Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak hubnout zdravě a bez jo-jo efektu: Rozhovor s Luckou Blechovou, spoluautorkou článku Bazální metabolismus

Jeden z nejčtenějších článků na „blogu“ Kaloricketabulky.cz, kde zveřejňujeme nejen vaše příběhy, ale také články od našich odborníků, se týkal problematiky bazálního metabolismu.

Tentokrát jsme pro vás připravili rozhovor s Lucií Blechovou, díky které právě výše zmíněný článek před lety vznik.

metabolismus

Lucko, už to budou tři roky od zrození našeho nejčtenějšího článku na blogu Kaloricketabulky.cz Bazální metabolismus, na kterém jste se podílela. A stále je v kurzu. Čím si to vysvětlujete?
Na úvod musím říct, že jsem za tuto zkušenost velice ráda. Stále mi chodí dotazy a u článku přibývají komentáře. Podle mě bazální metabolismus v teorii není žádná věda, ale tvrdá praxe! A právě proto oslovuje toto téma stále tolik lidí.

Ta praxe je – upřímně řečeno – někdy složitá i na mě samotnou. A tak to mám jako na houpačce. Období, kdy kila jdou dolů, střídá období,  kdy kila jdou nahoru v souladu s životními etapami. Ale bojuji dál a věřím, že jednou i moje tělo najde rovnováhu.

Fandíme všem, kteří se pokoušejí ztratit nadbytečné kilogramy. Zveřejňujeme  zde pravidelně příběhy našich úspěšných uživatelů aplikace Kaloricketabulky.cz. A co vy? Pracujete nyní na nějakém projektu?
Ano, už třetím rokem spouštím soutěž pod názvem For My Perfect Body. Na projektu spolupracuji s jednou módní značkou, kterou velice ráda nosím. Soutěž probíhá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Cílem je lidi dostatečně motivovat, naučit je pravidelné a vyvážené stravě, starat se o tělo, sundat přebytečný tuk, nabrat svalovinu … prostě být FIT.

Poslední řada pro mne byla zatím ta NEJ. Přihlásili se poprvé i muži. Navzájem jsme se motivovali na soutěžní FB skupině. Soutěžící přidávali své kulinářské výtvory a tipy, vzájemně se podporovali. I toto je pro mne motivace jet dál a nic nevzdávat.

Společně jsme dali dolů přes 40 kilo tuku a nabrali asi 7 kilo svaloviny. Vyhrála slečna Klára, která za měsíc udělala proměnu v podobě -2,7 kg tuku a +1,3 kg svaloviny. To je  úžasný výsledek. Jsem na všechny moc pyšná. Baví nás to.

Právě připravuji 5. řadu, která bude trvat opět 5 týdnů. Přihlásit se může opravdu každý – a to v FB skupině: For My Perfect Body.

Máte nějaké ohlasy od účastníků?
Ano, například Dáša se účastní pravidelně a stále se posunuje blíž ke svému cíli. Jako většina ostatních „soutěžících“ i ona si chválí podporu skupiny a to, že se seznamuje s novými lidmi a jejich zkušenostmi. Nebo Eliška. Ta soutěž považuje za úžasný hnací motor a tvrdí, že poprvé díky naší společné práci nezažila ten proklínaný jo-jo efekt.  Také Honza, jeden z mála mužů, si můj projekt chválí – naučil se jinak jíst a výsledek se dostavil.  A pak samozřejmě Klára, dvojnásobná vítězka, která neusnula na vavřínech a stále dychtí po všech informacích a bere nový stravovací styl jako životní cestu.

Můžete nám na závěr ještě prozradit nějaké recepty, které jsou ve vaší skupině úspěšné?

Ano. Dávám hned dva.

Lívance z cottage sýru

  • 100 g nízkotučného cottage sýru
  • 1 vejce
  • 160 g mletých ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 banán (cca 90 g)
  • 40 ml sójového mléka( lze použít kravské)

Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme dohladka.
Opékáme na nepřilnavé pánvi na středním plameni cca 2 minuty z každé strany.

Slunečnicové sušenky:

  • 300g slunečnicových semínek
  • 2 bílky
  • med/třtinový cukr (cca 2 PL)

Bílky smícháme s medem nebo cukrem a necháme rozpustit asi 15 minut (sem tam zamícháme). Se sladidlem si manipulujte dle chuti, já dala 1 PL medu, kamarádka dává 2 PL třtinového cukru a v původním receptu je až půl hrnku cukru… Pak přisypeme slunečnici, pořádně promícháme a na pečící papír děláme bochánky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů asi 10-15 minut – no dozlatova.

Děkuji za rozhovor a přejeme, ať se všem daří.

hubnutí s Lucií Blechovou

Skupina na facebooku, která pod vedením Lucie hubne

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

3.10.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

Roman: Vadilo mi, že se potím, jsem bez energie a bolí mě záda

Přečtěte si příběh dvaatřicetiletého Romana, který řešil problémy s váhou od devatenácti let. Navíc, jak přiznává, ani jako dítě nebyl žádný drobeček.

Do nějakých pětadvaceti let měl střídavá období, kdy mu váha při výšce 176 cm lítala mezi 80 až 100 kily. A pak bylo ještě hůř.

Celý článek 9.9.2022

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner