Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarka Matoušková: Pikle v kuchyni aneb zdraví a štíhlost vyvolané synergií potravin III – Malý tahák na lednici

Nějak zhubnout a nějak se stravovat nestačí. Chytré stravování znamená zdraví, štíhlost, energii i krásu.

V předchozích dvou článcích jsme kuli pikle v kuchyni, abychom vyždímali z potravin to nejlepší, co se dá a abychom vhodnými kombinacemi násobili jejich výživový efekt.

Pro ty z vás, kteří chtějí jíst se svým tělem, a ne proti němu, může tento článek posloužit jako malý tahák na lednici. Taháky jsou odjakživa tajnými pomůckami při testech a zkouškách a dodávají nám jistotu, i když je třeba ani nepoužijeme. Aby ušel pozornosti zkoušejícího, vymýšlíme nejrůznější  způsoby, jak je připravit a schovat. Možná bychom se to za tu dobu všechno naučili.

V tomhle případě se nemusíte bát, že vás někdo chytne za ruku při podvádění a směle si  malý ledničkový tahák se synergickými efekty vybraných účinných látek vytiskněte a nechte na očích.

Tabulka ke stažení: Co, jak a proč nám může dodat vitalitu? Klikněte zde!

Kam se podíváte, tam se projevuje synergie. Nezapomněli jsme ale při hledání synergií potravin na něco? Něco zcela zásadního? Na to, že aby přirozená synergie zafungovala, musíme se na ni dívat z celostního pohledu na zdraví, které zahrnuje čtyři základní složky:

  1. hlavu a mysl
  2. výživu
  3. pohyb
  4. relaxaci.

To, co nás dělá zdravé, štíhlé a energické, z nás zároveň dělá krásné bytosti a naopak. A v přirozeném propojení to funguje nejlépe.

Tipy navíc:

Srovnejte si hlavu a mysl

K hlavě a naší mysli neodmyslitelně patří také disciplína, kázeň a řád, protože tyto tři faktory, vznikající v naší mysli, jsou základem zdravého života.

  • Sebedisciplína nás podporuje, poskytuje nám stabilitu a základovou konstrukci toho, co pro zdraví děláme.

Dbejte o svou výživu

Za palivo, které dáváme svému tělu, neseme odpovědnost my sami. Naše tělo je geniálně sestavený stroj, skládající se z miliard buněk, které potřebují kvalitní palivo. Palivo dobře složené z makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) a mikronutrientů (vitamínů, minerálů , stopových prvků a enzymů).

  • Správnou výživou ovlivníme metabolismus, hormonální rovnováhu, imunitní systém i náš unikátní mikrobiom.

Nezapomeňte na pohyb

Když se jedná o výživu, jsme tím, co jíme. Když jde o pohyb, jsme to, jak se hýbeme. Pohyb posiluje svaly, srdce, plíce, posiluje dokonce i mozek a zlepšuje náladu. Od pradávna byl pohyb základní součástí života. Dneska je sedavý způsob života pravidelným stereotypem a přirozenost pohybu postupně vymizela. Víme, že se máme hýbat, ale odhodlat se k tomu už je těžké.

  • Má-li ale být tělo zdravé a funkční, pohyb je nutný. A není třeba si hned kupovat pernamentku do posilovny, ale můžeme si najít čas na rychlou dlouhou procházku, chodit po schodech, doběhnout tramvaj nebo si zajít do bazénu.

Dopřejte si regeneraci, relax a radost

Člověk se uvolní, vypne hlavu a nabije se novou energií, kterou může znovu využít pro všechno, co dělá. Nechte o sebe pečovat, nechte se rozmazlovat, ale také zvedněte zadek a zapracujte na vlastní péči.

Nemáte čas? Výmluvy. Je to trochu těžší se přinutit, ale odměna, která vás čeká, se ničemu nevyrovná.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proměna Nikol: Hlavní změny v jídelníčku, pohybovém režimu a hlavně v hlavě

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

11.5.2017 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024