Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Něco za něco s Eliškou Růžičkovou: Tofu knedlíčky vs. angličák

Máme tu další Něco za něco a já se rozhodla zmínit i jiné možné alternativy spalování přijatých kalorií.

Vzhledem k vyššímu počtu kalorií je náš trénink k tomuto dílu trochu náročnější.

Je jasné, že někteří z vás ze zdravotních důvodů nemohou provádět některé pohybové aktivity. Vždycky se najde někdo, kdo bude namítat, že tohle nemůže protože… Což mi samozřejmě naprosto chápeme, a proto dnes zkusím navrhnout i jiné možnosti.

1.    Chůze
2.    Jízda na kole
3.    Plavání
4.    Běh

tabulka

*Údaje jsou čistě orientační pro danou váhu člověka. Samozřejmě opět záleží na intenzitě a provedení dané pohybové aktivity.

Mohla bych zde zmínit i bazální metabolismus. O tom zde již bylo psáno. Pravidlo praví, že čím více máte aktivní tělesné hmoty, tím více vaše tělo spaluje.

Neberte naše tréninky jako „befel“, ale jen jako určitou informaci pro srovnání vašeho příjmu a výdeje. Vždy si najděte takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Nedovolte, aby se vám pohyb stal něčím, co je za trest.

Tofu knedlíčky (18 ks):

338 kcal / S=43g, T=13g, B=25g

Suroviny:
180 g bílého tofu
10 g stevie
40 g celozrnné mouky
cca 30 ml mandlového mléka

Tofu knedlíčky

Postup:
Bílé tofu si nastrouháme najemno, přidáme celozrnnou mouku, stevii a podle potřeby mandlové nebo jakékoliv mléko. Pokud  mléku neholdujete, můžete použít vodu a nebo nic, uvidíte sami podle konzistence.

Ze vzniklé hmoty vytvarujete menší knedlíčky. Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu. Až voda začne bublat, vložíme knedlíčky do vody a pak čekáme, až nám knedlíčky vyplavou.

Pokud si budete chtít knedlíčky zpestřit, můžete je polít bílým jogurtem s ovocem.

(Autorkou receptu je jako vždy v cyklu „Něco za něco“ Veronika Dlasková)

A čím můžeme kompenzovat?

Tofu knedlíčky

Angličák – lehčí verze

1. Výchozí poloha – stoj

Něco za něco

2. Přechod do nižší polohy

Něco za něco

3. Vzpor ležmo

Něco za něco

Pokud by se někdo cítil na klasický angličák, tak může svůj trénink okořenit u lehčí verze o klik a výskok v 1. a 3. fázi cviku.

Foto cvičení: David Frýbert

Eliška Růžičková

www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

9.6.2016 Eliška Růžičková Články, Jak zhubnout

Z archivu

Fit Makyta: Proč hubnutí někdy nefunguje?

Znáte to. Snažíte se jíst podle Kalorických Tabulek, ale vysněný úbytek nepřichází. Nebo aspoň ne v takové míře, jak jste očekávali podle úspěchů ostatních.

Co s tím? O tom jsme si povídali s výživovou poradkyní, jež je na internetu viditelná pod přezdívkou Fit Makyta.

Celý článek 2.2.2022

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner