Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Alexandra Fraisová: Jak na cvičení v horku

Cvičení nám všichni pořád doporučují. Protože nám prospívá. Dělá dobře tělu i duši. Zlepšuje pohyblivost, pružnost, sílu, vytrvalost i náladu.

Ale co dělat, když jsou venku tropy a náročný trénink je najednou ještě náročnější?

Lidé, kteří cvičí, lépe spí, chrání se před nárůstem váhy a snižují si riziko vzniku vysokého krevního tlaku, mrtvice, cukrovky 2. typu, dokonce i deprese. Cvičení prokazatelně chrání před rozvojem několika typů rakoviny (a vlastně před rakovinou obecně). Také pacientům po infarktu se dnes už nenařizuje dlouhodobý klid na lůžku, nýbrž pozvolná rehabilitace začínající procházkami. Cvičení pak obecně pomáhá při rekonvalescenci – samozřejmě jakmile to tělo dovolí. I já měla po náročné operaci předepsané procházky, abych se lépe hojila.

Když chcete zařadit cvičení do běžného života, nemusíte se bát, že strávíte denně dlouhé hodiny namáhavým cvičením, abyste dosáhli na všechny výhody. Stačí mírné cvičení 5 – 6 x týdně.

  1. Rozložte si nejméně 2 hodiny 30 minut fyzické aktivity v průběhu týdne.
  2. Vyhýbejte se dlouhým obdobím neaktivnosti. Je lepší hýbat se trochu a často, než všechno dohánět za jediný den v týdnu.
  3. Nejméně 2 x do týdne zařaďte vedle aerobního cvičení (od procházek po náročné kardio) také něco, čím zatížíte svaly a kostru: posilujte s vlastním tělem, nebo časem i s činkami.

Co dělat v horku?

Ale co máte dělat, když je venku třicet a vy se potíte už vsedě a srdce vám buší z horka? Je lepší cvičit, nebo počkat? Pokud netrpíte závažnějším onemocněním, především kardiologickým, kdy námaha v horku opravdu nemusí udělat dobře, cvičit můžete i v létě. Většinou přece býváme plní energie a chceme ji nějak vybít. A plavky, které schnou na šňůře, nám připomínají, že bychom se hýbat měli.

Hýbat se můžeme, ovšem je dobré přitom dodržet několik základních zásad:

  1. Dobře si to načasujte. Ideálně na brzké ráno nebo večer. Trhat rekordy v 35 stupních vám neprospěje. I když nejste ranní ptáče, asi stejně v horkých nocích moc nenaspíte. Tak toho ráno využijte a jděte si zachodit, zajezdit nebo zaběhat, anebo si zacvičte, než začne parno.
  2. Hodně pijte. To je bez debat. Ve vysokých teplotách máte pít víc. A pokud se u toho hýbete, ještě přidejte. Nebojte, žbluňkat nebudete. Když už máte pocit, že vás samotná voda „tlačí v žaludku“, ochuťte si ji citronem, mátou, okurkou, melounem, nakrájeným ovocem – co vás napadne.
  3. Sledujte si tep! V horku bude vyšší, i když zátěž snížíte. Sama vysoká teplota už klade na organismus větší nároky, takže zase platí – netrhat rekordy. Asi dost z vás zaznamenalo, že ve vysokých teplotách vám i obyčejná procházka dá zabrat. Zkrátka když meteorologové hlásí zátěž na trojku, odložte ten výběh na deset kiláčků na jindy a zvolte něco méně namáhavého.
  4. Oblékněte se vhodně.
  5. Používejte opalovací krémy, když jste venku. Ano, i před chůzí, během nebo vyjížďkou na bruslích či na kole.

A pokud je na vás horko opravdu moc velké a k vodě se nedostanete, ale nechcete jen sedět na gauči, jděte na procházku. I chůze se přece počítá! A já slibuju, že se k ní toto léto ještě určitě vrátím. Ale teď už si jdu zacvičit!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kojení a strava ženy

Alexandra Fraisová
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

22.6.2017 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023