Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martin Schmiedl: Proč má smysl na svátky zvolnit

Když tak procházím sociálními sítěmi své společenské „fitnessácké“ bubliny, nestačím se divit.

Jedni Vánoce neslaví prakticky vůbec, jiní hledají nejrůznější způsoby, jak udělat z cukroví fitness jídlo plné bílkovin. Další se denně kontrolují v zrcadle, jestli se náhodou ta tři linecká kolečka nijak neprojevila na jejich pracně vybudované formě.

Já osobně se na čas mezi svátky každý rok moc těším. Je to pro mě vzácných pár dní, kdy dokážu zpomalit z běžného života, na chvíli se zastavit a užít si čas strávený s rodinou a přáteli. Stejně tak cukroví si dopřeji se vším všudy.

Pět důvodů, proč si s klidem a rád užiji sváteční čas

Martin Schmiedl: Proč má smysl na svátky zvolnit

1. Vánoční volno je v podstatě takový „deload“

Slyšeli jste někdy o tzv. „deloadu“? Jedná se o závěrečnou část tréninkového makrocyklu, ve které se zařazuje téměř úplné volno od zaběhlé tréninkové rutiny. Trvá asi týden. A během této doby se cvičí buď lehčí trénink s alternativními cviky, než na které jste zvyklí, nebo se praktikují zcela odlišné sporty od toho „vašeho“. Není nutné ležet doma a nic nedělat, jde o to přestat na chvíli cvičit právě ty aktivity, které máte v tréninku stále.

  • Cílem deloadu je nechat tělo odpočinout, dostatečně zregenerovat a připravit se na další týdny zátěže. Fáze deloadu zcela běžně praktikují i vrcholoví sportovci. Nejde o žádnou úlevu, jedná se o vyzkoušenou metodu vhodnou pro dlouhodobé zvyšování sportovního výkonu.

Vy si můžete udělat „deload“ z dnů mezi svátky. Zdaleka to neznamená, že byste neměli sportovat. Naopak. Dejte si ale pauzu od zaběhnutého tréninku/režimu. Vyzkoušejte buď nový trénink, nebo posilovnu vypusťte úplně. Běžte se projít, zaběhejte si nebo vyjeďte na běžky. Uvidíte, že vaše výkonnost v lednu díky tomu nijak neklesne.

2. Věnujte čas rodině a přátelům

V mládí na svět pohlížíme jinýma očima než ve stáří. Pokud je vám dvacet, dost pravděpodobně Vánoce nijak zvlášť neprožíváte. Jste rádi hlavně za pár dní volna, během kterých zhlédnete pohádky či vánoční filmy. Starší lidé, kteří již zdaleka tolik různých aktivit v běžném životě nemají, to ale mohou prožívat úplně jinak.

Proto jestli svou mámu či babičku vidíte, jak už od začátku prosince zdobí byt na vánoční svátky, věnujte jim během svátků svůj čas. Myslete na to, že tu pro vás nebudou navždy. A nakonec i vám by jednou mohlo být líto, že jste odpoledne s nimi vyměnili za trénink v posilovně.

3. Vyzkoušejte si připravovat jídla, která běžně neděláte

Zdravé a fitness stravování má jednu společnou vlastnost – je zpravidla velmi jednoduché na přípravu. To je sice super pro běžný život, ale…

Pro mě jsou dny mezi svátky každý rok vítaným osvěžením jinak relativně monotónního způsobu přípravy běžných potravin. A nakonec možná si i některá ta jídla oblíbíte natolik, že je do svého pravidelného stravování občas zařadíte. Třeba na takové domácí majonéze není nic špatného, jen je hodně tučná. V odlehčené verzi jde ale o potravinu, která s přehledem může mít místo ve vašem jídelníčku mnohem častěji, než jen na Vánoce.

Martin Schmiedl

Martin Schmiedl

4. Čas na čtení, filmy a vzdělávání

Časový stres, shon a nestíhání se po 24. prosinci lusknutím prstu promění v pohodu. Řada z nás si bere mezi svátky dovolenou a máme tedy najednou čas.

  • Můžete si přečíst knížku, podívat se na vzdělávací videa, na která v běžném pracovním týdnu nemáte čas. Málokterá část roku vám umožní dělat jinak tolik neběžné činnosti jako právě mezi svátky.

5. Za pár dní stejně nepřiberete

Když vezmeme za vánoční svátky dny od 23. prosince do 2. ledna, je to dohromady nějakých 11 dní. Kdybyste každý z těch jedenácti dnů snědli v cukroví či jiných vánočních pochutinách o 500 kcal více, než kolik činí váš denní energetický výdej, stále za celé svátky nepřiberete ani kilogram tuku.

Pokud se přes Vánoce nebudete přejídat a zapíjet vše každý večer alkoholickými nápoji, tloustnutí se bát nemusíte. O tom, jak vypadá vaše postava, rozhoduje doba mezi Silvestrem a Vánocemi, nikoliv naopak. Jestli je pro vás tloustnutí tím hlavním důvodem, proč si Vánoce neužíváte, můžete zůstat v klidu.

Závěrem

Bojíte se vánočních svátků, protože vám naruší pravidelnou tréninkovou rutinu a stravovací režim? Zkuste Vánoce na svůj režim napasovat. Možná to zpočátku nebude úplně jednoduché, ale z dlouhodobého hlediska vám pestrost a flexibilita v životním stylu může jedině prospět.

Stejně tak tréninkový výpadek můžete obrátit ke svému prospěchu tím, že si z něj uděláte plánované volno ve formě deloadu. Nechte během Vánoc tělo vydechnout a pořádně zregenerovat.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Zaujal vás článek? Jeho autor Martin Schmiedl přispěl i významnou kapitolou do naší knihy. Děkujeme. Svým klientům pak nabízí vedle pomoci s redukcí váhy (jídelníčky) také řešení bolestí spojených s dysbalancemi svalů. Více informací a kontakty ve vizitce pod článkem.

kniha Kalorické Tabulky (Jota, 2020)

  • foto: cz.depositphotos.com a archiv autorů

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martin Schmiedl
www.martin-schmiedl.cz

Osobní trenér – zaměřuje se na odstraňování bolestí zad a krku, podpory zamezení vzniku skolióz, výhřezu plotýnek (poslední dva zmiňované problémy vždy za spolupráce s lékařem), odstraňování migrén a redukci hmotnosti
Motto: I tisíc mil začíná prvním krokem.
ig: @martinschmiedltrener

Poznatky ze své praxe publikuje formou čtivých článků také na svém webu Martin Schmiedl, kde najdete také kalkulačku na stanovení živin.

27.12.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024