Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Ačkoliv se situace za poslední roky zlepšila, přesto v některých zařízeních určité nešvary zůstávají. A přidaly se kvůli dostupným technologiím další – úplně nové.

Co by se rozhodně při vaší hodině stát nemělo

Co se týká skupinových lekcí, které jsou velmi oblíbené, prvním špatným znamením je, že se instruktor na začátku lekce vůbec nepředstaví. Nezeptá se, jestli je tam někdo poprvé nebo zda má někdo z návštěvníků lekce ten den zdravotní indispozici. Nic dobrého nevěstí ani to, že neřekne dopředu pár slov o tom, jak bude hodina vypadat a co má člověk dělat, když nezvládne některé prvky. Stejně tak u individuálních lekcí, kde je většinou vztah trenér-klient bližší, by neměl krátký úvod minimálně se zhodnocením předchozího tréninku chybět.

Co je ještě nevhodné? Jednak když instruktor/trenér pomlouvá své kolegy nebo dokonce zesměšňuje osoby, které s ním cvičily na minulé lekci. Neprofesionální také je, aby lektor na někoho adresně pokřikoval kritiku nebo byl celou dobu zahleděn jen do sebe.

Jirka Gruntorád – osobní trenér a lektor fitness forem, www.gruntorad.cz: „Obecně změny rádi nemáme, ale pamatujte, že ve fitnesscentru, u osobního trenéra, pracujete s tím nejcennějším, co máte. S vaším zdravím! Kdy je dobré přemýšlet o změně? Když je každý trénink stejný, nikam se nevyvíjí. Když vidíte, že trénink je stejný pro vás, pro vrcholového sportovce i pro maminku po mateřské. Pamatujte, že dobrý trenér nerovná se nagelovaný, nabušený strojmistr nebo vysolárkovaná štíhlá blondýna s ňadry Pamela Anderson. Nejdůležitější je, co má dotyčný v hlavě, co absolvoval a jak vám osobně sedne. Dnes jsou osobní trenéři i vaše vrby a parťáci pro život, proto vybírejte rozumem i citem!“

Jiřinka Skřivánková, lektorka a organizátorka velkých cvičebních akcí pro veřejnost: „Pro mě je vždy důležité, abych odcházela z hodiny vnitřně spokojená. Instruktor by měl nejen hodinu dobře odcvičit, ale i šířit pozitivní energii a dobrou náladu. Jakmile cítím, že už mi nic z toho nepřináší, tak je to signál poohlídnout se po někom jiném. Každý má asi v tomto jiný názor, ale já si myslím, že není vůbec špatné změnu udělat. Vrátit se případně můžete vždycky.

Anetka Šámalová, uživatelka aplikace KalorickeTabulky.cz. Znáte ji díky příběhu na našem blogu, anetka_zdrava_krasna: „Zhruba před třemi lety jsem si udělala kurz fitness trenéra, spíše pro vlastní potřebu a ze zvědavosti, než z důvodu někoho lektorovat ve fitnesscentru. Nicméně když jsem pak sama posilovnu navštěvovala, všimla jsem si některých chyb, kvůli kterým by bylo vhodné trenéra vyměnit. Pokud jste ve fitku poprvé a kouč chce po vás hned dvě hodiny s naloženou váhou vaší osoby, nebude to to pravé ořechové, neboť vás budou bolet i oči. A takto demotivovaní se už asi nevrátíte. Stejně tak nebude dobrý trenér, který vás nekontroluje a nehlídá provedení jednotlivých cviků. Nedbá na rozehřátí a protažení v závěru. A především se nezajímá o váš zdravotní stav.“

Kajča Jarošová, fitness kouč a instruktor, www.myfitnesslife.cz: „Důležité je, aby vám instruktor seděl lidsky. Pokud vám od začátku není prostě něčím sympatický, těžko ho budete rádi pravidelně navštěvovat. Druhou věcí je uvěřitelnost. Pokud mu už od první chvíle nevěříte a dokonce máte pocit, že tu práci ani nedělá rád a ještě tu negativní energii přenáší na vás, je čas odejít a zkusit příště někoho jiného. Třetím varovným signálem je podle mě skutečnost, že lektor není schopen vymyslet alternativu cviku v různých obtížnostech, když je zapotřebí.“

Dana Nováková, výkonná ředitelka České komory fitness: „Z hlediska vztahu trenér – klient je určitě alarmující, pokud se osobní trenér na začátku lekce nezeptá, jak se ten den cítíte. I když k němu chodíte pravidelně a zná váš zdravotní stav, tak klient by měl být pro dobrého trenéra středobodem vesmíru. A trenér by se měl tudíž neustále o vás zajímat a přizpůsobovat cvičení aktuálnímu rozpoložení. Dalším varujícím signálem je pak případ, kdy trenér neumí odpovědět na klientovy otázky ohledně tréninku, například co se kterým cvikem zatěžuje, případně nedokáže vysvětlit proč se daný cvik vlastně dělá, atd. Co se týká hrubých chyb, neměl by se trenér samozřejmě během hodiny s vámi koukat do mobilu nebo si dokonce vyřizovat jiné věci. To je takový častý nešvar poslední doby. My v České komoře fitness také upozorňujeme na fakt, že kvalitní trenér musí mít příslušné vzdělání a stále na sobě v tomto směru pracovat.“

Kdy je ještě vhodné okamžitě opustit dané fitcentrum? Asi to všichni tušíme, ale pojďme si to říct naplno: Když je tam špína, nevětraný vzduch nebo dokonce plíseň! Nepotěší ani nevlídný personál či permanentně přecpané šatny. 

Samotnou kapitolou jsou pak smradlavé podložky na cvičení. Ne že byste si nemohli v takovém případě nosit svou, ale o něčem to vypovídá…

foto: archiv Fun fitness body & mind (úplně nahoře), dále postupně směrem dolů Jiří Tvaroh, Alena Ceplová, archiv Anetky Šámalové, archiv Kajči Jarošové, archiv Dany Novákové

Další podobné články naleznete v naší rubrice Fitness a wellness

Tak příjemné cvičení! Vaše www.kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Než půjdete cvičit: Praktické a léty prověřené rady

Než půjdete cvičit: Praktické a léty prověřené rady

Pohyb je lék. Prospívá našemu zdraví a všichni to víme. Pokud chceme navíc zhubnout, případně si udržet svou stávající figuru, pomůže nám pravidelná pohybová aktivita víc než kdejaká dieta.

Začínala jsem jako řadová cvičenka a pak se stala instruktorkou. Ráda bych se tedy s vámi podělila o zkušenosti, které jsem nabrala na obou stranách fronty. A jelikož nyní provozuji web o cvičení, kde sbírám názory a postřehy návštěvníků i provozovatelů, věřím, že vám mnohé z nich pomohou. Ačkoliv vypadají na první pohled jako samozřejmost, je dobré si od začátku uvědomit, co je pro vás nejlepší.

Celý článek 22.10.2012 3

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

28.2.2019 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023