Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Šest tipů na stravu v šestinedělí

Šestinedělí je jedno z nejnáročnějších, ale zároveň nejkrásnějších období.

Vaše tělo se zotavuje z největšího životního výkonu a zároveň musíte pečovat o to křehké stvoření, které se vám podařilo přivést na svět.

Kojíte, vyměňujete jednu plínku za druhou, často příliš nespíte, ale hlavně se sžíváte s vaším krásně voňavým miminkem. Vše dává vašemu tělu zabrat, a tak je důležité se o něj náležitě postarat.

Šest tipů na stravu v šestinedělí

Závěr těhotenství většina nastávajících maminek věnuje přípravě na porod, ale už tolik neřeší období, které nastane po něm, ať už se to týká péče o novorozence, nebo péče o sebe. Abyste měly dostatek sil na to pečovat o nového člena rodiny, potřebujete především vyváženou a dostatečnou stravu. A jelikož už mám šestinedělí za sebou, můžu se s vámi podělit o své zkušenosti, jak jsem stravování řešila sama, a třeba vám poskytnu nějakou inspiraci.

Navařte si do zásoby

První rada zní: Udělejte si zásoby. Sice mateřství není válka, ale pokud nebudete mít zrovna nejklidnější dítě, budete každý den bojovat o příležitost se v klidu najíst. Proto se připravte dopředu.

  • Základem je vývar, který se dá jednoduše zamrazit.

Ale do mrazáku můžete připravit i jiná jídla – masové rolády, karbanátky, sekanou, maso s omáčkou, masové směsi nebo pečené maso. K předpřipraveným jídlům pak můžete rychle dovařit přílohu. Nemusíte však vždy zůstat pouze u slané varianty, do mrazáku lze totiž zamrazit i tvarohové noky, palačinky nebo plněné ovocné knedlíky. Dopředu si můžete napéct muffiny, bábovku, banana bread, koláče nebo jablkový závin.

Hodí se mít také v zásobě nějakou mraženou zeleninu, která v mnoha případech může obsahovat velmi podobné množství vitamínů a fytonutrientů jako ta čerstvá. A pokud zrovna není vaření vaše silná stránka, v obchodech už v dnešní době seženete i chutné a zároveň nutričně vyvážené polotovary.

Hodí se mít také v zásobě nějakou mraženou zeleninu, která v mnoha případech může obsahovat velmi podobné množství vitamínů a fytonutrientů jako ta čerstvá

Připravte si zásoby do spíže. Předem si nakupte také trvanlivé potraviny, které můžete rychle uvařit. Hodit se vám může např. kuskus, těstoviny, tortilly, obilné kaše, vločky, rýže, obiloviny (bulgur, quinoa), červená čočka (nenadýmá), tuňák, sekaná rajčata nebo sterilizovaná zelenina. Kromě příloh přijdou vhod i celozrnné sušenky, suchary, krekry, sušené ovoce, oříšky, semínka nebo instantní výrobky bez aditiv (kaše, polévky).

Partner

Využijte toho, že si partner může vzít otcovskou dovolenou prvních 14 dní po porodu, a nechte, ať o vás pečuje. Kojit sice nemůže, ale může zajít nakoupit nebo přinést jídlo z restaurace.

Co si budeme říkat. Nejlepší je, když má člověk partnera, který rád vaří, ale kdo má takové štěstí? Ale abych mužům nekřivdila, existují i tací, kteří se kvůli ženě naučí pár jednoduchých receptů, aby jí v prvních dnech mohli pomoct s vařením. Pokud ale takového partnera stejně jako já nevlastníte, poproste ho, ať dítě na chvíli pohlídá a vy se zkuste zatím (především v klidu) najíst. V šestinedělí je žena myšlenkami často u svého dítěte, a tak přijde vhod i seznam jednoduchých receptů, které si můžete připravit během pár minut.

Nejlepší dárek je jídlo

Během šestinedělí k vám na návštěvu můžou přijít i příbuzní nebo kamarádi. Někteří nechávají návštěvy až po tomto období. Nicméně pokud se u vás někdo zastaví, navrhněte mu, že spíše než hračky nebo oblečení pro malou/malého více oceníte, když vám něco uvaří a upečou.

Krabičková dieta

Jednou z alternativ stravování v dnešní době je tzv. krabičková dieta. Nenechte se ale zmást, není určená pouze pro hubnoucí. Některé firmy nabízí i programy udržovací nebo zaměřené pro maminky. Pořádně si jen prozkoumejte výživovou hodnotu jídelníčků a jejich skladbu, aby neobsahovala potraviny, které vám nevyhovují.

Krabičková dieta

Finančně vás častokrát vyjdou dráž, než kdybyste si samy doma vařily, ale někomu to za to stojí. Někoho trápí množství vyprodukovaného odpadu, které je opravdu značné. Nicméně s kvalitními krabičkami, které vám dodají firmy až domů, si vaření ulehčíte. Obvykle stačí jen krabičku rozbalit, případně jídlo ohřát a máte během pár minut chutné a nutričně vyvážené jídlo bez starostí, kdykoliv se vám naskytne příležitost se najíst.

Nákup jídla online

Donáškové služby vám během pár minut můžou dodat chutné teplé jídlo z restaurace přímo až k vašim dveřím. Otázkou však zůstává, zda bydlíte v oblasti, kde daná firma dováží, a zda se ve vašem okolí vyskytuje nějaká restaurace, která nabízí nejen pizzu, ale i nutričně vyvážené jídlo.

  • V dnešní době nabízí dovážku do domu i distributoři potravin.

Často nabízí kvalitní potraviny včetně čerstvého ovoce, zeleniny a pečiva, lokálních produktů či potravin zdravé výživy. Ne všichni však mají tak pestrý sortiment a často příliš neušetříte. Ale ten komfort toho, že si doma nákup jednoduše „nacvakáte“ a kurýr vám ho dodá až ke vchodovým dveřím, je často k nezaplacení. Některé z nich mají dokonce i program pro těhotné a maminky, takže si můžete ve vybraných časech nechat doručit i menší nákup zcela zadarmo nebo využít slevy na produkty pro děti.

Využijte procházek

Pokud máte dostatek sil na to se přes den projít, využijte procházky k tomu zastavit se na farmářských trzích nebo v malých lokálních obchůdcích. Kromě kvalitních potravin si dopřejete i často velmi příjemné sociální interakce, což většina maminek na mateřské ocení. Navíc nebudete zavřená ve velkém nákupním centru, kde se člověk často zasekne ve frontě. To s plačícím novorozencem v kočárku nemusí být ideální. Pokud vám miminko aspoň trochu spí, pozvěte příbuzné nebo kamarádku na procházku a zajděte si do kavárny, restaurace nebo se zastavte aspoň u nějakého venkovního stánku na bezkofeinové kafe. Některé maminky ocení, že partner nebo příbuzný dítě na pár minut pohlídá a ony po celém dni doma dostanou možnost se jít projít. A tak se z cesty na nákup může stát nejlepší část dne, kdy si novopečená maminka na chvíli odpočine.

foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky

Až budete po šestinedělí, můžete začít cvičit s autorkou tohoto článku (videa na youtube).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lenka Zelená fazolka
https://www.zelenafazolka.cz

14.9.2022 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024