Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta

Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.

Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.

Protože mám dva malé prcky, trávím v kuchyni hodně času. Nechci rodinu krmit polotovary z obchodů, zároveň ale také nechci být v kuchyni celý den. Proto se snažím vařit obědy a večeře tak, aby byly s mírnou obměnou bílkoviny nebo přílohy na dva až tři dny.

Snídaně

Někdo by si řekl, že s palačinkami je piplačka a ráno v pracovním týdnu na ně absolutně není čas. U této formy to neplatí, palačinka se udělá skoro sama, než vyjdete z koupelny. U stolu už zbývá jen dozdobit  – marmeláda, tvaroh, ovoce, co vás jen napadne.

PALAČINKA Z TROUBY DUTCH BABY

Ingredience na 2-3 porce:

•    1/2 hrnku hladké mouky
•    1/2 hrnku mléka (může být rostlinné)
•    2 vejce
•    2 lžíce třtinového cukru
•    2 polévkové lžíce ghí

Postup:

Připravte si velkou pánev, kterou můžete dát do trouby. Zapněte troubu na 180°C, na pánev dejte máslo a šoupněte ji do trouby, než si uděláte těsto. Všechny zbylé ingredience rozmixujte. Těsto vlijte do pánve na rozehřáté máslo a pečte asi 12-15 minut do zrůžovění. Na palačinku je krásný pohled, při pečení se jí zvedají okraje a střed.

Svačina:

OVESNÉ KULIČKY

Na těsto – asi 12 kuliček:

•    2/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček (doporučuji zkusit ovesné bezlepkové)
•    2/3 hrnku kešu namočených 4 hodiny
•    2/3 hrnku vypeckovaných datlí (pokud jsou sušené, pak je předem na 30 minut namočte)
•    špetka himalájské soli

Na polevu (není nutná):
•    2 lžíce kokosového oleje
•    1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Těsto: všechny ingredience společně umixujte ve vysokorychlostním mixéru. Vzniklé těsto by se mělo jemně lepit a kuličky by se vám měly hezky válet. Hotové kuličky dejte na 20 minut odpočinout do mrazáku a připravte si zatím polevu.

Kokosový olej si rozehřejte na mírném ohni, poté přidejte sirup a řádně promíchejte. Každou vychlazenou kuličku důkladně v polevě obalte a znovu vložte zpět do mrazáku, jakmile první vrstva polevy ztuhne, opakujte obalení ještě dvakrát.

Kuličky vám v lednici vydrží až týden.

Oběd

PEČENÉ KUŘE NA ZELENINĚ

Na 4 porce

•    celé středně velké kuře
•    120 g másla
•    1 nejlépe červená cibule
•    olivový olej
•    3 červené velké papriky
•    300 g cherry rajčat
•    sůl, pepř

Postup:

Připravte si velký hrnec, který můžete dát do trouby a zapněte ji na 200 °C. Omyté suché kuře pomažte řádně máslem ze všech stran a osolte. Cibuli nakrájejte na šestinky a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. Přihoďte do hrnce kuře a opečte jej ze všech stran. Jakmile je kuřátko dozlatova, přidejte rajčátka a nakrájenou papriku. Ještě chvilku vše restujte.

Následně hrnec dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu a půl. Každou čtvrthodinku kuře přelijte výpekem.

Podávejte s: brambory (můžete je péci rovnou s kuřetem v hrnci), rýží a jinými obilovinami, červenou čočkou či jen pečenou/čerstvou zeleninou, pečivem.

Svačina

BERRY SMOOTHIE

Na 2 porce:

•    250 ml kokosového nápoje
•    1 velký zralý banán
•    velká hrst jahod nebo lesních plodů (v létě čerstvých, mimo sezónu mražených)
•    velká hrst čerstvého baby špenátu nebo kadeřavé kapusty

Postup:

Vše společně rozmixovat.

Večeře

ŘEPOVÁ POLÉVKA

•    4 středně velké řepy
•    2 střední brambory
•    1 cibule
•    1 zakysaná smetana na vaření
•    sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku

Postup:

Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.

Podávejte samotnou, se zeleninovým salátem, s pečivem, s různými polévkovými knedlíčky nebo noky. V kreativitě se meze určitě nekladou.

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

30.3.2017 Bc. Daubnerová Renata Recepty a výživa

Z archivu

Postní doba v pravoslaví aneb 40 dní čistě veganské stravy

Nacházíme se zhruba v polovině křesťanského postního období před svátkem Velikonoc. A je trochu rozdíl, jak se postí katolíci, a jak pravoslavní věřící.

O tomto rozdílu bude dnešní článek.

Celý článek 19.3.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Výživový poradce Pavel Furch: Vzájemná záměna bílkovin, tuků a sacharidů v jídelníčku – lze to, ALE…

Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami padá často dotaz na možnost záměny jednotlivých makroživin.

Lze je mezi sebou navzájem zaměňovat? Lze, ale důležité je, aby člověk věděl, co a proč dělá a jaké budou důsledky. Zkrátka aby nad tím trochu přemýšlel.

Celý článek 8.7.2024

Svačinky na výlety s dětmi, jak je neznáte

V předešlém článku jsme si řekli něco málo o vhodném výběru výletů s dětmi z pohledu nabídek jídla a pohybových aktivit.

Dnes se zaměříme na konkrétní tipy, jak řešit jídlo během výletového dne, a na konkrétní návody a recepty na svačinky s sebou.

Celý článek 21.6.2024

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.

Platí to i dnes?

Celý článek 16.6.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner