Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč jíst okurky, zelí a meruňky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka III.

Už víme, že denně bychom měli sníst alespoň 400 g ovoce a zeleniny, přičemž zeleniny by mělo být poměrně více než ovoce.

Zeleninu bychom měli zařazovat prakticky do každého jídla, ovoce je vhodné konzumovat spíše v dopoledních hodinách – a to z toho důvodu, že obsahuje cukr. A zejména u lidí s nadváhou je třeba si množství cukru ve stravě hlídat.

Okurky

Okurky pocházejí z oblasti jižní Asie, odkud byly rozšířeny do celého světa. Do našich krajin byly dovezeny v 16. století. Rozeznáváme dva druhy okurek – zhruba osmicentimetrové bradavičnaté nakládačky a dlouhé hladké salátovky. Ty se ještě dále dělí na salátovky skleníkové nebo polní podle toho, kde se pěstují.

proč jsou zdravé okurky

Okurky dozrávají od července do října, ale skleníkové odrůdy jsou k dostání po celý rok. Nakupujeme pouze pevné plody bez měkkých nahnědlých nebo nažloutlých míst. Při výběru si dáváme pozor na to, jestli už není zkažená špička. Okurku je vhodné skladovat v chladničce, kde může vydržet i týden. V teplejším prostředí zůstane čerstvá zhruba 4 dny.

  • Okurky by měli omezit lidé trpící chronickými průjmy nebo osoby s přecitlivělým žaludkem.

Okurka je tvořena z 95 % vodou, a proto je vhodná při dehydrataci organismu. Její složení (poměr vody a minerálů) působí jako elektrolytický nápoj pro sportovce. Je přímo nabitá vitamíny A, B, C a K. Z minerálních látek můžeme zmínit např. draslík, fosfor, hořčík, křemík, síru a sodík. Obsažené enzymy pomáhají štěpit bílkoviny a ničit případné bakterie.

  • Okurka má zanedbatelnou energetickou hodnotu (přibližně 14 kcal na 100 g), proto by měla být základem jídelníčku hubnoucích osob.

Okurku můžeme konzumovat jak se slupkou, tak i bez ní (u polních okurek bývá slupka těžko stravitelná). Jen je třeba důkladně zkontrolovat, jestli konce nejsou nahořklé. Mohly by nám totiž zkazit celý pokrm. Okurky jsou nejchutnější v zeleninových salátech, do kterých je přidáváme až těsně před samotnou konzumací, protože jim velmi škodí vzdušný kyslík. Můžeme je také přidávat na chlebíčky jako ozdobu, do studených polévek (např. tarator), zapékat apod. I nakládačky se dají konzumovat v čerstvém stavu, protože mají poměrně výraznější chuť. Nejčastěji se však sterilují nebo nechávají zkvasit.

Léčivé účinky okurky:

•    podporuje vylučování moči
•    povzbuzuje ledviny
•    má antibakteriální účinky
•    podporuje růst vlasů a nehtů
•    působí příznivě při léčbě revma
•    snižuje vysoký krevní tlak
•    pomáhá při snižování nadváhy
•    zevně zlepšuje stav pokožky a mírní záněty očí

Tip:

Osvěžit pleť a stáhnout póry pomáhá salátová okurka. Omyjeme ji a nakrájíme na středně silné plátky. Ty pak přiložíme na obličej, krk i dekolt a necháme 20 minut působit. Po uplynutí této doby kolečka odstraníme a pleť lehce opláchneme vlažnou vodou.

Z okurek můžeme taktéž připravit řeckou pochoutku  – okurkový salát tzatziki

Příprava: Z nahrubo nastrouhané salátové okurky pokojové teploty vymačkáme přebytečnou šťávu. Smícháme s jogurtem. Přidáme sušený česnek dle chuti, ale tzatziki by nemělo být silně česnekové. Necháme stát cca 10 min., česnek rozvine svoji chuť. Vmícháme špetku bílého pepře, 1 lžičku olivového oleje, 1 – 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžičku kopru a dle chuti dosolíme. Necháme vychladit. Podáváme s bílým pečivem, nejlépe s francouzskou bagetou nebo opečeným toastovým chlebem. Tzatziki by nemělo být tekuté, spíše lehce roztíratelné.

Zelí

Zelí je v našich podmínkách odedávna pěstováno kvůli svým důležitým živinám a také velmi dobré trvanlivosti. Bylo vyšlechtěno na sto různých odrůd. Zelí je dvouletá brukvovitá rostlina, která v prvním roce vytváří hlávku a v druhém roce květenství a plody. Podle doby sklizně rozlišujeme zelí rané, polopozdní a pozdní, podle barvy pak červené a bílé.

proč jíst zellí

Zelí se sklízí nejčastěji na podzim, kdy jedna hlávka může vážit i několik kilogramů. Výhodou je již zmíněná dlouhá trvanlivost, proto jej seženeme v obchodě po celý rok. Skladujeme jej v chladničce, kde nám vydrží klidně i čtyři týdny. Konzumaci zelí by se měly vyhnout osoby trpící zvýšeným vylučováním trávicích kyselin a nadýmáním. Konzumace velkého množství zelí může vyvolat onemocnění štítné žlázy – strumu.

Zelí je zásobárnou vitamínů B, C a E a také minerálních látek – draslíku, fosforu, hořčíku, selenu, vápníku, zinku a železa. Za svou typickou, někdy až pikantní, chuť vděčí zelí hořčičným glykosidům. Zelí obsahuje velké množství vlákniny a slizů, které na sebe vážou ve střevech toxické látky a odvádějí je z těla ven. Všeobecně platí, že červené zelí má vyšší výživovou i kalorickou hodnotu než zelí bílé.

Zelí se konzumuje jak syrové, tak i tepelně upravené. Před samotnou přípravou je třeba odstranit poškozené vnější listy a tuhý košťál. Pak jej jednoduše nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Zelí je doplňkem různých salátů. Nejčastěji se můžeme setkat se zelím kysaným, které je velice zdraví prospěšné. Obdobně jako zelí vařené jej podáváme jako přílohu, např. k masům nebo bramborovým pokrmům. Ze zelí můžeme připravit také šťávu, která se používá jako lék při onemocněních slinivky břišní, jater, žaludku a střev.

Léčivé účinky zelí:

•    zlepšuje náladu
•    podporuje soustředění
•    posiluje nervy
•    odstraňuje zácpu
•    snižuje vysoký krevní tlak
•    podporuje krvetvorbu
•    bojuje proti nespavosti
•    léčí kašel
•    léčí žaludeční vředy
•    stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů
•    zvyšuje libido
•    zevně přiložené listy zmírňují popáleniny pokožky a vředy a také pomáhají se záněty prsou u kojících matek

Tip:

Při zánětu žil jistě oceníte zelné obklady. Čerstvé listy bílého zelí pomačkáme, abychom rozrušili jejich strukturu a uvolnily se léčivé látky. Přiložíme je na postižené místo, podle potřeby převážeme a necháme přibližně hodinu působit. Podobně postupujeme při zánětu prsu. Lehce list pomačkáme a vložíme do podprsenky. Vyměňujeme každých 20 minut. Během jednoho dne zánět zmizí a maminka tak nemusí užívat žádná antibiotika nebo v horším případě přestat kojit!

Meruňky

Meruňky jsou typickým ovocem mírného pásu, přičemž jejich domovinou je Čína. Rostou na středně vysokém ovocném stromě a sklízejí se v červnu až v srpnu. Meruňky jsou menší plody jasně oranžové barvy. Uvnitř se skrývá typická drsná hnědá pecky. Při nákupu dáváme přednost plodům vypěstovaným v ČR, protože jsou daleko méně ošetřované chemickými postřiky a díky krátké době skladování si zachovávají hodně cenných látek. Pokud objevíme na slupce hnědé skvrnky, může se jednat pouze o otlaky způsobené nešetrným zacházením. Meruňky obsahují hodně mědi, proto by to s jejich konzumací neměly přehánět těhotné ženy.

proč jíst meruňky

Meruňky jsou superzdravé ovoce. Obsahují obrovské množství provitaminu A, ze kterého se v těle pomocí tuků vytváří vitamin A. Důležitý je také obsah vitaminu B a C, draslíku, fosforu, manganu, mědi, křemíku, vápníku, železa, kyseliny listové a kyseliny pantotenové.

  • Meruňky obsahují poměrně málo kalorií a pomáhají odbourávat tuky, a proto jsou vhodným pomocníkem při redukční dietě. Jejich obsah vody je však nižší než u ostatního ovoce.

Před konzumací bychom měli meruňky pořádně opláchnout, abychom z nich smyli prach a nečistoty. Dáváme si pozor na pecku, která obsahuje nežádoucí látky. Meruňky mají velmi široké využití. Můžeme je mrazit, sušit, přidávat do dezertů, salátů, vyrábět z nich marmelády, kompoty a knedlíky, podávat jako přílohu k masům, pálit z nich meruňkovici, apod.

Léčivé účinky meruněk:

•    Působí jako prevence proti nádorům
•    Posilují imunitní systém
•    Zlepšují náladu
•    Podporují trávení
•    Snižují hladinu cholesterolu v krvi
•    Posilují pokožku, vlasy i nehty
•    Pomáhají odbourávat tuky
•    Zlepšují zrak
•    Podporují krvetvorbu
•    Pomáhají při astmatu
•    Mají zklidňující účinky

Tip:

S vráskami si dokáže poradit meruňková maska. Jednu velkou meruňku rozmačkáme na kaši, přidáme jeden ušlehaný bílek a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou pšeničné mouky. Masku naneseme na obličej a po 20 minutách ji smyjeme teplou vodou. Výborně zužuje póry, vyhlazuje vrásky a dodá pleti krásnou barvu.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Po hradech a zámcích nejen za kuchyněmi

Barbara Drobíková
https://blog.kaloricketabulky.cz/author/fit

Poradkyně pro výživu, zdravý a aktivní životní styl, instruktorka fitness, bioložka a máma dvou synů..

17.11.2016 Články, Recepty a výživa

Související články