Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta

Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.

Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.

Protože mám dva malé prcky, trávím v kuchyni hodně času. Nechci rodinu krmit polotovary z obchodů, zároveň ale také nechci být v kuchyni celý den. Proto se snažím vařit obědy a večeře tak, aby byly s mírnou obměnou bílkoviny nebo přílohy na dva až tři dny.

Snídaně

Někdo by si řekl, že s palačinkami je piplačka a ráno v pracovním týdnu na ně absolutně není čas. U této formy to neplatí, palačinka se udělá skoro sama, než vyjdete z koupelny. U stolu už zbývá jen dozdobit  – marmeláda, tvaroh, ovoce, co vás jen napadne.

PALAČINKA Z TROUBY DUTCH BABY

Ingredience na 2-3 porce:

•    1/2 hrnku hladké mouky
•    1/2 hrnku mléka (může být rostlinné)
•    2 vejce
•    2 lžíce třtinového cukru
•    2 polévkové lžíce ghí

Postup:

Připravte si velkou pánev, kterou můžete dát do trouby. Zapněte troubu na 180°C, na pánev dejte máslo a šoupněte ji do trouby, než si uděláte těsto. Všechny zbylé ingredience rozmixujte. Těsto vlijte do pánve na rozehřáté máslo a pečte asi 12-15 minut do zrůžovění. Na palačinku je krásný pohled, při pečení se jí zvedají okraje a střed.

Svačina:

OVESNÉ KULIČKY

Na těsto – asi 12 kuliček:

•    2/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček (doporučuji zkusit ovesné bezlepkové)
•    2/3 hrnku kešu namočených 4 hodiny
•    2/3 hrnku vypeckovaných datlí (pokud jsou sušené, pak je předem na 30 minut namočte)
•    špetka himalájské soli

Na polevu (není nutná):
•    2 lžíce kokosového oleje
•    1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Těsto: všechny ingredience společně umixujte ve vysokorychlostním mixéru. Vzniklé těsto by se mělo jemně lepit a kuličky by se vám měly hezky válet. Hotové kuličky dejte na 20 minut odpočinout do mrazáku a připravte si zatím polevu.

Kokosový olej si rozehřejte na mírném ohni, poté přidejte sirup a řádně promíchejte. Každou vychlazenou kuličku důkladně v polevě obalte a znovu vložte zpět do mrazáku, jakmile první vrstva polevy ztuhne, opakujte obalení ještě dvakrát.

Kuličky vám v lednici vydrží až týden.

Oběd

PEČENÉ KUŘE NA ZELENINĚ

Na 4 porce

•    celé středně velké kuře
•    120 g másla
•    1 nejlépe červená cibule
•    olivový olej
•    3 červené velké papriky
•    300 g cherry rajčat
•    sůl, pepř

Postup:

Připravte si velký hrnec, který můžete dát do trouby a zapněte ji na 200 °C. Omyté suché kuře pomažte řádně máslem ze všech stran a osolte. Cibuli nakrájejte na šestinky a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. Přihoďte do hrnce kuře a opečte jej ze všech stran. Jakmile je kuřátko dozlatova, přidejte rajčátka a nakrájenou papriku. Ještě chvilku vše restujte.

Následně hrnec dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu a půl. Každou čtvrthodinku kuře přelijte výpekem.

Podávejte s: brambory (můžete je péci rovnou s kuřetem v hrnci), rýží a jinými obilovinami, červenou čočkou či jen pečenou/čerstvou zeleninou, pečivem.

Svačina

BERRY SMOOTHIE

Na 2 porce:

•    250 ml kokosového nápoje
•    1 velký zralý banán
•    velká hrst jahod nebo lesních plodů (v létě čerstvých, mimo sezónu mražených)
•    velká hrst čerstvého baby špenátu nebo kadeřavé kapusty

Postup:

Vše společně rozmixovat.

Večeře

ŘEPOVÁ POLÉVKA

•    4 středně velké řepy
•    2 střední brambory
•    1 cibule
•    1 zakysaná smetana na vaření
•    sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku

Postup:

Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.

Podávejte samotnou, se zeleninovým salátem, s pečivem, s různými polévkovými knedlíčky nebo noky. V kreativitě se meze určitě nekladou.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Eva Kortanová: Světu vládne cvičení PILOXING®!

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

30.3.2017 Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024