Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Olga Šípková nejen o tanci ve StarDance: Každá změna je osvěžující a otevírá další možnosti v životě

Olgu Šípkovou známe především jako vynikající lektorku komerčního aerobiku a skupinových lekcí a stejně tak jako mistryni světa ve sportovním aerobiku.

Díky soutěži StarDance jsme poznali, že se stejným zápalem umí okouzlit i tancem.

V této souvislosti jsem se zeptala Olgy, kterou znám dlouhé roky díky svému projektu www.aerobic.cz, jaký má k tanci vztah, ale hlavně jak se dívá na tancování jako na jednu z možných pohybových aktivit, kterou můžeme zařadit do našeho režimu. Připravily jsme spolu už hodně článků, ale o tanci je to poprvé… A je to příjemná změna, jež jen potvrzuje výše uvedený titulek dnešního rozhovoru.

Olga Šípková

Olinko, nejdřív se tě zeptám, co se ti vybaví jako první, když se řekne tancování?
Tancování je radost, emoce, elegance, kontakt, zábava.

Chodila jsi pravděpodobně do tanečních. Jak na to vzpomínáš?
Ano, chodila jsem do tanečních tak asi v sedmnácti letech, jak bývá zvykem. A vzpomínám na to moc ráda. Chodila se mnou maminka a hezky jsme to prožívaly. Tanec mne vždy bavil a vše, co je s ním spojené, také:  Hezky se obléknout, upravit a vyrazit…

Vím o tobě, že tanci ses začala věnovat ještě před StarDance, chodila jsi do tanečních pro dospělé se svým manželem Ivanem. Jak k tomu vlastně došlo a co ti toto období přineslo?
Ano, to je skoro 6 let, kdy nás přátele pozvali, abychom s nimi a dalšími páry chodili do tanečních. Byli jsme taková uzavřená skupinka a moc jsme si to užívali. Chodili jsme po dobu asi dvou měsíců každou neděli v podvečer. Vždy jsme začali sklenkou sektu a končili na pozdní večeři v restauraci, kde jsme vše rozebírali. Takže krásná společenská událost a ještě jsme se naučili nějaké tance. Párkrát jsme byli i v tančírně.

Olga Šípková

V těchto dnech pilně trénuješ na StarDance, což už není o obyčejném tancování. Jde o velkou show. Čím jsou tyto tréninky specifické? Chceš prozradit, co pro tebe bylo zatím nejtěžší a jak jsi to zvládla?
Tréninky jsou hlavně o přesném nácviku kroků, držení paží, hlavy, celého těla, což má každý tanec jinak. A mně jde především o to naučit se dobře tancovat. Jinak tanec je o zcela jiných pohybech a jiných svalových skupinách než aerobik. A tak je to pro mne nové a  velmi přínosné, ale také těžké a mnohdy bolavé a vyčerpávající. Přesto mne to velmi baví a je to skvělá výzva –  někam se opět posunout. Můj tanečník a trenér Marek Dědík je velmi precizní a důsledný. Je mi s ním moc fajn a mnohdy se velmi zasmějeme, hlavně když vymýšlíme různé zajímavé prvky. Tam se do toho vložím. Ale do taneční části ne, to je samozřejmě jeho parketa. Pro mne je asi nejtěžší nechat se vést, nebýt příliš rychlá, nesnažit se ovládat tanečníka a uvolnit se.

Pojďme se teď podívat více na to, co by uživatele aplikace Kaloricketabulky.cz mohlo zajímat. Jak se díváš jako fitness odbornice na tanec z hlediska spalování kalorií, posílení svalů a držení těla. Proč bys právě tanec doporučila zařadit do pohybového režimu?
Jak jsem už řekla, zapojují se jiné svalové skupiny a zároveň uvolňuji různé části těla jako třeba boky. To je také důležité. Aby člověk vše ustál, musí zapojovat centrum těla, což je skvělé –  to všichni potřebujeme na dobré držení těla. U rychlejších tanců jako je cha cha nebo jive dochází jistě k většímu spalování než třeba u valčíku. Tam zase člověk zpevňuje paže a zádové svaly. Velmi dobře se při tanci zpevňují svaly dolních končetin a záda. Co je ale třeba přidat, tak to je důsledný strečink a uvolnění zad. Dost mne osobně bolí z častého tancování na podpatcích. Na to nejsem zvyklá. Takže jsem nesmírně ráda, že mám dobré znalosti a dovednosti ze svého oboru a mohu tanec kompenzovat zdravotním cvičením.

Olga Šípková

Ano. Není tanec jako tanec. A něco jiného je trénink na StarDance, a občasné tancování pro radost. Nemůžeme samozřejmě také házet do jednoho pytle waltz a jive, to je jasné. Ale myslíš, že je vhodné tanec zařadit třeba při hubnutí?
Každý tanec má své, jak jsem se již zmínila. I když třeba rumba není rychlá, je ale pohybově nesmírně intenzivní. Tam se právě při tom pomalejším a táhlém tempu zapojuje tolik svalů, aby to člověk ustál, že ani nevíme, že je máme (smích). Tanec  má výhodu, že je to krásný prožitek a ještě s partnerem. Je to skvělý pohyb a já už v této chvíli, po pár měsících tancování, cítím, jak se mi ještě upravuje postava. Držení těla, chůze a už jsem pár kil shodila.

Co bys vzkázala uživatelům naší aplikace, kteří se právě rozhodli změnit svůj životní styl, a měla bys pro ně nějakou radu, které by se mohli držet?
Tak ti, co se již rozhodli, mají skoro vyhráno. Každá změna je osvěžující a otevírá další možnosti v životě. Vlévá novou energii do žil. Jen je důležité udělat ten první krok. Tady bych nezahálela a nenechávala to na „AŽ“, ale dělala „UŽ“ (úsměv). A pak je také důležité zabývat se tím, co mám ve svých rukou a mohu to tedy ovlivnit, a to, co nemám pod kontrolou, tomu nedávat žádnou energii. A jste-li právě inspirováni tancem, začněte. Nabízí toho daleko více než jen ten krásný pohyb.

Děkujeme za rozhovor.

(foto:  Křepelka, Česká televize – StarDance, děkujeme za poskytnutí)

Kontakt na Olgu Šípkovou do jejího fitness cetra

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vláknina – kde ji vzít, a nekrást

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.10.2016 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024