Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška: Zhubla jsem díky Kalorickým tabulkám

Přiblížila se nám doba hubnutí do plavek, a tak přinášíme jako motivaci další krásnou proměnu.

O svůj úspěch se s námi podělila naše uživatelka Eliška, která zkoušela zhubnout řadu let. Asi rok jí pak trvalo, než si naši aplikaci nainstalovala. A nyní na ni nedá dopustit.

Sedmatřicetiletá Eliška pracuje jako dělnice v dřevovýrobě, v létě se prý ráda povaluje u vody, v zimě sáhne po knížce. Své hubnutí začala v momentě, kdy při výšce  158 cm vážila 70 kg a měla velikost 42.

S kilogramy navíc bojuji od puberty. Ale moje problémy s váhou začaly vlastně mnohem dřív,“ začíná své vyprávění žena, která má ráda přírodu a relax. „Do první třídy mě nechtěli, že neunesu aktovku. Tak mi doma říkali ´papej´ a já teda papala… A v páté třídě bych bývala mohla nosit aktovku celé třídě,“ směje se svému životnímu zvratu a dodává, že tak zlé zase nebylo, ale čekalo se, že z toho vyroste. „Ale já moc teda nevyrostla,“ směje se opět.

Pak přišel obrovský boom v podobě dělené stravy Lenky Kořínkové, jež vydávala na toto téma knihy. „S jejím programem jsem začala na konci roku 1996 a za tři měsíce zhubla z 65 kg na 50 kg. Ale když sem začala znova normálně jíst,váha šla pomaličku opět nahoru,“ popisuje své hubnoucí pokusy Eliška a dodává, že stačilo chvíli opět „dělit“ a váha šla zase dolů.

  • Takto to prý praktikovala asi 10 let a myslí si, že tělo tímto totálně zblbla.

Když jsem otěhotněla, nabrala sem na 75 kg, ale po porodu šla kila poměrně snadno dolů a já se celou mateřské dovolené držela na 53 kg. Po nástupu do práce to ale bylo horší. Byla jsem se synem sama – pracovní vytíženost, stres, na sebe mi zbývalo málo času a váha začala jít pomaličku nahoru,“ pokračuje ve vyprávění Eliška a zřejmě v této věci rozumí hodně žen v podobné situaci. A pravděpodobně také udělají často to, co Eliška: Čím víc šla váha nahoru, tím méně jedla. Maso si prý vzít nedala, ale sacharidy začala nahrazovat zeleninou, až si někdy připadala jako králík.

Zásadní zlom

Na internetu se pak asi před rokem a půl přidala do skupiny děvčat, co se podporují v hubnutí. A přes ně se postupně dostala k aplikaci Kaloricketabulky.cz. „Nicméně asi rok mi trvalo, než jsem si aplikaci stáhla do mobilu a otevřel se přede mnou svět potravin v číslech. První zadání bylo takové, že jsem si ten den zkušebně zadala, co jsem jedla a všechno bylo špatně. Toho dne, 17.listopadu 2016, jsem se rozhodla počítat. A ani na okamžik si nepřipustila, že to zase nevyjde.

Co vše Eliška ve svém jídelníčku změnila:

Musela jsem kompletně změnit jídelníček a naučit se správně a hlavně pravidelně jíst. Představte si pořad Jste to co jíte a ty dva stoly. Tučné uzeniny, sýry, paštičky, párečky a pivečko – to vše muselo z kola ven. A já začala tvořit z toho druhého – zdravého stolu, počítat a vážit. Piji vodu, ovocné čaje a kávu bez cukru, občas s mlékem.

  • Snídám a svačím pečivo, super je chléb kváskový žitný- má hodně vlákniny, s máslem, nízkotučným sýrem, kvalitní šunkou, vejcem, tuňákem nebo třeba s tvarohovou pomazánkou. A k tomu zeleninu. Občas ovoce.
  • Oběd – to je vždy maso, brambory, rýže, těstoviny, bulgur, pohanka a zase zelenina – bud syrová nebo tepelně upravená.
  • Odpolední svačiny jsem vyřešila zeleninovými polévkami s bramborem, kdy část polévky rozmixuji a zároveň je tím zahustím.Většinou přidávám bujon, máslo a pak bylinky na dochucení. A jím to s chlebem.
  • A večeře – to je buď něco podobného jako oběd nebo zase pečivo s nějakou bílkovinou. A zase zelenina. Vše podle toho, jak Kaloricketabulky.cz dovolí. Polotovary nekupuji vůbec, vařím jen z čerstvých surovin.

Co bylo nejtěžší?

Ze začátku to byl boj, nedokázala jsem si jídelníček správně sestavit. Největší problém byly bílkoviny, pořád jich bylo moc, počítají se i ty rostlinné – a to pak člověk zjištuje, že je obsahuje i ten blbej okurek (smích).

  • Ale nevzdala jsem to a zkoumala a kombinovala potraviny, měnila recepty, až jsem dopilovala svůj jídelníček téměř k dokonalosti, která vyhovuje mně a zároveň splňuji to, co po mně chtějí Kaloricketabulky.cz.

Pohyb mám v práci, kromě toho jsem začala do práce chodit pěšky či jezdit na kole místo autem. Na chození do lesa sem si koupila hole, mám taky nové kolo, ale můj desetiletý syn, taková moje pupeční šňůra, chce všechno dělat se mnou, tak to zatím nemá žádný výsledný efekt (smích).

Jak se na její novou postavu dívá okolí:

Ohlasy okolí jsou velké a vesměs pozitivní. Někdo mi říká, ať už s tou dietou neblbnu, nebo že onemocním. Jsou i tací, co mi říkají, že až s tím přestanu, přijde jo-jo efekt a naberu dvakrát tolik. Ptají se mě JAK jsem to dokázala… Chytří pochopili, hloupí nepochopili. A někteří pochopili, ale mají výmluvy, proč tohle by teda jako fakt dělat nemohli. Ale to už není můj problém.

Nyní se Eliška chlubí krásnými 56 kg a velikostí 36/38. „Jsem šťastná, že sem to dokázala a za to vděčím Kalorickým tabulkám,“ říká.

Vzkaz na závěr:

Je to v hlavě,nikde jinde. Pokud ještě váháte a bojíte se počítání, pak vězte,že Kalorické tabulky počítají za vás a hodit na váhu chleba, šunku, brambor nebo plátek masa je to poslední, co vám zabere čas. A i když nějaký čas tomu obětovat přece jen budete muset, ten výsledek za to stojí!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč jdou kila při hubnutí někdy nahoru?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

24.4.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024