Postní doba v pravoslaví aneb 40 dní čistě veganské stravy
Nacházíme se zhruba v polovině křesťanského postního období před svátkem Velikonoc. A je trochu rozdíl, jak se postí katolíci, a jak pravoslavní věřící.
O tomto rozdílu bude dnešní článek.
Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.
Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.
Protože mám dva malé prcky, trávím v kuchyni hodně času. Nechci rodinu krmit polotovary z obchodů, zároveň ale také nechci být v kuchyni celý den. Proto se snažím vařit obědy a večeře tak, aby byly s mírnou obměnou bílkoviny nebo přílohy na dva až tři dny.
Někdo by si řekl, že s palačinkami je piplačka a ráno v pracovním týdnu na ně absolutně není čas. U této formy to neplatí, palačinka se udělá skoro sama, než vyjdete z koupelny. U stolu už zbývá jen dozdobit – marmeláda, tvaroh, ovoce, co vás jen napadne.
Ingredience na 2-3 porce:
• 1/2 hrnku hladké mouky
• 1/2 hrnku mléka (může být rostlinné)
• 2 vejce
• 2 lžíce třtinového cukru
• 2 polévkové lžíce ghí
Postup:
Připravte si velkou pánev, kterou můžete dát do trouby. Zapněte troubu na 180°C, na pánev dejte máslo a šoupněte ji do trouby, než si uděláte těsto. Všechny zbylé ingredience rozmixujte. Těsto vlijte do pánve na rozehřáté máslo a pečte asi 12-15 minut do zrůžovění. Na palačinku je krásný pohled, při pečení se jí zvedají okraje a střed.
Na těsto – asi 12 kuliček:
• 2/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček (doporučuji zkusit ovesné bezlepkové)
• 2/3 hrnku kešu namočených 4 hodiny
• 2/3 hrnku vypeckovaných datlí (pokud jsou sušené, pak je předem na 30 minut namočte)
• špetka himalájské soli
Na polevu (není nutná):
• 2 lžíce kokosového oleje
• 1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Těsto: všechny ingredience společně umixujte ve vysokorychlostním mixéru. Vzniklé těsto by se mělo jemně lepit a kuličky by se vám měly hezky válet. Hotové kuličky dejte na 20 minut odpočinout do mrazáku a připravte si zatím polevu.
Kokosový olej si rozehřejte na mírném ohni, poté přidejte sirup a řádně promíchejte. Každou vychlazenou kuličku důkladně v polevě obalte a znovu vložte zpět do mrazáku, jakmile první vrstva polevy ztuhne, opakujte obalení ještě dvakrát.
Kuličky vám v lednici vydrží až týden.
Na 4 porce
• celé středně velké kuře
• 120 g másla
• 1 nejlépe červená cibule
• olivový olej
• 3 červené velké papriky
• 300 g cherry rajčat
• sůl, pepř
Postup:
Připravte si velký hrnec, který můžete dát do trouby a zapněte ji na 200 °C. Omyté suché kuře pomažte řádně máslem ze všech stran a osolte. Cibuli nakrájejte na šestinky a orestujte ji v hrnci na olivovém oleji. Přihoďte do hrnce kuře a opečte jej ze všech stran. Jakmile je kuřátko dozlatova, přidejte rajčátka a nakrájenou papriku. Ještě chvilku vše restujte.
Následně hrnec dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu a půl. Každou čtvrthodinku kuře přelijte výpekem.
Podávejte s: brambory (můžete je péci rovnou s kuřetem v hrnci), rýží a jinými obilovinami, červenou čočkou či jen pečenou/čerstvou zeleninou, pečivem.
Na 2 porce:
• 250 ml kokosového nápoje
• 1 velký zralý banán
• velká hrst jahod nebo lesních plodů (v létě čerstvých, mimo sezónu mražených)
• velká hrst čerstvého baby špenátu nebo kadeřavé kapusty
Postup:
Vše společně rozmixovat.
• 4 středně velké řepy
• 2 střední brambory
• 1 cibule
• 1 zakysaná smetana na vaření
• sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku
Postup:
Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.
Podávejte samotnou, se zeleninovým salátem, s pečivem, s různými polévkovými knedlíčky nebo noky. V kreativitě se meze určitě nekladou.
30.3.2017 Bc. Daubnerová Renata Recepty a výživaNacházíme se zhruba v polovině křesťanského postního období před svátkem Velikonoc. A je trochu rozdíl, jak se postí katolíci, a jak pravoslavní věřící.
O tomto rozdílu bude dnešní článek.
Celý článek 19.3.2023
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami padá často dotaz na možnost záměny jednotlivých makroživin.
Lze je mezi sebou navzájem zaměňovat? Lze, ale důležité je, aby člověk věděl, co a proč dělá a jaké budou důsledky. Zkrátka aby nad tím trochu přemýšlel.
Celý článek 8.7.2024
V předešlém článku jsme si řekli něco málo o vhodném výběru výletů s dětmi z pohledu nabídek jídla a pohybových aktivit.
Dnes se zaměříme na konkrétní tipy, jak řešit jídlo během výletového dne, a na konkrétní návody a recepty na svačinky s sebou.
Celý článek 21.6.2024
Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.
Platí to i dnes?
Celý článek 16.6.2024