Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jakub Kraus: Jak se daří plán na návrat do kondice po třech týdnech a jaké proběhly zásadní změny v jídelníčku

Na počátku ledna jsme zveřejnili zajímavou výzvu, do které se vrhl trenér Jakub Kraus. Před Vánoci nabral nezdravou stravou tukové zásoby, kterých se nyní zbavuje.

A my sledujeme jeho postup a pokroky…

Jakube, máme za sebou tři týdny nového roku. Co vše se během nich u vás přihodilo? Už se váha pomalu navrací k normálu? A jak tomu napomáháte?
Moc zdravím všechny čtenářky a čtenáře Kalorických tabulek! Přihodilo se toho hodně. Oproti prosinci jsem úplně změnil svůj životní styl a ihned od neděle 1. ledna jsem začal makat na tom, abych se postupně dostal do své životní formy!

Jakub Kraus: Jak se daří plán na návrat do kondice po třech týdnech a jaké proběhly zásadní změny v jídelníčku

Co se týká váhy, tak po třech týdnech jsem navážil o pět kilo méně než na konci roku. Aktuálně mám tedy kolem 95  kilogramů (přesně: 95,4 kg, tuk 13,7 kg = 14,6%)

  • S průběžným výsledkem jsem spokojený. Během prvního týdne šla váha dolů o cca 2,5 kg i díky tomu, že jsem přestal pít alkohol a z těla odtekla přebytečně zadržovaná voda.
  • Druhý a třetí týden byl úbytek kolem 1,5 kg, což ještě považuji v mém případě za zdravé hubnutí – tělo jsem zbytečně neškrtil, zato přidal spoustu pohybu.

Pojďme si ještě tedy shrnout, co vše konkrétně jste změnil od Nového roku, kdy přestalo vaše období hříšného stravování…
Naprosto jsem odříznul konzumaci alkoholu, fast foodů, všemožných sušenek i dalších nezdravých věcí, o kterých jsme se bavili v minulém článku.

Naopak jsem do jídelníčku zařadil tělu prospěšné potraviny jako vajíčka, maso (hovězí, krůtí, kuřecí, losos, treska, tuňák a další ryby), kvalitní šunku, vybrané mléčné výrobky, ořechy, rýži, brambory, batáty, quinou, pohanku a poměrně dost zeleniny (kterou si nijak nevážím a ani nezapisuji do Kalorických tabulek).

Začal jsem také užívat základní sportovní doplňky stravy: ráno multivitamín, multiminerály, antioxidanty, omega 3 a přípravek na ochranu kloubů. Před tréninkem spalovač tuku carnitine (3 gramy) a aminokyseliny BCAA na ochranu a regeneraci svalové hmoty. Po tréninku pak nízkosacharidový proteinový nápoj.

Začal jsem pít převážně vodu (kolem 3 litrů denně, při těžším tréninku více), i když se musím přiznat, že v omezené míře piji i Colu a Sprite Zero, to je takový můj malý hřích.

Začal jsem také POSTUPNĚ s pohybem. Hlavně první tréninky byly dost náročné nejen po fyzické, ale také psychické stránce, protože jsem absolutně zaostával za výkony, na které jsem byl zvyklý. Rychle jsem se zadýchal. Nepoužívané svaly rychle odvykly zátěži…

  • Po této zkušenosti vím, že už z vlastní vůle nikdy takovou pauzu nechci! ZAČÁTKY JSOU TOTIŽ NEJTĚŽŠÍ! Ale když to vydržíte, rozhodně nebudete litovat!

V prvním měsíci jsem si dal za úkol pracovat na kondici a připravit svaly na těžší tréninky v posilovně. Kombinuji tedy silové tréninky (3 – 4 týdně) s funkčními tréninky (např. TRX, kruháč; 1-2 týdně) a jednou až dvakrát týdně jsem také začal hrát hokej, což je podle měření mé tepové frekvence ideální forma kardia zvaná HIIT. Celkem mám za týden 5-6 pohybových aktivit, minimálně jeden den si dávám úplně volno kvůli regeneraci.

Jakub Kraus v akci

HIIT jak vyšitý: střídání maximálního nasazení a následného odpočinku v té nejzábavnější formě. Červené zóny znamenají tepovou frekvenci nad 90 % maxima, při odpočinku na střídačce šel tep na nějakých 60-70 %. Podle sport testeru spáleno 919 kcal! Maximální dosažená tepová frekvence 185!

Bylo něco, co vám dělalo speciální problém, např. že jste se stal závislým na hranolkách, resp. co s vámi udělalo to „zakázané ovoce“?
Já jsem to zakázané ovoce konzumoval v takové míře, že jsem už poslední prosincový týden odpočítával každou hodinu do Nového roku. První dva týdny jsem tedy neměl absolutně žádný problém s chutěmi, ten třetí už se tu a tam objevila chuť na nějakou sladkost. Naštěstí existuje spoustu zdravých sladkých receptů – takové cottage lívance se sorbetem z lesního ovoce, proteinové palačinky nebo zdravé wafle nemají chybu! Naše krabičková dieta Vitalbox, kterou provozuji s přítelkyní, dělá spoustu úžasných sladkých svačinek, takže jsem chutě na sladké zaháněl tímto způsobem. Kdo chce, zdravou cestu si najde.

Jakub Kraus: Jak se daří plán na návrat do kondice po třech týdnech a jaké proběhly zásadní změny v jídelníčku

V našem úvodním rozhovoru jste zmiňoval i vašeho klienta, který v novém roce „pojede“ hubnutí s vámi. Jak si vede on?
Jiří byl velmi namotivovaný a moc se těšil na nový začátek, bohužel ho skolila chřipka ještě dříve, než jsme mohli pořádně začít. Jeho start jsme tedy museli odložit a naplno se do toho pustíme snad už na konci tohoto týdne!

To je škoda, ale takový je zkrátka život. Podobná věc se může přihodit každému, zvlášť když bacily kolem lítají. Ale tak aspoň se můžeme těšit, že společně budeme sledovat jeho kroky. A kdo nezačal na Nový rok, nemusí tedy litovat. 

Děkujeme za rozhovor.

Sledujte, jak se fitness trenér Jakub Kraus krok za krokem vrací zpět do formy na facebooku Fitnessmiláčci a na jeho Instagramu. A samozřejmě přineseme další jeho pokroky  i zde – na našem blogu. Brzy zde také nahlédneme do Jakubovy aplikace Kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kdo chce hubnout, měl by nejen kvalitně jíst, ale i v optimálním množství

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

23.1.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024