Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nízkosacharidová dieta na vlastní tělo po vzoru Zuzky Light

O výživu se zajímám delší dobu, ale poslední dny jsem byla taková znuděná, nic se mi nechtělo, potřebovala jsem nový impulz.

Tím impulzem byla nová kniha slavné americké trenérky původem z Čech Zuzky Light a osobní setkání s ní.
Řekla jsem si, že zkusím její metodu. O nízkosacharidové stravě jsem toho už dost přečetla, ale neodvažovala jsem se vyzkoušet sama na sobě. Až přišel ten okamžik, kdy jsem si řekla, ano, jsem připravená a chci to zkusit.

V prvé řadě chci říct, že nejsem zastáncem žádných extrémních výživových směrů. Naopak zastávám názor, že nejlepší je zdravý a vyvážený jídelníček, nic nevynechávat, ale všeho s mírou. Proto pro mě lowcarb strava byla výzvou.

Lowcarb strava spočívá v omezení sacharidů. Ne vyřazení, pouze omezení a nikde není řečeno, o kolik přesně je máte omezit. To je individuální. Já nechtěla žádné extrémy, proto jsem omezovala postupně a sledovala reakce těla.

Spousta lidí si myslí, že při low carb vlastně člověk jí méně než normálně, protože vyřadí sacharidy, a tak se bojí jojo efektu. Jenže to je pouze mýtus, protože při lowcarb nejde o omezení kalorií, ale pouze o omezení sacharidů.

Nízkosacharidová dieta na vlastní tělo po vzoru Zuzky Light

Stále jíte stejný počet kalorií jako před tím, pouze ubíráte sacharidy a chybějící sacharidové kalorie tedy musíte doplnit navýšením bílkovin a tuků, abyste dosáhli stejného celkového denního kalorického příjmu. Jinými slovy, jíte pořád stejný počet kalorií, omezíte sacharidy, navýšíte bílkoviny a tuky. Cílem této stravy je, aby se tělo tak nějak přeorientovalo a jako zdroj energie mělo převážně tuky a ne sacharidy.

Můj manžel se rozhodl nízkosacharidovou stravu dodržovat už dříve, protože se od jednoho kolegy doslechl, že se po tom rychle hubne. Snažila jsem se mu to rozmluvit, ale měl svou hlavu a díky tomu tak nyní máme možnost porovnat lowcarb stravu z pohledu muže i ženy.

Protože jsem měla docela dost informací nastudovaných, věděla jsem, na co se připravit, jaké reakce těla mohu očekávat a šla do toho připravená na vše. Ze začátku jsem si nechala sacharidy ke snídani, protože jsem prostě měla pocit, že tělo po dlouhé noci potřebuje nakopnout.

Nízkosacharidová dieta na vlastní tělo po vzoru Zuzky Light

A měla jsem také sacharidy v ovoci a zelenině. Před tím jsem jedla běžně cca 220 g sacharidů, po omezení cca 100 g.

Při omezení sacharidů se může objevit únava, bolest hlavy, podráždění, nespavost a další nemilé věci, které by ale po třech až sedmi dnech měly ustoupit. U mě se nic z toho neobjevilo. Žádná velká změna, nic se neprojevilo.
První týden jsem si zvykala a připadalo mi velmi divné jíst jen maso se zeleninou, bez přílohy. Měla jsem vždy po jídle pocit prázdného žaludku, ne přímo hlad, ale prázdnota.

Pátý a šestý den přišla krize a doběhly mě chutě na sladké. Nechtěla jsem nic konkrétního, chtěla jsem cokoliv, kde by byl cukr.

Vydržela jsem a dál čekala na nějakou zásadnější změnu. Hodně jsem bojovala s pitným režimem, mám s ním problém i normálně, při low carb je ještě více důležité hlídat si ho, s čímž jsem bojovala celých třicet dnů.

Ve třetím týdnu jsem vážně přemýšlela, že s low carb skončím, protože mě přepadla bolest žaludku a křeče do břicha. Musela jsem si dát dva rohlíky a vše ustalo.

Nízkosacharidová dieta na vlastní tělo po vzoru Zuzky Light

V tu chvíli jsem uvažovala, že skončím. Nakonec jsem si ale řekla, že už jsem za půlkou a že těch pár dnů dám. Zbytek dnů už byl relativně v pohodě.

Když můj manžel začal s low carb stravou, tak prvních pět dnů byl na tom dost zle. Trápila ho únava, bolest hlavy, malátnost, neměl energii, byl podrážděný. Absťák se u něj projevil v plné míře. Trápil ho pocit hladu a o chutích ani nemluvím.

Po těch pěti dnech se to ale zlepšilo a den ode dne to bylo lepší a lepší. Manžel se takto stravuje asi tři měsíce, i když teď už ne tak striktně a několikrát týdně hřeší. Ale podařilo se mu za poměrně krátkou dobu shodit 10 kg, z velikosti XL přešel na M, v pase má o 19 cm méně. Manžel tuto stravu dodržuje hlavně proto, že vidí, že může být hubený a při tom si občas zahřešit.

Celkové zhodnocení:

  • Na začátku mi připadalo strašně divné jíst jen maso a zeleninu a žádnou přílohu, ale bylo to jen o zvyku.
  • Pocit prázdného žaludku po jídle zhruba po čtrnácti dnech zmizel. Jedna věc, která mě překvapila, ale která prý s tím souvisí, byla, že u mě došlo k vynechání menstruačního cyklu.
  • Do té doby jsem měla vždy pravidelně, teď zatím stále nic (už 3 týdny zpoždění). V první chvíli jsem se lekla i možného těhotenství, ale těhotná nejsem, tak jsem se pídila, kde je chyba a zjistila jsem, že omezení sacharidů může u žen způsobit vynechání cyklu. To se může zdát fajn, ale určitě to není žádoucí ze zdravotního hlediska. Nezaznamenala jsem žádné výrazné změny, ať už k lepšímu nebo k horšímu.

Snažila jsem se na tom způsobu stravování najíst něco pozitivního, nedívala jsem se na to jako, že nebudu si dávat přílohy, nemůžu pečivo a sladkosti. Ale snažila jsem se zkoušet nové potraviny a vymýšlet nové recepty.

Můj názor na low carb stravu je, že pokud to někomu vyhovuje a přináší mu to super výsledky, pak je fajn, že si našli něco, co jim sedí. Rozhodně to ale není způsob stravování vhodný pro všechny, může přinést i zdravotní problémy a rozhodně není vhodný pro začátečníky. Já jsem ráda, že jsem si tuto stravu vyzkoušela, ale nezůstanu u ní. Necítím se při ní dobře. Postupně začnu zase sacharidy zařazovat, občas si dám den bez sacharidů, ale ne pravidelně a ne často.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nejlepší recepty z filmu Láska na kari: spousta zeleniny a báječných chutí

Zdenka Vlasáková
www.mojetelomojevolba.cz

– výživová poradkyně a blogerka
– absolventka řady odborných výživových kurzů
– autorka úspěšného facebookového projektu Ovládněte svůj metabolismus

Web: www.mojetelomojevolba.cz
FB stránky: www.facebook.com/mojetelomojevolba
FB skupina: www.facebook.com/groups/585168858214253

25.7.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024