Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Krakonoš, lyžníci a kalorie, které spálíme při zimních radovánkách

Vždy, když mi sestra pošle fotky synovce Rostíka, jak řádí na lyžích v Chotouni, vybavím si film o Krakonošovi a lyžnících. Jestlipak víte, jak se skutečně ski dostaly do našich zemí? A kolik kalorií spálíte na běžkách nebo při sjezdu?

Dnešní článek nebude moc o výživě, ale někdy nezaškodí vědět něco více o sportu, který provozujeme, a co se lyžování týče, zajímavostí je zde přehršel.
Že se dřevěná prkna k pohybu po sněhu používala už před 4 500 lety, na to máme dokonce archeologické důkazy. Dělo se tak především na území dnešního Norska. Avšak teprve v 19. století můžeme mluvit o lyžování jako o sportu i zábavě. A české země byly jedny z prvních, které tuto kratochvíli okusily.

První lyže

První lyže v Čechách

Zcela první ski se do Čech dostaly omylem. V době obrozeneckého hnutí si jistý Josef Rössler zvolil vtipný pseudonym Ořovský, aby mohl závodit. Doba (a ani Rösslerova rodina) tehdy totiž nějakému závodění nepřála. A tak mladý Josef příjmení Rössler (Röss znamená česky „oř“, tedy kůň) počeštil.

A tento mladík si ve svých 18 letech dovolil do dnešního Osla, tehdy Kristiánie, napsat o ceník bruslí, a k podpisu přidal i název klubu – Bruslařský klub Praha. Norská firma Heude a Gustafsson ale slovu bruslařský nerozuměla, a tak název přepsala na Bruslar ski club, v překladu Lyžařský klub pana Bruslara. A kromě cen a obrázků bruslí poslala také nabídku lyží.

Pražská celnice si nevěděla s lyžemi rady a nakonec je milostivě 5. ledna 1887 proclila jako „Holzwaare gemeine, nicht lackierte“ (dřevo prosté, nelakované). Že k tomu dřevu bylo ještě jedno vázání z rákosu a druhé z řemenů, to už celníci pro jistotu ignorovali.

První jízda na lyžích v Čechách

Ještě téhož dne večer se vydal Josef s mladším bratrem Karlem na Václavské náměstí a plni nadšení si nasadili nahoře u dnešního Muzea lyže na nohy, a protože je odtud k Můstku z kopečka, sjeli jako první kopec v Čechách tuto trasu! Posléze samozřejmě zkoušeli další kopce v okolí Prahy. Podle dobových novin Pražané reagovali někteří pobaveně, jiní udiveně. Jó, leden roku 1887, to asi muselo být sněhu!

Josef založil hned na místě první lyžařský spolek v Evropě mimo Skandinávii a z jeho iniciativy byl později, 21. listopadu 1903, v hostinci Ráj (kde jinde, než v hostinci, že ano?) v Jablonci nad Jizerou založen Svaz lyžařů v Království českém, první lyžařský svaz na světě vůbec. Jeho předsedou byl zvolen Jan Buchar.

Ostatně Josef Rössler-Ořovský poté založil ještě řadu dalších klubů: lawn tennis club, český yacht club, řídil první derby Sparty a Slavie, když předtím přeložil fotbalová pravidla, spolupracoval na vytvoření Českého olympijského výboru, založil klub vodních skautů, stál u zrodu hokejového, šermířského či atletického svazu a dalších. Sám byl vynikající rychlobruslař. A co je zajímavé, ve volných chvílích se ještě stihl věnovat filatelii. Zemřel ve věku 63 let a je pohřben na Vyšehradě.

Spory o prvenství

Nebyli bychom to ale my Češi, kdyby se oficiální verze prvního využití lyží hned nesetkala s námitkami. Už kolem roku 1885 prý na svazích Černého dolu šokoval své okolí pokusy o jízdu na lyžích učitel Kajetán Baier.

A nutno říci, že o rozvoj českého lyžování se zasloužil hrabě Jan Harrach, který přivezl do Čech, na své jilemnické panství, jako první větší množství lyží. Stalo se tak o Vánocích 1892, kdy vyzkoušel on a jeho blízcí ski zaslané z Norska a z Vídně, které původně zamýšlel využít pro své lesníky a myslivce, aby jim usnadnil pohyb po zasněžených horách.

První lyžařské závody

Hned rok nato, v roce 1893, se uskutečnily i zcela první lyžařské závody v Čechách , a to v Kozinci u Jilemnice. Jan Harrach a Josef Rössler-Ořovský tehdy uzavřeli přátelství a vzájemně nadále spolupracovali. Praha se nenechala zahanbit, a 19. leden 1896 ve Stromovce uspořádala první závod o mistrovství Království českého. Nedokážu si představit, že by něco podobného bylo možné v dnešní době.

Poté už to jelo ráz na ráz. V roce 1905 v Harrachově první distanční závod na 50 km v rámci Mistrovství zemí koruny České, v roce 1906 první štafetové závody ve střední Evropě, nu a v roce 1920 byl postaven na Čertově hoře v Harrachově první můstek s umělým nájezdem v Čechách.

V roce 1923 se pak v Harrachově konaly na počest VII. lyžařského kongresu první mezinárodní lyžařské závody, kterých se zúčastnili nejlepší lyžaři z 11 zemí Evropy a z USA. Závod ve skoku tehdy prý sledovalo více než 20 tisíc diváků.

Jedním ze zakladatelů sjezdového lyžování pak byl Čechorakušan Matyáš Žďárský, který vynalezl upravený typ vázání, u kterého je lyže vázána k botě pevněji, což umožňuje snadnější zatáčení.

Kolik kalorií spálíme při lyžování

Kolik kalorií tedy spálíme lyžováním?

Dost už planých řečí, říká si jistě mnohý z vás, přišli jsme se poučit, jak moc spálíme kalorií. A ostatně, tuhle historii třeba i leckteří lyžaři už znají.

Tak tedy:

  • Při lehkém sjezdu spálíte za hodinu 1 848 kJ (440 kcal), při těžkém 2 142 kJ (510 kcal), nu a při závodě pak 4 200 kJ (1000 kcal).
  • Protože se lyžování dělí na sjezd a na běh, chybí nám ještě uvést hodnoty pro běžkaře. Při běhu na lyžích ve volném tempu spálíte 2 100 kJ (500 kcal), na těžkém sněhu 2 730 kJ (650 kcal) a při velké rychlosti na těžkém sněhu 5 376 kJ (1 280 kcal).
  • Pro srovnání, při ledním hokeji byste spálili 5 208 kJ (1 240 kcal).

A to je pro dnes vše, přátelé. Doufám, že vás počátky lyžování v českých zemích alespoň trochu příjemně naladily a snad i pobavily.

Energetický výdej aktivit (podle abecedy)

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

30.1.2017 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Martin Schmiedl: Proč má smysl na svátky zvolnit

Když tak procházím sociálními sítěmi své společenské „fitnessácké“ bubliny, nestačím se divit.

Jedni Vánoce neslaví prakticky vůbec, jiní hledají nejrůznější způsoby, jak udělat z cukroví fitness jídlo plné bílkovin. Další se denně kontrolují v zrcadle, jestli se náhodou ta tři linecká kolečka nijak neprojevila na jejich pracně vybudované formě.

Celý článek 27.12.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner