Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lenka Mandryszová: Pomocí správné výživy může každý člověk celkem jednoduchým způsobem ovlivňovat své zdraví

Jarní dny přinášejí obrazně řečeno nový život. Pokud jste se také vy rozhodli, že na jaře začnete s novým životním stylem, ve kterém budete více dbát o svoje tělo, tak si rozhodně nenechte ujít následující řádky.

Na všetečné otázky ohledně našeho zdraví bude tentokrát odpovídat Lenka Mandryszová, jež studuje tradiční čínskou medicínu a své nové vědomosti ihned převádí do praxe v rámci své rodiny.

Lenku jsem před lety poznala na facebooku právě díky jejím příspěvkům o výživě. Už tehdy měla na zdravou výživu velmi sympatické a rozumné názory. Když se pak rozhodla své znalosti podpořit studiem tradiční čínské medicíny v Polsku, bedlivě jsem sledovala doslova každý její krok, tedy status.

  • Sympatická maminka tří dětí zastává názor, že výživa je přesně ta oblast, kterou může každý člověk ovlivnit celkem jednoduchým způsobem své zdraví.

Stačí dodržovat pár pravidel ohledně jídelníčku, pohybu, spánku – a vše přizpůsobit ročním obdobím. Opravdu totiž nejsme stroje, které mohou jet nonstop v šíleném tempu od jara do zimy a nedodávat tělu hodnotné palivo.

Lenko, máme tady jarní dny, na které se většina z nás těšila, nicméně nám tu radost povětšinou kazí tzv. jarní únava. A často nezůstává jen u ní. Obvykle se přidávají i drobné zdravotní problémy, které mohou naznačovat, že tělo nedostalo v zimě vše, co potřebovalo. Jak bychom mohli tedy poskytnout svému organismu něco jako první pomoc?
Jarní únava je bohužel daň za nevhodný životní styl v zimě, kdy spíme a odpočíváme mnohem méně, než je přirozené, intenzivně pracujeme, nevhodně se stravujeme, saháme si do energetických rezerv a to se nám vymstí právě na jaře.

  • Obecně platí, že bychom měli s každým ročním obdobím sledovat, co se děje v přírodě.

Přirozeně budeme v zimě mnohem více spát a odpočívat. Když nás s prvním sluníčkem zastihne jarní únava, měli bychom vyjít na vzduch, sledovat, jak se příroda probouzí, jak raší první pupeny a kvetou první květy. Zní to příliš jednoduše a fádně, ale funguje to. Vždyť i staré přísloví praví, že kam nechodí slunce, chodí lékař.

Určitě bychom neměli únavu řešit pomocí stimulantů. Jinak si budeme sahat do svých energetických rezerv a vytvoříme energetický deficit, neboli – jak říká jeden z mých učitelů tradiční čínské medicíny MUDr. Jozef Lucký – spalujeme uhlí, které jsme měli uloženo na zítřek.

Co konkrétně z těchto rad využíváš doma nejvíce ty a jak se ti v průběhu let osvědčily?
Jako překladatelka nejsem příliš disciplinovaná ve spánkovém režimu, mám ráda práci v noci a když hoří termín odevzdání, noční práci se zkrátka nevyhnu. Mám tři děti, zajímavou a nikdy nekončící práci, spoustu koníčků, což je často na úkor odpočinku. Ačkoliv se snažím celkově se přes zimu zklidnit, i na mě jarní únava doléhá, proto pak využívám každé volné chvilky k procházkám, nadechnutí se jara; už v únoru chodím netrpělivě do lesa nahlížet, kdy začne rašit medvědí česnek, „vítám“ na zahradě své keříky, stromečky a nadšeně sleduji, jak mi rozkvétá skalka. Vnímám přírodu i to, že jsem její součástí. Nikdy jsem si neuvědomovala důležitost těchto zdánlivě drobných věcí, než jsem začala studovat čínskou medicínu a s ní i čínskou filozofii a myšlení.

Energii čerpám z cvičení jógy, výborné je také čínské cvičení čchi-kung nebo tai-či.
Sáhnout můžeme i po bylinkách, kterým se v čínské medicíně říká doplňovače čchi a mezi které patří známý ženšen.

Na jaře se lidé vrhají do různých očistných kúr. Jaký máš na ně názor a kterou bys případně doporučila i úplných laikům v této oblasti?
Jaro je ročním obdobím v elementu dřeva a tomu v orgánové soustavě odpovídají játra. Určitě je právě jaro vhodným obdobím pro očistné kúry. Ona ta tradice postního období našich předků měla svůj smysl nejen náboženský, ale také zdravotní. Na jaře bychom měli svou stravu výrazně odlehčit, omezit konzumaci masa, tučných, sladkých a těžkých potravin a namísto toho využívat toho, co nám v této době dává probouzející se příroda – tedy zelené potraviny. Mladé kopřivy do smoothie, k přípravě čaje nebo ve formě pesta, medvědí česnek na celozrnný chleba s tvarohem, to s jarem dokonale ladí.

Pro detoxikaci jater se výborně hodí ostropestřec, můžeme využít jeho drcená semena nebo panenský olej. Funkci jater zlepšuje také kustovnice čínská (známá jako goji), která zvyšuje schopnost bránit se vůči toxinům. Denně si můžeme dopřát hrst kustovnice, kterou lze zalít horkou vodou a pít jako vývar, nebo pár kousků přihodit do polévky, do kaše nebo ji pojídat jako svačinku.

Běžně se dá v prodejnách zdravé výživy koupit houba ganoderma, díky které se můžeme zbavit toxinů a podpořit funkci jater.

Od 23:00 do 3:00 je dle orgánových hodin ideální doba pro žlučník a játra, v té době může dojít k intenzivní detoxikaci. Je potřeba, abychom během těchto čtyř hodin spali klidným a hlubokým spánkem.

  • V tradiční čínské medicíně se ke každému orgánu pojí také určité emoce.

Konkrétně játra jsou spojena se zlobou a přílišná zloba způsobuje pohyb jaterní energie směrem nahoru, což vede k bolestem hlavy, závratím, křečím a v extrémním případě k mrtvici. Proto je třeba vědomě pracovat i na svých emocích.

Vím, že v tradiční čínské medicíně se bere jako zásadní hlavně prevence, tj. předcházení nemocem. Na co bychom se měli v jarním období tedy hlavně zaměřit a jakým směrem udělat ten první krok k lepší životosprávě. Předpokládám, že určitě i zde platí, že je lepší dělat změny postupně, neboť pak jsme schopni se jimi řídit dlouhodobě. Prozradíš nám, jak vypadá v těchto dnech tvůj jídelníček?
Jaro je úžasné období, kdy na zahradě začne rašit pažitka a probudí se celá moje bylinková zahrádka, nadšeně sbírám medvědí česnek a mladé kopřivy. Skvělým způsobem doplnění jarního jídelníčku je klíčení semínek, miluji naklíčenou řeřichu nebo fazolky mungo, které po naklíčení chutnají jako mladý hrášek. S nadšením čekám, kdy se u mého oblíbeného zeleninového stánku objeví první chřest a rebarbora – to nastávají ty opravdové jarní hody.

Ráda se podělím o některé své oblíbené recepty:

KOPŘIVOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 na jemno nakrájená cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 3 hrnky důkladně propláchnutých kopřiv
  • 200 ml smetany klasické či alternativní (ovesné, mandlové atp.)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody s 2 kostkami bio bujónu
  • sůl, pepř

Cibuli orestujeme na olivovém oleji, vmícháme kopřivy (není třeba je sekat) a společně restujeme, dokud kopřivy nezměknou. Vlijeme vývar či vodu s bujónem, povaříme asi 3 minuty a tyčovým mixerem rozmixujeme. Nakonec vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali rýžovou mouku, a přidáme česnek. Necháme společně povařit asi 5 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.

MANDLOVÝ KOLÁČ S KARAMELOVOU REBARBOROU

  • 0,5 l mléka nebo rostlinného nápoje – ovesného, mandlového, sójového
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 ml g másla
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mandlové mouky nebo najemno umletých mandlí
  • 450 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky vinného kamene
  • ½ lžičky pravé vanilky
  • ½ hrnku kokosu
  • 4 stonky rebarbory
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • špetka vanilky

Rebarboru umyjeme a oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mírně zahřátého agávového sirupu s vanilkou. Důkladně rebarboru v agávovém sirupu „vykoupeme“ a odložíme stranou.

Třtinový cukr rozpustíme v teplém mléce, přidáme máslo, vanilku, vejce, špaldovou mouku, mandlovou mouku a vinný kámen. Těsto vylejeme na vymaštěný plech nebo na plech s pečicím papírem, rovnoměrně jej posypeme kokosem a poklademe rebarborou.
Pečeme na 190 °C asi 30 minut.

foto: Ingrid Heczko

foto: Ingrid Heczko

SIRUP ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ

  • mladé smrkové výhonky (do délky 5 cm)
  • třtinový cukr
  • bio citrony

Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2-3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slejeme do láhví a uložíme na chladné místo.

  • Užíváme jako prevenci i léčbu kašle jednu lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.

V lidovém léčitelství byly známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu. Buďte však prosím k přírodě něžní, ulamujte citlivě, jen kolik potřebujete, abyste za sebou nenechávali spoušť.

foto: Ingrid Heczko

foto: Ingrid Heczko

Děkuji za báječné recepty a tipy. Na závěr bych se ještě ráda zeptala, co vše dokáže tradiční čínská medicína vyléčit, resp., které neduhy touto cestou jdou nejlépe? A jak bychom měli postupovat, když chceme navštívit nějakého terapeuta, abych lidově řečeno nenaletěli…
Tradiční čínská medicína je komplexní systém, proto má řešení pro onemocnění akutní i chronická – jako příklady lze uvést atopický ekzém, migrénu, chronickou zácpu, astma, hormonální poruchy, autoimunitní onemocnění nebo obyčejné nachlazení či chřipku. Základem je ovšem najít si skutečně vzdělaného a zkušeného terapeuta. Zde bych doporučila databázi Komory TCM, která sdružuje terapeuty s adekvátním vzděláním a praxí.

  • Důležité je zdůraznit, že západní medicína a tradiční čínská medicína se skvěle doplňují, profesionální terapeut bude vždy respektovat stávající léčbu pacienta a ideálem je využít předností obou medicínských systémů.

Tradiční čínská medicína velmi efektivně cílí na prevenci a řešení energetických nerovnováhách již před propuknutím onemocnění, díky svému holistickému přístupu velmi dobře pracuje s psychosomatickými onemocněními, což je určitá slabina moderní medicíny. Ta však naopak nabízí výborné zobrazovací metody, pro  rychlé a život ohrožující intervence je třeba využívat úžasného pokroku západní medicíny. Ve všem je třeba zdravý úsudek a skutečně profesionální terapeut je schopen odlišit, co může řešit v ordinaci on sám a co je naopak vhodné ponechat na západní medicíně.

Děkujeme za rozhovor.

  • Speciální poděkování za poskytnutí nádherných fotografií k tématu: Ingrid Heczko, jež se věnuje převážně kulinářské fotografii, ale nabízí také  fotografie portrétní a rodinné. Na její práci se můžete podívat na www.ingridhs.cz
  • Autor portrétové fotografie: Miroslav Umlauf

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zmrzlina – opravdu je vodová tou nejlepší volbou při hubnutí?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

1.5.2017 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024