Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Rozhovor s Michaelou Weissovou o výživě pro zdraví, očistných kúrách a hledání slunečného života

Půvabnou lektorku jógy a odbornici na zdravou výživu Michaelu znáte z našich stránek díky několika příspěvkům, které nám poskytla.

Dnes si s ní budeme povídat o osvědčených receptech, díky kterým si můžeme vylepšit zdraví přírodními prostředky.

Michaela je výživovou poradkyní a lektorkou jógy. V tomto spojení se naprosto dokonale snoubí vše, co potřebuje ke své práci a hlavně vnitřní spokojenosti. Za své poslání považuje pomáhat lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí – a prostřednictvím jógové terapie pak uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši, které bývají příčinou řady neduhů.

Michaela Weissová

Michaela Weissová

Michaelo, provozuje zajímavé stránky s názvem Slunečný život. Pojďme si na úvod říct, co nám vlastně to pomyslné slunce v lidském životě nejčastěji zakrývá? Přemýšlela jste někdy o tom, proč se tolik lidí neumí dnes radovat z maličkostí a pak své problémy musí řešit antidepresivy – a to i v poměrně mladém věku?
Nad tím se zamýšlím poměrně často, neboť pracuji i s depresivními a vyhořelými klienty a sama jsem kdysi jedním z nich také byla. Ze zkušeností mi jasně vyplývá, že je za tím do velké míry honba za materiálními statky a zážitky, porovnávání se s okolím, nepřijetí sebe sama, žití v minulosti nebo budoucnosti, destruktivní vztahy, předstírání a nepokora. Toto vše vyvolává stres, vysokou míru vyčerpanosti až přečerpanosti, upozaďuje naše skutečné potřeby těla a duše v přítomnosti a vzniká disharmonie, která se dříve či později projeví právě depresemi, vyhořením, fyzickými problémy a nezájmem o dění kolem. Velké vzestupy a rychlé pády nejsou dlouhodobou cestou, neboť nás oberou o to nejcennější – energii.

A co tedy s tím? Asi to není rada na pár řádků, ale aspoň poradit snadno uskutečnitelné minimum, od kterého bychom se odrazili dál.
Doporučuji udělat si aspoň pravidelně tzv. online detox a vypnout všechny přístroje, včetně mobilu, zout si boty a jít po přírody, být sám, poslouchat ticho nebo naopak zvuky přírody, vnímat svou mysl a hlavně svou duši, která se nám možná už celé dny, týdny a nebo i roky snaží něco důležitého sdělit. K tomu jsou také skvělé meditace nebo automatická fyzická práce, kde si můžete tzv. vyčistit hlavu.

Je pravda, že příroda je úžasný lék. Jak je to třeba s vysokým cholesterolem, na který dnes bere statiny nebo podobné medikamenty také obrovské množství lidí. Všimla jsem si, že na zvýšený cholesterol doporučujete elixír z citrónové šťávy a česneku. Máte s tímto prostředkem nějakou osobní zkušenost, případně viditelné výsledky od vašich klientů?
Mé zaměření je na léčbu potravinami, ale samozřejmě všechno souvisí se vším a je zcela na místě řešit více úrovní problému, než se jen například prolévat citronádou. Cholesterol je také velmi často způsobovaný právě již zmíněným stresem, který je považován za viníka většiny závažných civilizačních onemocnění.

  • Všimla jsem si, že vysoký cholesterol mívají často lidé, kteří jsou dlouhodobě energeticky přetíženi. Jedou jako šrouby a často jsou lapeni v myšlenkových stereotypech a chybí jim vlastní uvědomění se.

Samozřejmě nevhodná strava, rozkolísaný biorytmus, nedostatek spánku, dlouhodobý stres nebo smutek jsou dalšími faktory. Nemusíte výrazně trpět ani jedním výše popsaným, a stejně možná máte vyšší hodnoty LDL cholesterolu. To je pravděpodobně dáno geneticky nebo z důvodu tzv. koktejlového efektu výše zmíněného, což je velmi časté.

Velmi rozšířeným problémem jsou také kvasinkové a plísňové infekce různě po těle, které způsobují hodně zdravotních problémů. Co by člověk podle vás měl dělat, aby se z úporných přemnožených kvasinek vyléčil – a to trvale a nejlépe přírodně?
Kvasinkové infekce a mykózy jsou velkým tématem posledních let. Jsou způsobeny hodně stravou, kterou máme v obchodech k dispozici. Smutným faktem je, že až 80% veškerých běžně prodejných potravin obsahuje cukr. Pokud se nevyznáte více ve výživových hodnotách nebo nečtete složení potravin, které kupujete, tak i potraviny, které se tváří jako celistvé a průmyslem nezasažené, vám v koktejlovém efektu začnou způsobovat disbalanci střevní mikroflóry. A vy se začnete potýkat s celou řadou zdánlivě nesourodých problémů, se kterými si nikdo moc nebude vědět rady a vlastně vám jakoby nic nebude. Ale ve skutečnosti vaše tělo bojuje se zamořením přemnoženými kvasinkami a plísněmi.

Uvedu vám některé příznaky, kterými můžete trpět a přitom vůbec nevědět, že máte co do činění s kandidózou:

  • Časté vaginální výtoky, svědění, pálení, podráždění, suchost pochvy nebo penisu
  • Svědění, pálení, zarudnutí, ekzémy, puchýřky za ušima, v ústních koutcích, podpaží, pod prsy, v oblasti třísel.
  • Plíseň mezi prsty a na nehtech
  • Opakované záněty dýchací soustavy a dutin.
  • Narušená psychika – kandida může proniknout i k nervové soustavě a následkem bývají deprese, únava, poruchy koncentrace, zmatenost, nespavost a neustálý pocit únavy.
  • Chuť na sladké
  • Bolesti hlavy
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Únava hned po probuzení
  • Úbytky váhy, či naopak nabírání váhy

Těch příznaků je celá řada a vydalo by to na celý článek! Na všechny příznaky existuje komplexní přírodní program, který popisuji ve svém e-booku, jenž bude ke stažení na mých stránkách www.slunecnyzivot.cz v průběhu května 2017. Je to komplexní mnohaměsíční práce, která vzniká jako výsledek téměř dvacetiletého osobního zkoumání, neboť jsem tímto nepříjemným systémovým onemocněním trpěla také. A nyní jsem zdravá. Ne však díky doktorům, ale díky sobě.

  • Dokonce jsem mohla pomoci svým celostním přístupem k vyléčení několika mužů z diagnostikované „neplodnosti“, způsobené přemnoženými kvasinkami a zánětem ve varlatech, takže jejich spermie se začaly opět normálně hýbat a množit. Je to běh na delší trať, ale tohle vážně stojí za to!

Tak to se těším. Není nic lepšího než osobně vyzkoušená doporučení. Ale pojďme k našemu výčtu neduhů, které sužují moderního člověka. Chybí nám ještě vysoký krevní tlak – také zde platí, že s přibývajícím věkem stoupá pravděpodobnost, že vedle statinů nebo léků na cukrovku dostaneme předpis na pilulky na vysoký tlak. Může nám pomoci i zde strava a úprava životního stylu?
Vše je mezi ušima, tudíž ano. Změna stravy a celkového životního stylu, přemýšlení o úhlu pohledu na sebe a na život – to vše je cestou k uzdravení se prakticky z čehokoliv. Veškerá léčivá síla je v nás, jen je třeba převzít zodpovědnost do vlastních rukou, nespoléhat se, že nám někdo pomůže. Je třeba rozhodnout se vystoupit z oběti své nemoci a udělat první krok – jakoukoli první změnu k lepšímu. Ta vám dá sílu a nakopne vás k dalším změnám. A vy zjistíte, kolika energie, kreativity a lásky jste stále schopni a jak je využít pro sebe a tím i pro okolí.

  • Ze stravy na upravení vysokého krevního tlaku mimo jiné doporučuji zařadit určitě ovesné vločky, česnek, cibuli, zelený čaj, zelenou kávu, jablka, hrušky, brambory, rajčata, borůvky, brusinky, vitamín C, hořčík, draslík, vlákninu, omega 3 mastné kyseliny. Nejlepší je čerstvě rozmixované lněné semínko a za studena lisované oleje, houba Cordyceps, kořen Macy atd.

Dále moc doporučuji začít cvičit jógu, jejíž mnohé pozice harmonizují krevní tlak. Ubrat na životním tempu a stresových situacích, více se radovat ze života a začít s meditacemi, které velmi příznivě ovlivňují vysoký krevní tlak, neboť celkově zklidňují tělo a mysl. Stačí 10 minut denně.

To zní skvěle a optimisticky. A teď, když jsme si vše rámcově představili, by bylo vhodné se pustit do práce. Pokud čtenáři dostali chuť s jarem něco ve svém životě změnit a vylepšit si zdraví, co byste jim doporučila provést jako první krok?
Na jaře a na podzim je vždy dobré provést nějakou změnu, vystoupit ze stereotypů, pročistit se fyzicky i mentálně. Pokud máte chuť, můžete vyzkoušet například po dobu sedmi dní (nebo i déle) vyřadit ze svého jídelníčku maso, mléčné výrobky, bílou mouku a sladkosti. Je to jen týden. Sice tím nic zásadně nezměníte, ale můžete ochutnat, jaké to je bez určitých potravin. A třeba si tím najdete nové, lepší a kvalitnější, které vám budou dlouhodobě lépe sloužit a budete mít více energie. Nejlepší je to vyzkoušet po dobu jednadvaceti dní, ale k tomu už je třeba skutečné rozhodnutí.

  • Také můžete vyzkoušet každé ráno popíjet na lačno vlažnou vodu se šťávou z půlky citrónu nebo lžící jablečného octa, popřípadě s lžičkou medu a špetkou skořice. Krásně tím zavodníte tělo a povzbudíte metabolismus a přirozené detoxikační procesy těla.

K jaru patří také očistné půsty. Jaké na ně máte názor? A jak bychom to jarní znovuzrození mohli ještě podpořit?
Osobně se mi velmi osvědčily jednodenní půsty. Třeba každý týden v pondělí. Kdo nezvládne pít jen vodu, může popíjet zeleninové šťávy nebo jíst jen ovoce a zeleninu. Pak to není půst, ale dietní den, ale i ten vám velmi dobře poslouží k regeneraci a omlazení těla.

  • Až půjdete na jarní procházku, vystavte se sluníčku bez opalovacího krému, ať kůže vstřebá do těla vitamín D, tolik potřebný pro mnoho procesů v těle, včetně silného imunitního systému a pozorujte zem, po které kráčíte. Když uvidíte pampelišky, ptačinec, sedmikrásky, mladé kopřivy a další mladé jedlé rostlinky, ohněte se pro ně a snězte je. Povzbudí játra a jejich očistu po zimních těžších jídlech. A jarní únava se vám obloukem vyhne.

Mějte radost z toho, že jste na světě. Zaměřte se každý den na pár věcí, lidí a pocitů, za které jste vděční. To je klíč k hojnosti materiální i duchovní. Začnete zářit a bude se vám dobře dařit a to vám ze srdce přeji.

Na vašich stránkách jsem viděla také několik receptů na očistné kúry. S kterými vy konkrétně máte osobní zkušenost a poradila byste nějakou vhodnou pro úplné začátečníky?
Očistných kúr a způsobů podpory detoxikace existuje snad tolik, co existuje lidí na světě. A každému vyhovuje něco jiného. Je dobré se zajímat o možnosti a pak si vybrat tu, která s vaším nastavením rezonuje nejvíce. Někdo má rád hloubkové čištění klystýry a několikadenními půsty, někdo dá přednost raději elegantní a nenápadné detoxikaci v podobě například již zmíněné citronády či užívání bentonitového jílu, se kterým mám velmi dobré zkušenosti.

Kdo není vegan, ocení například chutnou kombinaci tvarohu, lněného oleje, čerstvě drcených lněných semínek a špetky chilli s lžičkou medu, což je skvělá očista střev a navíc lahodná snídaně či svačina podle Dr. Budwigové. Bavím se vždy s klienty o jejich životním stylu, smýšlení a preferencích a poté nechávám každého vybrat, co je mu blízké a tím pádem bude v jeho případě funkční.

Choďte hodně ven, zhluboka dýchejte, objímejte stromy, usmívejte se, pijte hodně čisté pramenité vody a smýšlejte hezky o sobě i světě kolem. To je nejlepší očista a životní styl bez ohledu na to, co jíte.

Michaela Weissová

Michaela Weissová

Na závěr bych vás poprosila ještě o nějakou osobní radu. Co třeba vám pomáhá v životě, když slunce zrovna nesvítí, věci nevycházejí úplně tak, jak by si člověk přál a je zkrátka tak nějak v mysli zataženo.
To je zcela přirozený stav člověka a velmi cenný, neboť právě v těchto momentech, které považujeme za „nešťastné“, se nejvíce učíme, nejvíce posouváme, nejvíce rosteme, nejvíce zušlechťujeme. Bez tmy nepoznáme světlo a zde, v tomto trojrozměrném prostředí, žijeme duálně a tím se poznáváme. Svět tam venku jsme my.

  • Když pociťuji tíseň jakéhokoli charakteru já, zastavím se, sednu si, zavřu oči, zhluboka se nadechnu a položím si otázku: „Co se děje?“ Mysl mi většinou nabídne scénáře, kde hraji hlavní roli oběti. To přeskočím a jdu hlouběji. Tam většinou najdu malou Míšu, které se něco nelíbilo v dětství a uložila si danou věc jako program ochrany a nyní se na ten zanícený puchýř znovu šláplo a hnis vystříkl. Tak ho vybrečím ven. To je pro mě základ, zvědomit si to a vyndat ven, aby se potlačené emoce negativním způsobem neotiskly do fyzického či mentálního těla a nezpůsobovaly n-emoce. To pomáhá nejvíce. A pak jdu pracovat a je to pryč. To, čemu dáváme pozornost, roste. Milionkrát slyšená nebo přečtená věta, tak notoricky známá, že už na ní většina z nás často ani nereaguje, ale je to zkrátka tak.

My jsme tvůrci všeho – toho, jak vypadáme, jak žijeme, jaké vztahy máme, kolik energie máme, jakou práci děláme, kolik peněz máme, v jakém zdravotním a psychickém stavu se nacházíme, v jakém partnerském vztahu žijeme, všeho, bez ohledu na pozici na startovní čáře. Ano, špatně se to poslouchá. Také mám stále co dohánět, ale jsme v tom všichni stejně, spolu, propojení a je to tu i přes všechnu dočasnou bolest nádherné místo – planeta Země. Do posledního výdechu to bude škola, tak si ji pojďme užít hrou bez masek. Až se zítra potkáme v MHD, na chodníku, na poště, v obchodě nebo na finančním úřadě, usmějme se na sebe. Nic to nestojí a mění to všechno. Těším se na to a díky vám!

Děkuji za velmi inspirující odpovědi.

Kontakt a vizitka:

Michaela Weissová:  výživová poradna – Akademie výživy a sportu, lektor jógy II.třídy, akreditace MŠMT, www.slunecnyzivot.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Nastavení aplikace Kalorické Tabulky – snadno a rychle

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

23.3.2017 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024