Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč jdou kila při hubnutí někdy nahoru?

Stává se to poměrně často (jak jsem posléze zjistil), ale samotného mne to v první chvíli vyděsilo…

Jíte o něco méně, dodržujete pohyb, vydáte více kalorií, než přijmete, a stejně jdou najednou po měsících snižování váhy kila zase nahoru. Jak je to možné?

V určité fázi mého hubnutí se mi náhle pokles kilogramů zpomalil, poté zastavil. A pak mi váha skočila o kilo nahoru, o dvě, pak zas o kilo dolů… Možná to také znáte a možná jste jako já podnikli cestu za poznáním, proč tomu tak je. Pro ty, kteří se po odpovědi nepídili, bych rád shrnul své laické poznatky.

Nejprve nutno říct pár slov úvodem. Během hubnutí hraje roli hodně faktorů – kdy se vážíme, jak často, jestli jsme před vážením nic nejedli a nepili, jinou hmotnost máte ráno, a jinou večer.

  • Ale předpokládejme, že se vážíte vždy ráno po návštěvě WC, váha stojí vždy na stejném místě, takže veškeré podmínky se nemění a jsou stabilní. Jíte, jak máte, cvičíte. I tak ale máte při dodržování všech rad pro snižování váhy o kilo, dvě víc.

Zdravotní problémy

Jedna z prvních věcí, jež jsem se na internetu dočetl o tomto fenoménu přibírání dvou tří kil při procesu hubnutí, mi připomněla knížku Tři muži ve člunu. Tam se hrdina diví, proč netrpí samovolnými potraty. A já zjistil, že podobné výkyvy váhy má na svědomí třeba menopauza. Tak to prr, jak by u mne mohla hrát roli menopauza? Ale ono existuje oněch zdravotních možností daleko víc.

Jestliže vezmeme v potaz zdravotní rizika, pak za přibírání na váze by mohla i nemocná štítná žláza. Případná kila navíc mohou mít na svědomí i léky na deprese, tlak, antikoncepce, hormony.

Zadržování vody

Jednou z možností je, že jíte moc slaná jídla a tělo pak zadržuje vodu. Poznáte to tak, že méně často chodíte na malou (což pány s prostatou může sice na čas potěšit, ale zadržování vody v těle taktéž není žádný plezír) a máte pocit, že vám otékají nohy – voda se samozřejmě dostává pod vlivem gravitace dolů do nohou. Zde stačí omezit sůl.

Existuje však i druhý důvod, proč tělo zadržuje vodu. Paradoxně proto, že hodně pijeme. Každé tělo je nastaveno jinak, a pokud do něj přichází více vody, začne ji tělo ukládat. Jistě, všude se dočtete, že máte vypít za den dva až tři litry vody. Je to nesmysl. Vypijte jen tolik, abyste se necítili přepití. Některým lidem stačí za den litr, litr a půl tekutin a tělo jim funguje v oblasti využití a vylučování vody skvěle. Najděte si svou optimální rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin, bez ohledu na „třílitrová“ doporučení.

Nadměrná aktivita

Stejně jako s nadbytkem vody je tomu i s nadbytkem cvičení. Tělo by mělo mít čas na odpočinek a při nadměrné námaze hrozí, že se do těla začne vyplavovat tzv. hormon stresu, kortizol. Tělo se pak cítí v ohrožení z neustálého napětí a připraveno na boj začne ukládat tuky nebo jen tuky přesouvá z místa na místo. Ve větší míře pak může i ničit svalovou hmotu, bránit účinkům testosteronu, odvápňuje kosti.

  • Jakmile tedy začnete pociťovat po nadměrných cvičeních delší pocit únavy, nechuť ke sportování, bolí vás svaly, šlachy a klouby, je načase cvičení omezit, více odpočívat, dát si den dva od cvičení pauzu. (Někde radí i týden odpočinku od namáhavějších aktivit.)

Tvorba svalů

Jedna ze základních pouček, jež mi hned nedošla, zní, že svalová hmota něco váží a rozhodně váží víc než tuk. Při patřičném pohybu (a při dodržení vaší optimální tepové frekvence – každý ji žel má jinou) se zjednodušeně řečeno tuk v těle přeměňuje na svaly. V určité chvíli se pak může stát, že nabýváním svalové hmoty v podstatě přiberete, že svaly váží víc než doposud odbouraný tuk. Proto se většinou na sledování postupu při hubnutí nedoporučuje vážení, ale měření – v pase a přes boky. Tam nejlépe zjistíte, zda tuk mizí.

Časté vážení a počítání kalorií, stres

Ano, i to může být důvodem nabírání kil. Dostanete se do stavu stresu, a v něm opět tělo funguje podobně, jako při nadměrné námaze. Začne tuky ukládat. Ovlivňuje nás ale i stres z okolí, nervozita, spěch.

Nedostatek spánku

Ze stejného ranku jako stres je i dlouhodobý nedostatek spánku. Pak se totiž opět zvyšuje hladina inzulínu a kortizolu v krvi, a jak jsme se již poučili, způsobuje to co? Způsobuje to ukládání tuků. A navíc nárůst hormonů podporujících chuť k jídlu. Takže když budete málo spát, budete mít častěji hlad, méně energie a zpomalený organismus.

Alkohol

Ach ano, všude se mluví o metle alkoholu při hubnutí. Ano, jde o prázdné kilojouly navíc, ale všimněte si, že se vždy píše jen obecně alkohol, aniž by se rozlišovalo. On je totiž rozdíl, jestli si dáte pivo desítku, víno, nebo tvrdý alkohol. Jako je rozdíl, jestli si dáte deset piv, nebo jen dvě, či zda vína vypijete litr za večer, případně jen dvě deci.

Někteří doktoři dokonce doporučují pravidelnou konzumaci malého množství alkoholu (Znáte to jako vtip z Limonádového Joea: „Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.“) – pro muže doporučují tři, pro ženy dvě piva denně, nebo (nikdy současně, prosím!) dvě až čtyři decinky vína, případně (jenom) štamprličku likéru, či slivovičky.

Závěr

Takže nám z toho suma sumárum vyplývá staré dobré a známé – všeho s mírou. Jak při cvičení, tak v jídle (kdy je důležitý pravidelný stravovací režim), alkoholu, při odpočinku, spánku, ale i při měření se.

  • Místo každodenního vážení se zkuste vážit se jednou týdně, ve stejný den po ránu – nebudete hnedle vystresovaní, když vám váha poskočí nahoru a dolů. Vězte, že skoky ve váze o dvě tři kila nahoru nebo dolů jsou normální a určuje je více faktorů.
  • Rovněž pak jednou týdně měřte svůj pas a boky – na tom totiž nejlépe poznáte, zda jdou tuky pryč a tvoří se svaly, nebo je problém někde jinde.
  • Nesmíme zapomínat na pravidelný odpočinek – jak po cvičeních, kdy se doporučuje třeba i den dva bez cvičení, tak co se týká pravidelného spánku.

Inu, tolik asi jsem vyčetl. Jak se kdo prakticky zařídí (včetně mě), to už je na každém z vás (nás).

Z archivu aneb přečtěte si také:

Výživa seniorů v domácí péči

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

4.5.2017 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024