Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč jíst švestky, mango a ředkvičky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka II.

Minule jsme si řekli,že ovoce a zelenina jsou v našem jídelníčku nezastupitelné.

Od dětských lete se učíme, že bychom je měli jíst v dostatečném množství. Bohužel tomu tak stále není…

Dnes se podíváme na další tři produkty přírody a jejich zázračné účinky.

proč jíst ovoce

Švestky

Švestek je větší množství druhů. Všechny spadají do skupiny slivoní a patří sem především fialové švestky a blumy, tmavě modré slívy, zlatavé mirabelky a modročervené renklódy.

  • Pocházejí z oblasti předního Východu a Středomoří, avšak u nás zdomácněly už dávno. Dozrávají v období léta, které je také nejvhodnější pro jejich konzumace.

Slupka bývá většinou pevná a ukrývá šťavnatou silnou dužinu. Uvnitř se nachází nepoživatelná pecka.

Slivoně jsou všeobecně velmi bohaté na vlákninu, která podporuje funkci a pohyb střev. Jejich konzumace je tedy ideálním prostředkem proti zácpě. Obsahují také spoustu vitamínů, např. B, C a E. Ze stopových prvků můžeme zmínit draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Slivoně obsahují 15 % ovocných cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie, a také okolo 80 % vody.

Slivoně před konzumací důkladně omyjeme a vypeckujeme, protože pecka obsahuje kyselinu kyanovodíkovou. Slivoně mají velmi široké využití. Můžeme je jíst čerstvé, sušit, mrazit, vyrábět z nich povidla, kompoty, omáčky, slivovici, přidávat je do buchet, knedlíků, dezertů apod.

proč jíst švestky?

Léčivé účinky slivoní:

  • mají projímavé účinky
  • působí močopudně
  • posilují nervovou soustavu
  • zlepšují odolnost vůči stresu
  • pomáhají při revmatismu a dně
  • posilují imunitní systém
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • podporují růst vlasů
  • upravují krevní tlak

Tip navíc:

Pokud trpíte zácpou, vyzkoušejte švestkový trik. Každé ráno nalačno snězte několik sušených švestek a zapijte je vodou. Můžete je také nakrájet na kousky a vhodit do sklenice vody. Když je necháte přes noc vylouhovat, ráno stačí vypít pouze scezenou vodu.

Mango

Mango indické je dlouhověký strom, který pochází z tropické jižní a jihovýchodní Asie. Dosahuje výšky až třiceti metrů a jeho plody jsou seskupeny v trsech. V jednom trsu může být až 5 kusů manga.

Mango má oválný tvar a je dlouhé okolo 15 cm. Výjimkou nejsou plody vážící až 2 kg. Voskovitá slupka může být zelená, žlutá, oranžová až červená. Pod ní se nachází sytě žlutá měkká dužina s velkým plochým jádrem v dřevitém obalu. Mango může chuťově připomínat broskev, je však aromatičtější. Kupujeme pevné plody a raději je necháme doma chvíli dozrát, aby se při stisku prstů poddalo. Zralé mango je velmi šťavnaté. Jenže příliš měkký a otlačený plod je už přezrálý.

Mango obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Kromě vitamínů A, B, C a E obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď a zinek. Obsahuje také hodně vody a cukru, proto je ideálním ovocem při nadměrné zátěži (např. pracovním stresu či sportu). Mango pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály. Můžeme je jíst jak čerstvé, tak i ve formě kompotu nebo teplé přílohy k masu.

Mango před přípravou důkladně opláchneme.

proč jíst mango?

Jak naporcovat mango?

Existuje několik způsobů, jak se do něj dostat. První způsob je, že nejprve oloupeme nepoživatelnou slupku a opatrně okrájíme dužinu od pecky. Ta je totiž obalená dřevitou hmotou, která se velmi těžko dostává z mezizubních prostor.

Dalším způsobem naporcujeme mango tak, že do něj zapíchneme nůž až po pecku a celou ji objedeme. Potom dovnitř vložíme lžíci a postupně oddělíme dužinu od pecky. Mango pak rozdělíme na dvě poloviny. Stejným způsobem vyjmeme celou pecku. Poté dužinu buď vydlabeme lžičkou, nebo ji opatrně nakrájíme na kostičky a slupku přetočíme na druhou stranu. Pak stačí kostičky jen seříznout.

  • POZOR! Abychom předešli zažívacím obtížím, nezapíjíme mango ani vodou, ani alkoholem.

Léčivé účinky manga:

  • zklidňuje nervovou soustavu a bojuje proti stresu
  • pomáhá při nespavosti
  • posiluje imunitní systém
  • aktivuje látkovou výměnu
  • zlepšuje soustředění
  • podporuje štěpení bílkovin
  • odstraňuje únavu očí
  • podporuje produkci hormonů štítné žlázy
  • je rychlým zdrojem energie

Tip navíc:

Z manga se dá připravit výborná zmrzlina. Ze dvou kusů manga vydlabeme dužinu a vhodíme do mixéru. Přidáme malý kousek čerstvého zázvoru, lžíci citrónové šťávy a 120 g moučkového cukru. Vše rozmixujeme dohladka. Asi 280 g šlehačky ušleháme v jiné nádobě a posléze promícháme s připraveným krémem.  Směs pak přeneseme do plastové nádoby a necháme v mrazáku ztuhnout.

Ředkvičky

Ředkvička pochází pravděpodobně z Asie. Je příbuzná ředkvi, od které se liší svou štiplavou chutí. Existuje více druhů ředkviček, u nás lze však sehnat zejména ty červené. Z ředkviček můžeme konzumovat nejen bulvu, ale i listy, které mají poměrně pikantní chuť. Ředkvičky se dají pěstovat po celý rok (v zimě ve skleníku), a proto jsou pořád k dostání.

Při nákupu vybíráme pouze pevné (ne gumové) bulvy se svěžími zelenými lístky, které jsou známkou čerstvosti. Nekupujeme také popraskané nebo jinak poškozené bulvy. Ředkvičky skladujeme v chladničce, kde nám mohou vydržet zhruba týden. Před tím z nich však odstraníme listy, které by z bulviček zbytečně odebíraly vodu a vysušovaly je.

Ředkvička je velmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovou, čímž je ideální zeleninou při hubnutí. Z minerálních látek je v ní v největším množství obsažen selen. Dále můžeme zmínit draslík, síru, vápník a vitaminy B a C. Ředkvička obsahuje velké množství hořčičných olejů, které jí propůjčují výraznou štiplavou chuť. Pomáhají hlavně v boji s plísněmi a bakteriemi a také dezinfikují organismus.

proč jíst ředkvičky?

Ředkvičky se nejčastěji konzumují v syrovém stavu, protože tak je v nich obsaženo nejvíce vitaminů. Přidávají se do salátů, pomazánek nebo jako obloha studených pokrmů a mís. Ředkvičky se dají také tepelně upravovat. Většinou jsou součástí zeleninových polévek nebo příloh k masovým pokrmům. Před konzumací je potřeba ředkvičky důkladně opláchnout, čímž je zbavíme zeminy. Nakonec ještě odstraníme zbytek kořene a listů. Ředkvičky krájíme nebo strouháme až těsně před konzumací, abychom zabránili zbytečné ztrátě vitaminů.

Léčivé účinky ředkviček:

  • bojují proti plísním v organismu
  • podporují trávení
  • posilují imunitní systém
  • chrání buňky před volnými radikály
  • odstraňují plynatost
  • mají dezinfekční účinky
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • uvolňují hleny při rýmě a kašli
  • podporují funkci štítné žlázy
  • působí jako prevence proti kamenům v organismu
  • odstraňují zácpu
  • posilují nervovou soustavu
  • působí preventivně proti infekcím

Tip navíc:

Zbavit se hlenů a obnovit sliznice pomáhá ředkvičková šťáva. Svazek čerstvých ředkviček i s listy důkladně omyjeme a zbavíme veškeré hlíny. Poté je vhodíme do kvalitního odšťavňovače. Ředkvičková šťáva by se nikdy neměla pít samotná, protože je velmi silná. Nejvhodnější je rozředit ji vodou.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Co nám chybí na jaře: Jak bojovat s jarní únavou

Barbara Drobíková
https://blog.kaloricketabulky.cz/author/fit

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

29.9.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024