyužít ohromné nabídky cizokrajných plodů.
A co argumenty, že to není historicky naše přirozená strava?
Nikdo nemůže přece s jistotou říci, že jeho předci žili jen na území, kde žije nyní on sám a že tedy jablko a hruška je pro jeho zdraví vhodnější, než třeba banán či mango…
![avokádo](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/06/avokado.jpg)
Další věc je ta, že poměrně velké procento „našeho“ ovoce je dováženo ze zahraničí. Znamená to tedy, že bychom neměli jíst v období jablek ta, co jsou z dovozu? Navíc v tom případě by visel velký otazník i třeba nad běžnými bramborami, ty jsou přece původem z Ameriky.
- (Podle údajů ministerstva zemědělství pocházely v roce 2011 z dovozu téměř dvě třetiny domácí spotřeby zeleniny a zhruba čtvrtina snědeného ovoce mírného pásma (Zdroj informace zde)
Jak cizokrajné plody vybírat a nakupovat?
Důležité je, aby člověk věděl, jak má jím vybraný plod vypadat a chutnat. Doma je pak důležité správné skladování a co nejšetrnější úprava před konzumací kvůli zachování co nejvyššího obsahu vitaminů a minerálů.
– Velmi pečlivě kontrolovat všechny oděrky, otlaky na povrchu plodu.
– Nekupovat již naklíčené cokoliv ve fólii.
– Všímat si sebemenší známky plísně.
– Klidně plod v prodejně očichat, jestli hezky voní.
Avokádo je plné zdravých tuků, ideální denní dávka je asi ¼-1/2 středně velikého avokáda.
– Zralé avokádo je na omak podobné máslové hrušce. Pokud chceme, aby dozrálo, dáme avokádo k míse s ostatním ovocem. Pokud je již zralé („ready to eat“) a chceme, aby zůstalo ještě pár dnů ve skvělém stavu, dáme jej do chladničky (teplota by neměla klesnout pod 10°C).
– Řeznou stranu rozpůleného avokáda je dobré při uchování v lednici potřít citronem, zabrání se tak zčernání.
– Avokádo používáme do ovocných/ zeleninových smoothies pro zvýšení krémovitosti, pomazánek, salátů, polévek apod.
Recept: Tatarák z lososa a avokáda, 2 porce
– 250g čerstvého lososa bez kůže
– ½ zralého avokáda
– 1 lžíce jemně nasekaného kopru
– 1 šalotka
– ½ lžičky dijonské hořčice
– 2 lžičky citronové šťávy
– 1 lžíce olivového oleje
– sůl, pepř
Lososa naškrábejte nožem/nakrájejte na malinké kostky. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, vydlabejte ze slupky a také pokrájejte na malinké kousky. Pak smíchejte s lososem a s jemně nasekanou šalotkou, olejem, koprem, citronóvou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem. Tatarák nechte dvě hodinky odpočinout v lednici.
![jablko granátové](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/06/jablko.jpg)
Tady bychom měli vědět, že čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší.
– Z plodu se jí jen červená dužina uvnitř jablka, z listů granátovníku se běžně dělá čaj.
– Při výběru hledat zralé, tmavě zbarvené ovoce s červenou až červenohnědou slupkou.
– Obsažené látky mají protirakovinné účinky, podporují paměť, chrání srdce a snižují krevní tlak.
– Tato jablka mají ráda teplo, takže je nejlepší je skladovat v míse s dalšími druhy ovoce, rozhodně ne v lednici. Na jejich konzumaci netřeba spěchat, doma vydrží klidně měsíc.
– Použití k rybě či drůbeži, do ranních kaší, zeleninových salátů, ovocných pohárů a koktejlů.
Recept: Smoothie s granátovým jablkem
– 2 šálky mražených jahod
– 1/ 2 šálku vychlazeného zeleného čaje + kostky ledu
– 1 oloupaný sladký pomeranč
– 1/ 2 šálku džusu z granátového jablka
– 1/2 lžičky mletého zázvoru
– stevia, javorový sirup nebo med podle chuti
Vše společně rozmixovat.
![nashi hruška](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/06/nashi.jpg)
Exotická hruška, která se v oblibě jí se slupkou i bez ní (bez slupky jsou sladší).
– Plod by měl být pevný, zlatavé barvy, je velmi citlivý na otlaky.
– Nashi má krom skvělého obsahu vitaminů i lehce projímavý efekt a mírní účinky alkoholu.
– Oproti granátovému jablíčku má nashi ráda uskladnění v lednici.
– Skvělá je do ovocných salátů a sladkých moučníků.
Recept: Nashi crumble, 5 porcí
– 5 nashi hrušek
– 1 lžíce kokosového cukru – jemně pomlít + 100 g krupicového kokosového cukru
– 150 g hladké mouky, může být i bezlepková
– skořice
– 150 g kokosového oleje/ kokosového másla
– 150 g mandlí
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Menší pekáček vyložte pečicím papírem, pokryjte dno nakrájenými hruškami, posypte jemně pomletým cukrem, podlijte vodou a pečte na 180 °C 8 minut. Z kokosového oleje či másla, cukru, mletých mandlí, mouky a skořice vyrobte drobenku. Hrušky po osmi minutách vyndejte z trouby, rozdělte na ně souměrně drobenku a dejte ještě péct na 20 minut/ 180 °C.
Ať chutná!
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví
23.6.2016
Bc. Daubnerová Renata
Články, Recepty a výživa