Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Iva Málková ze STOB: Jak se začít hýbat s kily navíc?

Na zahájení dobré věci není nikdy pozdě. Nízká pohybová aktivita a obezita jsou začarovaný kruh. Jsme obézní, protože necvičíme, a nebo necvičíme, a proto jsme obézní?

Najděte si  alespoň 150 minut týdně na nějaký vhodně zvolený aktivní pohyb. Pokud máte pocit, že nevíte, co máte dělat dřív a že je to nereálné, uvědomte si, kolik hodin strávíte u televize, u počítače, na internetu apod.

S velkou pravděpodobností zjistíte, že těch 150 minut týdně ve svém životě určitě najdete. A co Vám to přinese? Lepší tělesnou kondici, zlepšení psychického stavu, více dobré nálady a vůbec více celkové životní energie a konec konců i prodloužení života.

Vaše námitka, že máte pohybu dost při uklízení, starání se o děti apod. neobstojí. Při takových pracech většinou zatěžujete stále stejné části těla a místo dobrého pocitu jste spíše rozlámaní.

  • Pokud jste se opravdu dlouho aktivně nehýbali, nebo máte nějaké zdravotní problémy, prokonzultujte své odhodlání začít se hýbat s lékařem.

Malými krůčky k velkým cílům

Pod pojmem pravidelné cvičení si skoro každý představí hodiny strávené v tělocvičně či fitcentru. Pokud člověk dlouho necvičil nebo je obézní, většinou se stydí do těchto míst vkročit a neví, jak začít. Zkuste to s nejpřirozenější aktivitou, která je člověku vlastní –  s chůzí.

Pokud se člověk dlouho nehýbal, tak je důležité začít s pohybem, který je bezpečný, dostupný, lehce realizovatelný. A to vše právě představuje chůze. Můžete ji provádět kdykoliv, kdekoliv, jakoukoliv rychlostí, úměrně vaší kondici, trénovanosti v jakémkoliv věku. Můžete vyrazit sami nebo s přáteli. Je to přirozený lidský pohyb, takže osloví i ty, kteří by se nepřiměli jít do fitka.

Důležité je, aby tempo bylo takové, že budete mít z chůze radost. Trénujete srdečně cévní aparát, zlepšují se metabolické parametry. A potřebujete pouze dobré boty, případně pokud byste chtěli do sebe investovat, pořiďte si krokoměr, chytrý náramek nebo využitje šikovné aplikace v mobilu – je jich mnoho, a to i zdarma.

Obdobným způsobem si můžete mapovat množství spálené energie pomocí internetových aplikací, například na www.stobklub.cz. I pro mě bylo překvapením, že když jsem třeba celý den doma u počítače, tak mi ukáže náramek tak 2 –  3 000 kroků za den, což je žalostně málo. Pokud někam vyrazím za pochůzkami, tak je to okolo 5 000  kroků za den.

Kolik kroků denně ujít?

Důležité je, abyste počet kroků navyšovaly postupně, a nevadí, pokud bude nějakou dobu trvat, než dosáhnete kýženého cíle. Máte-li tedy nějaký měříč – zkuste si nejprve pár dní měřit, kolik kroků ujdete, a pak postupně navyšovat kupříkladu 1000 kroků za týden (necelý kilometr, délka kroku je zhruba 70 cm).

Pro udržení zdatnosti a pozitivního ovlivnění nadváhy se doporučuje ujít denně 10 000 kroků. Není nutno je zdolat všechny najednou, lze je zvládnout po částech během dne. A jak jsme uvedli výše, většina pracujících  lidí  starajících se o rodinu nachodí  v průměru okolo 4 -5 000 kroků, takže vám pak zbývá v ideálním případě si dát zhruba  hodinovou procházku a máte splněno.

Pokud chcete zintenzivnit energetický výdej, můžete zkusit Nordic walking – chůzi s holemi. Při nordic walkingu jdete intenzivněji a rychleji, navíc odlehčíte klouby a uvolníte horní část těla.

  • Ideální je se pohybovat takovou rychlostí, že se sice zadýcháte, ale  můžete konverzovat v krátkých souvislých větách.

Nordic walking je oblíbená aktivita na pobytech STOBu, a to i u moře. Procházky podél moře vyvolávají většinou pocit euforie i u „nesportovců.“  A nebojte, doby, kdy na nás při procházce podél moře místní volali, kde máte kulicha a lyže, už jsou pryč. Dnes ale můžete vzbudit pozornost, pokud vyzkoušíte Bungy Pump, chůzi s holemi, které mají uvnitř pružinu, takže při stlačování holí překonáváte odpor této pružiny. Posilujete tedy horní části  těla podobně jako při odrazu hůlkami na běžkách. Je to ideální pro ty, kteří si chtějí máknout a preferují přírodu před tělocvičnou.

Pamatujte:

Chůže jako pohybová aktivita je ideální: Když začnete běhat, po roce vydrží běhat pouze 6 % lidí, zatímco pokud začnete chodit,  je naděje, že  60 % z vás vydrží.  Dlouhodobé pravidelné vykonávání fyzické aktivity je nejdůležitějším předpokladem nejen pro zhubnutí, ale především pro dlouhodobé udržení váhového úbytku.

Mnoho dalších tipů na to, jak zařadit postupně do svého života co nejvíce pohybu a omezit tzv. nepohyb, zísákáte v projektu Prožij rok zdravě na www.stobklub.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tradiční vánoční recepty bez bílé mouky a cukru: Zdravě s láskou k sobě

PhDr. Málková Iva
www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

8.5.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024