Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Lucie Tvrdoňová a Mary Aušová: Zážitky a recepty z Bali

Na začátku byla myšlenka dostat se alespoň na chvilku z toho našeho příliš uspěchaného pracovního života.

Zažily jsme dobrodružství, ochutnaly místní speciality a dokázaly si, že jíst zdravě a dělat něco pro své tělo i duši lze i na cestách.

Proč Bali? Možná jsme se nechaly ovlivnit velkou spoustou přátel kolem nás, kteří jezdí na Bali za účelem mentální hygieny.

Přestože jsme přijely do deštivého počasí, tak nás od první chvíle uchvátilo místní vyzařování.  Ani neumíme popsat sílu této energie, ale skutečně je tam. Bydlení jsme měly zařízené u místňáka a díky tomu jsme měly možnost nahlédnout i do jejich běžného života.

No a jak jsme tam spolu těch pár dní fungovaly?

Bez motorky ani ránu, takže jsme zažily hodně legrace při každodenních jízdách po místních opravdu hodně frekventovaných cestách. Ale tam je vám nějaká hustá doprava ukradená, protože prostě jedete a strašně se u toho smějete.

  • Co na tom, že tam neplatí žádná pravidla, každý je natolik ohleduplný, že to prostě nějak funguje.  A zázrakem se vám nic nestane, ani když se vám povede položit motorku na velmi vytížené křižovatce. Naopak, získáte tím nové přátele, kteří se vám s úsměvem snaží pomoci.

Je strašně těžké vypíchnout největší zážitek z Bali. Každé místo, které jsme navštívily, mělo svou magickou sílu. Nezapomenutelným zážitkem byl určitě noční výšlap na sopku Batur (1717 m) a brodění se rozvodněným kaňonem, kde jsme psychicky i fyzicky překonaly samy sebe.

Navštívily jsme nádherné Temply, kouzelné vodopády, rýžoviště  a nekomerční pláže. Obrovskou radostí pro nás bylo, když jsme našly schovanou adrenalinovou houpačku, která vás zhoupne z útesu. A to doslova.

A protože jsme takové fitness holky, které milují dobré jídlo, tak by bylo dobré napsat i tom, jak jsme se tam stravovaly.  Každý den jsme se těšily na fantastickou snídani v kafeterii Coffee_n_Oven.  Pokud se někdy  vypravíte na Bali a budete se pohybovat poblíž Canggu, vřele vám tento podnik doporučujeme, protože jejich vřelý přístup a skvělá jídla za to opravdu stojí.

Snídaly jsme Benediktovy vejce, lívance s ovocem a tvarohem, jogurt s ovocem a různými semínky, nebo vaječnou omeletu se zeleninou.

Recept na výborné a zdravé lívance:

(porce pro 2 osoby)

  • 4 bílky + 2 celá vejce
  • 60 g ovesných vloček
  • 100 ml polotučného mléka
  • špetka skořice
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sezónní ovoce
  • tvaroh nebo bílý jogurt

Postup: Vejce smícháme s cukrem, vločkami, mlékem a skořicí. Pro křupavější verzi nechte vločky celé, můžete také nechat polovinu vcelku a polovinu nadrcenou. Směs nalijeme na pánev a smažíme nasucho dozlatova. Potíráme tvarohem nebo jogurtem, přidáme oblíbené ovoce a přelijeme javorovým sirupem.

Recept na jogurtové potěšení:

(porce pro 1 osobu)

  • 150 g bílého jogurtu (3% tuku)
  • oblíbené ovoce
  • 10 g vlašských ořechů
  • 10 g chia semínek
  • 5 g hrozinek
  • 3 g kokosu
  • máta na ozdobení

Postup: Oblíbené sezónní ovoce nakrájíme na kostičky. Jogurt smícháme s chia semínky a necháme chvíli odstát. Do skleničky vrstvíme jogurt, ovoce, jogurt a posypeme hrozinkami, ořechy a zdobíme mátou. Můžeme oslavit javorovým nebo jiným oblíbeným sirupem.

Během dne už nám stačilo pouze místní ovoce a čerstvé kokosy. A po vyzkoušení několika místních restaurací jsme se nejraději vracely do restaurace Eternal na BatuBolong, kde jsme zakončily den nějakou místní specialitou, například dále uvedeným salátem.

Zeleninový salát s quinoou a tempehem:

  • 200 g quinoy
  • sůl
  • 100 g oliv
  • 250 g zeleniny, kterou máme rádi (plus já do salátu přidávám i avokádo)
  • 1 balení temperu

Postup: Quinou důkladně propereme, v cedníku přelijteme horkou vodou a necháme okapat. Uvaříme v osolené vodě 15–20 minut doměkka. Po uvaření necháme ještě chvíli stát pod pokličkou. Smícháme s oblíbenou zeleninou (můžete s čerstvou i grilovanou) a olivami a přidáme na plátky nakrájený a orestovaný tempeh.  Pokapeme olivovým olejem.

A jak jsme se tam udržovaly fit?

I přes náš nabitý program jsme stíhaly cvičit. Měly jsme na Bali několik klientek, které rozhodně o cvičení stály. Takže jsme si daly posilovací lekce na problémové partie, ale i lekce taneční.

Od této naší cesty jsme nečekaly příliš, ale dostaly jsme nejvíc. Našly jsme spříznění duší (těch našich dvou) a pochopily jsme, že život není pouze o každodenním stresu, vydělávání peněz a neustálé snaze se každému zavděčit. Je velmi těžké to napsat do klávesnice, ale dalo nám to jiný pohled na svět.

A co pro nás bylo nejtěžší na celé této cestě za dobrodružstvím?

Přestože jsme se moc těšily na naše úžasné rodiny, které nám tolerují tyto naše cesty, tak byl pro nás velmi těžký návrat zpět. Protože ať chcete, nebo ne, stejně vás to zase semele a vy budete zase pracovat jako diví. Ale máme před sebou vidinu další podobné cesty a to nás hřeje u srdce.

Článek připravily:

Lucie Tvrdoňová, jež upravila do zde použitelné podoby také recepty

a Mary Aušová

Děkujeme a těšíme se na další dobrodružství na cestách, v tělocvičnách a kuchyni. 

2.3.2017 redakce Články, Recepty a výživa

Z archivu

Zdravější vánoční pečení s Makytou

Vánoce se nesou především v duchu sladkého, smaženého a tučného jídla. Dostává zabrat nejen slinivka, ale i játra.

Jak tomu předejít, a přeci si pochutnat? Upečte si zdravější cukroví.

Celý článek 19.12.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner