Proč jíst švestky, mango a ředkvičky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka II.
Minule jsme si řekli,že ovoce a zelenina jsou v našem jídelníčku nezastupitelné.
Od dětských lete se učíme, že bychom je měli jíst v dostatečném množství. Bohužel tomu tak stále není…
Dnes se podíváme na další tři produkty přírody a jejich zázračné účinky.
![proč jíst ovoce](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/09/a_uvod.jpg)
Švestky
Švestek je větší množství druhů. Všechny spadají do skupiny slivoní a patří sem především fialové švestky a blumy, tmavě modré slívy, zlatavé mirabelky a modročervené renklódy.
- Pocházejí z oblasti předního Východu a Středomoří, avšak u nás zdomácněly už dávno. Dozrávají v období léta, které je také nejvhodnější pro jejich konzumace.
Slupka bývá většinou pevná a ukrývá šťavnatou silnou dužinu. Uvnitř se nachází nepoživatelná pecka.
Slivoně jsou všeobecně velmi bohaté na vlákninu, která podporuje funkci a pohyb střev. Jejich konzumace je tedy ideálním prostředkem proti zácpě. Obsahují také spoustu vitamínů, např. B, C a E. Ze stopových prvků můžeme zmínit draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.
Slivoně obsahují 15 % ovocných cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie, a také okolo 80 % vody.
Slivoně před konzumací důkladně omyjeme a vypeckujeme, protože pecka obsahuje kyselinu kyanovodíkovou. Slivoně mají velmi široké využití. Můžeme je jíst čerstvé, sušit, mrazit, vyrábět z nich povidla, kompoty, omáčky, slivovici, přidávat je do buchet, knedlíků, dezertů apod.
![proč jíst švestky?](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/09/a_slivy.jpg)
Léčivé účinky slivoní:
- mají projímavé účinky
- působí močopudně
- posilují nervovou soustavu
- zlepšují odolnost vůči stresu
- pomáhají při revmatismu a dně
- posilují imunitní systém
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- podporují růst vlasů
- upravují krevní tlak
Tip navíc:
Pokud trpíte zácpou, vyzkoušejte švestkový trik. Každé ráno nalačno snězte několik sušených švestek a zapijte je vodou. Můžete je také nakrájet na kousky a vhodit do sklenice vody. Když je necháte přes noc vylouhovat, ráno stačí vypít pouze scezenou vodu.
Mango
Mango indické je dlouhověký strom, který pochází z tropické jižní a jihovýchodní Asie. Dosahuje výšky až třiceti metrů a jeho plody jsou seskupeny v trsech. V jednom trsu může být až 5 kusů manga.
Mango má oválný tvar a je dlouhé okolo 15 cm. Výjimkou nejsou plody vážící až 2 kg. Voskovitá slupka může být zelená, žlutá, oranžová až červená. Pod ní se nachází sytě žlutá měkká dužina s velkým plochým jádrem v dřevitém obalu. Mango může chuťově připomínat broskev, je však aromatičtější. Kupujeme pevné plody a raději je necháme doma chvíli dozrát, aby se při stisku prstů poddalo. Zralé mango je velmi šťavnaté. Jenže příliš měkký a otlačený plod je už přezrálý.
Mango obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Kromě vitamínů A, B, C a E obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď a zinek. Obsahuje také hodně vody a cukru, proto je ideálním ovocem při nadměrné zátěži (např. pracovním stresu či sportu). Mango pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály. Můžeme je jíst jak čerstvé, tak i ve formě kompotu nebo teplé přílohy k masu.
Mango před přípravou důkladně opláchneme.
![proč jíst mango?](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/09/a_mango.jpg)
Jak naporcovat mango?
Existuje několik způsobů, jak se do něj dostat. První způsob je, že nejprve oloupeme nepoživatelnou slupku a opatrně okrájíme dužinu od pecky. Ta je totiž obalená dřevitou hmotou, která se velmi těžko dostává z mezizubních prostor.
Dalším způsobem naporcujeme mango tak, že do něj zapíchneme nůž až po pecku a celou ji objedeme. Potom dovnitř vložíme lžíci a postupně oddělíme dužinu od pecky. Mango pak rozdělíme na dvě poloviny. Stejným způsobem vyjmeme celou pecku. Poté dužinu buď vydlabeme lžičkou, nebo ji opatrně nakrájíme na kostičky a slupku přetočíme na druhou stranu. Pak stačí kostičky jen seříznout.
- POZOR! Abychom předešli zažívacím obtížím, nezapíjíme mango ani vodou, ani alkoholem.
Léčivé účinky manga:
- zklidňuje nervovou soustavu a bojuje proti stresu
- pomáhá při nespavosti
- posiluje imunitní systém
- aktivuje látkovou výměnu
- zlepšuje soustředění
- podporuje štěpení bílkovin
- odstraňuje únavu očí
- podporuje produkci hormonů štítné žlázy
- je rychlým zdrojem energie
Tip navíc:
Z manga se dá připravit výborná zmrzlina. Ze dvou kusů manga vydlabeme dužinu a vhodíme do mixéru. Přidáme malý kousek čerstvého zázvoru, lžíci citrónové šťávy a 120 g moučkového cukru. Vše rozmixujeme dohladka. Asi 280 g šlehačky ušleháme v jiné nádobě a posléze promícháme s připraveným krémem. Směs pak přeneseme do plastové nádoby a necháme v mrazáku ztuhnout.
Ředkvičky
Ředkvička pochází pravděpodobně z Asie. Je příbuzná ředkvi, od které se liší svou štiplavou chutí. Existuje více druhů ředkviček, u nás lze však sehnat zejména ty červené. Z ředkviček můžeme konzumovat nejen bulvu, ale i listy, které mají poměrně pikantní chuť. Ředkvičky se dají pěstovat po celý rok (v zimě ve skleníku), a proto jsou pořád k dostání.
Při nákupu vybíráme pouze pevné (ne gumové) bulvy se svěžími zelenými lístky, které jsou známkou čerstvosti. Nekupujeme také popraskané nebo jinak poškozené bulvy. Ředkvičky skladujeme v chladničce, kde nám mohou vydržet zhruba týden. Před tím z nich však odstraníme listy, které by z bulviček zbytečně odebíraly vodu a vysušovaly je.
Ředkvička je velmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovou, čímž je ideální zeleninou při hubnutí. Z minerálních látek je v ní v největším množství obsažen selen. Dále můžeme zmínit draslík, síru, vápník a vitaminy B a C. Ředkvička obsahuje velké množství hořčičných olejů, které jí propůjčují výraznou štiplavou chuť. Pomáhají hlavně v boji s plísněmi a bakteriemi a také dezinfikují organismus.
![proč jíst ředkvičky?](//blog.kaloricketabulky.cz/wp-content/uploads/2016/09/a_redkvicky.jpg)
Ředkvičky se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, protože tak je v nich obsaženo nejvíce vitaminů. Přidávají se do salátů, pomazánek nebo jako obloha studených pokrmů a mís. Ředkvičky se dají také tepelně upravovat. Většinou jsou součástí zeleninových polévek nebo příloh k masovým pokrmům. Před konzumací je potřeba ředkvičky důkladně opláchnout, čímž je zbavíme zeminy. Nakonec ještě odstraníme zbytek kořene a listů. Ředkvičky krájíme nebo strouháme až těsně před konzumací, abychom zabránili zbytečné ztrátě vitaminů.
Léčivé účinky ředkviček:
- bojují proti plísním v organismu
- podporují trávení
- posilují imunitní systém
- chrání buňky před volnými radikály
- odstraňují plynatost
- mají dezinfekční účinky
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- uvolňují hleny při rýmě a kašli
- podporují funkci štítné žlázy
- působí jako prevence proti kamenům v organismu
- odstraňují zácpu
- posilují nervovou soustavu
- působí preventivně proti infekcím
Tip navíc:
Zbavit se hlenů a obnovit sliznice pomáhá ředkvičková šťáva. Svazek čerstvých ředkviček i s listy důkladně omyjeme a zbavíme veškeré hlíny. Poté je vhodíme do kvalitního odšťavňovače. Ředkvičková šťáva by se nikdy neměla pít samotná, protože je velmi silná. Nejvhodnější je rozředit ji vodou.
Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..
29.9.2016
Barbara Drobíková
Články, Recepty a výživa