Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martina Kalinová: Vždycky jsem si říkala, že neexistuje nic, co by mi v závodění zabránilo

Rádi zveřejňujeme nejen proměny úspěšných uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, ale také příběhy sportovců, kterým kontrola živin v jídelníčku pomohla zjistit, co dělá jejich tělu dobře.

Přesně to je případ Martiny Kalinové, jež před lety propadla (v tom pozitivním slova smyslu) závodům OCR. O tom, jak jí změnily život, pojednává rozhovor z roku 2019.


Dnes má ovšem Martina za sebou start na další zajímavé „akci“. A protože tzv. jiný stav dokáže zamíchat životem nejedné ženy, přinášíme její krátké zamyšlení:

Závody typu Spartan Race jsou mojí srdeční záležitostí a závislostí v jednom. Běh krásnou a zajímavou krajinou protkaný zdoláváním různě silových překážek a okořeněný špetkou hrdosti. Jakmile jednou vstoupíte na závodní trať, rozbuší se vám srdce a vy zjistíte, že bez těchto extrémních překážkových běžeckých závodů už nemůžete být. I když…

Martina Kalinová s partnerem a otcem dítěte

Martina Kalinová s partnerem a otcem dítěte

Vždycky jsem si říkala, že neexistuje nic, co by mi v závodění zabránilo. Ale pak se můj život obrátil naruby v tom nejkladnějším slova smyslu – zjistila jsem, že ve mně začíná růst nová generace. Že by další závodník? (úsměv)

Ano, dvě čárky na těhotenském testu zdaleka nemusejí znamenat konec běhání, ale totéž bohužel neplatí u překážkových běhů. Pro vášnivého závodníka, který vyznává motto „You´ll know at the finish line“, je velmi těžké si v den závodu přiznat, že dnes není ten den a že dnes to zkrátka nepůjde.

Úžasnou atmosféru festivalky, startovní koridor, kde zní povzbuzující výkřiky AROO, AROO, AROO, nádherné výhledy z tratě a spoustu dalšího musíte zkrátka na částečnou dobu vyměnit za novou nadcházející etapu života. Na OCR závodech je spousta překážek, ale tou největší je vaše hlava a síla vůle překonávat nečekané/nové okamžiky jako v životě.

Hormonální koktejl nyní prohlubuje vaši schopnost intuice a vy dokážete mnohem lépe rozlišit, co je pro vás dobré, což platí i pro oblast běhání. Musíte mít ale stále na paměti, že těch pár měsíců bez závodění uteče jako voda a že je to vhodná příležitost na regeneraci a nabrání nových sil na další závodní sezónu.

Občas nastane den, kdy prohlížíte pozávodní fotografie, zavzpomínáte si na překonatelnost sebe sama, ale nakonec se uklidníte tím, že těhotenství a porod je vlastně také takový závod, při kterém si lze sáhnout až na úplné dno. A zase se z něj zvednout.

A já už teď vím, že začátkem příštího roku zažiji ten nejtěžší závod s největší výhrou. I když bez medaile. Tu si na krk pověsím o pár měsíců později po přeskoku přes hořící oheň v cíli….

Martina Kalinová

Rady a průpovídky, že už nebudu moci závodit jako dřív a že můj život bude řídit někdo jiný, neberu na lehkou váhu, ale…

  • Pamatujte, že váš život je takový, jaký si ho uděláte sami. A platí to i v každodenním životě.

Věřím, že závodit se dá jako dřív i s novým členem rodiny. Nic rozhodně nekončí, spíš teprve začíná. Stačí vystoupit ze své komfortní zóny a jít za limity. OCR závody mě naučily překonávat vůli jako největší překážku, přijímat sebedisciplínu za nejlepšího přítele a odolávat životním problémům. Navíc mi pomohly v nejtěžších chvílích rozvinout vlastní potenciál v životě, práci i ve vztahu. Tyhle závody jsou projektem, který mě provázel, provází a bude provázet do šťastného cíle. A já už teď vím, že na mě bude hrdý ještě jeden človíček navíc – ten, kterého ještě zatím nosím pod svým srdcem.

Citace z knihy Joe De Senny, zakladatele Spartan Race: „Když si projdete peklem a závod dokončíte, ačkoliv vám to připadalo nemožné, něco se stane. Cítíte se skvěle, jste na sebe pyšní a určitým způsobem je z vás jiný člověk.“ (a já dodávám, že je to podobné jako po porodu)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Anna Štumpf: Těhu v běhu aneb jak jsem se proběhala k pohodovému těhotenství plus praktické rady nejen pro těhotné

Anna Štumpf: Těhu v běhu aneb jak jsem se proběhala k pohodovému těhotenství plus praktické rady nejen pro těhotné

Půvabnou blondýnku si mnozí jistě pamatují z obrazovek České televize, kde byla právoplatným členem týmu Černé ovce.

Poslední roky se převážně věnuje své rozrůstající se rodince a běhu, s kterým nepřestala ani během těhotenství. Své poznatky zúročila v psaní první české knížky o běhání v těhotenství, kterou před pár dny vydal CPRESS, Albatrosmedia.

Celý článek 21.5.2018 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

17.8.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024