Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Krakonoš, lyžníci a kalorie, které spálíme při zimních radovánkách

Vždy, když mi sestra pošle fotky synovce Rostíka, jak řádí na lyžích v Chotouni, vybavím si film o Krakonošovi a lyžnících. Jestlipak víte, jak se skutečně ski dostaly do našich zemí? A kolik kalorií spálíte na běžkách nebo při sjezdu?

Dnešní článek nebude moc o výživě, ale někdy nezaškodí vědět něco více o sportu, který provozujeme, a co se lyžování týče, zajímavostí je zde přehršel.
Že se dřevěná prkna k pohybu po sněhu používala už před 4 500 lety, na to máme dokonce archeologické důkazy. Dělo se tak především na území dnešního Norska. Avšak teprve v 19. století můžeme mluvit o lyžování jako o sportu i zábavě. A české země byly jedny z prvních, které tuto kratochvíli okusily.

První lyže

První lyže v Čechách

Zcela první ski se do Čech dostaly omylem. V době obrozeneckého hnutí si jistý Josef Rössler zvolil vtipný pseudonym Ořovský, aby mohl závodit. Doba (a ani Rösslerova rodina) tehdy totiž nějakému závodění nepřála. A tak mladý Josef příjmení Rössler (Röss znamená česky „oř“, tedy kůň) počeštil.

A tento mladík si ve svých 18 letech dovolil do dnešního Osla, tehdy Kristiánie, napsat o ceník bruslí, a k podpisu přidal i název klubu – Bruslařský klub Praha. Norská firma Heude a Gustafsson ale slovu bruslařský nerozuměla, a tak název přepsala na Bruslar ski club, v překladu Lyžařský klub pana Bruslara. A kromě cen a obrázků bruslí poslala také nabídku lyží.

Pražská celnice si nevěděla s lyžemi rady a nakonec je milostivě 5. ledna 1887 proclila jako „Holzwaare gemeine, nicht lackierte“ (dřevo prosté, nelakované). Že k tomu dřevu bylo ještě jedno vázání z rákosu a druhé z řemenů, to už celníci pro jistotu ignorovali.

První jízda na lyžích v Čechách

Ještě téhož dne večer se vydal Josef s mladším bratrem Karlem na Václavské náměstí a plni nadšení si nasadili nahoře u dnešního Muzea lyže na nohy, a protože je odtud k Můstku z kopečka, sjeli jako první kopec v Čechách tuto trasu! Posléze samozřejmě zkoušeli další kopce v okolí Prahy. Podle dobových novin Pražané reagovali někteří pobaveně, jiní udiveně. Jó, leden roku 1887, to asi muselo být sněhu!

Josef založil hned na místě první lyžařský spolek v Evropě mimo Skandinávii a z jeho iniciativy byl později, 21. listopadu 1903, v hostinci Ráj (kde jinde, než v hostinci, že ano?) v Jablonci nad Jizerou založen Svaz lyžařů v Království českém, první lyžařský svaz na světě vůbec. Jeho předsedou byl zvolen Jan Buchar.

Ostatně Josef Rössler-Ořovský poté založil ještě řadu dalších klubů: lawn tennis club, český yacht club, řídil první derby Sparty a Slavie, když předtím přeložil fotbalová pravidla, spolupracoval na vytvoření Českého olympijského výboru, založil klub vodních skautů, stál u zrodu hokejového, šermířského či atletického svazu a dalších. Sám byl vynikající rychlobruslař. A co je zajímavé, ve volných chvílích se ještě stihl věnovat filatelii. Zemřel ve věku 63 let a je pohřben na Vyšehradě.

Spory o prvenství

Nebyli bychom to ale my Češi, kdyby se oficiální verze prvního využití lyží hned nesetkala s námitkami. Už kolem roku 1885 prý na svazích Černého dolu šokoval své okolí pokusy o jízdu na lyžích učitel Kajetán Baier.

A nutno říci, že o rozvoj českého lyžování se zasloužil hrabě Jan Harrach, který přivezl do Čech, na své jilemnické panství, jako první větší množství lyží. Stalo se tak o Vánocích 1892, kdy vyzkoušel on a jeho blízcí ski zaslané z Norska a z Vídně, které původně zamýšlel využít pro své lesníky a myslivce, aby jim usnadnil pohyb po zasněžených horách.

První lyžařské závody

Hned rok nato, v roce 1893, se uskutečnily i zcela první lyžařské závody v Čechách , a to v Kozinci u Jilemnice. Jan Harrach a Josef Rössler-Ořovský tehdy uzavřeli přátelství a vzájemně nadále spolupracovali. Praha se nenechala zahanbit, a 19. leden 1896 ve Stromovce uspořádala první závod o mistrovství Království českého. Nedokážu si představit, že by něco podobného bylo možné v dnešní době.

Poté už to jelo ráz na ráz. V roce 1905 v Harrachově první distanční závod na 50 km v rámci Mistrovství zemí koruny České, v roce 1906 první štafetové závody ve střední Evropě, nu a v roce 1920 byl postaven na Čertově hoře v Harrachově první můstek s umělým nájezdem v Čechách.

V roce 1923 se pak v Harrachově konaly na počest VII. lyžařského kongresu první mezinárodní lyžařské závody, kterých se zúčastnili nejlepší lyžaři z 11 zemí Evropy a z USA. Závod ve skoku tehdy prý sledovalo více než 20 tisíc diváků.

Jedním ze zakladatelů sjezdového lyžování pak byl Čechorakušan Matyáš Žďárský, který vynalezl upravený typ vázání, u kterého je lyže vázána k botě pevněji, což umožňuje snadnější zatáčení.

Kolik kalorií spálíme při lyžování

Kolik kalorií tedy spálíme lyžováním?

Dost už planých řečí, říká si jistě mnohý z vás, přišli jsme se poučit, jak moc spálíme kalorií. A ostatně, tuhle historii třeba i leckteří lyžaři už znají.

Tak tedy:

  • Při lehkém sjezdu spálíte za hodinu 1 848 kJ (440 kcal), při těžkém 2 142 kJ (510 kcal), nu a při závodě pak 4 200 kJ (1000 kcal).
  • Protože se lyžování dělí na sjezd a na běh, chybí nám ještě uvést hodnoty pro běžkaře. Při běhu na lyžích ve volném tempu spálíte 2 100 kJ (500 kcal), na těžkém sněhu 2 730 kJ (650 kcal) a při velké rychlosti na těžkém sněhu 5 376 kJ (1 280 kcal).
  • Pro srovnání, při ledním hokeji byste spálili 5 208 kJ (1 240 kcal).

A to je pro dnes vše, přátelé. Doufám, že vás počátky lyžování v českých zemích alespoň trochu příjemně naladily a snad i pobavily.

Energetický výdej aktivit (podle abecedy)

Z archivu aneb přečtěte si také:

O nervozitě z hladu a jak jí předcházet

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

30.1.2017 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024