Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak zvládnout vedro v relativní pohodě a bez újmy na zdraví: Praktické tipy k sportovním aktivitám a varování lékaře

Vlna veder, která čím dál častěji zasahuje i naši českou kotlinu, začíná mít velmi omezující vliv na naše (nejen aktivní) životy.

Jak se s danou situací vypořádat? Na co si dát pozor, když se i tak chceme trochu hýbat nebo jen prostě normálně žít?

Pokud trávíte horké letní dny na dovolené u vody, gratulujeme. Nicméně následující řádky rozhodně nepřeskakujte. Oslovili jsme odborníky, kteří díky své práci mají zkušenosti s reakcemi lidského těla na výrazně teplé počasí. A to na nás působí ve městech i v přírodě.

Jak přežít pohyb v horku?

MUDr. Marie Skalská

Paní doktorku znáte velmi dobře díky jejím článkům na našem blogu a také z jiných médií. Nejde u ní jen o šedou teorii, ale také léty prověřenou praxi. S celou rodinou se hodně věnují všem možným sportům a setkat se s ním můžete i na lekcích cvičení, které vede pro veřejnost. A jaký je její názor na pohyb a vlastně i obyčejný život v horkých letních dnech?

„V takovém počasí si musí dávat pozor všichni, zejména pak ale osoby s onemocněním srdce – s vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční. Zásadní je hydratace. Je vhodnější pít spíše pozvolna než hodně najednou. Pokud pravidelně sportujete, tak v horku můžete pokračovat, ale určitě ubrat na intenzitě, vzdálenosti, atd. Rozhodně se nesnažit dosahovat stejných časů/výkonů jako v chladnějším počasí. Volte světlejší a vzdušné oblečení ze savých materiálů. Pozor také na velké změny teplot při přechodu z klimatizovaných místností. Rozdíl teplot by měl být max. 5-7 stupňů. Pokud tedy jedete dlouhou cestu autem, tak když se blížíte cíli, upravujte klimatizaci, aby vaše tělo nebylo vystaveno teplotnímu šoku. Při dlouhých přejezdech, které jsou v letním čase aktuální při cestách na dovolené, dbejte na přestávky a zařazujte pravidelné protažení – zejména jako prevenci hluboké žilní trombózy.“

Přečtěte si také: Máte nízký tlak? Omdléváte? Může se jednat o tzv. vasovagální synkopu!

Jak zvládnout vedro v relativní pohodě a bez újmy na zdraví: Praktické tipy a rada lékaře

MUDr. Marie Skalská

Kateřina Anna Šturmová

Masérka a terapeutka, jež toho o lidském těle a jeho reakcích na vnější vlivny ví díky svým klientům opravdu hodně. Na co bychom tedy podle ní měli při vysokých venkovních teplotách myslet?

V teplých letních měsících je nejdůležitější hydratace. I naše pleť vystavovaná vysokým teplotám rychle ztrácí vlhkost. Proto je dobré mít během dne po ruce rozprašovač s vodou. Ještě lepší jsou květinové vody, které byly ve starém Egyptě ceněny více než dnes tolik populární éterické silice. Pleť totiž kromě hydratace ochladí a celkově osvěží.

Pleti ovšem nesvědčí ani pobyt v chladných klimatizovaných prostorách. A zdaleka tam nejde jen o pleť! Všude, kde jsme vystaveni změnám teplot a průvanu, bychom si měli dávat pozor na šíjové svalstvo. Kombinace zpocení a průvanu dokáže udělat pěknou patálii. Právě v horkých dnech řeším ve své masérské praxi nejvíce problémy, které si klienti „přinesou“ z průvanu a klimatizovaných místností.

Jakub Strakoš

Osobní trenér a šéftrenér sportovního klubu Corridoor – gymnastický aerobik, mistr světa ve sportovním aerobiku se v poslední době vedle tréninků pro veřejnost věnuje hlavně výchově nových sportovních hvězd. Co si myslí o sportování dětí v abnormálně horkých dnech?

„To je hodně individuální, protože rozhoduje mnoho faktorů, jež ovlivňují, jak bude organismus na fyzickou aktivitu v horku reagovat – věk, kondice, zdravotní stav, prostředí kde se cvičí, atd. A platí tio vlastně i pro dospělé: Pokud se pohyb odehrává v hale nebo fitnesscentru, kde je klimatizace a neustále stejná teplota, tak je samozřejmě mnohem jednodušší, jak k této otázce připutovat. Ale i zde platí, že je dobré lehce upravit intenzitu cvičení, pohlídat si stravu (lehká jídla) a hlavně kontrolovat a dodržovat pitný režim. Málokdo má ale takto ideální podmínky na trénink. Většina tréninkových hal klimatizaci nemá a mnoho sportovních aktivit se provádí venku. Zde pak platí základní zásady – a to i když si chcete jen zaběhat, jezdit na kole nebo zahrát si fotbal.

Jakub Strakoš

Jakub Strakoš

V prvé řadě je to PITNÝ REŽIM! Dostatek tekutin je velmi důležitý – a to jak před výkonem, tak v jeho průběhu a i po něm. Pokud jde o děti, posílejte je pravidelně pít a nečekejte, až budou mít žízeň a půjdou se napít samy. Ideální je, aby na pití měly jen neperlivou vodu, a ne žádný slazený nápoj.

Upravte rozhodně také intenzitu zatížení – snižte tempo a délku tréninku. Pokud jste venku na hřišti, vymyslete pohyb tak, abyste co nejkratší dobu trávili na přímém slunci. Překontrolujte oblečení. Ideální je lehké, vzdušné a světlé oblečení, které dobře odvádí pot. Nezapomínejte na pokrývku hlavy a pokud to charakter sportovní aktivity dovolí, tak sluneční brýle.

A v neposlední řadě, dávejte pozor, jak se děti cítí. Reakce organismu na příliš velké zatížení, přehřátí organismu a únavu ze slunce je viditelná velmi dobře. A tak nečekejte, až se dítě odhodlá oznámit, že už nemůže, že mu není dobře, a ukončete jeho pohybové aktivity sami.“

Irča Krejčí

Instruktorka fitness, jež vede vedle tradiční lekcí ve fitcentrech také poslední dobou tolik oblíbené venkovní programy. Bohaté zkušenosti posbírala navíc na sportovních pohybových zájezdech u moře, kam jezdí jako lektorka.

V horkém počasí se úplně pohybu vyhýbat nemusíte. Dbejte ale pečlivě na své individuální pocity. Pokud vám teplo při sportu nevadí, zvyšte jen příjem tekutin a dejte si o kus ovoce navíc. Naopak vám, kterým teplo nedělá dobře, doporučuji se hýbat buď v ranních hodinách nebo až později večer. Můžete využít také klimatizované tělocvičny, kde v letním období není tolik lidí jako přes rok.

Když zrovna neplníte tréninkové plány, udělá vám radost i obyčejná procházka. Můžete také navštívit některé z letních koupališť a zaplavat si. Nepodceňujte již zmiňovaný pitný režim. Z mé zkušenosti vynechejte studené nápoje, které tělo ještě více paradoxně zahřívají. Vhodná je nechlazená voda třeba s kolečkem citronu či jiného ovoce. Jestliže trpíte na nízký tlak, noste u sebe vždy kus ovoce nebo tyčinku, abyste v případě motání hlavy mohli ihned sáhnout do batohu. Pohyb je pro naše tělo důležitý. Zdravé tělo si na teplo zvykne. Buďte trpěliví a potom pro vás již žádné počasí nebude překážkou.

Jak zvládnout vedro v relativní pohodě a bez újmy na zdraví: Praktické tipy a rada lékaře

Irča Krejčí. foto: Mexx Konečná

Lenka Šnajdrová

Vtipná blogerka ve zdravotnictví a autorka knihy Jak si zlepšit paměť a koncentraci: Mozkocvična do kapsy shrnula své rady do pěti bodů. Tak ať se daří:

1. Pěstujte žhavé vztahy s lidmi, kteří vlastní klimatizaci, a každý den je navštěvujte.
2. Nejezte HOT dog, HOT wings, HOTovky a nesledujte twitter Filipa Horkého.
3. Ponořte si nohy do studené vody a sledujte filmy o Eskymácích a ledních medvědech.
4. Noste svetry s vhodným motivem – sněhulák, sob, sněhové vločky.
5. Zapomeňte na bod č. 4. Nenoste žádné svetry.

Kontakt: Ošetřovatelství.info

Tak snad si to své z naší nabídky rad vyberete. Mně osobně teplo dobře nedělá, a tak se řídím více uvedenými radami o zmírnění velmi poctivě. Navíc mám poměrně špatnou zkušenost i s proudícím chlazeným vzduchem, a proto je mým stálým společníkem lehký šátek, kterým v případě potřeby chráním šíji. V městské hromadné dopravě velmi praktické! Zásobila jsem se také hydroláty (květinové vody) ve spreji. Vřele mohu doporučit růžovou, levandulovou či mátovou. Skvělá je také rosalina, jež zklidňuje i pokožku po holení. K dostání v drogerii nebo specializovaných obchodech s kosmetikou (na internetu stačí zadat do vyhledavače a vyjede vám řada firem, jež tuto osvěžující záležitost nabízejí. Jinak ráno začínám vodou s citrusem a také si dávám pozor na alkohol. Pivečko v orosené sklenici je sice lákavé, ale všeho s mírou – a „svolením“ aplikace Kaloricketabulky.cz (smích). Při dobrém plánovaní se tam ale vejde.

Přejeme léto, jak má být a na viděnou v naší skupině na facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, kde najdete řadu užitečných rad přímo od uživatelů naší aplikace.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Celý článek 28.2.2019 1

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

26.7.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024